Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 01-31-2008, 16:07   #11
LiDiablok
Junior Member

Domyślnie RE: Kto, ile i dlaczego, czyli rekordy Potteromaniaków

To ja teraz wzbudzę agresor w niektórych.
1. Goszka. Potteromaniaczka od 1.5 roku a każdy tom przeczytałaś ze 30 razy? pomijając część ostatnią- to jest 6tomówx30- 180 razy. Czy tylko dla mnie to jest dziwne? ja rozumiem- miłość do HP. Ale co z życiem towarzyskim? obowiązkami codziennymi? Oo
2. Zdolność szybkiego czytania jest rzeczywiście przydatna. Ale HP to przecież delektowanie się! Może to dziwne, ale ostatni,-7 tom,gdy tylko zauważyłam, ze zbyt szybko mi idzie, brałam się za newsweeka, czy inną książkę, byleby nastrój w jaki wprawia mnie ta książka trwał tym dłużej. A i tak przeczytałam za szybko.

Z HP jestem od niemal 8 lat. I naprawdę... staram sie ograniczać czytanie tej serii.. Dlatego, że wolę być oczytana w wielu innych książek, zaliczyć więcej spotkań towarzyskich itp, a nie błyszczeć cyferkami na forum...
LiDiablok jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-01-2008, 13:12   #12
Mitzi Caspar
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Co do przeczytania to pobiłam swój rekord czytając Insygnia Śmierci w jeden dzień.
A tak to większosć HP czytałam po kilkanaście razy, lubię je sobie odświeżać.
Pożyczylam Zakon Feniksa i jestem wściekła, bo w sumie mało co z niego pamiętam, a ten ktoś trzyma ją już ponad rok.
Mitzi Caspar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-01-2008, 19:03   #13
LiDiablok
Junior Member

No i właśnie... czytanie "któryś tam, któryś już raz" jasne- jest przyjemnie. Za 5-10 razem- wiesz już dokładnie co się stanie, co po czym następi, nawet będziesz znał szczegóły i szczególiki. A czym jest sama książka? Zwykłym ciągiem literek. O ile przez pierwsze kilka razy dzięki książce otwiera się przed czytelnikiem nowy świat ( w przypadku Harrego cudowny świat do którego chce się ciągle wracać), o tyle każdy następny raz to jedynie motywacja do powrotu do tego świata. TYLKO motywacja. Bo ten świat wcale się nie zamyka zaraz po skończeniu czytania prawda? Ten świat cały czas w nas tkwi i możemy do niego wracać w każdym momencie. A kiedy czytamy książkę ten 10 raz, znamy ten świat już doskonale. Dlatego nie potrafię pojąć czym tu się można chwalić że się czytało 50 razy jakiś tom Harrego w ciągu 2 lat (to przykład). Przecież to nie świadczy o "byciu prawdziwym fanem". To tylko świadczy o nieumiejętności powracania do świata magii bez książki.
LiDiablok jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-01-2008, 19:15   #14
Kausia
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Kausia

Ja się całkowicie zgadzam z LiDiablok...
Harry Potter jest świetny , ale jeżeli bym go przeczytała już po raz.. powiedzmy 20 to znałabym tą książke na pamięć..
Jak pierwszy raz czytałam część 6 nie chciałam wyjść nawet na dwór spotkać się ze znajomymi..., ale teraz to zupelnie co innego...
Oczywiście bardzo lubię czytać książki o HP, ale wole się nimi delektować...
I sięgam do nich jak zatęsknie...
Kausia jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-01-2008, 19:48   #15
Brock
Junior Member

Najlepsze było zawsze te oczekiwanie na nowy tom a jak już miałeś go w ręku to nie mogłeś się oderwać od lektury czytając z wypiekami i czekając co się wydarzy na następnej stronie.. Już nigdy to nie wróci szkoda Ale czytam sobie od nowa któryś tam raz nie pamiętam tylko tak jak mówią za dużo razy przeczytasz i znasz to na pamięć. Trzeba trochę odpocząć i dopiero po jakimś czasie wrócić do przygód młodego czarodzieja i delektować się znów tą jakże świetną książką.
Brock jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-14-2008, 16:32   #16
Gizmolina
Praktykant Voodoo

Gizmolina na Harry Potter Forum

Moja ulubione tomy cztytałam po 5,6 razy, a te "mniej ciekawe" po 2,3... Chyba całkiem niezły wynik, skoro HP zaczęłam czytać dopiero rok temu?
Stary 11-12-2008, 13:10   #17
Vemyana
Świr wymagający opieki

Vemyana na Harry Potter Forum

Domyślnie

Czytając niektóre posty, np. ten:
Cytat:
HP i KF-ze 25 razy
HP I KT-ze 15 razy
HP i WA-ze 20 razy
HP i CO-ze 25 razy
HP i ZF-ze 15 razy
HP i KP-ze 15 razy
stwierdzam, że chyba nie jestem potteromaniakiem xD. Jedynie IŚ, CO i Zakon przeczytałam po 2 razy. A tak to po razie mi wystarczyło xD.
A co do szybkości czytania, to 2-3 dni?

Czy niektórzy aby sobie nie 'dodają' ilości przeczytanej książki żeby pokazać jakimi to są potteromaniakami? O_o.

Ostatnio edytowane przez Vemyana : 11-12-2008 o 13:13.
Vemyana jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-12-2008, 16:27   #18
/tonks
Mięso armatnie

/tonks na Harry Potter Forum

Domyślnie

Ja również nie liczyłam ile razy czytałam Harry'ego. Może było to 5, może 6, a może i 10 razy. To nie ma znaczenia. Niektórzy mogą czytać po 30 razy każdy tom, a nic z tego nie zrozumieć, nie wczuć się w atmosferę tajemniczości, którą otoczony jest Potter. A inni, Ci, którzy przeczytali książkę po 3, 4 razy, wiedzą co to jest magia, co to jest magiczny świat, czują go całym sobą =D
/tonks jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-18-2008, 14:20   #19
Smierciojadek
Super Moderator

Smierciojadek na Harry Potter Forum

Domyślnie

To ja się wyróżnię, jak zwykle zresztą. Przeczytałam tylko pół pierwszego tomu, szósty i siódmy po angielsku. Nie dwa, nie trzy, ale raz, i to jeszcze pobieżnie, niekoniecznie z zainteresowaniem i chęcią czytania dalej. Czyli wychodzi na to, że jak to określono - od deski do deski, nie przeczytałam żadnego tomu i w sumie nie czuję żadnego ubytku emocjolanego. ; d Ale nie mogę sobie wyobrazić, że ktoś przeczytałał tę samą część 20 razy... To znaczy nie twierdzę, że to niemozliwe, ale dla mnie aż dziwne. ; o No ale. ;x
Smierciojadek jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-25-2009, 09:58   #20
OLCIA
Fanatyk, niegroźny

OLCIA na Harry Potter Forum

Domyślnie

Uważam, ze nie powinno się chwalić kto ile razy czytał serie, bo to chyba nie jest najwazniejsze. Chyba wazniejsza jest wartośc tego, dlaczego ktoś czytał tyle razy te książki. Ja zdecydowanie mogę potwierdzić, że czytam bo ja uwielbiam i kocham wracać do nich co jakiś czas, teraz wrocę do 6 częsci bo niebawem premiera i trzeba sobie wszystkie szczegóły przypomniec raz jeszcze.
OLCIA jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania