|
08-02-2007, 19:22
|
|
|
Member
|
RE: czy to napewno ksiązka dla dzieci ??
Sceny miłości nie świadczą o tym, że nie może to być książka dla dzieci bo w końcu scen rozbieranych :rip: nie ma, prawdziwe powody dla których ta książka podpada pod kategorię "od 16 lat" to (w jak najokrutniejszej formie...):
Pettigrew - uduszony
Zgredek - zamordowany nożem...
Bathilda Bagshot - opętana
Hedwiga - ginie w eksplozji wózka od motoru
Szalonoki - spadł z wysokości i się zabił
Giną również inni znani bohaterowie oraz pięćdziesiąt bliżej nieokreślonych osób (taka liczba zgonów podpada już bardziej pod książkę o charakterze sadystycznym ^^)
|
|
|
08-05-2007, 16:32
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
To jest książka dla wieku od hmmmmmmmmmmmmmmmmm9 lat.
[small]Och, jaki długi i inteligenty post. Pogratulować. Więcej takich i posypią się ostrzeżenia. Li.[/small]
Nie każde złoto jasno błyszczy,
Nie każdy błądzi, kto wędruje.
Nie każdą siłę starość zniszczy,
Korzeni w głębi lód nie skuje.
Z popiołów strzelą znów ogniska
I mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
Król – tułacz wróci na stolicę.
|
|
|
08-05-2007, 19:16
|
|
|
Member
|
Cytat:
Sebastian10 napisał/a:
To jest książka dla wieku od hmmmmmmmmmmmmmmmmm9 lat.
|
Hehe  A teraz zagadka: dlaczego akurat od 9 lat?
Bo ty masz ich 10 xD
A tak na poważnie to uważam, że nie powinno być ograniczeń wiekowych. Bo w sumie to o dojrzałość chodzi... 12-letni dzieciak może jej mieć więcej niż 16-letni. Więc to trochę rozległy temat do dyskusji
|
|
|
08-05-2007, 21:54
|
|
|
Junior Member
|
Hmmm... Ja jeszcze nie cztalam tej ksiazki, ale z tego co piszecie to prawie wsyscy wazni bohaterowie zginol?????!!!!!!! Odpowiedzcie! Jak tak jest, to ja wole nie czytac tej ksiazki, wole zostac w mylach o tym dobrym HP o tym dziecinnym!!! Srx za brak polskich znakow ale jestem zagranica! :rip:
|
|
|
08-05-2007, 22:13
|
|
|
Junior Member
|
A według mnie dzieci powinny przeczytac tą książke... pozatym, że ginie wiele osób i ktos się całuje książka przekazuje wiele wartości! Pokazuje jak ważna jest przyjaźń, męstwo, dobro. I że nawet jeżeli sprzymieżysz się z złem to i tak nie wyjdzie ci to na dobre! Trzeba popatrzeć na to w inny sposób Rowling pokazuje tam życie. TO samo co mozna zobaczyć na każdym kanale, w pierwszym leprzym filmie o miłości czy w wiadmościach!
[quote]Aaaa i jakie jest polskie tlumaczenie tego tytulu??!! ). Zresztą sądzą po tym co słyszy się na szkolnych podwórkach nikogo to nie zgorszy. A w porównaniu z takim Wiedźminem, którego czytałem na początku gimnazjum ta książka nadaje się dla przedszkolaków.
|
|
|
08-10-2007, 00:05
|
|
|
Mięso armatnie
|
jejku, erotyka to duże przegięcie O_O to, że był aż JEDEN pocałunek w książce to erotyka??
co do wieku, to jak niektórzy niezauważyli Harry też się starzeje i najlepiej czytać tomy będąc jego rówieśnikiem...
i proszę nie mówić, że Rowling pisała dla dzieci, ale jej się odmieniło... wystarczy na okładce ostatniej części przeczytać, od momentu pojawienia się pomysłu robiła zarys wszystkich części przez 5 lat, po czym zabrała się do pisania... gdy pisała pierwszą część już miała siódmą w głowie
|
|
|
08-10-2007, 12:35
|
|
|
Junior Member
|
wedlug mnie ta książka nie jest dla dzieci ponieważ w tej książce jest zadużo erotyzmu i alkocholizmu( jak powiedzial mój kómpel 'Harry maczal w tym palce i nietylko"):yes::yes:
|
|
|
08-10-2007, 12:48
|
|
|
Junior Member
|
Jak dla mnie to chyba najbardziej przerażającym dla małego dziecka może być fakt że ktoś potrafi podzielić swoją duszę na 7 części i do tego ukryć ją w przedmiotach. Scena z zabiciem Snape'a też chyba wpływa niezbyt dobrze na psychikę małego dziecka, ot co.
|
|
|
08-10-2007, 16:31
|
|
|
Junior Member
|
Nie, dziecko w wieku 5 lat nie powinno słyszeć zbyt często o śmierci i umieraniu bliskich. Wiem ponieważ mam chrześnice w tym wieku i widziałem jak później reagowała bo wszelkiego typu bajkach itp.
|
|
|
Zasady postowania
|