|
09-12-2007, 14:19
|
|
|
Member
|
RE: Co sądzisz na temat epilogu?
Wielki niedosyt, a może zawód... Tak, zgadzam się z przedmówcami - epilog przesłodzony, ponadto był on stanowczo za krótki. Szkoda, że JKR zmieniła pierwotny zapis ostatniego rozdziału. "19 lat później" i tylko tyle?
|
|
|
09-21-2007, 21:26
|
|
|
Junior Member
|
śmierć Snape`a denna.. Bellatrix jeszcze gorzej a Fred, Lupin i Tonks to juz totalna porażka.. chociaż nie.. epilog.. masakra.. gdzież tak dzieci nazwać.. Albus Severus.. albo te 19 lat później.. nie no autorka zaszalała..
|
|
|
09-22-2007, 23:47
|
|
|
Junior Member
|
strasznie przeslodzony! te imiona dla dzieci = okropne , wolalabym zebysmy wiecej sie dowiedzieli o przyszlosci naszych bohaterow , i zeby bylo cos o lunie , nevillu i czlonkach zakonu, o nauczyielac z hogwartu. natomiest ten epilog nie pozostawil nam nic..... :uhoh:
|
|
|
09-23-2007, 00:32
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
calusieńkie 7 tomów trzymało w napięciu, wciągało jako pasjonująca lektura... i co zrobić, żeby zniszczyć tę przyjemniść? napisać epilog!!! to było idiotyczne!jedyne co mi się w nim podobało to że James Potter II pragnął wysadzić dom...ja nie moge, to było przesłodzone,wyglądało jak ff "super różowych fanek harrego" ( i to raczej w wersji aktora...) żenada:/ a snape? mnie tam mało obchodzi co on zrobił a conie. zasłużył sobie i wcale nie był odważny! tragedia... snape i bohater? chyba sciene fiction...
i wszyscy najfajniejsi (no prawie wszyscy) bohaterowie poumierali...masakra... chociaż bellę mogła zostawić...  szczerze mówiąc maiłam cichą nadzieję, że to voldemort wygra, ale widać: nadzieja matk głupich:/
|
|
|
09-24-2007, 11:41
|
|
|
Member
|
Całkowicie zgadzam się z BellaB.
Różowo-hollywoodzki happy-end dla ośmiolatków...
Szkoda, że starsi czytelnicy (np. ja XD) nie znaleźli w tym zakończeniu nic wartościowego (mówię o opinii wśród znajomych fantastów).
|
|
11-06-2007, 14:17
|
|
|
Junior Member
|
Również uważam, że był przesłodzony, za dużo lukru jak na tak krótki epilog... jeszcze te imiona Albus Severus ( oczywiście do drugiego nic nie mam^^). To tylko domysły, może autorka miała inny plan, ale zrobiła tak, gdyż HP czytają dzieci, które chodzą do podstawówki, a młodszym rodzice czytają na dobranoc. Na pewno tak nie wyobrażałam sobie końca.
|
|
|
11-06-2007, 16:04
|
|
|
Junior Member
|
Epilog niezbyt mi się podoba, jednak nie jest tragiczny. Chociaż z początku nawet mi pasował teraz patrzę na to zupełnie inaczej! Nie wiem dlaczego Rowling tak to zakończyła  - może chciała po prostu wyraźnie zasygnalizować nam, czytelnikom, że nie będzie następnych części :upset:. Zgadzam się ze wszystkimi, którzy stwierdzili, że jest tu za dużo lukru.
|
|
|
11-13-2007, 20:15
|
|
|
Junior Member
|
Nie będę się odłamywać 
Epilog jest do kitu.
Szczerze prosiłam o to, by Harry umarł. No wiecie, jakaś więź między nim i Voldemortem. Żeby zabił jego i siebie 
Na koniec Harry oczywiście jest z Ginny, a Ron z Hermioną.
Trzeba przyznać, że zakończenie było do przewidzenia  A JKR mogła się tu popisać i czymś nas zaskoczyć 
Ale sama treść książki mi się podobała. A w szczególności wydarzenia ze Zgredkiem i Stworkiem
|
|
|
11-19-2007, 21:55
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Wlasnie epilog nie ma nic wspolnego z ksiazka, jest to czesc tekstu opowiadajaca o dlaszych losach bohaterow, poza akcja :P
cos musialo byc, zreszta takie zakonczenie mowiace o wszystkim
dla mnie nie ma on zadnego znaczenia, za to ksiazka mi sie podoba i kilka stron mojego zdania o niej nie zmieni
|
|
|
11-26-2007, 09:45
|
|
|
Member
|
Nie chciałam aby umarł Harry i dobrze, że to się nie stało. I tak umarło zbyt wielu kochanych przeze mnie bohaterów  Epilog - po całej książce, która aż kipiała od negatywnych emocji (w każdym razie dla mnie - wiele łez, smutku, zawodu) - epilog wydał mi się zbyt przesłodzony. A jednak gdzieś w głębi czuję, że mnie trochę tak jakby... uspokoił ^^
|
|
|
Zasady postowania
|