Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Muzyka

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 05-15-2009, 20:50   #1
Ginny_Kitty
Świr wymagający opieki

Ginny_Kitty na Harry Potter Forum

Domyślnie Muzyka klasyczna

Ja słucham tylko klasycznej i Simple Planu. Ale klasycznej bardziej. Cóż, wiem, że wiele osób uważa ją za nudną i dziwną, ale mnie się ona niezwykle podoba.
Mój ulubiony kompozytor. Zawsze miałam z tym problem. Dobra, na pierwszym miejscu stawiam Mozarta. Największy geniusz muzyczny. W nieskończoność mogę słuchać Requiem d-moll, Symfonii Jowiszowej, symfonii F-dur (z 1767 roku), Symfonii Salzburskich, koncertów fortepianowych, koncert na harfę, flet i orkiestrę, KV 299, o bardzo pięknym, wysoce oryginalnym brzmieniu. Śliczne są także jego serenady.
Bach. Mistrz polifonii i fugi, która jest jedną z moich ulubionych form muzycznych. Bardzo lubię jego pasje, Koncerty brandeburskie, msze i fantazje.
Beethoven. Utworów podawać nie będę. Ogólnie podziwiam jego styl. Cały tragizm zawarty w jego utworach, które przy tym nie są ociężałe, wręcz przeciwnie - lekkie i przejmujące.
Za Haydnem nie przepadam, choć muszę przyznać, że napisał wiele świetnych koncertów skrzypcowych.
Chopin. Obok Schumanna mój ulubiony kompozytor romantyczny. Podobają mi się jego tańce narodowe, zwłaszcza polonezy, nokturny, ballady (najlepsza jest As-dur) i żałobna sonata b-moll. A u Schumanna jego pieśni.
Bardzo lubię "W grocie króla gór" Griega. Nie jest to jakiś najwspanialszy utwór, ale mam do niego sentyment.
Okrągły pokój wspólny Ravenclawu przypominał klatkę dla kanarków – wpuszczone w ściany filary podtrzymujące półkoliste sklepienie całkiem zgrabnie udawały pręty. W zachodniej ścianie widniało kilka okien – szyby w ich górnych, półokrągłych ćwiartkach pokryte były rysunkami kruków. Magiczne ptaki trzepotały skrzydłami lub poprawiały pióra, wypełniając wnętrze barwnymi błyskami światła. Pokój utrzymany był w odcieniach błękitu i brązu.
Stowarzyszenie Snaperek
Ginny_Kitty jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-16-2009, 14:34   #2
Kate
Moderator

Kate na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez Skype&trade do Kate
Domyślnie

Cytat:
Napisał Ginny_Kitty Zobacz post
Bardzo lubię "W grocie króla gór" Griega. Nie jest to jakiś najwspanialszy utwór, ale mam do niego sentyment.
Do tego utworu również mam sentyment; grałam go na egzaminie w 5 klasie muzycznej. Bardzo mile wspominam te czasy.

Jeżeli chodzi o klasykę ogólnie - nie jestem w stanie postawić kogoś na pierwszym miejscu. Każdy kompozytor to osobna historia opowiadana palcami, przez każdego przeżywana inaczej. Jestem szczególnie związana z fortepianem, ale oczywiście lubuję w różnych innych dźwiękach.

Tak jak już autorka tematu napomknęła, Chopin to najlepszy romantyk swojej epoki. Nie istniał dla mnie program bez choćby jednego preldium, nocturnu czy poloneza jego autorstwa. Kocham inwencje Bacha, sonaty Mozarta i etiudy Moszkowskiego. Kocham kaprysy Paganiniego. Jedyne, czego naprawdę nie lubię to symfonie. 4 instrumenty naraz to dla mnie za dużo.

I jeszcze napomknę o Tytusie Wojnowiczu - człowiek przerabiający utwory klasyczne na współczesne instrumenty. Efekt genialny, polecam praktycznie każdemu.
Stary 05-16-2009, 17:06   #3
Ginny_Kitty
Świr wymagający opieki

Ginny_Kitty na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cytat:
Napisał Kate Zobacz post
Do tego utworu również mam sentyment; grałam go na egzaminie w 5 klasie muzycznej. Bardzo mile wspominam te czasy.
Taak, też to grałam. Obecnie zajmuję się sonatinami Mozarta. I serenadą Bacha. A za symfoniami przepadam, ponieważ uwielbiam orkiestrę.
Okrągły pokój wspólny Ravenclawu przypominał klatkę dla kanarków – wpuszczone w ściany filary podtrzymujące półkoliste sklepienie całkiem zgrabnie udawały pręty. W zachodniej ścianie widniało kilka okien – szyby w ich górnych, półokrągłych ćwiartkach pokryte były rysunkami kruków. Magiczne ptaki trzepotały skrzydłami lub poprawiały pióra, wypełniając wnętrze barwnymi błyskami światła. Pokój utrzymany był w odcieniach błękitu i brązu.
Stowarzyszenie Snaperek
Ginny_Kitty jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-10-2009, 15:35   #4
Bella_Riddle
Czytelnik horoskopów

Bella_Riddle na Harry Potter Forum

Domyślnie

Ja słucham dużo muzyki klasycznej. Przeważnie do szkoły muzycznej.
Moim ulubionym utworem [miniaturka muzyczną] jest "Dla Elizy" Beethovena. Bardzo lubię ten utwór
Bella_Riddle jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 09-02-2009, 02:33   #5
Dezerterka
Omijać szerokim łukiem

Dezerterka na Harry Potter Forum

Domyślnie

Chopin, Chopin i jeszcze raz Chopin. Ten czlowiek byl istnym geniuszem i to co stworzyl jest przepiekne. Mam slabosc do muzyki fortepianowej a on byl jej mistrzem. Jego etiudy, scherza i ballady to moja ulubione czesci jego tworczosci, a marzeniem (z kazdym dniem coraz bardziej odleglym zreszta...) jest nauczenie sie scherza h-moll (http://www.youtube.com/watch?v=3xp6SFVv9uc) oraz Ballady C-dur (http://www.youtube.com/watch?v=RR7eUSFsn28).

Beethoven jest la mnie za ciezki a z drugiej strony Mozart odstrasza przeslodzona melodia i istnie klasyczna harmonia. Po nim czuje sie jakbym przedawkowala wate
cukrowa.

Bacha podziwiam, ale moja dusza zamieszkala w Romantyzmie. Do baroku troszke daleko.
Stary 10-25-2009, 15:09   #6
Sarahis
Super Moderator

Sarahis na Harry Potter Forum

Domyślnie

Apocaliptica to symphonic metal, nie muzyka klasyczna.
Ale do tematu... Muzyka klasyczna jak najbardziej mi odpowiada, Chopin, Bach... Ale nie słucham ich nałogowo. Z tego typu wykonawców tylko Ludovico Einaudi tknął jakąś strunę w mojej duszy i mimo iż jest to kompozytor współczesny mam do niego sentyment i często wracam do całego Divenire.

"Mój związek się zakończył. A dokładniej, zniknęły moje koty, które były dla mnie jak dzieci, co nie każdy będzie w stanie zrozumieć. Nie jestem osobą, która jest w stanie odnosić się emocjonalnie do żywych istot, ale byłem bardzo przywiązany do swoich kotów, być może dlatego, że były jedynymi ludźmi, którzy nie mogli mnie osądzić, bo nie potrafią mówić."

Ostatnio edytowane przez Sarahis : 12-05-2009 o 12:52.
Sarahis jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania