Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Filmy

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 12-30-2007, 12:42   #21
herma_007
Fanatyk, niegroźny

herma_007 na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Niezgodzności z książką.

Matko! Przecież nigdy nie będzie takiej ekranizacji książki, która będzie miała wszystko. Zawsze pominą jakieś sceny. Wczujcie się w takiego człowieka, który nie czytał HP (tacy są, i zawsze będą) i gdyby umieścili tam wszystkie wątki, które są zawarte w powieści to taki zwykły widz mógłby się pogubić. To jest film! A nie zekranizowana książka ...
Wracając do tematu: mnie nie podobało się kiedy to w labiryncie nic nie było. Książka kipiała, różnymi zwierzętami, czyhającymi za ścianą, czy różne zaklęcia, które należało złamać. Nie wspomnę o WA, gdzie nie było żadnych pobocznych wątków. Skupiono się tylko na tym głównym ...
herma_007 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-04-2008, 16:25   #22
Camer
Junior Member

Zgadzam się, że nigdy nie będzie takiej ekranizacji, która będzie wierna książce. nie mam pretensji o tym kto co i jak w filmie a kto co i jak naprawdę w książce. Bo widz, który książki nie czytał też musi zrozumieć fabułę a czas filmu jest ograniczony. Jednak denerwują mnie szczegóły, które nie sprawiłyby kłopotu wytwórni Warner Brothers, a sprawiałyby dobre wrażenie. Na przykład taki błędny rycerz. WśCIELKE CZERWONY - w filmie niebieski. Albo nie mieli czerwonego lakieru, albo forsy na lakiernika, albo producenci to daltoniści
Camer jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-16-2008, 23:44   #23
Nacia1234
Moderator

Nacia1234 na Harry Potter Forum

Ludzie, przecież tu chodzi o kompletne niezgodności, które nas denerwują, drażnią. MI aktualnie przypomniała się jeszcze jedna 'niezgodność'. Jest to całkiem wycięta scena. Jak mogli w filmie nie ZAZNACZYĆ kim byli Huncwoci? Totalny absurd.
Stary 01-25-2008, 11:35   #24
jedyny
Member

W czwartej części na szczęście pominęli WESZ-a, bo to była jedna żenada o żal. Te wszystkie skrzaty i ich masochizm..:no: , ale w zasadzie pominięto połowę wątków w książce. :smilewinkgrin:
jedyny jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-26-2008, 21:00   #25
adiq92
Mięso armatnie

np kolor błędnego rycerza:no::no:
adiq92 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-31-2008, 21:53   #26
crreeyz
Junior Member

po wiem jedno wcale nie jest tak źle jak mówicie jak nie wierzycie to przeczytajcie Eragona a potem obejrzyjcie film, bo w nim pomnieli tyle wątków że nie jestem sobie wstanie wyobrazić jak zrobią drugą częśc.

a co do Harrego cóż pierwsze części były dobrze zekranizowane bo były stosunkowo krótkie np 326 stron kamień filozoficzny a 959 zakon feniksa czyli z grubsza 3 razy więcej a długość filmu ta sama żeby zakon był tak dokładny jak kamień to musiał by trwać koło 5h co się wydaje troszkę dużo więc siłom rzeczy trzeba coś wyciąć.

Inna sprawa ze takich rzeczy jak kolor oczu czy tym podobne detale powinny być zgodne bo w końcu nie jest to wielki problem, z drugiej strony nie są to takie istotne zmiany.
crreeyz jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-06-2008, 22:02   #27
Alice_Gomez
Fan "Strefy 11" i tarota

Wyślij wiadomość przez MSN do Alice_Gomez

macie rację, nie da się idealnie odwzorować książki, ale... no bez przesady! V część jest strasznie "inna" od książki... To, że Harry wyciągnął różdżkę przy kolegach Dudley'a, sposób przedstawienia Luny, sposób w jaki Harry poznał testrale, sposób przemieszczania się Śmierciożerców i członków Zakonu w ministerstwie, latanie na miotle nad Londynem, śmierć Syriusza, Cho jako zdrajca i inne wypadki przy pracy są straszne... nie wspomne już o tym, że aktorzy nie są dobrani za dobrze (zwłaszcza Watson)... Mam nadzieję że 6 i 7 część będą o wiele lepsze...
Alice_Gomez jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-08-2008, 14:13   #28
Chackster
Junior Member

Cytat:
w 4 cz. harry latal i skakal na jednej z wiezy - to nieprawda!
Oby było więcej takich niezgodności, bo scena była wyczochrana w kosmos :P
Czasami zmiany w fabule sa wynikiem głupich pomysłów reżysera/scenarzysty (dementor bez kaptura:P) czasami wynikiem konieczności (wyjaśnianie dwóch spraw w jednej scenie, nie wprowadzenie jakiejś postaci i przejęcie jej roli przez inną ze względu na oszczędność czasu) a czasami zwyczajnie wychodzi filmowi na dobre (do dziś dziękuję rezyserowi czwórki, ze ten smok zerwał się z łańcucha) :-D
Chackster jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-29-2008, 14:06   #29
OLCIA
Fanatyk, niegroźny

OLCIA na Harry Potter Forum

Umbrige nie byla taka slodka w piatej części w filmie przypominała lalke barbie wieku podeszłego już! Cho nie zdradziła GD. Te dekrety nepewno nie bylo ich aż tyle:upset:
duz by wymieniać ! oglądam te filmy dlatego że uwielbiam HP!!!
Stary 03-01-2008, 17:16   #30
Esey
Fan "Strefy 11" i tarota

Esey na Harry Potter Forum

niezgodności jest cala masa...
Esey jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania