Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Kosz

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 12-14-2007, 15:42   #11
syrjusz
Member

Domyślnie RE: Hogwart jest ZŁY

Myślę, że ludzie nie rodzą sie źli, a jedynie mogą być w dzieciństwie bardzo nieszczęśliwi lub wychowywać się w złym środowisku, a Tom przecież był bardzo nieszczęśliwy - w sierocińcu, nie kochany no jednym słowem nie miał lekko. I tez uważam, że podział na domy był głupi. A gdyby pomieszać wszystkie domy to przecież każdy by znalazł kogoś podobnego do siebie, tak jak w normalnych szkołach. ;0
[small]
No proszę. Wystarczyło dać ostrzeżenie i zaraz taka poprawa! Jestem pod wielkim wrażeniem ^^. Li.
[/small]
syrjusz jest off-line  
Stary 12-14-2007, 17:07   #12
Limonka
Urodzony, by rządzić światem

Limonka na Harry Potter Forum

Cytat:
I to jest kolejnym argumentem za negatywnością Hogwartu. W tej antyszkole jeżeli ludzie maja złe skłonności i wskazania to sa one w nich pielęgnowane i doprowadzane do maksimum.
Równie dobrze w złe towarzystwo można wpaść w prawdziwej szkole. Osoba, którą pociąga zło momentalnie wkręci się w "złe" towarzystwo. Fakt faktem, Hogwart nie jest szkołą idealną, ale która szkoła jest idealna?

Cytat:
To szkoła morderców(śmierciożerców) i wariatów!
Ty weź się tak nie emocjonuj, bo jeszcze padniesz przed komputerem. Szkoła morderców i wariatów? Na Ziemi żyje wielu morderców i wariatów, i proszę, jakoś im się udało istnieć bez Hogwartu. Przecież w Hogwarcie uczyła się cała masa ludzi normalnych (jak na tamten świat).
Limonka jest off-line  
Stary 12-15-2007, 19:19   #13
klaudusiaaa
Member

Wyślij wiadomość przez MSN do klaudusiaaa

Wcale nie uważam, że sposób nauczania i ogółem szkoła jest zła. Zlikwidowanie domów nic by nie zmieniło. W naturze człowieka jest to, że szuka znajomych o podobnych zainteresowaniach, podobnym charakterze. Gdyby nie było domów i tak potworzyłyby się grupy, ktoś zostałby na uboczu. A gdy jest podział na domu, ten który nie ma przyjaciół czuje, że należy do jakiejś społeczności - należy do swojego domu. Więcej nie wymyślę, więc kończę
klaudusiaaa jest off-line  
Stary 12-16-2007, 09:43   #14
jetinajt
Świr wymagający opieki

Ciągnie swój do swego, ok. Tylko, że w normalnej szkole, bez domów, nauczyciele starają się to kontrolować i przeciwdziałać pewnym patologicznym zachowaniom. Tutaj nie dość, że ludzi o najgorszych skłonnościach kieruje się do jednego getta, to jeszcze ich opiekunem ustanawia się osoby o podobnym charakterze do wychowanków, tak że patologiczne zachowania uczniów nie są tępione, a jeszcze bardziej podsycane.
jetinajt jest off-line  
Stary 12-17-2007, 21:25   #15
Paladyn
Member

jetinajt ma rację, Hogwart wychowuje aurorów i śmierciożerców. Nikogo tam nie obchodzi dobro i moralnośc uczniów:no:. Oni mają tylko "rozwijac swoje zdolności magiczne", a czy przy okazji nie wyrośnie z nich dziesięciu następców Voldzia nie jest istotne.
Paladyn jest off-line  
Stary 12-18-2007, 12:22   #16
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell

Tak bo jakby w naszym świcie nie było podziałów....:uhoh:
Rowling w książce posługuje się naprawdę wieloma metaforami i porównaniami , a jeżeli ktoś ma dar czytania między wierszamim , może te ''szyfry'' łatwo rozpoznać.
Nie sadzę ,że domy mają aż taki wpływ na to kim się człowiek staje w przyszłości, choć nie twierdzę ,że nie mają go wogóle.
Ale w naszym życiu jest taj samo; również jesteśmy podzieleni (licea, technika, zawodówki etc.) i chcąc nie chąc mają one wpływ na nasze życie.
Można by dostrzec fakt ,że nauczyciele nie bardzo interesują się życiem uczniów w Hogwarcie (dlaczego Dumbl nie zwracał uwagi na znęcanie się James i Syrjusza nad Snapem?), ale czy w mojej szkole ktoś się interesuje tym ,że moja kumpela ćpa czy mam ogromny problem w domu? No właśnie...
Bardzo dobrze ,że Rowling nie stworzyła żadnej utopii, ale odzwierciedliła rzeczywistość, która jest często przykra i właśnie ZŁA.
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line  
Stary 12-21-2007, 15:12   #17
Ronusia
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Ronusia

Hmm ... W poście Naci było napisane,że ci co trafiają do Slytherinu mają w sercu zło i wyrastają na takich... W takim razie nie wiem jak Gryffindor i np. Ravenclaw założyli szkołę ze złym człowiekiem... Potem Slytherin stał się zły i żądny nie wiem czego... Ja myślę,że nikt nie jest zły od urodzenia,są w życiu takie momenty,że dopiero ludzie stają się źli... W każdym bądź razie racja też,bo w Slytherinie było duuzo złych...

A dla mnie tam Hogwart nie jest zły...
Ronusia jest off-line  
Stary 12-21-2007, 15:43   #18
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell

A co powiesz o Voldziu??? On nie przejawiał praktycznie żadnych pozytywnych cech (nie licząc bystrości i zdolności jakie posiadał). Uważam ,że Voldemort był zły od początku, mimo ,że sama nie wierzyłam nigdy w teorię o możliwości urodzenia się złym i przeklętym....
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line  
Stary 12-21-2007, 16:13   #19
Ronusia
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Ronusia

Miss Bagwell... Ja tam już nie wiem...
Może był zły od początku... Nie potrafię tego okreslić bo nie znam jego dzieciństwa...
Ronusia jest off-line  
Stary 12-23-2007, 21:34   #20
Paladyn
Member

Nie można urodzic się złym. Człowiek staje się zły poprzez takie a nie inne decyzje, które nazywamy złymi. Aby stać się złym trzeba mieć jakiś przykład zła, najczęściej jest to nieszczęśliwe dziciństwo.
Paladyn jest off-line  
Zamknięty temat

Zasady postowania