|
02-03-2008, 19:48
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
RE: Severus i Lily
Właśnie...Ale wiesz katies_one, napisałaś, że Severus "okazał się osobą zdolną do miłości". Ja się z tym nie zgadzam. Przecież każdy potrafi kochać, więc jak mógł się "okazać"? Odpisz, bo jestem ciekawa co o tym myślisz.
|
|
|
02-03-2008, 19:48
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
Ale ogólnie, przecież zachowywał się, jak na Ślizgona przystało w obec szlam... Lily to widziała i to jej sie nie spodobało, i się nie dziwię...
Fajnie, że sie troche dowiedzielismy o Sevie.
|
|
|
02-03-2008, 19:55
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
No wiesz, Snape wychował się w domu, podobnym do tego jaki miał Syriusz. Pozbawionym miłości, za to pełnym gadania o szlamach i czarnej magii. Ale przecież Snape powiedział Lily, że nie ma znaczenia, że nie jest czystej krwi! Dopiero potem, gdy upokorzyła go publicznie, broniąc przed Huncwotami, nazwał ją szlamą. Wiedział, że to jej sprawi ogromną przykrośc, a tak się zazwyczaj robi podczas kłótni. Chce się najbardziej dopiec temu drugiemu.
|
|
|
02-04-2008, 00:45
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
"Co do tego, dlaczego Lily wybrała Jamesa...tego się już nigdy nie dowiemy. Możemy się tylko domyślać."
Cóż, James się potem zmienił, poza tym Lily lubiła jego towarzystwo, a jak wiemy nienawidziła towarzystwa Snape'a, okazała pogardę ( słudzy Voldemorta).
Poza tym jestem pewna, że doświadczyła wiele przykrości od niego.
Ale gdzieś ktoś napisał, że "nitk nie kochałby jej tak jak Snape'a"
Całkowicie się z tym zgadzam. Bo Snape nigdy nie zaznał miłości więc myślę, że obdarzyłby ją uczuciem dużo większym niż james.
A tak nie do tematu, wiecie co znalazlam?  Fenrir w mitologii był wilkiem. Pewnie to wiecie, ale...;-)
|
|
|
02-04-2008, 11:51
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Mitzi Casper napisała, że Lily nienawidziła towarzystwa Snape'a... no cóż, zastanówmy się. To prawda, Lily pogardzała tym, że Snape jest śmierciożercą, ale przecież on był jej przyjacielem! Może w ten sposób chciała go zmusić, by przestał służyć Voldemortowi. On tego nie zrobił, więc Lily się wściekła. Ale chciałabym zauważyć jeszcze jedno: panna Evans była na pewno osobą bardzo dziecinną. Myślała, że tak łatwo jest odejść od Czarnego Pana. Gdyby naprawdę chciała pomóc Severusowi, to może zorganizowałaby mu jakąś ochronę! Co o tym myślicie?
|
|
|
02-04-2008, 12:27
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
W sumie... Ale ona była wtedy młoda, a skoro była dziecinna to jeszcze bardziej to się wyklucza, że mogłaby zorganizować ochronę... Gdyby była w nim zakochana to pewnie by jej bardziej zależało, ona go lubiła, to fakt, ale moze wg niej to było za mało. Nigdy nie poczuła do niego to, co on do niej. Mysle, że to jemu zależało bardziej na tej znajomości, a że Snape wybrał Śmierciożerców to to chyba ją utwierdziło w tym, żeby mu nie pomagać, bo przecież tyle go prosiła żeby skończył z towarzystwem...
|
|
|
02-04-2008, 12:56
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Nie, Malinko, nie chodziło mi o samego Snape'a, tylko o jego towarzyszy,o, tak to ujmę. Czyli Mulciber, Avery i reszta...
Tak, jemu zależało na tej przyjaźni, a odnoszę wrażenie, że jej nie za bardzo. Gdyby cokolwiek do niego czuła to wysłuchałaby go...Chociaż na pewno czasem z nim było ciężko ^^
|
|
|
02-04-2008, 14:43
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Aha, no to już rozumiem. Bo na początku myślałam Mitzi Casper, że chodzilo ci tylko o Snape'a, ale jeśli tak, to się z tobą zgadzam. Przecież nawet w rozdziale "Opowieść Księcia", Lily mówi, że ci kumple Snape'a są źli. Masz rację, że Severusowi bardziej zależało na tej przyjaźni. Co prawda Lily też miała z nim momentami trudno, bo wszyscy wiemy jaki jest Snape  . Ale mimo wszystko go uwielbiam i wciąż trudno mi się pogodzić z tym, że taki dzielny czarodziej miał takie parszywe życie. Szkoda, bo na pewno na nie nie zasłużył.
Zastanawia mnie jeszcze jedno:
Czemu Slughorn zachwalał tak Lily, skoro to Snape był najlepszy w eliksirach? Czytałam na Wikipedii, że podobno użyczał on jej swojego podręcznika, a sam z niego nie korzystał. Co o tym myślicie?
|
|
|
02-04-2008, 15:11
|
|
|
Junior Member
|
tak ten związek był imponujący!
z poczatku pierwszych tomow to Severusa nienawidziłam, ale pozniej sie to zmienieało
w 6 czesci sama nie wiedzialam co myslec, ale 7 czesc wyjasnila wszystko
a z Lily moglby miec chociaz jakis maly romans!
Ale jednak sie dobrze skonczylo!
Ostatnio edytowane przez mimid : 11-13-2009 o 21:18.
|
|
|
02-04-2008, 15:17
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
Może Slughorn poleciał na wdzięki Lily xD A tak serio to nie wiem. Przecież on lubował się w znajomościach ze znanymi czarodziejami, a Lily taka nie była. Nikt nigdy o niej nic nie słyszał. Lily też była dobra w eliksirach, ale pewnie są jakieś inne powody tej sympatii  no właśnie :] co reszta o tym myśli?
|
|
|
Zasady postowania
|