Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Kosz

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 07-31-2007, 16:06   #1
FelixFelicis
Junior Member

Domyślnie Śmierć Dumbledore'a

Czytając fragment o śmierci Dumbledore'a bardzo się wzruszyłam. Jednak rozmyślałam nad tym. Czy tak potężny czarodziej jak on mógłby tak po prostu zginąć od Avada Kedavry? Chciałabym poznać wasze opinie, czy Dumbledore tak naprawde umarł? A może to tylko sztuczka? Może zrobił to po to, aby Harry mógł sam pokonać Czarnego Pana? Wprowadził Harry'ego w swój plan zniszczenia horkruksów, lecz nie poprowadzi go do końca? Natrafiłam na pewien fragment, mówiący o Albusie. Był to fragment z amerykańskiego wydania Harry Potter and the Half-Blood Prince, była w nim owa rozmowa Dumbledore'a i Malfoy'a. Dumbledore mówił że ochroni go i jego rodzinę. Że Czarny Pan nie będzie mógł go zabić jeśli już nie będzie żył. Powiedział że Czarny Pan nie był by zdziwiony gdyby go zabił, a wraz z nim jego matkę. Czyli on zna sposoby udawania śmierci. A może wykorzystał je w swojej sprawie? Proszę o wasze opinie.
FelixFelicis jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-02-2007, 11:22   #2
Profesorek
Junior Member

Domyślnie RE: Śmierć Dumbledore'a

Ja nie mam zdania. Z jednej strony w 4 części było, że ta klątwa jest niemożliwa do zablokowania a z drugiej strony Dumbledore to najpotężniejszy aczarodziej świata więc może on zna jakąś blokade.
Profesorek jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-02-2007, 13:34   #3
syllwiaaa
Świr wymagający opieki

Wyślij wiadomość przez MSN do syllwiaaa

Moim zdaniem Dumbledore naprawdę umarł. Przecież już go nawet pochowano. Przecież nie zmartwychwstanie z grobu. A poza tym Avada Kedavra jest nie do zablokowanie, więc nawet taki potężny czarodziej nie pokona tego zaklęcia.
syllwiaaa jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-02-2007, 17:07   #4
FelixFelicis
Junior Member

Dzięki za odpowiedzi. Ale można przeżyć pozostawiając ciało prawda? Omijając horkruksy oczywiście... Wiadom, że Dumbledore nie jest człowiekiem materialnym. Dla niego liczy się dusza. Może nie zablokował zaklęcia, tylko pozwolił by uderzyło w jego ciało. Może wcześniej jakoś zaczarował siebie... No nie wiem. To na razie.
Stary 08-02-2007, 23:43   #5
Pomylunaa
Junior Member

Moim zdaniem Dumbledor umarł. Snape przecież znał się na czarnej magii i na pewno porafił dobrze rzucić zklęcie avada kedavra zwłaszcze że był rozgniewany i sflustrowany. Wątpie żeby Dumbledore udawał swoją śmierć akurat w tej sutuacji, był przecież zaskoczony zachowaniem Snape'a któremu przez tyle lat ufał.
A jeśli Dumbledor nie żyje to nie zmartwychwstanie (sama Rowling mówiła że śmierć to śmierć i nie ma cudów ) i nie będzie wielkiego comeback a coś mi się nie widzi żeby były dyrektor Hogwartu wybrał marną imitację życia jako duch - on tak jak Syriusz pójdzie dalej. (przynajmniej takie jest moje zdanie a jak będzie- nie wiadomo, wszystko się okaże w 7 tomie przygód Harrego)
Pomylunaa jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-03-2007, 08:47   #6
mini Ginny
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do mini Ginny

Profesorek napisałeś że Avada Kedavra jest klątwą niemozliwą do pokonania a przecież w HP i Zakonie Feniksa kiedy Voldemort rzuca klatwę na Harry'ego pojawia się Dumbledore i przyjmuje ją na swoje ramiona a klątwa "spływa po nim"...ale mi się jednak wydaje żę Dumbledore naprawde nie zyje bo przecież Snape złozył Cizi Wieczysta Przysięge że dokończy zadanie za Dracona jesli ten nie bedzie w stanie no i nie był w stanie a mprzeciez jak to jest opisane w HP i Księciu Półkrwi że jesli ktoś złamie Przysięgę Wieczystą to po prostu umiera więc to znaczy że gdyby Snape nie zabił Dumbledore'a to zginąłby na miejscu a jednak żył co oznacza że naprawde muział Go zabić wiem żę to straszne ale wydaje mi się prawdziwe!!
mini Ginny jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-03-2007, 08:52   #7
Stajls
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Stajls

Moim zdaniem Dumbledore umarł na prawdę bo w Harrym Potterze i Zakonie Feniksa nie było że na Dumbledora spadło zaklęcie zabójczej klątwy tylko chyba na tego gobelina czy tam centaura...
Stajls jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-03-2007, 09:18   #8
Gladrag
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Gladrag

Na moje Dumbledore wróci pod koniec 7 części.Jakieś takie moje przeczucie.Niedługo będę czytać 7 część więc się dowiem,ale uważam że Dumbledore w ostatniej chwili się jakoś "ulotnił" czy coś takiego.Takie moje zdanie.
Gladrag jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-03-2007, 13:04   #9
ania1
Niepoprawny marzyciel

Kiedy czytałam fragment o śmierci profesora Dumbledore po prostu nie mogłam uwieżyc że Snap to zrobił bo Dumbledore wierzył w niego a on zwyczajnie go zdradził a był przecież jednym z członków zakonu feniksa sadze ze gdyby Snap się nie pojawił to Dumbledore by żył ponieważ Draco nie byłby w stanie go zabic bo chociaż chciał stanac w szeregach Voldemorta to jednak nie miał odwagi zabic. Jednak moim zdaniem Dumbledore powruci aupozorował swoją śmierc aby to Harry zniszczył horsokruksy i zabił Voldemorta oraz aby stał sie tak samo doskonałym magiem jak Dumbledore a moze i lepszym a on juz tego nie mógł uczynic poniewaz Harry miałby to osiągnąc sam bez jakiejkolwiek pomocy. już nie moge siedoczekac siudmej cześci ale mam nadzieje że Dumbledore wróci w końcu to dośc ważna postac w tej książce zaróno jak Ron czy Hermiona.
ania1 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-05-2007, 19:35   #10
FelixFelicis
Junior Member

Dzięki za odpowiedzi. Miłego czytania!
Odpowiedz

Zasady postowania