Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Filmy

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 06-03-2007, 20:53   #41
DrugQueen
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do DrugQueen Wyślij wiadomość przez Yahoo do DrugQueen
Domyślnie RE: Polski dubbing

dubbing:/ żal.pl...
głos McGonagall ani odrobinę nie przypomina oryginału, jak zresztą większość.
ten dubbing jest chyba po to, żeby bachory mogły chodzić na ten film i kino więcej zarabiało ;/
DrugQueen jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-10-2007, 19:06   #42
rose
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do rose

BEZNADZIEJNEGO DUBBINGU???????? przecież głosy aktorów
są naprawde fajne...szczególnie harrego i hermiony....dlaczego Ci się nie podoba??
rose jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-14-2007, 16:49   #43
gimikis
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do gimikis

Dubbing we wszystkich częściach jest, powiedzmy nie na miarę HP. Głos Harry'ego w ogóle nie pasuje mi do aktora, Hermiony... no, ujdzie w tłumie, tylko Rona jest w miarę dobry. Nie rozumiem tej sytuacji: w większości zagranicznych filmów, polski dubbing jest naprawdę niesamowity; weźmy np. Shreka ^^ Filmy HP od początku cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, dlaczego nie pomyśleli więc o czymś lepszym?...
gimikis jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-14-2007, 23:58   #44
Isabelle
Senior Member

Isabelle na Harry Potter Forum

Ojj tak... polski dubbing w HP to po prostu jedna wielka TRAGEDIA. Zdubbingowanie tego fimu dodału mu straszliwej i rażącej sztuczności niemal zabijając całą atmosferę filmu! Jestem w stanie zrozumieć, że może niektórzy tej sztuczności nie czują i dubbing zupełnie im nie przeszkadza, a nawet go wolą (ze względu na wygode chociażby), zwłaszcza gdy obejrzeli jako pierwszy film z dubbingiem. Ja miałam WIELKIE szczęście widzieć wszystkie filmy w oryginalnej wersji językowej, więc gdy filmy leciały w TV (a puszczają niestety tylko z dubbingiem) to zupełnie nie wiedziałam czy śmiać się z niego, czy płakać...
Nie dość, że głosy są strasznie niedopasowane to jeszcze zupełnie niedopracowane. Czasem aktor przestaje ruszać ustami a podkładany głos ledwo za nim nadąża. I tak jak już niektórzy napisali -> Draco i Harry mówili głosami małych dziewczynek.
I nie przekonują mnie argumenty, że "mówili tak bo byli dziećmi". Aktorzy w oryginale też nimi byli i jakoś mówili normalnie.
A pamiętacie scenę, w której pan Diggory rozpacza nad martwym ciałem Cedrika? Kiedy oglądałam tą scene bez dubbingu to dało się odczuć tą rozpacz w głosie... A dubbing? To brzmiało jakby próbował naśladować jakieś ryczące zwierzę, a i tak za bardzo mu to nie wyszło... Dużym błędem według mnie jest też fakt, że prawie zawsze i do wszystkiego zatrudnia się te same "głosy"... To wynika chyba z chęci iścia na łatwizne...
Dlatego ZAWSZE wybieram wersje z napisami. Nie tylko lepiej się to ogląda, film jest bardziej przekonujący i naturalny, ale to także świetna okazja do przyjemnego podszlifowania
języka.
Isabelle jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-15-2007, 09:09   #45
Harry Potter Vox
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Harry Potter Vox

Dla mnie dubbing polski się podoba, ponieważ nie trzeba czytać napisów.
To prawda niektóre głosy są zbyt dziecinne (głos Ginny) i ciepłe (głos Voldemorta)
ale to nic strasznego. B)
Harry Potter Vox jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-17-2007, 12:23   #46
Serea
Omijać szerokim łukiem

Serea na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Serea

Nie jest zły. Bliźniacy są zrobieni extra, tak jak "świeta trójca". Głos Percy'ego i Ginny mnie rozczarował, chociaz z każdą częścią jest lepiej. Więc pozostaje czekać na ZF.B)
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."

Kocham Daemona i Surreal xD
Serea jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-26-2007, 21:00   #47
hermione weasley
Junior Member

Dubbingowanie filmów ogólnie jest bezsensowne. I pomyśleć że w większości krajów filmy są dubbingowane i zwykli śmiertelnicy nie znają głosów aktorów! Beznadziejnie... Całe szczęście, że u nas ze względów czysto oszczędnościowych jest lektor Ale i tak najlepsze są napisy.
hermione weasley jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-27-2007, 11:52   #48
Serea
Omijać szerokim łukiem

Serea na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Serea

Dubbing jest spoko...w poruwnaniu do niektórych filmów normalnie świetny. jedyne co to Voldzio ma taki dziwaczny głos :/ Nie pasuje do kogoś kto chce być Panem świata.
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."

Kocham Daemona i Surreal xD
Serea jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-01-2007, 19:12   #49
Grindelwald
Junior Member

Dubbing w tym filmie to totalna żenada i dno nie wiem kto się za to brał ale lepiej by zrobił gdyby poprostu siedział cicho. Ich poziom jest tak mierny że oglądanie tego filmu to tortura a nie przyjemność.
Grindelwald jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-09-2007, 17:11   #50
Dark Oracle
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Dark Oracle

Mi się najbardziej podoba polski dubbing Harrego w Czarze Ognia, może dlatego że znam tego chłopaka który dubbingował go ale to szczegół. Podoba mi się też dubbing Rona i Hermiony, ale nie podoba mi się Voldemorta bo jest chyba za bardzo miły jak na Voldemorta.
Dark Oracle jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania