Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 08-03-2008, 19:49   #71
Limonka
Urodzony, by rządzić światem

Limonka na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Legalize it, legalize it...

Łoo, zapomniałam w ogóle o tym temacie. Czas przywrócić go do życia.

Więc najpierw Ishar i zua Holandia. Ludzie chcą wrzucać wszystko - aborcję, eutanazję, prostytucję, związki homoseksualne i właśnie marihuanę - do jednego worka. A to głupota, bo tak naprawdę to zupełnie różne rzeczy. Każda spowodowana jest czymś innym. Dawniej Holandia była bardzo religijnym krajem, w latach sześćdziesiątych to zaczęło się zmieniać. Teraz większość społeczeństwa deklaruje, że nie wierzy w nic. Ludziom została pustka, gdy nie wierzy się w Boga i życie po śmierci, niknie większość przeciwwskazań do aborcji i eutanazji. Prostytucja została zalegalizowana, żeby władze mogły kontrolować cały ten proceder. Dzięki temu prostytutki przebywają w specjalnych dzielnicach i nie pałętają się pod oknami "normalnych" ludzi. Nie bez powodu prostytucja nazywana jest najstarszym zawodem świata. Jest to coś, czego nie da się pozbyć, lepiej więc nad tym panować. Co do związków homoseksualnych i adopcji dzieci - tak naprawdę nie wiemy, jak w praktyce wygląda holenderska tolerancja. U nas takie coś by nie przeszło, właśnie przez krytykę i docinki innych. Jeżeli tam tego nie ma, ja nie widzę przeciwwskazań.

Przykro mi, ale nikt mnie nie przekona, że legalizacja ganji doprowadzi do legalizacji reszty wymienionych wcześniej rzeczy.

Cytat:
Nie każdy jednak rozumie te rożnice. xD
Wyjaśnione powyżej.

Cytat:
Więc po jakiego grzyba go cytujesz a zaraz pod nim piszesz że już prubóje się coś w Polsce leagalizować? ;P
Miss, błagam, weź czasem pomyśl przez chwilę, bo ja wymiękam jak muszę wszystko tłumaczyć jak dziecku. Gdyby, w ramach eksperymentów, powstały legalne coffeeshopy, byłby to duży krok w kierunku legalizacji, nie sądzisz?

Cytat:
Nie zrozumiałaś aluzji: sprawa ma sie tak- jezeli marycha jest legalna to istnieje większe prawdopodobienstwo, że ludzie zaczną sięgać po inne narkotyki. Duże pradopodobieństwo. Dlatego ekonomisci przewidują wzrost popytu na heroinę czy kokainę po zlegalizowaniu marihuany w innych krajach.
Udowodnij, że przewidują. Co do prawdopodobieństwa, to cały czas o tym toczy się rozmowa. Nie można udowodnić, że popyt na twardsze narkotyki wzrośnie, nie można też udowodnić, że nie wzrośnie - do takich wniosków doszliśmy. Możemy tylko popatrzeć na Holandię, ŻADNYCH innych argumentów nie ma. W Holandii liczba narkomanów i popyt na twarde narkotyki cały czas spada. Nie oznacza to, że w innych krajach będzie tak samo, jednakże nie ma ani jednego dowodu sugerującego, że nie będzie.

Cytat:
Jasna cholera...to już całkiem pierniczy sprawę. Bo jak normalny homo sapiens sapiens może zgadzac się na legalizację narkotyku zdawajac sobie przy tym sprawę z jego szkodliwej działalności?
Ee...? Khem.
Bożeeeeeee.
Miss.
Błagam.
Ty coś ćpasz?
Bo ja normalnie nie ogarniam Twojego toku myślenia.

Szkodliwe są fastfoody. Szkodliwe są napoje gazowane. Szkodliwe są słodycze. Szkodliwe są przyprawy. Szkodliwe jest oglądanie telewizji. Szkodliwe jest siedzenie przed komputerem. Szkodliwe są spaliny samochodowe. O alkoholu i papierosach nie wspominając. Jest od cholery szkodliwych rzeczy, chcesz je wszystkie zdelegalizować? Bo widzisz, WSZYSTKO jest szkodliwe, gdy występuje w nadmiarze. W pewnych - małych - ilościach niekoniecznie. Ogarniasz to?

Cytat:
Przeleć jakiegoś narkomana. [Laugh]
To oczywiście żart.
To pogratulować poczucia humoru.

Cytat:
Płakać tylko nad takimi ludźmi...
Płakać to już prędzej nad Tobą, a nie nad Radoszem. Widzisz, jak już o czymś piszesz, mogłabyś chociaż dowiedzieć się na ten temat czegoś więcej. Posiadasz informacje wymyślone przez SuperExpress. Pogratulować źródeł.
Limonka jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-04-2008, 11:44   #72
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell

Cytat:
Płakać to już prędzej nad Tobą, a nie nad Radoszem. Widzisz, jak już o czymś piszesz, mogłabyś chociaż dowiedzieć się na ten temat czegoś więcej. Posiadasz informacje wymyślone przez SuperExpress. Pogratulować źródeł.
Nie tylko w SE podawali fakt, że facet z kicia domaga się rozmowy z premierem na temat legalizacji marihuany.

Cytat:
Szkodliwe są fastfoody. Szkodliwe są napoje gazowane. Szkodliwe są słodycze. Szkodliwe są przyprawy. Szkodliwe jest oglądanie telewizji. Szkodliwe jest siedzenie przed komputerem. Szkodliwe są spaliny samochodowe. O alkoholu i papierosach nie wspominając. Jest od cholery szkodliwych rzeczy, chcesz je wszystkie zdelegalizować? Bo widzisz, WSZYSTKO jest szkodliwe, gdy występuje w nadmiarze. W pewnych - małych - ilościach niekoniecznie. Ogarniasz to?
Każdy początkujący narkoman tak mówi , wiesz?

Cytat:
Udowodnij, że przewidują. Co do prawdopodobieństwa, to cały czas o tym toczy się rozmowa. Nie można udowodnić, że popyt na twardsze narkotyki wzrośnie, nie można też udowodnić, że nie wzrośnie - do takich wniosków doszliśmy. Możemy tylko popatrzeć na Holandię, ŻADNYCH innych argumentów nie ma. W Holandii liczba narkomanów i popyt na twarde narkotyki cały czas spada. Nie oznacza to, że w innych krajach będzie tak samo, jednakże nie ma ani jednego dowodu sugerującego, że nie będzie.

Isabell już napisałaś coś co wyjaśnia właściwe całą istotę tej dyskusji: Porównywanie Polski do Holandii... To woła o pomstę do Nieba.
patrzeć i obserwować to sobie możesz, ale NIC nie zmieni faktu, że Polska to nie Holandia i nawet fakt, że jesteśmy w Unii tego nie zmieni. Spójrz na to jak europejczycy podchodzą do traktatu Lizbońskiego , który może kiedyś w przyszłości mógłby stać się jednym z takich kamieni który ułatwił by u nas legalizacje marihuany.
Irlandczycy nie są tylko głosem swojego kraju- Irlandczycy są głosem większości społeczeństwa Unii, ludzie którzy tak naprawdę niewiele rozumieją o co w tym wszystkim tan naprawdę chodzi.
Gdybym ja miała patrzeć na wszystko co robie z perspektywy tego, że jest złe , to chyba bym już dawno oszalała. Nie rozumiem po co dowalać sobie kolejny nałóg...
Jak już ktoś wcześniej mądrze powiedział : maryśka to nie wszystko rastafarii...
Moim zdaniem Li za bardzo wzięłaś sobie do serca tą ideologię. Nie sadzę, ze bycie prawdziwym fanem regge trzeba palić marihuanę.
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-04-2008, 18:53   #73
Limonka

Cytat:
Nie tylko w SE podawali fakt, że facet z kicia domaga się rozmowy z premierem na temat legalizacji marihuany.
Ale SE to wymyślił, Radosz nie domagał się żadnej rozmowy z premierem. No chyba, że wiesz lepiej niż on sam i ludzie, którzy bardziej siedzą w tym klimacie.

Cytat:
Każdy początkujący narkoman tak mówi , wiesz?
JAK mówi? Że fastfoody są szkodliwe? No to ma racje. Ja w tym temacie już nie raz pisałam, że jestem świadoma szkodliwości ganji, jak jeszcze do Ciebie nie dotarło, już chyba nic nie jestem w stanie poradzić.

Cytat:
Isabell już napisałaś coś co wyjaśnia właściwe całą istotę tej dyskusji: Porównywanie Polski do Holandii... To woła o pomstę do Nieba.
patrzeć i obserwować to sobie możesz, ale NIC nie zmieni faktu, że Polska to nie Holandia i nawet fakt, że jesteśmy w Unii tego nie zmieni.
Nie mam pojęcia, o co się czepiasz. Napisałam, że to jak sprawy wyglądają w Holandii, nie znaczy, że w Polsce będzie tak samo. Aczkolwiek nie ma również żadnych przesłanek mówiących, że będzie inaczej.

Cytat:
Gdybym ja miała patrzeć na wszystko co robie z perspektywy tego, że jest złe , to chyba bym już dawno oszalała. Nie rozumiem po co dowalać sobie kolejny nałóg...
No i spoko, nie chcesz - nie palisz. Ktoś Cię zmusza? Z Twoich innych postów wnioskuję, że alkoholu sobie nie odmawiasz. Ty wolisz alkohol, a ktoś inny marihuanę.

Cytat:
Jak już ktoś wcześniej mądrze powiedział : maryśka to nie wszystko rastafarii...
Moim zdaniem Li za bardzo wzięłaś sobie do serca tą ideologię. Nie sadzę, ze bycie prawdziwym fanem regge trzeba palić marihuanę.
I w tym momencie pierwszy raz naprawdę przesadziłaś. Siedzę, wpatruję się w monitor i po prostu nie wiem, co napisać. Może zacznę od tego, że nie życzę sobie, żebyś zwracała się do mnie "Li." Z moim nickiem nie ma to już nic wspólnego, zresztą żadnych skrótów i zdrobnień nie chcę od Ciebie słyszeć.

Wątpię, żeby był jakikolwiek sens wdawania się z Tobą w dyskusje o rastafari, więc się od tego wstrzymam. Powiedz mi tylko wprost, uważasz że jestem za legalizacją, bo chcę być taką trÓ, prawdziwą i w ogóle zajebistą fanką reggae i rastamanką?
Stary 08-05-2008, 11:18   #74
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Cytat:
No i spoko, nie chcesz - nie palisz. Ktoś Cię zmusza? Z Twoich innych postów wnioskuję, że alkoholu sobie nie odmawiasz. Ty wolisz alkohol, a ktoś inny marihuanę.
Co to za aluzja? Że niby jestem alkoholiczką? xD

Cytat:
Wątpię, żeby był jakikolwiek sens wdawania się z Tobą w dyskusje o rastafari, więc się od tego wstrzymam. Powiedz mi tylko wprost, uważasz że jestem za legalizacją, bo chcę być taką trÓ, prawdziwą i w ogóle zajebistą fanką reggae i rastamanką?
Więc w jakim celu chcesz legalizacji marihuany skoro i tak możesz ją łatwo zdobyć?
Dlaczego nie chcesz się ze mną wdawać w dyskusję o rastafari ? Bo sama nie jestem rasta- fanką? :P
To nie musi znaczyć, ze nie mam kontaktu z takimi ludźmi i nic nie wiem o tej subkulturze.

Cytat:
Nie mam pojęcia, o co się czepiasz. Napisałam, że to jak sprawy wyglądają w Holandii, nie znaczy, że w Polsce będzie tak samo. Aczkolwiek nie ma również żadnych przesłanek mówiących, że będzie inaczej.

Cały czas przewija się tu temat Holandii a większość zwolenników legalizacji marihuany powołuje się właśnie na ten przykład.

Cytat:
JAK mówi? Że fastfoody są szkodliwe? No to ma racje. Ja w tym temacie już nie raz pisałam, że jestem świadoma szkodliwości ganji, jak jeszcze do Ciebie nie dotarło, już chyba nic nie jestem w stanie poradzić.
W porządku ja tym postem kończę tą dyskusję bo naprawdę nie jestem wstanie zrozumieć dlaczego takiej inteligentnej dziewczynie jak ty , do szczęścia i dobrej zabawy potrzebne są narkotyki.
Stary 08-05-2008, 12:08   #75
Limonka

Cytat:
W porządku ja tym postem kończę tą dyskusję bo naprawdę nie jestem wstanie zrozumieć dlaczego takiej inteligentnej dziewczynie jak ty , do szczęścia i dobrej zabawy potrzebne są narkotyki.
Wiesz czemu? Bo tak mi się podoba. Inna sprawa, że - pomijając fakt legalności - ganja jest lepsza od alkoholu. A zabawy z alkoholem jakoś nikt nie krytykuje.

Cytat:
Co to za aluzja? Że niby jestem alkoholiczką? xD
Na tej samej zasadzie co ja narkomanką. ;]

Cytat:
Więc w jakim celu chcesz legalizacji marihuany skoro i tak możesz ją łatwo zdobyć?
Chociażby po to, żebym nie musiała się bać, że któregoś dnia to ktoś z moich znajomych pójdzie za to siedzieć.

Cytat:
Dlaczego nie chcesz się ze mną wdawać w dyskusję o rastafari ? Bo sama nie jestem rasta- fanką? smiley
To nie musi znaczyć, ze nie mam kontaktu z takimi ludźmi i nic nie wiem o tej subkulturze.
Dobra, to możemy pogadać. Tylko że nie odpowiedziałaś na moje pytanie, a bardzo mi na tej odpowiedzi zależy.
Stary 08-05-2008, 12:40   #76
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Dobra , nie mogę się powstrzymać:
Cytat:
Wiesz czemu? Bo tak mi się podoba. Inna sprawa, że - pomijając fakt legalności - ganja jest lepsza od alkoholu. A zabawy z alkoholem jakoś nikt nie krytykuje.
Nikt nie krytykuje? Chcesz zobaczyć minę mojego ojca jak podejrzy mnie z browarem w ręku?
Chyba, że chodzi ci o naszą społeczność i o liczne tematy o używkach które sama zakładałaś. xD
Alkohol zawsze będzie czymś łatwiej dostępnym i bardziej na porządku dziennym, dlatego młodzież go nie krytykuje. Narkotyki to zawsze już inna bajka. Ludzie zdają sobie sprawę, że wejście w ich świat jest daje większe prawdopodobieństwo śmierci niż alkohol.

Cytat:
Na tej samej zasadzie co ja narkomanką. ;]
Ja nigdzie nie powiedziałam , że nią jesteś. ;P Bo ty cały czas piszesz o legalizacji , ale nie powiedziałaś chyba nigdzie , ze regularnie palisz trawę.

Cytat:
Chociażby po to, żebym nie musiała się bać, że któregoś dnia to ktoś z moich znajomych pójdzie za to siedzieć.
I bała sie, ze wsypie innych znajomych w tym ciebie? xD
Bo ja bałabym się najbardziej właśnie tego.

Chodzi o to pytanie?

Powiedz mi tylko wprost, uważasz że jestem za legalizacją, bo chcę być taką trÓ, prawdziwą i w ogóle zajebistą fanką reggae i rastamanką?

Cóż mam nadzieję , że nie.
Stary 08-05-2008, 12:57   #77
Limonka

Cytat:
Nikt nie krytykuje? Chcesz zobaczyć minę mojego ojca jak podejrzy mnie z browarem w ręku?
Chyba, że chodzi ci o naszą społeczność i o liczne tematy o używkach które sama zakładałaś. xD
Alkohol zawsze będzie czymś łatwiej dostępnym i bardziej na porządku dziennym, dlatego młodzież go nie krytykuje. Narkotyki to zawsze już inna bajka. Ludzie zdają sobie sprawę, że wejście w ich świat jest daje większe prawdopodobieństwo śmierci niż alkohol.
Chodzi mi ogólnie o nasze polskie społeczeństwo. Sama masz takie podejście - alkohol -spoko, ganja - zło. I nie pisz w tym momencie, że ganja prowadzi do innych narkotyków, skupmy się np. na ludziach siedzących w klimacie reggae. Skutki palenia marihuany są znacznie pozytywniejsze niż skutki picia alkoholu, zgodzisz się z tym? (Bardzo proszę, żebyś odpowiedziała.)

Cytat:
Ja nigdzie nie powiedziałam , że nią jesteś. ;P Bo ty cały czas piszesz o legalizacji , ale nie powiedziałaś chyba nigdzie , ze regularnie palisz trawę.
Bo nie palę. Regularnie.

Cytat:
A widzisz, ja zapoznałam się z odpowiednimi ustawami i wiem, że nie mam się czego bać. Policja może złapać mnie nawet totalnie zjaraną, ale jeżeli nie będę miała nic przy sobie, nic nie mogą mi zrobić. Tym bardziej nie mam co obawiać się żadnego wsypania, bo nic mi nie udowodnią.

Cytat:
Cóż mam nadzieję , że nie.
I słusznie.
Stary 08-05-2008, 13:09   #78
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Cytat:
Chodzi mi ogólnie o nasze polskie społeczeństwo. Sama masz takie podejście - alkohol -spoko, ganja - zło. I nie pisz w tym momencie, że ganja prowadzi do innych narkotyków, skupmy się np. na ludziach siedzących w klimacie reggae. Skutki palenia marihuany są znacznie pozytywniejsze niż skutki picia alkoholu, zgodzisz się z tym? (Bardzo proszę, żebyś odpowiedziała.)
Nie uważam, że alkohol jest spoko. xD Obie rzeczy (alkohol i narkotyki) to zło bez względu na to w jakich ilościach je zażywamy.
Co do pytania... Wiesz trudno mi dopatrzeć się jakichkolwiek pozytywów palenia czy picia. xD To tak jakbym oba te zjawiska popierała nawet promowała. W życiu zdarza się tyle sytuacji , że nie jesteśmy wstanie przewidzieć jak się skończy zapalenie paru skrętów jak wypicie paru piw.

Cytat:
A widzisz, ja zapoznałam się z odpowiednimi ustawami i wiem, że nie mam się czego bać. Policja może złapać mnie nawet totalnie zjaraną, ale jeżeli nie będę miała nic przy sobie, nic nie mogą mi zrobić. Tym bardziej nie mam co obawiać się żadnego wsypania, bo nic mi nie udowodnią.

Co?? Więc niby pijanego mogą zgarnąć i zamknąć w areszcie a naćpanego nie? To nielogiczne.
Stary 08-05-2008, 13:53   #79
Limonka

Pijanemu za sam fakt bycia pijanym też chyba nic nie mogą zrobić. A w prawie wiele rzeczy jest nielogicznych, chociażby to, że alkohol jest legalny, a ganja nie.
Stary 08-05-2008, 18:13   #80
Bubi
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Bubi

Cytat:
Miss Bagwell napisał/a:
Nie uważam, że alkohol jest spoko. xD Obie rzeczy (alkohol i narkotyki) to zło bez względu na to w jakich ilościach je zażywamy.
Żaden normalny lekarz się z tobą nie zgodzi co do alkoholu.

Cytat:
Miss Bagwell napisał/a:
Co?? Więc niby pijanego mogą zgarnąć i zamknąć w areszcie a naćpanego nie? To nielogiczne.
Nie mogą cię zamknąć za to, że jesteś pijana.

Cytat:
Miss Bagwell napisał/a:
Taa... Szczególnie w przypadku pijanych kierowców. Alkohol osłabia orientację i refleks. Z narkotykami pod tym względem jest różnie.

Cytat:
Miss Bagwell napisał/a:
To muszę ci powiedzieć Miss, że masz fajnych znajomych, skoro musisz się bać o takie rzeczy.
Bubi jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania