Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Kosz

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 02-29-2008, 22:01   #21
Bido
Member

Domyślnie RE: Władca Pierścieni

nie-e.
Moim zdaniem film beznadziejny. Zwłaszcza część trzecia - to rozwlekłe nudne zakończenie i to jak zmienili książkę zabijając golluma.

Według mnie film efekciarski.
książka dużo bardziej mi się podobała.
Bido jest off-line  
Stary 03-01-2008, 18:15   #22
Marigold
Niepoprawny marzyciel

Film beznadziejny?! On jest piękny, niesamowity, jedyny i niepowtarzalny. Najlepszy z wszystkich, które oglądałam.
Stary 03-19-2008, 13:35   #23
SeverusAronSnape
Junior Member

Seria książek Władca Pierścieni są dobre ale nie aż tak jak Hp.
SeverusAronSnape jest off-line  
Stary 04-05-2008, 16:35   #24
Lillyanne
Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Lillyanne

Przeczytałam wszystkie trzy części "Władcy Pierścieni" i "Hobbita". Zrobiłam to trochę niechronologicznie, bo po pierwszej części WP przeczytałam dopiero "Hobbita" a potem resztę i przez to trochę się pogubiłam. Uważam, że Tolkien pisze lepiej od pani Rowling, jednak mimo tego HP bardziej mi pasuje. Uwielbiam magiczne stworzenia, a już najbardziej elfy, których właśnie u Tolkiena jest dużo. Podoba mi się cała fabuła książki, aczkolwiek bardziej przypadły mi do gustu przygody Aragorna, Legolasa i reszty niż Froda i Sama (może dlatego, że te postacie nie za bardzo mi się podobają). Mam ochotę przeczytać inne książki dotyczące właśnie świata przedstawionego w WP, a najbardziej Silmarillion, chociaz wątpię, czy gdzieś ją znajdę. xD
Lillyanne jest off-line  
Stary 04-06-2008, 00:17   #25
Gabriel
Czytelnik horoskopów

Władca Pierścieni to jest jak dla mnie klasyka.. coś wspaniałego Tolkien miał wyobraźnie niczym Rowling tylko ze lepiej od niej pisał co do ekranizacji to Władca Pierścieni jest chyba najlepiej zrobioną ekranizacją w historii(pomimo braku wielu scen) widać ze Jackson miał wizję szkoda ze ludzie którzy ekranizowali HP nie posiadali takiej wizji !!
Gabriel jest off-line  
Stary 04-08-2008, 14:03   #26
Adela
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Cytat:
Lillyanne napisał/a:
Podoba mi się cała fabuła książki, aczkolwiek bardziej przypadły mi do gustu przygody Aragorna, Legolasa i reszty niż Froda i Sama (może dlatego, że te postacie nie za bardzo mi się podobają).
Zgadzam się! Przygody Froda i Sama wydały mi się dużo mniej interesujące. Też nie są oni moimi ulubionymi bohaterami.

Cytat:
SeverusAronSnape napisał/a:
Seria książek Władca Pierścieni są dobre ale nie aż tak jak Hp.
Tu się nie zgodzę. Książki HP są fajne, podobają mi się, ale to jednak nie to samo co dobry, stary Władca.

Całą serię Władcy Pierścieni uważam za arcydzieło. Jedne z najlepszych książek jakie w życiu czytałam.
Adela jest off-line  
Stary 04-08-2008, 18:48   #27
Gabriel
Czytelnik horoskopów

Całą serię Władcy Pierścieni uważam za arcydzieło. Jedne z najlepszych książek jakie w życiu czytałam. całkowicie się z tobą zgadzam
Gabriel jest off-line  
Stary 04-15-2008, 12:28   #28
Justka
Member

Justka na Harry Potter Forum

Macie racje z tym arcydzielem,nie moglam sie od nich oderwac. Z reszta samego Tolkiena uwazam za ogromnego artyste i to bez zadnych watpliwosci. No i film rowniez bardzo fajny. Jest troche rzeczy do ktorych moge sie doczepic,al nie razi to tak po oczach.
Justka jest off-line  
Stary 04-18-2008, 10:27   #29
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell

Władca Pierścieni...
O tejże trylogii można by pisać eseje, poematy, wypracowania etc.
Co sprawiło, że dzieło Tolkiena wp0dało w moje ręce? Na początku chyba jego długość, co jest zrozumiałe ponieważ uwielbiam gruuube książki.xD
A później to już poszło jak z płatka; pierwszy tom tak mnie wciągnął , że nie mogłam się oderwać. Jednakże oderwało mnie życie; z powodów osobistych i zawirowań nie dokończyłam Drużyny. Ale rzecz jasna powróciłam do niej parę miesięcy później.
To co mnie najbardziej zachwyciło w książkach Tolkiena to magia opisów i genialna fabuła. Zacznę od opisów. Uważam, ze pisarz miał nadzwyczajny talent do przedstawiania przyrody, sytuacji i postaci. Kiedy czytałam pierwszy tom czułam się po prostu jakbym tam była. To jest dar niezwykle rzadki; opisać coś tak, by czytelnik to ''czuł'' i widział.
Fabuła to jest kolejnym dowodem na mistrzostwo pióra angielskiego pisarza; wciąga machinalnie i oczarowuje. Uważam, że nawet Rowling nie potrafiła stworzyć w Potterze takiego klimatu magii, grozy i fantastyki jak to uczynił Tolkien.
Nie da się jednym zdaniem powiedzieć zbyt wiele o trylogii, to trzeba po prostu przeżyć , bez względu na to czy się fantastykę lubi czy nie.
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line  
Stary 04-18-2008, 11:54   #30
ishar
Świr wymagający opieki

ishar na Harry Potter Forum

Cytat:
Nie da się jednym zdaniem powiedzieć zbyt wiele o trylogii, to trzeba po prostu przeżyć , bez względu na to czy się fantastykę lubi czy nie.
Właśnie - PRZEŻYĆ - bo czytanie tej książki, włącznie z Silmarillionem, jest jak przeżywanie przygód wraz z głównymi bohaterami. W tym właśnie przejawia się największy geniusz Tolkiena - stworzył świat Śródziemia od podstaw, włącznie z mitologią. W połączeniu z niesamowitymi opisami, rozbudzającymi wyobraźnię i życiowymi doświadczeniami (Tolkien walczył na frontach 2 wojny światowej, stąd zapewne kapitalne opisy scen batalistycznych. Koleżanka wspomniała też, że historia pierścienia może byś parabolą 2 wojny światowej - skąd takie informacje? Spotkałem się z przyrównaniem do Drogi Krzyżowej Chrystusa, ale nie do wojny.) dostaliśmy w ręce niemal dzieło historyczne. Żadna inna historia opowiedziana w książkach nie jest tak realistyczna, mimo, iż należy ona do gatunku fantasy
ishar jest off-line  
Zamknięty temat

Zasady postowania