Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 05-02-2008, 11:20   #11
ishar
Świr wymagający opieki

ishar na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Free Tibet!

A kogo obchodziłyby stracone przez Chiny stracone pieniądze, przez ewentualne przeniesienie igrzysk? Przecież to ma być bojkot Chyba samych żółtych... no i inwestujących w te igrzyska pieniądze. Spójrzmy prawdzie w oczy - ci ostatni mają gdzieś to, co się dzieje w Tybecie - pod warunkiem, że ten konflikt nie wpłynie na frekwencję odwiedzających. Igrzyska to maszyna do robienia pieniędzy - to liczą się tylko liczby, statystyki. MKOL w życiu igrzysk nie przyniesie, bo wiązałoby się z kolosalnymi stratami - inwestorów i ich samych. Potęga pieniędzy.
ishar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-02-2008, 12:32   #12
Yavanna Kementari
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Yavanna Kementari

Cytat:
A nie uważasz, że trzeba je także zapisać, aby inni mogli je przeczytać -.- (jak to banalnie i idiotycznie brzmi)...
Zdanie.można.tylko.WYRAŻAĆ. Nie można go pisać.
Yavanna Kementari jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-02-2008, 14:22   #13
EveryGlass
Junior Member

Cytat:
Zdanie.można.tylko.WYRAŻAĆ.
Sorry za off top, ale...
Zdanie zawsze zaczyna się od wielkiej litery, pomijając fakt, że zdanie powinno posiadać przynajmniej jedno orzeczenie, jeżeli nie jest równoważnikiem zdania.

A teraz do tematu...

Cytat:
Halo! Przecież mówimy o przeniesieniu do państwa, które JUŻ PRZYGOTOWYWAŁY IGRZYSKA! Które już mają wybudowane hotele, drogi, stadiony. A może myślisz, że po zakończeniu olimpiady burzą to co zbudowali ;/
Jak już to pięknie ujęła Flegma, przeniesienie olimpiady do innego kraju, nawet perfekcyjnie przygotowanego byłoby
Cytat:
awykonalne
.
Zważywszy na starty pieniężne jakie poniosą Chiny, najbardziej zaludnione państwo na świecie, Igrzyska Olimpijskie nie mogą zostać "przetransportowane" na inne terytorium.
Teraz to już nie chodzi o to, czy ta "pseudo-olimpiada" ma się odbyć, czy nie? Chodzi o to, że ChRL (Chińska Republika Ludowa) bezkarnie łamie podstawowe prawa człowieka i niszczy jedna z najstarszych kultur świata, buddyzm.
Jeżeli chcecie działać, nie trzeba nawet ruszać się z domu. Wiele serwisów internetowych organizuje petycje do premiera itp.
Zapraszam pod ten adres http://ratujtybet.org/dzialaj.

EDIT:

Mam prośbę do redakcji h-p.net.pl oraz do właścicieli różnych popularnych, czy nawet komercyjnych stron, blogów, aby umieścili banner, promujący akcję "Fair play. Free Tibet." organizowaną przez portal internetowy www.FreeTibet.pl.
Banner do ściągnięcia pod tym http://www.freetibet.pl/bannery/.

Każdy może pomóc!
EveryGlass jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-02-2008, 14:35   #14
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

Cytat:
EveryGlass napisał/a:
Zważywszy na starty pieniężne jakie poniosą Chiny, najbardziej zaludnione państwo na świecie, Igrzyska Olimpijskie nie mogą zostać "przetransportowane" na inne terytorium.
Teraz to już nie chodzi o to, czy ta "pseudo-olimpiada" ma się odbyć, czy nie? Chodzi o to, że ChRL (Chińska Republika Ludowa) bezkarnie łamie podstawowe prawa człowieka i niszczy jedna z najstarszych kultur świata, buddyzm.

Po dłuższych przemyśleniach, w końcu zgodze się z Tobą. Myślmy racjonalnie. Rzeczywiscie, przenisienie igrzysk jest niewykonalne pod wieloma względami gospodarczymi. Z resztą, tak jak pisał Ishar: chodzi tu głównie o kasę. Co do samego Tybetu: Chiny bez cienia wstydu rzeczywiscie gławcą prawa człowieka i 'odbierają' jakże wspaniałą kulturę Tybetańczykom. Świat, to naprawdę wielkie gówno pod względem pazerności na kasę i władzę.

