Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 08-19-2007, 17:40   #1
agatqa92
Praktykant Voodoo

agatqa92 na Harry Potter Forum

Domyślnie Dumbledore

Postać Dumbledora była dość szczegółowo przedstawiona w siódmej części jak pewnie każdy z was zauważył. Co o niej sądzicie?

Ja bardzo sie rozczarowałam. Zawsze uważałam Albusa za osobe "bez skazy".
Strasznie zdenerwował mnie fakt, że wystawił Harrego na pewną śmierć, że dążył do tego, żeby w końcu "sam" się zabił.
Uważam również, że powinnien opowiedzieć Harremu troszkę chociaż o swojej przeszłości. To, że zataił przed nim istotny fakt, iż w dzieciństwie mieszkał w Dolinie Godryka był trochę nie fair. Tak sądzę. Za to co Potter zrobił chyba mu się to należało. Przy okazji mógł mu opowiedzieć więcej o jego rodzicach (Harrego), w koncu mieszkał blisko nich... Tłumaczy go fakt, że Harry sam mu się o to nie pytał, ale jednak..

W przed ostatnim rozdziale DH Albus płakał.. a ja razem z nim.. To było straszne, te łzy Dumbledora.. takie szczere, prawdziwe.. wybaczam mu wszystko
I na tym kończe swój wywód
agatqa92 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-19-2007, 19:49   #2
auror14
Senior Member

Domyślnie RE: Dumbledore..

No cóż, nie ma ludzi idealnych. Moim zdaniem powinien więcej wyjaśnić Harry'emu. Może chciał to zrobić, ale nie zdążył? Nie wiadomo. Po przeczytaniu 7 części zacząłem go jeszcze bardziej podziwiać. To był WIELKI STRATEG. Ten plan mający na celu wprowadzenia Harry'ego w posiadanie Różdżki Przeznaczenia przed ostatecznym starciem z Voldemortem to strategiczny majstersztyk. Wiem co mówię, bo interesuję się historią i gram w gry strategiczne i wiem, ile trzeba się natrudzić, żeby stworzyć dobry plan, który zadziała:yes::yes::yes:
auror14 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-20-2007, 12:42   #3
melody
Member

"Bez skazy"? Nie istnieją ludzie "bez skazy". A ja akurat cieszę się, że Jo pokazała Dumbledore'a jak człowieka, który ma własne tajemnice, wątpliwości, pokusy. Brakowało mi jego przeszłości w poprzednich częściach, bo przecież to wiekowy czarodziej, o niesamowitej inteligencji i wiedzy, dlatego jego życie z pewnością było ciekawe.
A co do zatajenia wielu rzeczy przed Potterem, to fakt uważam, że mieszkając w sąsiedztwie jego rodziców, mógłby mu coś powiedzieć, ale może obawiał się, że zdradzi zbyt wiele
melody jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-20-2007, 14:50   #4
volta
Fanatyk, niegroźny

mnie zawiódł. wyszło na to, że przez 7 (może 17) lat kłamał. harry był marionetką w jego rękach. nie wiem, czy na jego miejscu bym mu wybaczyła...
rozumiem, że skończyło się wszystko pomyślnie. ale on był tą osobą, której ufało się w 100 %. i on zawiódł. mnie wtedy strasznie serce zabolało. wybaczam, ale nie zapominam. no i tyle na ten temat ode mnie :)
volta jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-21-2007, 18:58   #5
jetinajt
Świr wymagający opieki

Dobrze, że Rowling pokazała ciemną stronę Dumbledora i zrobiła to bardzo dobrze. Pokazała jaki wpływ miały wydarzenia z młodości na dalsze losy profesora. Kto wie czy gdyby nie doszło do znajomości z Grindewaldem i śmierci siostry, to czy zamiast lorda Voldemorta nie mielibyśmy tandemu Dumbledore- Grindenwald.
jetinajt jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-23-2007, 12:47   #6
michalowska1
Member

Wyślij wiadomość przez MSN do michalowska1

w poprzednich tomach naprawde malo wiedzielismy o dumbledorze, zawsze uwazalam ja za osobe bardzo dobra i wogole, ale po przeczytaniu ksiazki bylo male rozczarowanie ale nie wazne co bylo kiedys wazne co zrobil pozniej, po prostu popełnił kilka bledow w przeszlosci ale to i tak mialo wielki wplyw na to co dzialo sie pozniej
michalowska1 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-24-2007, 23:27   #7
Lara
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Wyślij wiadomość przez MSN do Lara

A mnie sie wydaje ze dobrze Rowling zrobila ukazujac jego ciemna strone. Tak jak ktos powyzej napisal nikt nie jest perfekcyjny, nawet Dumledore i kazda ma swoja wlasna strone ;] W koncu czlowiek to tylko czlowiek. Teraz przynajmniej wiadomo, ze Dumbledore nie byl inny. Choc troszeczke mnie zabolalo i zszokowalo, gdy skonczylam czytac wspomnienia Snape'a. Myslalam, ze naprawde zdradzi Harrego. Ale na koncu wszsytko sie ladnie wyjasnilo ;] Bardzo dobrze pani Rowling zrobila, ze najpierw ukazala go jako, ze tak powiem zdrajce
Lara jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-25-2007, 15:52   #8
Lily713
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

A ja umrę, jak się nie dowiem, co Dumby widział w lustrze Ein Eingarp!

[small]Ehh. Wszystko pisane wielkimi literami + 100 wykrzykników... A Limonka potem siedzi i poprawia =/. [/small]
Lily713 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-25-2007, 15:57   #9
melody
Member

W zwierciadle widział otaczającą go całą swoją rodzinę. Byłwśród nich Aberforth, który nie miał do niego żalu - z wywiadu z Rowling.
melody jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-31-2007, 18:15   #10
LunaMadness
Fan "Strefy 11" i tarota

nie rozumiem waszego oburzenia, może widzieliście Matrix?
jest tam powiedziane, że jedno, to znać swoje przeznaczenie, a drugie je wypełnić
uważam, że wiedział co robi, a jego wady i błędy dodają mu wiarogydności
LunaMadness jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania