Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Kosz

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 01-08-2008, 11:52   #11
maxime
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do maxime
Domyślnie RE: Szczeniaki-Goldeny za darmo! Pilne!

Ja mam pół-pinczera... Druga połowa to husky (przynajmniej tak weterynarz twierdzi). Bez rodowodu (bo z czego?), ale mi nie choruje, czasem tylko kicha, prycha itd. Nazywa się Chlorek, ma niestety czarne podniebienie (domyślacie się jakie ma usposobienie). Jednak gdyby nagle znalazł się (odwrotnie niż E-V) w Gdańsku, pojechałabym po niego. Te małe goldenki jednak nie są ze mną związane i nie zerwę się, żeby z Rzeszowa jechać do Słupska. Nie zależy mi na rodowodzie, gdyż też myślę, że ubieranie zwierząt w te łaszki, czesanie ich itp. Tylko je męczy. Gdyby właściciel tych goldenów był mądrzejszy, zapewne oddałby je do schroniska... Hermiona, wiesz, ja dostałam kiedyś łańcuszek o rodzinie i chorym dziecku. Wierz mi, o wiele mniej się przejęłam, niż ty psami. Jedno wytłumaczenie jest takie, że te psy są niewinne. Ale takie jest życie i one muszą zginąć. Jak nie one to inne (a nie przejęłaś się, że i tak by zginęły? wpadłyby pod samochód, albo udławiłyby się kiełbasą, którą zwędziłyby ze stołu). Zawsze jest jakieś pocieszenie Hermiona, te psy tak, czy inaczej, zginęłyby.
maxime jest off-line  
Stary 01-08-2008, 15:19   #12
Ania 95
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Ania 95

A ja mieszkam w okolicach Wrocławia i raczej bym tych piesków nie mogła wziąć. Po pierwsze, dojazd. Po drugie, jestem maniaczką kotów i mam ich 6. Nie wiem czy jakby psiak dorósł to by się z nim dogadały...
Ania 95 jest off-line  
Stary 01-08-2008, 17:08   #13
Vayamess
Praktykant Voodoo

Vayamess na Harry Potter Forum

Cytat:
Otrzymałaś wiadomość na gg?
Kolejny zafajdany łańcuszek
Wiesz, wyobraź sobie, że prawdopodobnie właściciel psów znał ich wartość i szczerze pragnął znaleźć im dom. Widocznie nie był /że się tak wyrażę/ śmierdzącym leniem i powysyłał parunastu dostępnym osobom ową wiadomość a one rozesłały ją do swoich przyjaciół. Tak samo przecież rozpowszechnia się łańcuszki. Nie rozumiem sytuacji, że ktoś na wstępie przekreśla autentyczność sytuacji opisanej w wiadomości z powodu bo to jest łańcuszek. Z kilku wypowiedzi tak wywnioskowałam.

Cytat:
Swoją drogą, usypianie zdrowych zwierząt jest zabronione, prawda? Coś takiego w ogóle nie powinno mieć miejsca, chociaż jestem świadoma, że ma.
W mniejszych miejscowościach i wsiach to jest niemal dorywcza praca weterynarza -.- Żal.pl ;/ Szkoda, że moje zdanie nic tu nie zmieni -.-

Cytat:
na pewno wybralabym 2 opcje. To,ze nie maja rodowodu,nie sa z hodowli,to nie oznacza,ze nalezy je skreslac.
Tak samo zwierzeta ze schroniska,nawet te "po przejsciach",trzeba dac im druga szanse na dobry dom.
Heh, widzę że mamy podobne zdanie na ten temat.

Cytat:
na swoim koncie mam 3 letni wolontariat w schronisku dla zwierzat
Szacuneczek. Też byłam wolontariuszką w schronisku /i w domu starców, ale to już inna historia/.

Cytat:
a nie przejęłaś się, że i tak by zginęły? wpadłyby pod samochód, albo udławiłyby się kiełbasą, którą zwędziłyby ze stołu). Zawsze jest jakieś pocieszenie Hermiona, te psy tak, czy inaczej, zginęłyby.
Za aborcją też jesteś? W końcu człowiek i tak umrze. Wpadnie pod auto, może zadławi się kiełbasą? Może umrze na inną paskudną chorobę? Po co ma się męczyć w przyszłości? Ale co to za różnica na co skoro i tak umrze? Więc pewnie aborcja to świetne rozwiązanie, tak?
Bóg stworzył ludzi i stworzył zwierzęta. Człowiek ma się nimi opiekować a nie je zabijać. W ogóle jak można żyć ze świadomością, że jakieś stworzenie przez nas nie żyje? Zdaję sobie sprawę, że każdy człowiek ma do tego inne podejście. Ale bez przesady...

Cytat:
Zawsze jest jakieś pocieszenie Hermiona, te psy tak, czy inaczej, zginęłyby.
Powiedz to np. matce, która straciła dziecko. Zwierzę jest takim samym stworzeniem jak i człowiek.

Człowieka poznaje się nie po tym jak traktuje równych sobie ale jak traktuje poddanych. Żal.pl

niewiele
tu
po
mnie
...
Vayamess jest off-line  
Stary 01-08-2008, 17:25   #14
Limonka
Urodzony, by rządzić światem

Limonka na Harry Potter Forum

Cytat:
W mniejszych miejscowościach i wsiach to jest niemal dorywcza praca weterynarza -.- Żal.pl ;/ Szkoda, że moje zdanie nic tu nie zmieni -.-
W dużych miastach też. Już nawet nie wspominam o tym, co praktykują niektóre schroniska.

Cytat:
Więc pewnie aborcja to świetne rozwiązanie, tak?
W pewnych sytuacjach owszem. Ogólnie uważam nawiązanie do aborcji za dość nietrafione, ale to tylko moje subiektywne zdanie. A propos, o aborcji toczy się właśnie zawzięta dyskusja w innym temacie...
Limonka jest off-line  
Stary 01-08-2008, 17:26   #15
HermionaBlack
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do HermionaBlack

Napisalam o sprawach materialnych,bo niektorzy zwracaja na nie uwage. Osobisie uwazam,ze w takiej sytuacji koszty nie sa takie wazne,jezeli w gre wchodzi zycie tych psiakow. Ale nie rozpisuje sie,bo chyba sie i tak nie dogadamy ;]

-Nie uwazam,zebym wygadywala bzdury.
-To nie jest kolejny lancuszek. Dostalam to od kumepli,a ona od swojego kuzyna ze Slupska. To sa psy jakiegos kolegi czy kogostam.
-Robilam odswiez,ale nie pomoglo.
-Vella,najwyrazniej zle reaguje na karme. Jak sama napisalas yorki maja strasznie wrazliwy ukl. pokarmowy. Podawaj mu co jakis czas gotowany ryz z marchewka, kurczaka gotowanego, ale wszystko bez soli. A karma sucha to najlepiej Eukanuba albo Royal,ale Eukanuba jest mniej tlusta,wiec lepiej Eukanube. Pewnie to wszystko wiesz ;] Aaa i pilnuj go na dworze. Moj to jest taki maly odkurzacz i je wszystko z ziemi xD
HermionaBlack jest off-line  
Stary 01-08-2008, 20:36   #16
Danieleczek
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Danieleczek

Ja sie za bardzo nie znam na zwierzętach i na tych rodowodach itp. ale z tego co wiem to pies bez rodowodu to ostatni z miotu np. urodziło się 7 psiaków i 6 pierwszych ma rodowód a ostatni nie, nie rozumiem czemu, i nie wiem czy to prawda, dla mnie i tak to ryba czy ma rodowód czy nie, byle był fajny ^^
A po drugie po przeprowadzce miałem sobie kupić psa i właśnie Goldena, ale nie wiem czy będę miał kasę na dojazd (psa funduje mamuśka ^^) z Wrocławia.
Danieleczek jest off-line  
Stary 01-09-2008, 15:26   #17
Sunshine
Świr wymagający opieki

Sunshine na Harry Potter Forum

Cytat:
Ja sie za bardzo nie znam na zwierzętach i na tych rodowodach itp. ale z tego co wiem to pies bez rodowodu to ostatni z miotu np. urodziło się 7 psiaków i 6 pierwszych ma rodowód a ostatni nie
yy.. z tego co ja wiem, to rodowod sie otrzymuje do 6 zwierzaka z miotu.. czy tam 5 -.-' nie pamietam xD w kazdym razie jakby sie ich 10 udzodzilo, to ostatnie cztery bylyby juz brane za kundle :lol: haha.. glupie moim zdaniem xDMoj pies byl wlasnie 6 z miotu, wiec rodowodu nie ma xD hah.. proste^^ Tu chyba chodzi o to, ze te co wychodza na koncu sa slabe, ale glowy nie dam sobie uciac xD chociaz tez dziwne, bo bernardyny zyja do 10 lat, a moj juz ciagnie 12 xD pewnie cala reszta juz dawno zdechla -.-'
Stary 01-12-2008, 11:58   #18
maxime
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do maxime

Nie wezmę psiaków i już. Nie mogę, poza tym mam już jednego. Te są rasowe, a ja nie potrzebuje takich psów, za którymi ciągle trzeba latać, wyprowadzać na spacer etc. Mój biega po podwórku i jest OK. Tyle.
maxime jest off-line  
Stary 01-12-2008, 15:29   #19
Sunshine
Świr wymagający opieki

Sunshine na Harry Potter Forum

Alez nikt Cie do tego nie zmusza przeciez.. nie widzialam tu posta w stylu "maxime, musisz wziac tego psa!", wiec nie rozumiem, dlaczego nagle takie oburzenie -.-'

A w ogol rasowego psa nie trzeba latac. Mozna, ale nie trzeba. Co to za roznica, czy rasowy, czy kundel. Moim zdaniem zadna. A o normalnego psa powinnas dbac tak samo dobrze jak o rasowca. Moze i "nie nadaje" sie na wystawy etc. ale potrzebuje takiej samej ilosci opieki.
Stary 01-15-2008, 19:12   #20
HermionaBlack
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do HermionaBlack

Szkoda, ze nikt nie moze wziac tych psiakow
HermionaBlack jest off-line  
Zamknięty temat

Zasady postowania