Dziękuję
Mary J.
Stary 05-02-2008, 15:01   #15
Yavanna Kementari
Junior Member

Cytat:
Zdanie zawsze zaczyna się od wielkiej litery, pomijając fakt, że zdanie powinno posiadać przynajmniej jedno orzeczenie, jeżeli nie jest równoważnikiem zdania.
Ale bezczelność -_- Nie będę ci tłumaczyć co oznacza kropka po każdym jednym słowie, bo obawiam się, że nie zrozumiesz, a i tłumaczenie 'efektu' mija się trochę z celem.
Cytat:
Jeżeli chcecie działać
A niby po co xD Mnie to nie dotyka i nie mam zamiaru się bawić w jakieś bannery, nie bannery.
Stary 05-02-2008, 15:36   #16
EveryGlass
Junior Member

To ja mam jedno pytanie:
Po co się wypowiadasz albo raczej, po co wyrażasz się w tym temacie poprzez napisanie zdania?
Jeżeli cię nie obchodzi los ludzi, którzy są przetrzymywani we własnym kraju, za to, że chiński rząd chce odzyskać terytorium, które w ich mniemaniu powinno do nich należeć.
Nie wiem, jak ty, ale ja nie potrafię bezczynnie patrzeć na łamanie praw człowieka, które są zarówno moimi prawami.

A tak na przyszłość, staraj się dostrzegać ironię lub choć trochę patrzeć na niektóre zdania przez pryzmat humoru.
Stary 05-02-2008, 16:49   #17
Yavanna Kementari
Junior Member

No tak, bo twój post po prostu ociekał ironią. Poprzez klawiaturę ironię trzeba w pewien sposób pokazać, bo nikt nie słyszy tonu twojego głosu, a to dzięki niemu, nie przez same słowa, powstaje ironia. Nie mam zamiaru szukać gdzieś jej na siłę, tak jak w twoim poście, bo to nie o to chodzi. Jak chcesz żeby cię zrozumiano, a już koniecznie chcesz być ironiczny to się postaraj żeby było ją widać.
Albo pisz na poważnie.

Cytat:
Po co się wypowiadasz albo raczej, po co wyrażasz się w tym temacie poprzez napisanie zdania?
Jeżeli cię nie obchodzi los ludzi, którzy są przetrzymywani we własnym kraju, za to, że chiński rząd chce odzyskać terytorium, które w ich mniemaniu powinno do nich należeć.
Ponieważ ŻADEN temat nie jest dla ludzi ZA i nie ma tematu w którym ludzie są tylko przeciw czemuś. Wyrażam swoje zdanie na temat przedstawiony wyżej - Wolny Tybet. A, że jest inne niż twoje to już twój PROBLEM, bo chyba taki masz, prawda? Wszystko jest w porządku dopóki inni podzielają twoje zdanie. A ja uważam, że internet i tak nic nie zdziała. Wiele było akcji i akcyjek, a rezultatów w prawdziwym życiu prawie żadnych.
Stary 05-04-2008, 12:38   #18
EveryGlass
Junior Member

Może i mam PROBLEM, że nie umiem przyjąć racji strony przeciwnej, ale w tym temacie raczej o to nie chodzi.
Tu nie ma ZA i PRZECIW, bo to nie oto chodzi. Żyjesz w wolnym kraju, w którym masz prawo mówić to co myślisz ( do pewnego stopnia), wierzysz w to, co chcesz wierzysz, bądź w ogóle nie wierzysz, nikt nie zabrania ci czytać, tworzyć wolnej prasy.
A teraz pomyśl sobie o ludziach, którzy żyją w Tybecie.
Nie żyją w wolnym kraju, nie mówią tego co myślą, nie wierzą w to, co chcą, nie mają wolności prasy.
No i teraz postaw sobie dwa pytanie:
Czy jestem ZA, czy PRZECIW polityce Chińskiej Republiki Ludowej kierowanej w stronę Tybetu?
Czy jestem ZA, czy PRZECIW łamaniu praw człowieka?
Stary 05-04-2008, 13:59   #19
Yavanna Kementari
Junior Member

To jest w Tybecie, daleko ode mnie =D Prawie mi to różnicy nie robi, po prostu mi to jest obojętne, jak miałabym wybrać?
Stary 05-04-2008, 16:41   #20
Mattie
Junior Member

Cytat:
To jest w Tybecie, daleko ode mnie =D Prawie mi to różnicy nie robi, po prostu mi to jest obojętne, jak miałabym wybrać?
Wybacz, ale jest to dla mnie dziwne. Może po prostu ja zostałam inaczej wychowana, ale dla mnie nie zwracanie uwagi na ludzkie nieszczęście jest złą cechą człowieka. To tak samo, jakbyś idąc ulicą i widząc, że np. obok ktoś kogoś okrada, nic nie zrobiła...A to, że Tybet jest daleko nic nie zmienia...
Oczywiście rozumiem, że masz inne poglądy i całkowicie to szanuje...
Mattie jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania