Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 05-21-2008, 14:36   #81
NavHeera
Senior Member

NavHeera na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Czy chcielibyście żeby Harr'ego wprowadzono do kanonu lektur???

U mnie raz było jako lektura, to jakaś sfrustrowana matka przybiegła do szkoły i zaczęła krzyczeć, jakie to lektury zadają jej dziecku.
Ja bym sie ucieszyła jakby HP był lekturą. Może wreszcie miałabym na koniec z polaka coś więcej niż 3.
NavHeera jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-29-2008, 16:46   #82
Malicious Lady
Fanatyk, niegroźny

Malicious Lady na Harry Potter Forum

Jak najbardziej. Nasze społeczeństwo niezbyt chętnie sięga po książki - widzę to po moich rówieśnikach, a moim zdaniem "Harry Potter" zachęca do sięgania po książki, bynajmniej tak było w moim przypadku, chciałam: więcej, więcej ;) Może w końcu młodzież przestałaby kaleczyć nasz polski język, bo wiadomo, że czytając książki robimy mniej błędów, a więc kolejny plus. Ponadto Harry Potter jest idealnym wzorem do naśladowania, tak samo jak mądre słowa profesora Dumbledor'a.
Malicious Lady jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-29-2008, 18:34   #83
Hermiona1334
Praktykant Voodoo

Ja też myslę,że byłoby świetnie mieć HP za lekturę.Ale to mogło by albo przekonać wiele osób do jej czytania poza szkołą,albo zniechęcić (z racji przymusu).Fajnie by było omawiać HP na lekcjach,choć moja nauczycielka nie lubi tych książek.A w sumie to rozkładanioe HP na"czynniki pierwsze"mogło by mi popsuć przyjemność z jego czytania.Lepiej,żeby Harry zachował swoją wyjątkowość.Mówię Wam-lepiej jest przeczytać coś z własnej woli niż z przymusu.Jak więc widzicie są i plusy i minusy w tej sprawie
"Nikt nie każe Ci iść dalej. Można siedzieć i czekać na śmierć. Można przez całe życie siedzieć i czekać na śmierć. To też jest godne, jest honorowe, może być przyjemne, jeśli ktoś potrafi czerpać z tego przyjemność. Nikt nigdy nie powiedział, że tylko jak się idzie naprzód to dopełnia się los człowieka"

Jake, spragniona żaba nie może pić z dwóch jezior jednocześnie
Hermiona1334 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-29-2008, 20:08   #84
Addio93
Czytelnik horoskopów

Nigdy! Bardzo lubię czytać, HP uwielbiam, ale pod żadnym pozorem nie chciałabym go omawiać w szkole. Wszystko traci swój urok... Każda książka, którą muszę omawiać staje się dla mnie nieciekawa. Głównie dlatego, że wszystko rozkłada się na czynniki pierwsze: moje wyobrażenia się zmieniają, to już nie jest to. Nie chciałabym analizować zachowania Harry'ego, pisać jego charakterystyki, oceniać czemu zrobił właśnie to, a nie tamto... Świat HP wyobraziłam sobie bardzo dokładnie i nie chciałabym, żeby zniszczyły go bezsensowne wynurzenia innych uczniów w mojej klasie typu: Bardzo polubiłam/em Harry'ego, bo jest bardzo słodziutki, milutki, no... kofffam go... (leee):no:
Addio93 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-30-2008, 13:17   #85
Faux
Czytelnik horoskopów

Faux na Harry Potter Forum

Chciałbym, by tak się stało. To, co sam nie dostrzegłem w książkach dostrrzegliby inni na forum klasy. I co najważniejsze: byłoby to bez obciachu - bez obrazy, ale u nas w klasie to raczej nie ma wielu entuzjastów HP.
Faux jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-30-2008, 13:41   #86
E-Vaire
Super Moderator

E-Vaire na Harry Potter Forum

Jasne, że nie. To głupota, jako lektury powinno się dawać dzieciom bardziej wartościowe książki, a nie Pottera. Hm... Już sobie wyobrażam omawianie tej lekturki:

1. 'Harry Potter' J.K. Rowling.
2. Charakterystyka głównego bohatera książki. (No wiecie, np. głupota =D).
3. Harry Potter kontra Voldemort - stosunki. (Czyżby nienawiść?).
4. Przyjaciele - trafni?
5. Bla bla bla...

No nie rozśmieszajcie mnie =/
E-Vaire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 06-26-2008, 11:11   #87
Darth Nihilus
Junior Member

Nie, nie, nie. Skoro wiele wspaniałych książek nie trafiło na liste lektur to Harry Potter tym bardziej na to nie zasługuje. W podstawówce czasami ktoś przerabia Kamień Filozoficzny.
PS. Cos sie tu działo? Z rok mnie tu nie było na stronie nawet hasło i nick do starego konta zapomniałem.
Darth Nihilus jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-02-2008, 12:00   #88
Arry
Fan "Strefy 11" i tarota

Nie wiem tak naprawde. Bo z jednej strony NIE, a z drugiej TAK.
NIE ponieważ to nie byłoby to samo, czytam Harrego bo lubie i lubie czytać długo aby się tą książką "nasycić" i cieszyć, bo to ma być przyjemność. A lektura kojarzy mi się z czymś wymuszonym i wiadomo przeczytać do określonego terminu. Poza tym nie wyobrażam sobie aby nauczyciele byli zafascynowani tą książką tak jak my, i pisanie kartkówek z Harrego, to byłby koszmar.

A TAK ponieważ lubie prowadzić dyskusje na temat tego co mnie interesuje, więc dyskusje w klasie na temat Harrego i naszych poglądów byłyby ciekawe. Jeśli oczywiście kogoś to interesuje, bo u mnie w klasie jest mało fanów HP.

Dlatego chyba jednak jestem na nie
Arry jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-05-2008, 22:54   #89
Tonks91
Junior Member

Oczywiście jestem za tym, niestety w szkole średniej raczej nie będziemy tego przerabiać. Po za tym moim rówieśnikom nie chce się czytać książek, które liczą 200 stron a co dopiero gdyby mieli przeczytać HP i Zakon Feniksa. Szkoda, że współczesna młodzież <oczywiście nie wszyscy> nie sięga po dobrą książkę zamiast po alkohol czy papierosy...
Tonks91 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-06-2008, 20:02   #90
RazorBMW
Świr wymagający opieki

RazorBMW na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do RazorBMW

IMHO nie ma sensu... lepiej LOTR'a... jak se teraz pomyślę, to jest lepszy od HP... bo HP i tak czy siak jest [DH] pisany na szybko... dziecinny...

A LOTR jest realniejszy... dopracowany bardzo dobrze przez Tolkiena.
RazorBMW jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania