Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 04-29-2008, 20:33   #31
E-Vaire
Super Moderator

E-Vaire na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Religia. [Bóg i Kościół]

Cytat:
niektórych rzeczy po prostu nie umiesz sobie wyobrazić. Że masz ograniczoną imaginację.
Czego konkretnie? trójcy świętej? Odsyłam do posta Flegmy gdzie ta pisze, że nikt nie potrafi sobie tego wyobrazić i pojąć.
Fleeeeeegmaa!
Jesteś ograniczona, wiedziałaś?

Cytat:
E-V co do tego warna, o którego masz kogoś poprosić; Było to zdanie 'oblepione' ironią.
Jaka tam ironia, owszem, była, ale mnie wkurzają takie teksty. Że chciałam warna dla kogoś to od razu będę chcieć cały czas i nie dam ci nigdy spokoju, wooo! ;// Ale oczywiście skoro tamta część twojej wypowiedzi była ironiczna to nie mam do czego się przyczepić? ;/
E-Vaire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-29-2008, 20:34   #32
sweet_devil
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do sweet_devil

No i wywiązała się ostra dyskusja, jakiej się spodziewałam

Cytat:
Flegma napisała:

Buahahaha xD. Rozwaliłaś mnie tym Discovery. Oni czasami gadają tam takie bzdury niby "potwierdzone naukowo", że nie wiem, kto to ogląda. (...) A wierzenie w to wszystko, co jest na Discovery jest głupotą. I nikt nie mówi, że trzebw wierzyć we wszystko, co mówi Ci ksiądz na kazaniu. Za to można się zastanowić na tym, co mówił jeżeli było to coś sensownego. Zresztą, programy na Discovery też możesz sobie analizować, czemu niiee xD. O, np. programy o duchach. Przecież pokazują Ci jakieś filmy i materiały. I co, masz potwierdzenie naukowe? Masz. A wierzysz w to...? Bo ja nee.
No niby tak. Ale jeśli ktoś jest ciekawy i dociekliwy, może zainteresować się takimi tematami, nie sądzisz? Są ludzie, którzy wierzą we wszystko bez gadania, ale są też tacy, którzy chcieliby dowiedzieć się czegoś więcej, pomyszkować... I ja, widać na własną szkodę xD, do takich właśnie należę. Zawsze chcę dowiedzieć się czegoś więcej, potwierdzić to, co usłyszałam... Wiadomo, że nie można wierzyć we wszystko, ale na świecie dzieją się różne rzeczy i wiele jest możliwe. Duchy? Czemu nie! Bóg? Dla jednych istnieje, dla drugich nie... Jak było z bogami Grecji, Egiptu, Mezopotamii? Przez wiele lat ludzie wierzyli, tłumaczyli sobie ich działaniem różne zdarzenia i co? Upadło. Słyszy się teraz, że chrześcijaństwo nie upadnie nigdy - OK, możliwe, ale co będzie za 100, 200, 1000, 5000 lat? No właśnie, tego nie wie nikt

Można wierzyć, można nie. Można też stanąć pośrodku i jak już wcześniej wspominałam, ja takie właśnie stanowisko zajmuję
sweet_devil jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-29-2008, 20:44   #33
Mistrzyni_Afrytow
Praktykant Voodoo

Mistrzyni_Afrytow na Harry Potter Forum

Cytat:
Mistrzyni, ja tylko zazdroszczę tych księży. Wydaje mi się, że to, czy wierzymy, czy nie, zależy w dużej mierze od tych, którzy tą religię nam pokazują. Albo wręcz tylko od nich.
Tak Veela, tacy księża są jak na razie rzadko spotykani. Jednak niedługo będzie ich więcej i więcej, bo to młodzi gniewni i współcześni mężczyźni, którzy nie dają sobie ślepo wbić do głowy formułek, ale również próbują je zrozumieć i znaleźć na takowe wytłumaczenia. Szukaj księży zaraz po seminarium. Przeważnie właśnie tacy tak się zachowują. Co do tego od czego zależy moja wiara. Ja tam nie wiem jak z Waszą, ale na moją mało co składają się księża. Ja to rozumuje tak: to są tylko ludzie, mają określoną misję, spotykają się z najróżniejszymi ludźmi i ludzkimi tragediami, mogą mieć złe dni. Słucham ich, ponieważ przeważnie wysłuchuje każdego człowieka który chce mi coś przekazać, lecz moim zdaniem wiarę powinniśmy budować na Ewangelii, na własnych przemyśleniach i gdy już odpowiednio dojrzejemy - na własnej interpretacji. Księża to jak tacy stróże wiary - nawracają jak trzeba, pomagają interpretować i zrozumieć. Ale to wszystko zależy tylko od nas SAMYCH. Takie jest moje zdanie.

Skoro nie mam nadziei, abym jeszcze zaznał,
Niepewnej chwały określonej chwili.
Skoro nie sądzę.
Skoro wiem, że nie zaznam,
Prawdziwej mocy, która przemija.
Skoro nie mogę pić,
Skąd piją kwiaty drzew i źródła rzek,

bo nic tam już nie ma.
Mistrzyni_Afrytow jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-29-2008, 20:51   #34
Flegma
Omijać szerokim łukiem

Mistrzyni_Afrytów, zaiste, Ameryki to Ty nie odkryłaś xP. Wystarczy spojrzeć na mojego posta na poprzedniej stronie ;].

Powiem Wam, że teraz nie ma żadnej sensownej dyskusji i nie mam nawet czego skomentować...

Chciałabym nie przeciągać tematu Discovery. Ktoś chce, niech sobie i wierzy w tę stację i uważa, że mówi o prawdę, prawdę i tylko prawdę. Proszę baaardzo. Możecie nawet uznać ten program za boga... Tylko zakończmy ten temat, który ja (i żałuję) zaczęłam xP.

Cytat:
Można wierzyć, można nie. Można też stanąć pośrodku i jak już wcześniej wspominałam, ja takie właśnie stanowisko zajmuję
Stawanie pośrodku jest dla mnie stawaniem nigdzie. Nie da się "tak trochę" wierzyć. Proste pytanie. Wierzysz? Tak lub nie. To jest jak powiedzienie, że się jest dziewczyną, ale tak trochę chłopakiem. Przynajmniej in my humble opinioon.
Stary 04-29-2008, 20:55   #35
E-Vaire
Super Moderator

Cytat:
Ktoś chce, niech sobie i wierzy w tę stację i uważa, że mówi o prawdę, prawdę i tylko prawdę. Proszę baaardzo.
Nie powinno się wierzyć mediom w ogóle. Ale w takim razie komu? W telewizji mówią co chcą. W książkach, gazetach, radiu też piszą i mówią to co chcą. To co ludzie powinni wiedzieć. Discovery się wydaje zaufaną stacją, bo niby wszystko na faktach i ja ją lubię, ale nie można bezgranicznie wierzyć w to co tam mówią.
Stary 04-29-2008, 21:01   #36
jetinajt
Świr wymagający opieki

Cytat:
Mówi się, że w sekcie ludzie są poddawani "praniu mózgu". A zakonnice nie są? Też muszą zerwać kontakt z najbliższymi! Zerwać kontakt z rodziną, bo Bóg tak chce i ich rodziną ma być zakon! Widzieliście reguły zakonne, rozkład dnia? Jedzenie, praca, modlitwa, chwila odpoczynku, jedzenie, praca, modlitwa, jedzenie, praca, modlitwa, modlitwa, modlitwa, modlitwa, modlitwa. Życie na granicy wycieńczenia psychicznego i fizycznego.
Po pierwsze z zakonu można w każdej chwili wyjść i nikt ci złego nie powie, ponieważ zakonom zależy na świadomych członkach, którzy są pewni że chcą takiego życia. Dlatego też o ile dobrze pamiętam to co mówiła nam siostra zakonna na religii w gimnazjum w każdym zakonie zanim zostanie się pełnym członkiem jest się kilka lat na próbę, żeby zobaczyć czy faktycznie nadajesz się do takiego życia.

Cytat:
Jeżeli mieszkam w mieście, gdzie jest Kościółi spowiednik to mogę do niego pójśc, powiedzieć, co zrobiłam i nie ma, jestem w stanie "łaski uśiwęcającej", nawet, jeśli tak naprawde za bardzo nie żałuję.
Jednym z warunków dobrej spowiedź jest żal za grzechy. Jeśli żalu za grzechy nie ma to spowiedź jest jakby nieważna.

Cytat:
A'prospos chrztu. Dlaczego dziecko, które zostało poddane aborcji (bo Kościół przyjmuję, że duszę płód otrzymuję już w momencie zapłodnienia) nie ma prawa do życie wiecznego i ma być potępione? Bo nie przyjęło chrztu? A dzieci, które urodziły się w rodzinie ateistycznej i umarły w wielu kilku lat? Też pójdą do piekła, bo nikt nie odpuścił m grechu pierworodnego?
Gdyby chodziło o jakieś inne zagadnienie to napisłabym "żenada", al
Nauka Kościoła wyraźnie mówi, że na zbawienie szanse ma każdy kto dobrze żyje. Wiara w Boga nie jest tu warunkiem koniecznym, ale bardzo ułatwia życie.

Cytat:
Jeti, i to ma być fundament, na którym buduję swoją wiarę? Zakłamany Kościół Katolicki, z pedofilią, korupcją, polityką, manipulowaniem słabymi, starymi i choymi, wyłudzeniami?
Nie świat ateistów jest piękny, czysty bez zła przemocy. No czysta idylla, tylko my ludzie wierzący jesteśmy bandą sK******, która sprowadziła całe zło na ludzkośc.

Cytat:
Dlaczego? Co ma Kościół do mojego prywatnego życia? Po co ma wiedzieć, że np. ćpam, albo torturuję koty? P.O C.O?
A po to, że jak ktoś cię napadnie na ulicy to żeby ktoś Ci pomógł, a nie odwrócił plecy i powiedział, że to twoja sprawa.

Cytat:
Cytat:
Poza tym Kościół nic nikomu nie narzuca. W każdej chwili możesz z Kościoła wystąpić, ale jeśli już do niego należysz to wypadało przestrzegać jego wartości.
Tak, ale jeżeli już z niego wystąpię, to jestem potępiona na wieki i będę się smażyć w piekle. A jeżeli jestem chrześcijanką, ale niektóre wartości Kościoła mi poprostu nie pasują, nie zgadzam się z nimi? To nie jestem pełnoprawną członkinią wspólnoty katolickiej?
Nikt nie jest potępiony za to że nie wierzy w Boga. Ludzie są potępieni za to, że w czasie swojego życia krzywdzili siebie i innych, a nie dlatego że nie odmawiają pacierza co wieczór.

Cytat:
Jeitnajt tylko sam mi powiedz. Jestem ochrzczona i przyjęłam komunię. Ale czy miałam na to wpływ? Byłam za mała by się przeciwstawić. Zresztą co może 3 miesięczne bądź ośmioletnie dziecko? Moim zdaniem sakramenty powinny być dozwolone od 18 roku życia.
Ale na przyjęcie bierzmowania masz wpływ. Po za tym jeśli czegoś się nie chce robić, to trzeba mieć odwagę powiedzieć nie. Asertywność jest dosyć dobrą cechą dzisiaj, szkoda tylko, że tak słabo rozpowszechnioną.

Teraz trochę o celibacie. Według mnie on jest potrzebny z prostego względu- żeby ludzie się na serio zastanowili czy chcą być księżmi i żeby odsiać ludzi, którzy nie mając pomysłu na życie wybiorą taką drogę bo wydaje im się ona najłatwiejsza.

I jeszcze jedna taka refleksja na koniec. Rozmowy o religii są o tyleż ciekawe co bezsensowne. Po prostu rozmawiał ślepy z głuchym. Bo żaden ateista nie przekona osoby wierzącej do tego, że Bóg to ściema. Tak samo jak nikt z wierzących nie przekona ateistów, że Bóg jest zajebisty. Każdy z nas ma swój światopogląd, każdy (a przynajmniej większość z nas) chce żyć jak najlepiej, każdy wybrał swoją drogę i wypadało by to uszanować. A taki radykalny antyklerykalizm jest śmieszny i bezsensowny. Bo na takiej samej zasadzie jak niektórzy z was wykazują, że Kościół jest głównym źródłem zła na świecie pani Sowińska wykazywała, że Twinki-winki (czy jak to się piszę) jest gejem, a i bez trudu można by wykazać, że pan Kaczyński jest komunistą.
jetinajt jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-29-2008, 21:27   #37
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

No do licha, muszę zaprotestować. Co Wy się tak uczepiliście tego cholernego Kościoła? Wiara, jest rzeczą całkowicie indywidualną, i prawdziwy człowiek wierzący będzie kierował się tym, co nakazał mu Bóg, a nie papież, czy chociażby zwyczajny ksiądz. Będzie kierował się przykazaniami. To, co Wspólnota Kościoła teraz wyprawia podchodzi pod śmieszność. Kiedyś, nie było spowiedzi św. Nie było konfesjonałów. Bo ludzie NIE MIELI ODWAGI zgreszyć. Po prostu nie mieli odwagi, bo jeśli przyjmowało się chrzest, a po tym wydarzeniu popełniło się grzech ciężki zostawało się automatycznie ekskomunikowanym z Kościoła. Nie było powrotu. I idąc po faktach; dlaczego zdecydowano się na ten jakże ważny w dzisiejszych czasach sakrament.? No dlaczego.? Bo świat podawał na tacy tyle pokus, tyle złych udogodnień, że ludzie nie mieli siły żyć w zgodzie z Bogiem. I stworzono spowiedź. I teraz jest pytanie: dlaczego świat jest taki zły? Kiedyś, na początku nie było tyle zła, bo ludzie bali się Boga. Bali się zostać wyrzuceni z Kościoła. A teraz? Teraz, przepraszam za kolokwializm i ordynarne wyrażenie: srają na to wszystko. Zmierzam do tego, dlaczego wśród księży i wszystkich osób duchownych tworzą się takie rzeczy jak pedofilia, korupcja, itp.? bo każdy jest człowiekiem. I każdemu, bez wzlędu na jego pozycję społeczną świat oferuje te same pokusy. Tylko nie każdy się zgadza na taki wybór. Ale to już inna sprawa.

A jeśli chodzi o tę całą Wspólnotę. Ja żyję własnym życiem. Oczywiśćie: Kościół jako wspolnota jest dla mnie bardzo ważną rzeczą, jednak z nie wszystkimi decyzjami sił wyższych [; )] się zgadzam. Jednakże nie ukrywam, że dzisiejszy Kościół jest stworzony tylko po to, by pilnować aby nikt przeciwko Bogu się nie zwracał. I ani trochę nie przypomina Kościoła sprzed 2000 lat. To moje zdanie.

Dziękuję i pozdrawiam.
Stary 04-29-2008, 21:31   #38
Sunshine
Świr wymagający opieki

Sunshine na Harry Potter Forum

Cytat:
Rozumiem, że stawiasz kapłaństwo na pierwszym miejscu
JA kapłaństwo na pierwszym miejscu? No faktycznie..

Cytat:
Przepraszam? Sun, czy Ty się słyszysz? Jechał do umierającego ojca. UMIERAJĄCEGO.
Veela, doczytaj proszę do końca. Nie chodzi o to, że jechał do umierającego ojca. Chodzi o to, że następnie mówił nam, że dla Pana Boga powinniśmy olać wszystkie sprawy, całą miłość oddać tylko jemu, a nawet zachlastać własną matkę (sic!), jeżeli Bóg tego wymaga. Jeżeli Ty nic w tym nie widzisz, trudno. Jak ja sobie to przypomnę, to mnie szlag jasny trafia.

Cytat:
Buahahaha xD. Rozwaliłaś mnie tym Discovery. Oni czasami gadają tam takie bzdury niby "potwierdzone naukowo", że nie wiem, kto to ogląda. I też oglądałam o tych plagach egipskich. Wszystko jakoś tam tłumaczyli. Ale po co? Do tej pory tego nie rozumiem. Nie wszędzie ma sens szukanie potwierdzenia naukowego. Np. odnośnie wiary. A wierzenie w to wszystko, co jest na Discovery jest głupotą. I nikt nie mówi, że trzebw wierzyć we wszystko, co mówi Ci ksiądz na kazaniu. Za to można się zastanowić na tym, co mówił jeżeli było to coś sensownego. Zresztą, programy na Discovery też możesz sobie analizować, czemu niiee xD. O, np. programy o duchach. Przecież pokazują Ci jakieś filmy i materiały. I co, masz potwierdzenie naukowe? Masz. A wierzysz w to...? Bo ja nee.
ekhm.. czy ja pisałam o opowieściach o duchach, czy o sprawdzonych, potwierdzonych naukowo faktach? Widzisz, jednak jest sporo osób, w tym ja, które ogląda discovery aby dowiedzieć się czegoś więcej. Ty tego nie oglądasz, co więcej, WYŚMIEWASZ tego typu stacje, to już tylko Twoja sprawa, i prawdę mówiąc mam to głęboko w 'pompie'. I ja jakoś nie spotkałam się z bzdurami na discovery. Nie wiem co Ty oglądasz. Może Cartoon Network z napisem 'discovery' u górze ekranu? Diabli wiedzą. Skoro nie rozumiesz tego, mimo, że wszystko dokładnie tłumaczą, to wybacz, ale pretensje wyłącznie do siebie, a nie, że skoro nie da się tego zrozumieć to od razu jest to stek bzdur. Chociaż, skoro tak, to dlaczego Bóg nie może być stekiem bzdur? W końcu podobno nikt tego do końca nie zrozumie, nikt nie wie dokładnie co i jak, nasza wiara opiera się tylko na Biblii.

Cytat:
Mistrzyni, ja tylko zazdroszczę tych księży. Wydaje mi się, że to, czy wierzymy, czy nie, zależy w dużej mierze od tych, którzy tą religię nam pokazują. Albo wręcz tylko od nich.
Dokładnie. Swoje podejście zawdzięczam księdzu, za co serdecznie mu dziękuję..

Lady, nie no.. po prostu nie skomentuję.. -.-
Stary 04-29-2008, 21:34   #39
Klaudia@Harry Potter
Senior Member

Teraz ja wypowiem się krótko. Jestem wychowana w rodzinie katolickiej. Moi rodzice nie zwracają mi zbytniej uwagi gdy nie pójdę do kościoła. Ale moja babcia to przesada. Czepia się wszystkiego. Uznaje ks. Rydzyka, jego wypowiedzi itd.
Ja akceptule żydów, satanistów, ateistów i innych. Każdy ma prawo do własnej wiary i poglądów.
Co do Kościoła(wspólnoty): nienawidze tego, że ktoś ci wmawia, że nie chodzisz do kościoła. Uważam, że spowiedz jest całkowicie nie potrzebna, bo w czasach komunizmu kto wydawał ludzi: księża. Bali się, że będą musieli umrzeć albo czekają ich jakieś nachodzenia itp. Ja myślę, że każdy ma swój pogląd na te sprawy to tylko jest moje zdanie.
Każdy ma swojego Boga i każdy ma z nim inne relacje. Myślę, że żaden Kościół nie powinien krytykować innego. Nie wiadomo czy naprawde tak było jak opisuje Biblia. Ale ja w to wierze.
Oczywiście przez moją wypowiedź nie chciałam nikogo obrazić.
Klaudia@Harry Potter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-29-2008, 21:41   #40
E-Vaire
Super Moderator

Cytat:
nienawidze tego, że ktoś ci wmawia, że nie chodzisz do kościoła.
Omg. Moja babcia zawsze pytała czy chodze do 'kościółka' i w ogóle. To okropne. Ja jej o nic nie obwiniam, ale to takie denerwujące kiedy ktoś się wtrynia w twoje życie, bo
Cytat:
każdy ma swój pogląd na te sprawy
Cytat:
Rozmowy o religii są o tyleż ciekawe co bezsensowne. Po prostu rozmawiał ślepy z głuchym. Bo żaden ateista nie przekona osoby wierzącej do tego, że Bóg to ściema. Tak samo jak nikt z wierzących nie przekona ateistów, że Bóg jest zajebisty.
Zgadza się. Ale jeśli ktoś ma dużo czasu to dlaczego by nie pogadać o tym. Nawet jeśli nikogo się nie przekona do swoich racji. Założę się, że każdy jest tu uparty jeśli o to chodzi xD
Odpowiedz

Zasady postowania