Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Świat Magii

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 05-21-2009, 15:36   #21
LaLuna
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

Mnie się wydaje, że to było tak:
Voldemort przekazał Harremu część swojej mocy w chwili, gdy chciał go zabić. Wraz z wiekiem Harry uczy się wykorzystywać tę moc. A siła magiczna Voldemorta jest przecież ogromna. Dlatego Harry nie miał kłopotu z użyciem zaklęcia Sectusempra, gdyż to jest zaklęcie czarnomagiczne. Czarny Pan słynął z wykorzystywania czarnej magii.
LaLuna jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-21-2009, 20:13   #22
levarek
Niepoprawny marzyciel

levarek na Harry Potter Forum

Domyślnie

Mnie ta twoja Hipoteza nie przekonuje xD. A oto dlaczego:

Nie wydaje mi się żę Harry wraz z wiekiem uczył się wykorzystywać tę moc ponieważ było pare późniejszych sytuacji w których brakowało mu potężnej mocy. Kiedy jego własna różdżka w której było pióro z ogona Feniksa Dumbledora złamała pożyczył różdżkę od Hermiony i jak wszyscy przeczytaliśmy nie mógł się nią posługiwać. Nie tyle nie mógł co żadne zaklęcia które chciał żucić mu nie wychodziły. Na początku książki kiedy było siedmiu Potterów Voldemort odnalazł w końcu właściwego Pottera chciał go zabić to bez problemu żucał Avada Kedavra zaklęcie uśmiercające różdżką pożyczoną od Lucjusza Malfoya, z czego wynika że Harry napewno nie posiadał mocy równej mocy Lorda Veldemorta (kiedy nie potrafił posługiwać się pierwszą lepszą różdżką pożyczoną a Voldemort potrafił chyba wszystkimi) a twierdzenie że "Wraz z wiekiem Harry uczy się wykorzystywać tę moc" jest dla mnie bzdurne, i może znaczyć to samo co stwierdzenie że Harry wraz z wiekiem się dokształca, uczy się żucać inne zaklęcia co nie ma nic wspólnego z Mocą Voldemorta.

A dlaczego z taką łatwością żucił zaklęcie Sektumsempra nie wiem być może był już wystarczająco dobrym czarodziejem a być może dlatego że bardzo chciał zadać mu cios co było konieczne do żucenia tego zaklęcia.

To by było na tyle :P
levarek jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-07-2009, 13:13   #23
KaroLh
Praktykant Voodoo

KaroLh na Harry Potter Forum

Domyślnie

Harry napewno był potężnym czarodziejem, jednym z najpotężniejszych. Dlaczego udało mu się wypowiedzieć zaklęcie ? Może je ćwiczył, tylko nie było o tym napisane w książce ??
KaroLh jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-15-2009, 21:31   #24
Luke James Potter
Świr wymagający opieki

Luke James Potter na Harry Potter Forum

Domyślnie

W szóstej klasie moce magiczne zdąrzyły się już rozwinąć na tyle, by Harry nie miał kłopotu z opanowaniem prostych zaklęć w krótkim czasie. przyecież snape używał tego zaklęcia w 5 kalsie, więc dla czego Harry miałby mieć kłopoty z jego uzyciem na 6 roku nauki??
- Wiem.
Od dziewiętnastu lat blizna nie zabolała go ani razu.
Wszystko było dobrze."
Luke James Potter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania