Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 10-20-2007, 16:45   #41
Heren
Junior Member

Domyślnie RE: czy to napewno ksiązka dla dzieci ??

Książka dla każdego wieku. Powtarzam każdego.
Bo nie wierzę, że małe dziecko nie spotkało się, chociaż w telewizji, z przemocą, albo że nie słyszało o tym, że można się całować, co w całej, długiej książce jest zamieszczone dwa razy ;/
Zresztą nie wierzę, by takie małe, pięcio-sześcio letnie dziecko samo sięgnęło po podobną książkę.
Heren jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-29-2008, 11:47   #42
kasiczka
Junior Member

Czy ja wiem? Dzieci traktują to jak bajkę, gdy oglądałam w wiadomościach jak czekały na książkę to nasuwało mi się pytanie: Czy one wiedzą co czytają? Moim zdaniem książka jest od 10 lat
kasiczka jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-30-2008, 15:05   #43
Which he Her
Junior Member

Zgadzam się z Albusem Wielkim i wieloma innymi osobami, ta książka nie jest już dla dzieci. Myślę że nowsze części w ogóle stawały się coraz lepsze ale i bardziej dramatyczne, przykładem mojej tezy jest to że w szóstce zginął Dumbledore, a w piątce Syriusz, nie było łatwym przeżyciem czytanie tych fragmentów. :|
Which he Her jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-30-2008, 15:31   #44
malinka_09
Fan "Strefy 11" i tarota

Wyślij wiadomość przez MSN do malinka_09

Dla dzieci? Oj chyba nie... Nie zrozumiałyby po prostu wielu rzeczy jak np. kłótni Lupina z Harrym, która ma przynajmniej dla mnie, głębszy sens i tego, że co czuł Harry gdy dobrowolnie szedł na śmierć. Nastolatkowie tacy jak my, mam nadzieję, że zrozumieją
malinka_09 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-30-2008, 17:12   #45
Ania 95
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Ania 95

Według mnie ta książke, nie jest dla dzieci, ale dla nastolatków... Dlaczego nie? Małe dzieci wiele by nie rozumiały. A na nostolatkach nie robi żadnego wrażenia to, że ktoś się całuję czy coś takiego. A poza tym w książce jest dużo scen przemocy. Dzieci nie powinny tego czytać. Ale powiedzmy sobie szczerze... Jaki naprzykład siedmiolatek czy szesciolatek przeczyta HP? Całego HP?
Ania 95 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-30-2008, 18:59   #46
malinka_09
Fan "Strefy 11" i tarota

No właśnie....dla dzieci (takich młodszych) mogą być jeśli już, to audiobooki. I to też, tylko chyba pierwsze dwie części HP.
Stary 01-31-2008, 10:24   #47
Marauder
Niepoprawny marzyciel

Marauder na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Marauder

Osobie, która twierdzi, że w HP zamieszczony jest "erotyzm" i z tego powodu nie powinna być dla dzieci, gratuluję poczucia humoru B) Książka nie z tego powodu powinna być zakazana dla dzieciaczków w wieku 5 lat, ale z tego, co większość już zauważyła, że pojawia się tu bardzo duża ilość trupów, ciągłe tortury etc... A jeśli chodzi o te pocałunki... Harry w końcu ma 17 lat, co nie? To trochę dziwne gdyby nie objawił zainteresowania płcią przeciwną... :rol:
Stary 01-31-2008, 13:19   #48
malinka_09
Fan "Strefy 11" i tarota

No właśnie. A zresztą Rowling i tak bardzo mało poświęciła tym sprawom. Dlatego dzieci owszem, mogą czytać sobie Pottera o ile mają mocne nerwy, choć ja osobiście jestem przeciw. Poza tym niewiele by zrozumiały z tego.
Stary 01-31-2008, 20:41   #49
crreeyz
Junior Member

dla dzieci, hmm to zależy od definicji tego słowa, jeśli chodzi o erotyzm, to więcej go widziałem w reklamach idących w samo południe, jeśli chodzi o trupy to fakt padają, ale nie są to jakie dantejskie sceny w stylu pana Sapkowskiego, gdzie Wiedźmin w spektakularny sposób przecina mieczem przeciwnika przy czym jest dokładny opis co w tym czasie zostało pochlapane krwią i gdzie spadła głowa, a cóż śmierć ludzie wszędzie umierają i dużo się o tym mów, zresztą czary w ploterze są dość humanitarne może poza cruciatus, a zabicie w stylu Avra Kadabra to nie urwanie komuś głowy posyłając za pomocą czarów w wroga coś ostrego, do czego mógłbym sie przyczepić to dźgnięcie skrzata sztyletem, więc książka wcale nie jest taka brutalna tylko po prostu dużo ludzi tam umiera, ja bym się bardziej przejmował niektórymi grami bo w sklepie widziałem niekiedy jak tatuś kupuje synkowi w wieku 10 lat grę w którą boje sie grać w nocy a mam 20 lat.
Jedyne czego się obawiam że całkiem młodsza cześć naszego społeczeństwa może nie koniecznie zrozumieć treść książki bo bywa dość zagmatwana w każdym razie nie jest to pierwszy tom gdzie wszystko się udaje łatwo i pięknie.
jak dla mnie wiek 12+
crreeyz jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-31-2008, 20:49   #50
malinka_09
Fan "Strefy 11" i tarota

Zgadzam się z Crreeyez. O wiele więcej brutalności dzieci na co dzień widzą w telewizji, a nie w HP. Chodziło mi tylko o to, że młodsi czytelnicy nie zrozumieją wielu spraw. Już widzę 8-latka, który po przeczytaniu rozdziału pt."Kings Cross" leci do mamusi z nowiną: Mamo, mamo, a wiesz, że po śmierci lądujemy na dworcu?!
Dlatego HP owszem, ale już dla starszych. O ile chcą oni widzieć w powieści Rowling coś więcej niż bajeczkę o dzielnym chłopcu, który zbawia świat. Takie jest moje zdanie.
Odpowiedz

Zasady postowania