![]() |
Czy tak wyobrażaliście sobie postacie z HP, jak są ukazane w filmach?
ja osobiście nie mam zastrzeżeń wielkich ;) Snape i Syiusz to jest wręcz majsterszyk ;D I Draco jest kapitalnie dobrany xD O Hermionie i Ronie i Harrym to nawet nie pisze bo jak czytamy książki to mamy własnie ich przed oczami bo stali sie ikonami... Co jeszcze?? Dumbi good, Hagrid świetnie ;D ogólnie to naprawdę sie pokrywa z moja wyobraźnią ;) Choć sa tez i minusy jak dla mnie. Np zupełnie inaczej sobie wyobrażałam profesor Trelawney, jest nia baba w szarej szopie na głowie. Ja natomiast sobie wyobrażałam ją jako bardzo chudą, z długimi, czarnymi włosami, ubraną w jakieś toczące sie po ziemi atłasy. Olulary zostaja te same co w filmie jednak sama aktorka powinna mieć większe oczy ;P Umbrige tez dośc inaczej sobie wyobrażałam ale nawet ujdzie ;) Za to najbardziej nie podobał mi sie Moody. Wogóle mi się nie podoba... Ja go widzialam cos jak Einstien (chyba wiecie jak on wyglądał ;P), wychudzonego, jeszcze bardziej odrapanego że tak powiem. Się rozpisałam :P A co wy o tym myslicie? ;)
|
RE: Czy tak wyobrażaliście sobie postacie z HP jak są ukazane w filmach??
No ja właśnie też Moody'ego jako takiego Einsteina widziałam, a ten w filmie to takie utuczone bydle w kostiumie na Halloween xD. I nie podoba mi się Bellatrix, przynajmniej z tego co widziałam na zdjęciach. Szopa na głowie jakby ją piorun strzelił, a ja ją sobie wyobrażałam w takich długich prostych czarnych włosach. Umbridge wygląda na sympatyczną starszą panią.
A co do Wielkiej Trójcy...mi już oni wcale nie pasują. W sumie Rupert może być, ale Emma na Hermionę już nie pasuje, Daniel...sama nie wiem, może jakby mu zrobili taką fryzurę jak powinna być, a nie grzywkę jak u Giertycha to by jeszcze się nadawał... No to chyba tyle ode mnie :D:D:D |
Limonka znów się zgadzamy, mi bell tez w czarnych sie marzyła <lol> Ale to juz siła wyzsza, my nie zmienimy aktorów. wiem że podobny temat juz istnieje jako oddielny dział ale chciałam wrzucić w kategorii Film ;P
|
Co do Belli sie zgadzam z Limonką, a Trelawney widziałam jako grybszą i całą w atłasach, ale niestety nie wybieramy aktorów jak powiedziała nathaniela...
|
a ja powiem, ale się nie śmiejcie... nie wiedzieć czemu strasznie się zdziwiłam jak zobaczyłam, że Dean jest czarny... nie wiedzieć czemu nie zauważyłam tego podczas czytania książki, nie żeby mi to nie przeszkadzało, nie jestem rasistką albo homofobką, ale taki zaskok był...
|
O.
Ja już kiedyś pisałam, że najpierw widziałam trzy filmy, później zaczęłam czytać książki. Więc dla mnie zawsze Harry miał coś z Radcliffe'a, Ron z Grinta, Hermiona z Watson. Ano właśnie, ale mojego Remusa to ja nie bardzo pamiętałam, jak sobie teraz pomyślę. Zanim przypomniałam sobie film HPiWA, mój Remus miał w sobie wiele z Włóczykija z Muminków- bajki, którą uwielbiałam w dzieciństwie, a teraz którą uwielbia moj brat. Ano, Muminkowy Włóczykij jest postacią animowaną, ale zawsze mi się kojarzył z Remusem. Co do bardziej człowieczego wyobrażenia Remusa, to już nie pamiętam ^^. Moja Umbridge była zawsze ropuchą, a nie słodką babcią w różowym sweterku. Moja Bellatrix zawsze była wytworna, ciemnowłosa, nieco przy kości z wyniosłym wyrazem twarzy, a nie rozczochrana pacjentka szpitala psychiatrycznego. (Wiem, uciekła z Azkabanu, gdzie na pewno by wychudła, ale cóż) Moja Luna nie była uroczą i uśmiechniętą spokojną nastolatką, miała naprawdę wyłupiaste oczy i lekko obłędny wzrok. W każdym bądź razie nie była to Evanna Lynch. A Fleur Delacour była olśniewająco piękna, a nie przeciętna blondynka. |
Peeves, ja też nie zauważyłam tego w czasie czyatnia xP
Moony...zgadzam się co do Umbridge, Fleur i Luny. Bellatrix w sumie też podobnie sobie wyobrażałam, ale 'moja' Bella była szczupła. Oprócz tego miała długie, czarne, proste włosy i poprostu była taka...no taka...taka... Znowu się nie mogę wysłowić xD. |
Moja Bella była wysoka, szczupła i o figurze klesydry (dla niewtajemniczonych powiem wcięcie w tali spory biust i okrągłe biodra) miała bladą cerę, była bardzo ładna o ciemnych, czarnych, prostych (choć czasem o lekko podwiniętych końcówkach) włosach, ciemnych oczach... ale to była Bella przed azkabanem... Potem miała być już koścista, wychudzona, o mniej żywych i okrągłych oczach, o zmatowiałych włosach lekko zniszczonych, ale nadal miała mieć to coś ten zwierzęcy magnetyzm... ale się rozpisałam, co do Luny, Fleur, Umbridge zgadzam się z moimi drogimi poprzedniczkami ^^
|
Peeves...no właśnie, opisałas to czego ja nie potrafiłam. Dokładnie 'moja' Bellatrix xD.
|
nie no coś tam naskrobałam... nie podobał mi się jeszcze Moody, Wood, Lupin, Snape, McGonagall, Crouch (i młody i stary), Cho... mogłabym jeszcze trochę tego powypisywać
|
Jesteś pierwszą osobą której Snape nie pasuje xD.
|
nie o to chodzi Alan Rickman świetnie pasuje na Snape jest po prostu boski w tej roli...ale jak mała taka i głupia Peeves czytała sobie poraz pierwszy HP i KF to wyobraziła sobie Snape jako grubego faceta z czarnymi tłustymi włosami zaczesanymi do tyłu i z kozią brudką... potem przeczytała KT i jakoś mi się odwidziało i to wyobrażęnie znakomicie odegrał Alan
[small]aha...źle cię zrozumiałam ;D. L.[/small] nie pierwszy i nie ostatnio raz... ale się przyzwyczaiłam i wybaczam :D |
Moim skromnym zdaniem większość aktorów została dobrana bardzo dobrze (a Syriusz to majsterszyk) ale zdażyły się też małe wpadki (moim zdaniem). Zupełnie inaczej wyobrażałem sobie Lupina. No i jeszcze jak czytałem książkę to Lunę sobie wyobrażałem jako niezbyt ładną dziewczynę a na zdjęciach z ZF jest całkiem całkiem. No ale przynajmniej będzie na co popatrzeć w kinie.
|
JA piszę już trzeci raz, że film psuje moje wyobrażenia. Było tego wiele, ale najbardziej ,,nie mój'' był Lupin..., a lubiłam go w swojej wyobraźni
|
dla mnie nie moja byla trelawney. ja ja sobie wyobrazalam jako chuda z wielkimi okularami facetke, ktora ma wlsy, moze nie czarne, ale nie misla takiej szoy na glowie. a tak to nie mam zastrzezen
|
Trelawne mi nie pasuje. Wydawało mi się, że będzie chuda, wysmukła, z długimi włosami, ubrana w atłasy i z mnustwem branzoletek, a w filmie mamy facetke w szmatach. Umbridge wyobjażałam sobie jako jakąs grubaskę o świńskim ryjku.
|
wedlug mnie bardzo dobrze sa dobrani (na podstawie tego jak sobie wczesniej wyobrazalam postacie przed obejzeniem 1 filmu);
dimbledore snape herniona wesleyowie harry syriusz inaczej jednak sobie wyobrazalam mcgonnagal tralewney rodzicow harrego(malo wazne postacie w filmach ale jednak) pani sprout ale teraz i tak jak czytam ksiazke to wyobrazam sobie postacie z filmow... troszeczke jeszcze hagrid bym inny w moim wyobrazeniu nie wiem jak go zakwalifikowac bo twarz dobra ale postawa i wzrost ale wiadomo ze byl robiony w miare mosliwosci postacie sa ok juz sie przyzwyczailam |
Raczej nie ma się do czego przyczpić, choć przyznaje, że Lupin książkowy, a Lupin filmowy to dwie zupełnie inne sprawy. No i może Voldemort. Taka charakterystyczna postać... za mało straszna :( Czerwone oczy - gdzie one są??? I głos taki bylejaki.
|
Mi pasują wszystkie postacie oprócz tej Umbrige, ja sobie ją bardziej wyobrażałam jako jakąś wredną ropuchę jak to pisze w książce, a na zwiastunach ona wygląda na bardzo miłą staruszkę...nie pasuje mi to w ogóle :bigeek: a reszta to świetnie jest dobrana :D
|
Większośc postaci jest ukazanych w filmie tak jak ja sobie to wyobrażałem ale najbardziej niepodobny jest Lupin wyobrażalem sobie go całkim inaczej:upset: ale poza tym wszystko wpożo:D:D
|
RE: Byłam zaskoczona
Niektóre postaci w mojej wyobrażni wyglądały trochę inaczej np. Hagrid, prof. McGonagall... Co do Hermiony to już nie, a do Snape też nie miałam zastrzeżeń.
|
Co do wyglądu uważam, że Malfoy, Potter, Ron i Hermiona są niemal skopiowani z książki, ale jest też inny istotny fakt, który wpływa na film. Chodzi o to, że między aktorami są różne różnice wieku, co dało się zauważyć w drugiej i trzeciej części, gdzie Malfoy był prawie o głowę wyższy od Harry'ego Pottera :P Tak samo Madame Maxime. Sądziłem, że jest odzwierciedleniem Hagrida, a nie Romana Giertycha.
|
co do różnicy wzrostu, aż tak tragiczne to to nie jest... w końcu nawet w książce Potter zawsze przedstawiany był jako chłoptaś o chuderlawej budowie i przeciętnym wzroscie... zawsze Rowling udało się napomknąć, że Ron jest od niego tyle i tyle wyższy. A powiedzmy, że Draco jest nad wiek rozwinięty, co zresztą mi nie przeszkadza^^
|
RE: no takie sobie
uwazam,ze filmy byly fajne,tylko trzecia czesc mi sie nie podoba "wiezien azkabanu".w ksiazce wyobrazalam sobie inaczaj,a rezyser glupio to zrobil,np:
czesci zamku byly odzielone i w ksiazce harry dostaje "blyskawice" na boze narodzenie od syriusza,i wszyscy uwazaja ,ze black chce zabic harrego |
Najgorzej moim zdaniem dobrana jest Umbridge ! nie widzę w niej żaby jak to piszą w książce. A Syriusz i trójka, Snape, Draco, Dumbledore i Hagrid to jest poprostu strzał w 10. Poprostu super. I nie pasuje mi też madame Maxime, bo ja nie widzę w niej żadnej piękności , a w ksiązce pisali ze jest ładna.
|
Szczerze mówiąc to mnie jest trudno powiedzieć ponieważ ja najpierw oglądałam film a dopiero zaczełam czytać ksiązkę więc ja miałam już ich wizerunek przedstawiony...
|
osobiście niektóre tak ale Snepa np tak sobie njie wyobrażałem myślałem że będzie jeszcze zimniej wyglądał niż jest ale ogółem wydawali mnie się tacy sami jak wyślałem
|
Kompletnie nie podobał mi się Glizdogon. W ogóle jak on wyglądał! Absolutnie nie tak go sobie wyobrażałam. Również inaczej wyobrażałam sobie: Lupin, Black, Trawnley, Moody, Madame Maxime, ten nowy Dumbledore od śmierci poprzedniego w ogóle mi się nie podoba.Bardziej pasował ten pierwszy, niestety zmarł :(
|
Co do głównych postaci, to mam inną sytaucję niż może większość: pierwszym moim spotkaniem z HP było obejrzenie HP i KT, więc od początku Rona i Hermionę wyobrażałam sobie tak, jak to widac na filmie. Owszem, może ich zachowanioe trochę odstaje od mojego wizerunku bohaterów. Wyjątkiem jest Harry: uważam, że Daniel R. dosyć dobrze gra, jednak jego wygląd nie pokrywa się idealnie z "moim" Harrym. Najbardziej spasował mi rysunek na piątej części książki i raczej tak go sobie wyobrażam. Może w piątej części, w filmie będzie bardziej do takiego podobny - na fotkach ma jakieś takie krótsze włosy...
|
Snape ksiązkowy jest niemal przeciwieństwem granego przez Rickmana. Jest naprawde odpychajacy, fizycznie tez, moze poza paroma sytuacjami, kiedy wykazuje ludzkie odruchy. Gdyby tę postać sfilmowano wiernie, nikt by go nie lubił. Lucjusz Malfoy za to w filmie sie wybija, godny oficer Voldemorta, imponujący i diaboliczny. Lupin mi strasznie nie pasował na początku jak zobaczyłąm Thewlisa(nic nie mam do jego warsztatu),ale to sie zmiana. A Syriusz... Oldman stał sie Syriuszem.
|
Popieram stwierdzenie o Belli. Wygląda hmmm...jak czarownica z bajki o Jasiu i Małgosi. Muszę jednak przyznać, że podczas pojedynku w MM jest już bardziej podobna do moich wyobrażeń. Co do Umbridge zgadzam się definitywnie. Z ropuchy stała się babunią. Tak się nie robi!:|
|
z tego co widzialem w zwiastunach ZF to jak narazie ani Umbridge ani Tonks chociazby, nie sa podobne do moich wyobrazen. na Umbridge pasowalaby aktorka o rysach aktora grajacego wuja Vernona :P ale takiej chyba nigdzie nei znajda :D a z koleji Tonks wyobrazalem sobie jako taka troche mlodsza Hooch, nie wiem dlaczego, moze ze wzgledu na jej fryzure? :) Lupin zupelnie rozminal sie z moimi oczekiwaniami... Snape jest dla mnei dobrany calkiem ok, tylko gdyby mial troche bardziej tluste wlosy (bleh) :P a poprzedni Dumbledore bardziej mi pasowal bo byl troche jakby lagodniejszy :) a ten nowy ma jakis oblakany wzrok :P hehe to na tyle z moich spostrzezen ;)
|
Luna jest za ładna...Umbridge idealna dosłownie... Nasze cudowne trio to dosłownie najlepiej dobrani odtwórcy, jeszcze Snape jest doskonały, Syriusz, Draco, Dumbledore i Lucjusz... i Bella też nawet...
|
Ogólnie aktorzy są nieżli, ale jak dla mnie to najgorzej wypadł Lupin. Strasznie mi ten aktor nie podpasił. Radcliff jako HP to dla mnie porażka. Cho mogła by nie być taka pucółowata. Bonnie Wright (Ginny) ma trochę kwadratową szczęke, ale w sumię ładna normalana dziewczyna. Reszta Weasleyów porządna. Umbridge mogła by być bardziej spasiona:smilewinkgrin:
|
Hmmm wszyscy w sumie mi pasuja...jedni mnie drudzy bardziej, ale jesli sie tak zastanowie to zdecydowanie Lune wyobrazalam sobie inaczej...i to zupelnie inaczej. Poza tym profesor Trelawney, panny Patil oraz Fleur wygladaja inaczej niz w mojej wyobrazni, a no i jeszcze Krum! i to chyba najwazniejsze, wedlug mnie zostal naprawde niewlasciwie dopasowany....echh ale coz poradzic:)
Ups...zobila sie mala lista, a mowilam, ze wszyscy mi pasuja:lol: |
Idealnie dobrani?
Hm, Snape we wszystkich częściach, Harry w dwóch pierwszych, Malfoy w Trójce i Czwórce, Voldemort w Czwórce, Dumbledore w Jedynce i Dwójce... Hermiona w Jedynce, bliźniaki Weasley`e w Czwórce. No i Pani Weasley w Dwójce. A tak to inaczej sobie wszystkich wyobrażałam i wyobrażam, Umbridże coś za bardzo schudła moim zdaniem :/ |
Szczerze te postacie sa idealne ale tak naprawde gdyby inni aktorzy odgrywali te role tez po 5 latach by nam przypasowli w 100% chyba kazdy sie zgodzi :D:yes:
|
Pierwszych książek nie czytałam więc zaakceptowałam aktorów nie pasuje mi Trelawney, Umbridge Fleuf według mnie opisana jest jako ósmy cud świata a jest taka sobie.Tonks też wyobrażałam sobie inaczej taką bardziej smukłą ale zobaczymy jak zagra:D
|
Coz, mi najbardziej z wszystkich postaci nie pasuje filmowa Cho Chang. Podczas czytania ksiazki wyobrazalam ja sobie jako naprawde sliczna dziewczyne, szczegolnie, ze jest napisane, ze Cho jest bardzo popularna w szkole... A tu co? Dali jakas Katie, chinke, japonke (czy co to jest, bo juz naprawde nie wiem) i zepsuli postac. Ja nie twierdze, ze ta Katie jest brzydka. Ale uwazam, ze ta postac powinna miec w sobie piekno widoczne na pierwszy rzut oka, a nie gdzies ukryte i trzeba sie dobrze przygladnac zeby je znalezc. Na niej najbardziej sie zawiodlam... I moze jeszcze na Fleur, wcale nie jest taka piekna jak miala byc. Hagrid takze wg mnie jest za maly, a Umbridge powinna byc grubsza. Ale to tylko moja wyobraznia.
|
wyobrazalam sobie ze moody bedzie starym i przygarbioym czarodziejem a tu nic z tych rzeczy ... dla mnie ten aktor to bardziej do piratow z karaibow pasuje hih ... treawley rzeczywiscie do swojej roli pasuje ...
|
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:21. |