|
08-15-2007, 19:42
|
|
|
Member
|
RE: Co sądzisz na temat epilogu?
Nienienie.
Takie przesłodzone, denne i... nieprawdopodobne.
Draco i łysiejące skronie?
Draco nazywający swojego syna Scorpionem? ( Chociaż u Malfoy'ów to rodzinne 
Hermiona i Ron, którzy mają dwójkę dzieci?
W ogóle ich miłość wydawała mi się jakaś taka... nieprawdopodobna.
Albus Severus?
Jak to już mówią, gdyby Sev nie umarł, zszedłby na zawał, gdyby dowiedział się o "uczczeniu jego pamięci".
I znów te "oczy po Lily".
Widać Rowling zawsze marzyła o napisaniu typowego Harlequina.
Udało jej się w przypadku epilogu.
Dla mnie książka skończyła się na słowie <ujawniam, kto nie czytał, ten trąba ;> "lifetime".
|
|
|
08-17-2007, 17:18
|
|
|
Member
|
Cytat:
Vivi napisał/a:
A mnie nawet się epilog podoba . Spodziewałam się czegos takiego, a J.K. napisała zakończenie dość fajnie i sympatycznie, choć fakt, banalnie. Trochę mnie rozczarowuje brak szerszych informacji na temat dalszych losów różnych postaci... Nie wiadomo na przykład, co z Luną (a myślałam, że się hajtnie z Neville'm!!!!!!!!!), resztą Weasleyów... Tak, wiem, że mam wyobraźnię i mogę sobie sama to dopowiedzieć, ale, jeśli dobrze kojarzę, to Rowling mówiła coś na temat kolejnej ksiązki, która będzie zawierać biografie róznych bohaterów i będę teraz na to czekała, bo wiem, że ona wymyśli to lepiej
|
Luna będzie pracowała z czyms zwiazynym z przyroda i w koncu przyzna rację ze róg ktory miał jej tata nie jest tym za jakiego go uważali:P Tyle wiem o niej z wywiadu z Jo. Ron natomiast bedzie pracował z Georgem w Sklepie z magicznymi dowcipami.
|
|
|
08-17-2007, 17:23
|
|
|
Member
|
Ja kocham epilog i dajcie Jo spokój!!ja spodziewałam sie smierci Harry'ego wiec byłam po prostu wniebowzieta że Harry żyje,ozenił sie z Ginny,maja dzieci,Ron i Hermiona też,Neville został profesorem...Epilog jest super i to fajnie ze po tylu rozdziałach w ktorych czytalismy o smierci któregos z głownych bohaterów mozemu poczytac o szczęsciu Harry'ego! kto sie ze mna zgadza niech kliknie do mnie na gadu! Nr w profilu.
|
|
|
08-17-2007, 19:28
|
|
|
Junior Member
|
Epilog, o chyba najgorsza partia książki (poza niektórymi nudnymi fragmentami)
Przesłodzony nad wyraz. Brak mi jakiegokolwiek cienia na życiu bohaterów. A mówienie, że to dlatego, że dzieci czytają to jakaś brednia.
1) Przez całą książkę ginie więcej osób niż w powieściach o Sherlocku Holmesie. Dość brutalne sceny, jak [SPOJLER] Nagini wychodząca z tej babki co pisała podręczniki [KONIEC SPOJLERA], a jednak ma być słodko bo dla dzieci? Blah...
2) Dzieckiem to ja byłem jak zaczynałem czytać pierwszą część. Od tamtej chwili trochę minęło i człowiek dorasta. I tak samo jest w wypadku tysięcy ludzi.
Ale całkowicie nie czepiam się tego, że Rowling umieściła tak mało szczegółów o życiu bohaterów. To otwiera nieskończone drogi dla pisania fan-fictionów. Rowling nie napisała za wiele, dzięki czemu podczas pisania fan-ficku, człowiek nie musi bez przerwy sprawdzać, czy nie mija się z tym co napisała Rowling...bo nic nie napisała.
Ale to i tak za mało, zeby nazwać Epilog, dobrym zakończeniem...kompletna pomyłka i dno :/
|
|
|
08-19-2007, 17:53
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
A mi w epilogu podobał się tylko jeden fragment..
kiedy pięknie nazwany Albus Severus mówi iż nie chce przynalezeć do Slytherinu, a wielki Harry Potter [nasz wybraniec] mówi, że dwa imiona odziedziczył po dwóch nalepszych dyrektorach Hogwartu i że gdzie kolwiek trafi będzie dobrze.. takie słodkie to było  lubie takie bzdety :P
Generalnie łysiejący Malfoy.. tylko płakać! Mój Malfoy, łysieje? To straszne! Brak mi słów..
Ale nie było tak źle  To było takie.. ludzkie.. i spokojne życie
|
|
|
08-21-2007, 12:41
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
epilog? beznadzieja, do bani, dupa na kółkach.
słodki, rozlazły, zwykły, szczęśliwy, dla dzieci, przewidywalny, nudny jak flaki z olejem i starzy sąsiedzi Dursleyów.
Swoją drogą, co do jasnej cho.. ciasnej z Dursleyami? Na początku czytania otworzyłam książkę na niewiadomoktórej stronie i była tma śmierć Dudleya. Przeczytałam książkę od deski do deski i na tę stronę nie trafiłam. hmm.
|
|
|
08-21-2007, 21:03
|
|
|
Junior Member
|
Bardzo podobało mi się, podobnie jak napisała agatqa92, jak Harry kucnął przy Albusie i jego twarz była trochę niżej niż jego syna... To taki uroczy obrazek!  Taki Harry troskliwy 
Podobały mi się też teksty Rona, które były, jak zwykle, przezabawne! Brakowało mi tylko informacji o innych postaciach, ale ogólnie epilog bardzo mi się podobał.
Ale czytałam gdzieś w internecie, że Jo ma zamiar napisać encyklopedię od A do Z o całym magicznym świecie i zawrze w niej nawet to, czego nie było w książkach.  Mam nadzieję, że nie jest to plotka!!!
|
|
|
08-23-2007, 00:04
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Epilog beznadziejny. Przede wszystkim za krótki. Pomiędzy rozdziałem 36 a eplogiem powinien być jeszcze jeden rozdział, wyjaśniający jak cały świat zareagował na śmierć Voldemorta, jak Harry z Ronem zostali aurorami, gdzie mieszkali itd. Choć trochę takiego normalnego życia ;/
|
|
|
09-08-2007, 10:14
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
ja tam wogóle nie przekonałam sie do snepa on był zły i zły pozostanie a epilog beznadziejnie denny te imiona ten słodki końiec na dworcu no cóz z jednej strony jestem wkurzona że tyle osób zgineł 50 w samej bitwie o hogwart i do tego lupin tonks a ten epilog jakby z innej książki z innego świata dnoo
|
|
|
09-09-2007, 22:12
|
|
|
Junior Member
|
A ja ciągle mam nadzieję, że ktoś krzyknie: "Prima Aprilis!" i okaże się, że to, co JKR napisała w epilogu jest tylko wielkim, głupim żartem, że zrobiła nas wszystkich w konia i "19 years later" w ogóle nie istnieje i nie powinniśmy się tym przejmować.
|
|
|
Zasady postowania
|