|
12-23-2007, 13:12
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
RE: Czujecie święta? ;)
Ja też nie czuje świąt. Owszem są ferie, ale mnie to nie przekonuje. mysle że to dlatego że u mnie nie ma świątecznej atmoswery. Na dodatek każdy się w domu gdzieś spieszy. Pozatym mnie się wydaje, że święta jeszcze są daleko. Nie wiem dlaczego.
|
|
|
12-23-2007, 13:46
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
a ja akurat czuje święta ^^ Może dlatego, że moja rodzina tak jak ja nie jest zbyt religijna (no może z wyjatkiem babci i dziadka u których spędzamy drugie święto). Zwykle na wigilie zwalają się wszyscy ze strony mamy przez co zostaje zmuszona do śpiewania kolend z kuzynką. Mamy zawsze z tego niezłą polewkę. Potem losujemy, która z nas ma rozdawać prezenty xD Normalnie jest taki wyścik do choinki, że Kubica by zazdrościł. A jak już prezenty rozdane to zawsze jakieś pierniczki się znajdą i hermata sama się zrobi ^^ Następnie włączy się magnetofon włozy płyte z piosenkami świątecznymi, i razem z kuzynką będziemy tańczyć. Pierwsze święto wygląda podobnie (tylko bez prezentów). Potem się żegnamy z kuzynką i tarzamy się przez to ze śmiechu prubjąc odgrywać melodramat.
Drugie święto zasadniczo polega na zabawie. Obfite śniadanko, kolejne prezenty i moje pruby zabicia kuzynka :P Z drobną pomocą kolejne kuzynki. W przerwach słodkości i pogaduszki. Ogólnie takie wspaniałe ciepło rodzinne. Dlatego tak bardzo lubie te święta. Chociaż czasem się denerwuje jak babcia pyta czy byłam na pasterce xD Ups...
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."
Kocham Daemona i Surreal xD
|
|
|
12-23-2007, 19:41
|
|
|
Member
|
Cytat:
Limonka napisał/a:
Moja wiara w cokolwiek przechodzi kryzys i sama nie wiem w co wierzę, nie jestem ateistką. Zresztą... cała moja rodzina to katolicy. Mam na całe święta zamknąć się w pokoju? Jak oni będą jeść kolację wigilijną to, nie wiem, iść na piwo?
|
Nie to miałam na myśli^^ To dobrze, że nie jesteś ateistką, ale wydaje mi się, że kiedyś gdzieś tak napisałaś xD Nieważne... A co do (nie)czucia Świąt, wydaje mi się, że w dzisiejszych realiach jest za dużo komercji i po prostu za dużo tego wszystkiego jakoś;/ Jak byliśmy dziećmi to jeszcze tego tak nie było, no i był śnieg...:bigrazz:  A u mnie w ogóle nie jesteśmy dla siebie milsi, a tak powinno być... Ale jutro już będzie fajnie  Nawet mi mama zagroziła, że nigdzie na wigilię nie pójdę... eh:/
|
|
|
12-23-2007, 20:31
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
Cytat:
|
Nie to miałam na myśli^^ To dobrze, że nie jesteś ateistką, ale wydaje mi się, że kiedyś gdzieś tak napisałaś xD
|
Możliwe, że napisałam. Mówię przecież, że moja wiara, czy też niewiara w cokolwiek przechodzi kryzys (speszjal tenks tu Flegma xD).
|
|
|
12-23-2007, 20:33
|
|
|
Senior Member
|
Ta, czujemy. Ja tam nie czuje.. No dobra czuje. Zapach makowca bo mama pichci.. xD Ale jeszcze nie czuć.. W mojej okolicy ni widać śniegu-mieszkam w centralnej Polsce i tu jakoś śnieg jeszcze specjalnie nie zawitał. Choinka już stać w ubraniu powinna a ona jeszcze na dworzu naga, samiusienka marznie.. Zawsze ubieram ją 2dni przed Wigilią a w tym roku w samą Wigilię.. I sytuacja rodzinna nie pokazuje tego, że Święta już jutro-jesteśmy raczej smutni niż weseli.. W sumie nie teraz już się cieszymy..
|
12-23-2007, 22:14
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Nie czuję świąt już od kilku lat. Zawsze jest tak samo: kolacja z rodzinką, składanie życzeń (czego szczerze nienawidzę). W telewizji co roku i tak leci to samo więc wolę sobie anime pooglądać. Szczerze mówiąc to mało mnie obchodzi co tam pod choinką znajdę bo i tak pewnie będą to jak co roku jakieś ciuchy, ale oczywiście w jasnych kolorach czyli i tak ich nie założę (dobrze, że mi jeszcze nigdy czegoś różowego nie kupili bo była by w święta awantura  ). A w tym roku to traktuję te święta tylko i wyłącznie jako przerwę od szkoły której mam już dosyć.
|
|
|
12-24-2007, 09:47
|
|
|
Super Moderator
|
Ta... ^^ Ja też nie czuję świąt. Dzisiaj Wigilia, a mnie to wcale nie obchodzi. Wolałabym ten czas spędzić w grupie przyjaciół, a nie przy rodzinnym ' goronie'. Jeszcze dwa lata temu strasznie śpieszyło mi się do świąt i do tego wszystkiego. A teraz? Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. U mnie w rodzinie z prezentami zawsze przesadzają. Na jedną osobę wypada gdzieś 6-7 paczek... To już nawet nie zależy od tego co jest w środku. Chciałabym aby było onaczej, ale jakoś nie mogę poczuć tej ' atmosfery'. A brak śniegu dobrym wytłumaczeniem nie jest xP
Od szkoł wcale odpoczywać nie muszę. Bo czy coś męczącego dzieje się w 5 klasie podstawówki? Nie.
|
|
|
12-24-2007, 10:05
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Ja, podobnie jak wy, świąt nie czuję wogle. Mimo wszystkich moich starań, by ten stan zmienić. Od trzech dni puszczam na cały regulator (żeby i sąsiadom się udzieliło xD) na zmiene wszystkie śweiateczne piosenki, jakie znam. Od wczoraj dekoruję cały dom kiczowatymi światełkami i wszelkimi ozxdobami, które nie zmieściły się na choince. Od rana rozsyłam SMS-ami życzenia wszystkim znajomym, wysłuchuje ,,świątecznych" okrzyków rodzinki (która wyjątkowo zebrała się do kupy) typu: "Gdzie są te cholerne zielone łańcuchy?!", ,,I znowu nie ma śniegu, tylko pogoda do d*py, szlag by trafił", ,,W co ty się ubierasz ?! Dziecko, to jest Wigilia, nie zlot satanistów!". Co do śniegu... u mnie za oknem leży co prawda jakieś mokre, brudne, rozdeptane ,,cuś", baz powodzenia udające śnieg, ale myślę, że to nie ma nic do rzeczy.
|
|
|
12-24-2007, 12:37
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Kurde to jakaś epidemia czy co? xD Nikt nie czuje świąt xD Ujme to tak : Coś mi tu śmierdzi spiskiem! xDD
czasami czarna owca w rodzinie.;p
nie przestrzegam żadnych granic, ewentualnie sama je wytyczam.;-dd
często słyszę o sobie 'nienormalna', 'zboczona'.;p no i bywa, że nietolerowana za to, że nie jestem kolejną szarą jednostką społeczeństwa.; -dd
|
|
|
12-24-2007, 14:21
|
|
|
Member
|
Hemcia, co taka podejrzliwa od razu xD? Ja życzę Wam, abyście jeszcze poczuli tę atmosferę=)
|
|
|
Zasady postowania
|