|
08-19-2007, 17:40
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Dumbledore
Postać Dumbledora była dość szczegółowo przedstawiona w siódmej części jak pewnie każdy z was zauważył. Co o niej sądzicie?
Ja bardzo sie rozczarowałam. Zawsze uważałam Albusa za osobe "bez skazy".
Strasznie zdenerwował mnie fakt, że wystawił Harrego na pewną śmierć, że dążył do tego, żeby w końcu "sam" się zabił.
Uważam również, że powinnien opowiedzieć Harremu troszkę chociaż o swojej przeszłości. To, że zataił przed nim istotny fakt, iż w dzieciństwie mieszkał w Dolinie Godryka był trochę nie fair. Tak sądzę. Za to co Potter zrobił chyba mu się to należało. Przy okazji mógł mu opowiedzieć więcej o jego rodzicach (Harrego), w koncu mieszkał blisko nich... Tłumaczy go fakt, że Harry sam mu się o to nie pytał, ale jednak..
W przed ostatnim rozdziale DH Albus płakał.. a ja razem z nim.. To było straszne, te łzy Dumbledora.. takie szczere, prawdziwe.. wybaczam mu wszystko 
I na tym kończe swój wywód
|
|
|
08-19-2007, 19:49
|
|
|
Senior Member
|
RE: Dumbledore..
No cóż, nie ma ludzi idealnych. Moim zdaniem powinien więcej wyjaśnić Harry'emu. Może chciał to zrobić, ale nie zdążył? Nie wiadomo. Po przeczytaniu 7 części zacząłem go jeszcze bardziej podziwiać. To był WIELKI STRATEG. Ten plan mający na celu wprowadzenia Harry'ego w posiadanie Różdżki Przeznaczenia przed ostatecznym starciem z Voldemortem to strategiczny majstersztyk. Wiem co mówię, bo interesuję się historią i gram w gry strategiczne i wiem, ile trzeba się natrudzić, żeby stworzyć dobry plan, który zadziała:yes::yes::yes:
|
|
|
08-20-2007, 12:42
|
|
|
Member
|
"Bez skazy"? Nie istnieją ludzie "bez skazy". A ja akurat cieszę się, że Jo pokazała Dumbledore'a jak człowieka, który ma własne tajemnice, wątpliwości, pokusy. Brakowało mi jego przeszłości w poprzednich częściach, bo przecież to wiekowy czarodziej, o niesamowitej inteligencji i wiedzy, dlatego jego życie z pewnością było ciekawe.
A co do zatajenia wielu rzeczy przed Potterem, to fakt uważam, że mieszkając w sąsiedztwie jego rodziców, mógłby mu coś powiedzieć, ale może obawiał się, że zdradzi zbyt wiele
|
|
|
08-20-2007, 14:50
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
mnie zawiódł. wyszło na to, że przez 7 (może 17) lat kłamał. harry był marionetką w jego rękach. nie wiem, czy na jego miejscu bym mu wybaczyła...
rozumiem, że skończyło się wszystko pomyślnie. ale on był tą osobą, której ufało się w 100 %. i on zawiódł. mnie wtedy strasznie serce zabolało. wybaczam, ale nie zapominam. no i tyle na ten temat ode mnie :)
|
|
|
08-21-2007, 18:58
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Dobrze, że Rowling pokazała ciemną stronę Dumbledora i zrobiła to bardzo dobrze. Pokazała jaki wpływ miały wydarzenia z młodości na dalsze losy profesora. Kto wie czy gdyby nie doszło do znajomości z Grindewaldem i śmierci siostry, to czy zamiast lorda Voldemorta nie mielibyśmy tandemu Dumbledore- Grindenwald.
|
|
|
08-23-2007, 12:47
|
|
|
Member
|
w poprzednich tomach naprawde malo wiedzielismy o dumbledorze, zawsze uwazalam ja za osobe bardzo dobra i wogole, ale po przeczytaniu ksiazki bylo male rozczarowanie ale nie wazne co bylo kiedys wazne co zrobil pozniej, po prostu popełnił kilka bledow w przeszlosci ale to i tak mialo wielki wplyw na to co dzialo sie pozniej
|
|
|
08-24-2007, 23:27
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
A mnie sie wydaje ze dobrze Rowling zrobila ukazujac jego ciemna strone. Tak jak ktos powyzej napisal nikt nie jest perfekcyjny, nawet Dumledore i kazda ma swoja wlasna strone ;] W koncu czlowiek to tylko czlowiek. Teraz przynajmniej wiadomo, ze Dumbledore nie byl inny. Choc troszeczke mnie zabolalo i zszokowalo, gdy skonczylam czytac wspomnienia Snape'a. Myslalam, ze naprawde zdradzi Harrego. Ale na koncu wszsytko sie ladnie wyjasnilo ;] Bardzo dobrze pani Rowling zrobila, ze najpierw ukazala go jako, ze tak powiem zdrajce
|
|
|
08-25-2007, 15:52
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
A ja umrę, jak się nie dowiem, co Dumby widział w lustrze Ein Eingarp!
[small]Ehh. Wszystko pisane wielkimi literami + 100 wykrzykników... A Limonka potem siedzi i poprawia =/. [/small]
|
|
|
08-25-2007, 15:57
|
|
|
Member
|
W zwierciadle widział otaczającą go całą swoją rodzinę. Byłwśród nich Aberforth, który nie miał do niego żalu - z wywiadu z Rowling.
|
|
|
08-31-2007, 18:15
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
nie rozumiem waszego oburzenia, może widzieliście Matrix?
jest tam powiedziane, że jedno, to znać swoje przeznaczenie, a drugie je wypełnić
uważam, że wiedział co robi, a jego wady i błędy dodają mu wiarogydności
|
|
|
Zasady postowania
|