|
12-14-2007, 15:42
|
|
|
Member
|
RE: Hogwart jest ZŁY
Myślę, że ludzie nie rodzą sie źli, a jedynie mogą być w dzieciństwie bardzo nieszczęśliwi lub wychowywać się w złym środowisku, a Tom przecież był bardzo nieszczęśliwy - w sierocińcu, nie kochany no jednym słowem nie miał lekko. I tez uważam, że podział na domy był głupi. A gdyby pomieszać wszystkie domy to przecież każdy by znalazł kogoś podobnego do siebie, tak jak w normalnych szkołach. ;0
[small]
No proszę. Wystarczyło dać ostrzeżenie i zaraz taka poprawa! Jestem pod wielkim wrażeniem ^^. Li. [/small]
|
|
|
12-14-2007, 17:07
|
|
|
Urodzony, by rządzić światem
|
Cytat:
|
I to jest kolejnym argumentem za negatywnością Hogwartu. W tej antyszkole jeżeli ludzie maja złe skłonności i wskazania to sa one w nich pielęgnowane i doprowadzane do maksimum.
|
Równie dobrze w złe towarzystwo można wpaść w prawdziwej szkole. Osoba, którą pociąga zło momentalnie wkręci się w "złe" towarzystwo. Fakt faktem, Hogwart nie jest szkołą idealną, ale która szkoła jest idealna?
Cytat:
|
To szkoła morderców(śmierciożerców) i wariatów!
|
Ty weź się tak nie emocjonuj, bo jeszcze padniesz przed komputerem. Szkoła morderców i wariatów? Na Ziemi żyje wielu morderców i wariatów, i proszę, jakoś im się udało istnieć bez Hogwartu. Przecież w Hogwarcie uczyła się cała masa ludzi normalnych (jak na tamten świat).
|
|
|
12-15-2007, 19:19
|
|
|
Member
|
Wcale nie uważam, że sposób nauczania i ogółem szkoła jest zła. Zlikwidowanie domów nic by nie zmieniło. W naturze człowieka jest to, że szuka znajomych o podobnych zainteresowaniach, podobnym charakterze. Gdyby nie było domów i tak potworzyłyby się grupy, ktoś zostałby na uboczu. A gdy jest podział na domu, ten który nie ma przyjaciół czuje, że należy do jakiejś społeczności - należy do swojego domu. Więcej nie wymyślę, więc kończę
|
|
|
12-16-2007, 09:43
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Ciągnie swój do swego, ok. Tylko, że w normalnej szkole, bez domów, nauczyciele starają się to kontrolować i przeciwdziałać pewnym patologicznym zachowaniom. Tutaj nie dość, że ludzi o najgorszych skłonnościach kieruje się do jednego getta, to jeszcze ich opiekunem ustanawia się osoby o podobnym charakterze do wychowanków, tak że patologiczne zachowania uczniów nie są tępione, a jeszcze bardziej podsycane.
|
|
|
12-17-2007, 21:25
|
|
|
Member
|
jetinajt ma rację, Hogwart wychowuje aurorów i śmierciożerców. Nikogo tam nie obchodzi dobro i moralnośc uczniów:no:. Oni mają tylko "rozwijac swoje zdolności magiczne", a czy przy okazji nie wyrośnie z nich dziesięciu następców Voldzia nie jest istotne.
|
|
|
12-18-2007, 12:22
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Tak bo jakby w naszym świcie nie było podziałów....:uhoh:
Rowling w książce posługuje się naprawdę wieloma metaforami i porównaniami , a jeżeli ktoś ma dar czytania między wierszamim , może te ''szyfry'' łatwo rozpoznać.
Nie sadzę ,że domy mają aż taki wpływ na to kim się człowiek staje w przyszłości, choć nie twierdzę ,że nie mają go wogóle.
Ale w naszym życiu jest taj samo; również jesteśmy podzieleni (licea, technika, zawodówki etc.) i chcąc nie chąc mają one wpływ na nasze życie.
Można by dostrzec fakt ,że nauczyciele nie bardzo interesują się życiem uczniów w Hogwarcie (dlaczego Dumbl nie zwracał uwagi na znęcanie się James i Syrjusza nad Snapem?), ale czy w mojej szkole ktoś się interesuje tym ,że moja kumpela ćpa czy mam ogromny problem w domu? No właśnie...
Bardzo dobrze ,że Rowling nie stworzyła żadnej utopii, ale odzwierciedliła rzeczywistość, która jest często przykra i właśnie ZŁA.
To the days I try to lose''
|
|
|
12-21-2007, 15:12
|
|
|
Junior Member
|
Hmm ... W poście Naci było napisane,że ci co trafiają do Slytherinu mają w sercu zło i wyrastają na takich... W takim razie nie wiem jak Gryffindor i np. Ravenclaw założyli szkołę ze złym człowiekiem... Potem Slytherin stał się zły i żądny nie wiem czego... Ja myślę,że nikt nie jest zły od urodzenia,są w życiu takie momenty,że dopiero ludzie stają się źli... W każdym bądź razie racja też,bo w Slytherinie było duuzo złych...
A dla mnie tam Hogwart nie jest zły...
|
|
|
12-21-2007, 15:43
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
A co powiesz o Voldziu??? On nie przejawiał praktycznie żadnych pozytywnych cech (nie licząc bystrości i zdolności jakie posiadał). Uważam ,że Voldemort był zły od początku, mimo ,że sama nie wierzyłam nigdy w teorię o możliwości urodzenia się złym i przeklętym....
To the days I try to lose''
|
|
|
12-21-2007, 16:13
|
|
|
Junior Member
|
Miss Bagwell... Ja tam już nie wiem...
Może był zły od początku... Nie potrafię tego okreslić bo nie znam jego dzieciństwa...
|
|
|
12-23-2007, 21:34
|
|
|
Member
|
Nie można urodzic się złym. Człowiek staje się zły poprzez takie a nie inne decyzje, które nazywamy złymi. Aby stać się złym trzeba mieć jakiś przykład zła, najczęściej jest to nieszczęśliwe dziciństwo.
|
|
|
Zasady postowania
|