|
12-23-2008, 14:25
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
To zwykłe bezpodstawne uprzedzenie. Ta kobieta nawet nie zna fabuły książki, być może nawet nie próbowała jej przeczytać a teraz waży się ją obrzucać błotem tylko na podstawie jakiś fragmnetów, które dziwacznie posklecała w całość. Jak można nie pozwalać dzieciom czytać HP? Przecież czyż wszyscy dzisiaj nie walczą o to, by młodzież i dzieci częściej sięgała po książki? Znam choćby z tego forum wiele osób,które polubiło czytanie dzięki młodemu czarodziejowi. I cóż z tego, że magia występuje w książce? Przecież to jest literatura gatunku SF! Ona ma prawo przenosić nas w świat inny od rzeczywistego. A przecież żaden Potteromaniak, nawet najbardziej zagorzały nie odbiera dosłownie tego co czyta. W HP są ukryte przekazy, których te stereotypki z radia maryja nie potrafią odnależć. Joanne nie chce przekazać nam przez swoje dzieło, że po przeczytaniu sagi zaczniemy wyczarowywać iskry z kawałka drewna(różdżka), czy uniesiemy się w powietrze na latającej miotle. Nie. Prawdziwym przekazem tej książki jest ukazanine potęgi miłości, udowodnieinne, iż jest ona potężniejsza od śmierci, wyrobienie w czytelniku ważnych, szlachetnych cech. Kto tego nie rozumie nie ma prawa wypowiadać się o HP.
Ostatnio edytowane przez Hermiona1334 : 08-08-2009 o 18:52.
|
|
|
12-24-2008, 07:22
|
|
|
Mięso armatnie
|
radio maryja
To wszystko to jest jakaś paranoja. założę się, że połowa tych co krytykują Harr'ego Pottera nawet go nie czytała. to wszystko jest bez sensu
|
|
|
12-27-2008, 22:53
|
|
|
Junior Member
|
Pewnie sie powtórzę, ale nie czytałam wszystkich postów.
Kapucyno1 powinnaś to wsadzić na strone radia maryja - Jeśli takie coś istnieje - pod tematem harry'ego Pottera. Rozśmieszył mnie strasznie ten tekst:
"Trochę poczytać (...)" - samo z siebie wynika, że tylko "trochę" przeczytała. Zrozumieć takich ludzi, wszystko wiedzą najlepiej a spytać się ich co się stało w jakimś rozdziale w piątej części to pewnie nie wiedzą.
jakie "bożki" - ludzie albo ja przeczytałam bez zrozumienia, albo nie wiem... czy tam występowały jakieś bożki?!
I skąd wiesz kobieto co myśli twoje dziecko kobieto. Ja sama do końca nie wiem co myślę i ty jeszcze może wiesz!? A poza tym współczuć mamusi.
Temat o pokemonach . Dobił mnie tym tekstem o dzieciakach z 4b. Albo ja nie znam moich sąsiadów i samej siebie, albo są chorzy. Sama kiedyś kolekcjonowałam pokemony jak jeszcze wcześnie w podstawówce byłam. Ale je się zbierało tylko dla nagród (a były). Nie wiedziałam, że teraz to są takie amulety. Nie znam własnego narodu!
I jeszcze mieszanie Jana Pawła II - tego tematu nie muszę rozwijać, juz zrobili to niektórzy wcześniej.
Harry Potter to też baśni pani Małgorzato czy jak ci tam. Baśnie braci Grimm i Andersena to wynika, że to baśnie satanistyczne! Istnieje taki ktoś jak Królowa Śniegu, albo, żeby jakies zabawki tez mówiły. Przecież to magia,! czy pani Małgorzata nasza specjalistka nie umie tego odróżnić?!
|
|
|
01-07-2009, 15:41
|
|
|
Junior Member
|
oj.. wkurzają mnie tacy ludzie! ;/
Ostatnio ksiądz na religi tez zaczął gadać , że Harry jest fe :/
I mnie to zdenerwowało (nie tylko mnie) i zaczęli się z nim kłócić , aż koleżanka wypaliła:
' A może Kościół jest zazdrosny że HP lepiej sprzedaje się niż Biblia? ' 
Ksiądz spojrzał na nią jak na idiotke i nic nie powiedział 
Sama jestem chrześcijanką ale nie uważam , żeby seria HP namawiała mnie na 'przyłączenie' się do szatana !
|
|
|
01-09-2009, 21:17
|
|
|
Junior Member
|
Mi sie wydaje ze jest coś w tym że Hp odniósł taki sukces temu kosciół tak krzywo na to patrzy, a tak generalnie to kosciół zawsze coś miał do czarów itp. rzeczy, ale to przecież tylko wyobraźnia a za wyobraźnie nie karzą.
|
|
|
01-12-2009, 20:03
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
Hahaha, Voldzio "głównym demonem", hahahaha!!!!!!!!!!!!!! Nie moge!!!!!!
Jednak z niektórymi rzeczami można się jednak zgodzić, np. jestem przykładem tego, że HP oddala od Boga xD. I nie żartuje, moje mama sama tak stwierdziła, po przesłuchania tych pierdół, które gadałą ta Nawrocka, czy jakaś tam... "Przygody 3, 4 satanistów", hahaha, ja nie moge!!!!
|
01-12-2009, 23:08
|
|
|
Junior Member
|
hihi aż mi się coś przypomniało. raz w 5 klasie byliśmy na wycieczce gdzieś tam i byliśmy w takim kościele i tam ten brat nam różne rzeczy opowiadał i coś tam i poszliśmy do jakiejś nawy czy czegoś tam i tam siedliśmy i na koniec do nas gadał żebyśmy nie czytali HP bo satanistyczne i ten to nawet nie pomyślałem że moge dostać uwagę czy coś tylko jak mu przy wszystkich wyparowałem zacząłem mu gadać kto został idiotą roku w Ameryce że Jan Paweł II nic do HP nie ma i zacząłem sypać przykładami to gościa zatkało i już nic nie powiedział a reszta mi zaczęła bić brawo  i nawet uwagi nie dostałem a wychowawczynie mojej i tej drugiej klasy to 10 minut stały jeszcze z otwartymi buziami i nie wiedziały w ogóle co mają robic
|
|
|
01-13-2009, 15:00
|
|
|
Moderator
|
Hahaha. I dobrze zrobiłeś.
A moim zdaniem w ogóle niepotrzebnie roztrząsa się jeszcze ten temat.
Raz byłam u kumpeli i miałyśmy oglądać HP. I w końcu przyszła jej babka, a my włączyłyśmy sobie film, bo postanowiłyśmy ją ignorować. Minęło z 10 minut, a ona stała oparta o krzesło i gapiła się, aż w końcu zaczęła coś pieprzyć, żebyśmy to zostawiły w spokoju i do kościoła poszły xD.
|
01-13-2009, 16:02
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Radio Maryja u mnie jest tematem do wyśmiewania. Tak to jest puścic to sobie w samochodzie i przez całą droge i śmiac się z tego. Wg. mnie harry nie ma jakiś oddziałów na kościół. Radio chce zdobyc kase , przez to , że ludzie go słuchają. Skandaliki itd...
Szkoda tylko , że te "RADIO" jest tak głupie , że nie umie nic wymyślic o Kaczorach.
|
|
01-18-2009, 21:08
|
|
|
Junior Member
|
mi się poprostu wydaje że ta kobieta poprostu zazdrośći Rowling i tyle...
ja ogólnie nie słucham takiego czegoś jak radio Maryja
a pozatym większość z nas to chrześcijanie i na legala chodzą do kościoła i są tkimi wcale nie nagannymi ludzmi.
|
|
|
Zasady postowania
|