Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Czara Ognia

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 03-29-2009, 14:06   #11
Arcymag
Niepoprawny marzyciel

Arcymag na Harry Potter Forum

Domyślnie

Turniej Trójmagiczny był świetny. Po przeczytaniu książki z utęsknieniem wyczekiwałem filmu, zastanawiając się, jak będą ukazane zadania.

- Pierwsze zadanie było trudne, ale również widowiskowe. Czytając ten fragment w książce, zawsze się wczuwam w Harry'ego, i tak jak on denerwuję się. Oczywiście w filmie było bardziej efektownie i widowiskowo, sceny w której Harry wisi na parapecie okna, sam lot nad Hogwartem - po prostu świetne.

- Drugie zadanie - w książce niezbyt mi się podobało, ale czytać się dało. W filmie - rewelacja. Trudno opisać, jak bardzo mi się podobało. Ta muzyka, akrobacje Harry'ego w wodzie, mroczność jeziora...Szczególnie podoba mi się moment, w którym Harry używa zaklęcia Ascendio, aby wyskoczyć z wody, to bardzo dobra scena.

- Trzecie zadanie - i tu po raz pierwszy w filmie gorzej, w książce lepiej. Chociaż szczerze mówiąc jakoś nie wyobrażam sobie tego labiryntu na stadionie Quidditcha, jest zdecydowanie za mały. W filmie, w labiryncie nie było żadnych przeszkód, więc trochę się rozczarowałem w kinie. W książce niczego nie brakowało.
Natomiast nie pojmuję idiotyzmu Harry'ego i Cedrika tuż po znalezieniu się na cmentarzu. Gdy Harry zdał sobie sprawę gdzie są, mógł szybko z Cedrikiem podbiec do pucharu i się przenieść. Albo gdy Harry'ego zabolała blizna, a Cedrik zauważył Glizdogona i Voldemorta, też mogli uciec do świstoklika.
Oczywiście musiało być tak, jak było .

Według mnie, najtrudniejsze było Drugie Zadanie, uważam, że Harry ledwo dał sobie z nim radę.
Stary 03-29-2009, 14:10   #12
Sunglasses
Świr wymagający opieki

Sunglasses na Harry Potter Forum

Domyślnie

Myślę, że Turniej dał nam możliwość poznania innych magicznych szkół.
A najtrudniejsze było chyba drugie zadanie, bo gdyby nie nie podpowiedź, że ma je włożyć do wody, by sobie z nim nie poradził.
Stary 04-02-2009, 11:57   #13
OLCIA
Fanatyk, niegroźny

OLCIA na Harry Potter Forum

Domyślnie

Turniej Trójmagiczny, to świetna sprawa, dzięki niemu cała 5 część byla ciekawa i zawierała wiele akcji. Według mnie wszystkie zadania były ciekawe: pierwsze zadanie- bylo bardzo trudne, wiadomo, że Harry sam by sobie z tym nie poradził. zadanie drugie- też bardzo pomysłowe, znalezienie sposobu oddychania pod wodą przez godzinę i uratować "to co się utraciło", trzecie zadanie- decydujące bylo bardzo interesujące pod względem zaklęc, trzabyło posiadać nie małą wiedzę na temat zaklęć, uroków itd. Ogolnie wszystkie zadania były świetne i bardzo ciekawe.
OLCIA jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-11-2009, 20:06   #14
Zuku
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

Mi sie nie podobalo trzecie zadanie :P Tak jak moja przedmowczyni wspomniala , trzeba bylo znac zaklecia ... ale pozatym nic !!! Liczyl sie slepy traf , ze akurat trafisz w ta uliczke co trzeba.

Nawiasem mowiac , to okazalo sie , ze I i II zadania byly niepotrzebne bo nawet wspomnieli przed III zadaniem , ze zdobywca pucharu uzyska najwiecej punktow (czyli wygra ten caly turniej)

No , chyba , ze ktos zdobylby 0 punktow w poprzednich zadaniach ...
Zuku jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-14-2009, 11:50   #15
Faux
Czytelnik horoskopów

Faux na Harry Potter Forum

Domyślnie

Ta książka z tym turniejem jest moją ulubioną ze wszystkich części, chyba w dużej mierze dlatego, iż znalazły się rzeczy, do których mam słabość: smok, labirynt, powrót jakiegoś zbira, zagadki. Turniej był super! Za najtrudniejsze i najfajniejsze za razem zadanie uważam ostatnie.
Faux jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-06-2009, 19:40   #16
Ginny_Kitty
Świr wymagający opieki

Ginny_Kitty na Harry Potter Forum

Domyślnie

Jako, że Turniej był dużo bezpieczniejszy (nie licząc łysego półwęża - półczłowieka, który zabił Cedrika) i uważam to za bardzo ciekawe i interesujące przedsięwzięcie.
Okrągły pokój wspólny Ravenclawu przypominał klatkę dla kanarków – wpuszczone w ściany filary podtrzymujące półkoliste sklepienie całkiem zgrabnie udawały pręty. W zachodniej ścianie widniało kilka okien – szyby w ich górnych, półokrągłych ćwiartkach pokryte były rysunkami kruków. Magiczne ptaki trzepotały skrzydłami lub poprawiały pióra, wypełniając wnętrze barwnymi błyskami światła. Pokój utrzymany był w odcieniach błękitu i brązu.
Stowarzyszenie Snaperek
Ginny_Kitty jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-17-2009, 11:00   #17
a2t1
Czytelnik horoskopów

a2t1 na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do a2t1 Wyślij wiadomość przez Yahoo do a2t1
Domyślnie

Turniej Trójmagiczny bardzo mi się podobał, jednakże mogło by być więcej konkurencji. np. wyścig na miotłach z przeszkodami lub magiczny pojedynek
a2t1 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-17-2009, 15:50   #18
levarek
Niepoprawny marzyciel

levarek na Harry Potter Forum

Domyślnie

Mi się podobał turniej trujmagiczny, wiele ciekawych momentów, sytuacji było związane z tym turniejem. A osobą która mi się najbardziej podobała w całej tej książce i która miała wielki wpływ na losy turnieju był Bartemiusz Crouch Jr.
levarek jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-21-2009, 16:36   #19
Bellamort
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

Cóż...
Turniej sam w sobie był bardzo interesujący
Za najnudniejsze (ale chyba nie dla głównego bohatera ) uważam zadanie III, w labiryncie, a najbardziej podobało mi się chyba II...tak, drugie. Akcja w jeziorze była dosyc ciekawa, tak myślę.
Bellamort jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-12-2009, 19:13   #20
kristal16
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

kristal16 na Harry Potter Forum

Domyślnie

Ogólnie Turniej mi sie nie podobał, ale gdybym już miała powiedzieć, które zadanie najlepsze to drugie.

Zemsta jest potrawą, którą najlepiej spożywać na zimno.

"Prawdziwa miłość nie jest upajającym zapachem, który wietrzeje.Jest ona pieczęcią- niezniszczalną nawet przez śmierć."
kristal16 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania