Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 11-26-2007, 15:32   #21
jedyny
Member

Domyślnie RE: Czy chcielibyście żeby Harr'ego wprowadzono do kanonu lektur???

Najlepszym sposobem na zniechęcenie do czytania jest zmuszanie do tego! Może nie każdy chce i potrafi przeczytać książkę, która ma przeszło 900 stron. Poza tym, do której klasy Potter byłby lektórą? Lubicie książkę, to czytajcie ją sobie sami, ale nie zmuszajcie do tego innych.
jedyny jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-26-2007, 15:45   #22
klauds
Junior Member

ja również bym chciała, by HP była w kanonie lektur. super by było. w końcu bym miała same 5 z polskiego poza tym uważam, że to najlepsza książka na świecie i nie ma fajniejszej. a do lektur szkolnych mogłaby wejść, bo ma wielkie przesłanie. JK Rowling to jednak umie pisać książki
klauds jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-26-2007, 17:05   #23
jetinajt
Świr wymagający opieki

Cytat:
szkolnych mogłaby wejść, bo ma wielkie przesłanie.
Tylko szkoda, że to przesłanie odczyta trzecioklasista. Ta książka nie wejdzie do kanonu lektur, bo nie ma takiej klasy w której dałoby się to omawiać. Dokonanie interpretacji tego utworu byłoby wysiłkiem tylko dla dzieci nauczania początkowego i może czwartej klasy, tylko, że objętościowo jest za duża, żeby kazać to czytać dzieciom w tym wieku. Dla starszych klas książka może objętość ma już bardziej dopasowaną, ale zawartość jest zbyt płytka, żeby było tam coś do omawiania.
jetinajt jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-26-2007, 18:43   #24
jedyny
Member

Zgadzam się całkowicie. Proste słownictwo i cały styl książki prowadzi do tego, że nie ma czego w niej omawiać. A po to czyta się lektóry. Tekst jest banalnie prosty, brak głębszego sensu, podwójnego dna , metafor, opisów itp. To nie jest literatura piękna, ale zwykłe czytadło. Żaden polonista się tym nie zainteresuje z językowego, czy temu podobnego punktu widzenia. A jak dotąd, to poloniści uczą dzieci i przerabiają z nimi lektóry, a nie odwrotnie.
Stary 11-26-2007, 20:10   #25
Serea
Omijać szerokim łukiem

Serea na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Serea

Cytat:
jedyny napisał/a:
Żaden polonista się tym nie zainteresuje z językowego, czy temu podobnego punktu widzenia. A jak dotąd, to poloniści uczą dzieci i przerabiają z nimi lektóry, a nie odwrotnie.
Przepraszam bardzo. Ja chodzę do I gimnazjum i moja polonistka bardzo lubi Harry'ego Pottera. Wprowadziła go jako lekturę, więc nie mów że każdy polonista tak uważa. Pottera przerabiałam też w V klasie. Obie polonistki uważają, ze Harry Potter łatwo przemówi do osób w moim wieku, i tym samym pomoże zrozumieć niektóre problemy życiowe. Oraz jest bardzo dobrym przykładem literatury fantastycznej
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."

Kocham Daemona i Surreal xD
Serea jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 11-27-2007, 19:03   #26
jedyny
Member

Od kazdej reguły są wyjątki. A jak przerabialiście lektórę? Na pewno wyleciały opisy (np: przyrody, chyba, że przerabialiście opis wierzby bijącej). A jak wam poszła charakterystyka? Czy poza przyjażnią no i może "poświęceniem" (ale to i tak bzdura) dostrzegliście jakieś pozytywne cechy Pottera?
Dzięki BOGU (z dedykacją dla Ciebie Serea ) gimnazjum mam już za sobą! Niezłe macie lektórki, jeżeli u was poloniści sami je sobie znajdują:smilewinkgrin:. Że też akurat dwa lata musiałaś się męczyć z Potterem... współczuję. A chociaż wszyscy przeczytali lektórkę?
"Obie polonistki uważają, ze Harry Potter łatwo przemówi do osób w moim wieku"- nie dziwię się! Książka przemówiłaby i do dzieci o wiele młodszych, wręcz do przedszkolaków. Tylko skończony matoł nie zrozumiałby książki, która napisana jest w tak prosty sposób. Jeżeli wasza polonistka wybrała HP jako lektórę, oznacza to, że bardzo nisko ceni waszą zdolność interpretacji tekstu czytanego :smilewinkgrin:
Stary 11-29-2007, 08:02   #27
Goszka
Praktykant Voodoo

Goszka na Harry Potter Forum

A ja Harrego Pottera , mam w lekturach...
Co prawda nie w obowiązkowych , ale mam!
Ale jakby tak był w obowiązkowych , to by było cudownie !
Kilkanaście lekcji na temat HP...:bigrazz:
Po prostu extra...
Stary 11-29-2007, 11:00   #28
Nacia1234
Moderator

Nacia1234 na Harry Potter Forum

No ba że bym chciała! Niestety niektórzy nauczyciele i nawet kościół są jemu przeciwni. BYłoby to niemożliwe. A szkoda. To zainteresowało by wszystkich. W szkole nie byłoby już tak nudno. Marzenia...
Stary 12-20-2007, 11:21   #29
Marauder
Niepoprawny marzyciel

Marauder na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Marauder

Jak ktoś wcześniej pisał w LO nie ma szans!! w podstawówce bez problemu. Mam koleżankę która ma siostrę ^^ która musi czytać HPiKF lektura uzupełniająca
Stary 12-21-2007, 17:48   #30
areczek38
Świr wymagający opieki

areczek38 na Harry Potter Forum

Dla mnie temat trochę głupi, bo w tym roku mam do przeczytanie wszystkie części o hp razem z siódmym tomem właśnie jako lekturę. Ale to tylo dlatego, że namówiliśmy panią od polsiego. 15 osób w klasie to potteromaniacy.

Zasady postowania