|
11-26-2007, 15:32
|
|
|
Member
|
RE: Czy chcielibyście żeby Harr'ego wprowadzono do kanonu lektur???
Najlepszym sposobem na zniechęcenie do czytania jest zmuszanie do tego! Może nie każdy chce i potrafi przeczytać książkę, która ma przeszło 900 stron. Poza tym, do której klasy Potter byłby lektórą? Lubicie książkę, to czytajcie ją sobie sami, ale nie zmuszajcie do tego innych.
|
|
|
11-26-2007, 15:45
|
|
|
Junior Member
|
ja również bym chciała, by HP była w kanonie lektur. super by było. w końcu bym miała same 5 z polskiego  poza tym uważam, że to najlepsza książka na świecie i nie ma fajniejszej. a do lektur szkolnych mogłaby wejść, bo ma wielkie przesłanie. JK Rowling to jednak umie pisać książki
|
|
|
11-26-2007, 17:05
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Cytat:
|
szkolnych mogłaby wejść, bo ma wielkie przesłanie.
|
Tylko szkoda, że to przesłanie odczyta trzecioklasista. Ta książka nie wejdzie do kanonu lektur, bo nie ma takiej klasy w której dałoby się to omawiać. Dokonanie interpretacji tego utworu byłoby wysiłkiem tylko dla dzieci nauczania początkowego i może czwartej klasy, tylko, że objętościowo jest za duża, żeby kazać to czytać dzieciom w tym wieku. Dla starszych klas książka może objętość ma już bardziej dopasowaną, ale zawartość jest zbyt płytka, żeby było tam coś do omawiania.
|
|
|
11-26-2007, 18:43
|
|
|
Member
|
Zgadzam się całkowicie. Proste słownictwo i cały styl książki prowadzi do tego, że nie ma czego w niej omawiać. A po to czyta się lektóry. Tekst jest banalnie prosty, brak głębszego sensu, podwójnego dna , metafor, opisów itp. To nie jest literatura piękna, ale zwykłe czytadło. Żaden polonista się tym nie zainteresuje z językowego, czy temu podobnego punktu widzenia. A jak dotąd, to poloniści uczą dzieci i przerabiają z nimi lektóry, a nie odwrotnie.
|
|
|
11-26-2007, 20:10
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Cytat:
jedyny napisał/a:
Żaden polonista się tym nie zainteresuje z językowego, czy temu podobnego punktu widzenia. A jak dotąd, to poloniści uczą dzieci i przerabiają z nimi lektóry, a nie odwrotnie.
|
Przepraszam bardzo. Ja chodzę do I gimnazjum i moja polonistka bardzo lubi Harry'ego Pottera. Wprowadziła go jako lekturę, więc nie mów że każdy polonista tak uważa. Pottera przerabiałam też w V klasie. Obie polonistki uważają, ze Harry Potter łatwo przemówi do osób w moim wieku, i tym samym pomoże zrozumieć niektóre problemy życiowe. Oraz jest bardzo dobrym przykładem literatury fantastycznej
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."
Kocham Daemona i Surreal xD
|
|
|
11-27-2007, 19:03
|
|
|
Member
|
Od kazdej reguły są wyjątki. A jak przerabialiście lektórę? Na pewno wyleciały opisy (np: przyrody, chyba, że przerabialiście opis wierzby bijącej  ). A jak wam poszła charakterystyka? Czy poza przyjażnią no i może "poświęceniem" (ale to i tak bzdura) dostrzegliście jakieś pozytywne cechy Pottera?
Dzięki BOGU (z dedykacją dla Ciebie Serea ) gimnazjum mam już za sobą! Niezłe macie lektórki, jeżeli u was poloniści sami je sobie znajdują:smilewinkgrin:. Że też akurat dwa lata musiałaś się męczyć z Potterem... współczuję. A chociaż wszyscy przeczytali lektórkę?
"Obie polonistki uważają, ze Harry Potter łatwo przemówi do osób w moim wieku"- nie dziwię się! Książka przemówiłaby i do dzieci o wiele młodszych, wręcz do przedszkolaków. Tylko skończony matoł nie zrozumiałby książki, która napisana jest w tak prosty sposób. Jeżeli wasza polonistka wybrała HP jako lektórę, oznacza to, że bardzo nisko ceni waszą zdolność interpretacji tekstu czytanego :smilewinkgrin:
|
|
|
11-29-2007, 08:02
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
A ja Harrego Pottera , mam w lekturach...
Co prawda nie w obowiązkowych , ale mam  !
Ale jakby tak był w obowiązkowych , to by było cudownie  !
Kilkanaście lekcji na temat HP...:bigrazz:
Po prostu extra...
|
|
|
11-29-2007, 11:00
|
|
|
Moderator
|
No ba że bym chciała! Niestety niektórzy nauczyciele i nawet kościół są jemu przeciwni. BYłoby to niemożliwe. A szkoda. To zainteresowało by wszystkich. W szkole nie byłoby już tak nudno. Marzenia...
|
12-20-2007, 11:21
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
Jak ktoś wcześniej pisał w LO nie ma szans!! w podstawówce bez problemu. Mam koleżankę która ma siostrę ^^ która musi czytać HPiKF lektura uzupełniająca
|
12-21-2007, 17:48
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Dla mnie temat trochę głupi, bo w tym roku mam do przeczytanie wszystkie części o hp razem z siódmym tomem właśnie jako lekturę. Ale to tylo dlatego, że namówiliśmy panią od polsiego. 15 osób w klasie to potteromaniacy.
|
Zasady postowania
|