Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 01-14-2008, 17:20   #61
hermionaginny
Member

Domyślnie RE: Snape...

Ja go nadal nie lubię. Mało mnie obchodzi, że był z Dumbledorem, albo kochał się w Lily xd. Nigdy nie darzyłam go sympatią. Też bym chętnie zachowała się jak James... stary Snivellus
hermionaginny jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-16-2008, 21:47   #62
Akazasona
Junior Member

Jak przez 6 części za nim nie przeczytałam, tak po przeczytaniu siódmej części się zmieniło Ale kto się nie zgodzi, że już od pierwszego tomu nie był intrygującą postacią? No i naprawdę kochał Lily... A choć nie jest moim ulubionym śmierciożercą, chyba mam rację, iż ta postać się naprawdę rowling udała...
Akazasona jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-20-2008, 19:12   #63
Renaemma
Senior Member

Renaemma na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Renaemma

Lady Pink napisał:
"A o co chodziło z tym zdaniem Snape'a przed śmiercią : "Look at me"?"

Look at me - Spójrz na mnie
Matko. Popłakałam się przy tym. Ryczałam jak opętana. Chodzi tu o to, że Severus chciał w ostatniej sekundzie sojego życia:
- Zobaczyć jeszcze raz oczy miłości swojego życia - Lily
- Przeprosić Harry'ego za wszystko
Było tego jeszcze więcej, ale noe będę więcej mówiła. To główne powody tego, dlaczego Snape postąpił, tak i tak poprosił.
- Kim. Bądź sobą.
- Nie. Nie mogę być kimś, kogo już nie ma.
Renaemma jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-26-2008, 21:56   #64
Bella Ravenclaw
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Wyślij wiadomość przez MSN do Bella Ravenclaw

na początku (od pierwszej część) miałam co do Snapea mieszane uczucia, ale po przeczytaniu Insygni Śmierci polubiłam go. może i miał wredny charakter i zabił Dumbledora (na jego osobistą prośbe), te wady już nie niszczą jego dobrych cech, a troche ich miał
Bella Ravenclaw jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-27-2008, 11:44   #65
aldona
Junior Member

dla mnie S. Snape był zawsze wśród postaci ulubionych. Nawet jak czytałam o tym ze jest dyrektorem H. i pozwala na tortury i już słyszałam znajomych mówiących ACHA!, ja powtarzałam: Nieważne i tak nie wierzę że jest zły, ale... No właśnie, czy autorka nie mogła mieć choć trochę litości.
Najpierw dzieciństwo w toksycznym domu. Potem szkoła i takie rozpuszczone Jamesy Pottery. Znam takich co myślą, że można kogoś poniżać dla rozrywki. Potem ucieczka pod skrzydła Voldemorta, zapewne jako chęć pokazania i Lili i Potterowi i całemu światu że jest w czymś lepszy,że coś znaczy. Ciągła dręcząca myśl,że ukochana jest żoną faceta ,który bawił się jego kosztem. Na dodatek ma urodzić dziecko. Potem z jego winy sens jego życia, Lili ,ginie. Czeka go wiele lat życia ze złamanym sercem. A na koniec, zamiast dać mu choć troche pociechy, szczęścia, choć troszeczke....Ach, po co. Lepiej niech mu wielki wąż" odgryzie głowę".

No i to,że w ostatniej chwili życia chciał patrzeć w oczy tak podobne do oczu ukochanej. Trochę to wali Harlekinem.

Ogólnie moje zdanie jako dorosłej poważnej kobiety jest takie:

NIE ZGADZAM SIE NA TO! NIE CHCę, NIE CHCę! NIECH TO NAPISZE OD NOWA! MóJ SEVERUSIK ZGINął A JA SIę NIE ZGADZAM.'

To tyle bycia dorosłym. Pozdro.
aldona jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-28-2008, 13:14   #66
Which he Her
Junior Member

MI też się nie podobał na początku, wręcz go nienawidziłem, lecz jak się dowiedzialem się o planie Dumbledore'a zmienilem o nim zdanie zauważając jak musiał być lojalny Dyrektorowi.
Which he Her jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-28-2008, 17:48   #67
malinka_09
Fan "Strefy 11" i tarota

Wyślij wiadomość przez MSN do malinka_09

Ja na początku nie lubiłam go może jako człowieka, ale musiałam przyznać, że ma to "coś". Potem, gdy zabił Dumbledore'a byłam wściekła, że jest zdolny do czegoś takiego. W siódmym tomie za to... nie no, nie potrafię opisać jak się zmieniłam w stosunku do postaci. Dopiero wtedy zrozumiałam dlaczego Snape tak się wściekł w 6 części, gdy Harry nazwał go tchórzem. O nie, Severus tchórzem nigdy nie był. I za to go uwielbiam
malinka_09 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-28-2008, 18:12   #68
Cho Chang2
Senior Member

Ja na samym początku czułam do Snape'a odraze. Denerwowało mnie to w jaki sposób traktował Harrego i innych uczniów Hogwartu. Był niesprawiedliwy. Ale w ostatniej części jak wszystko się wyjaśniło trochę stał się lepszy w moich oczach i nawet było mi go żal. Czy to nie dowód, że ludzie mogą stać sie lepsi??
Cho Chang2 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-28-2008, 21:22   #69
Muriel
Junior Member

Jeśli chodzi o Snape....
Od początku był na pewno intrygująca postacią, a jego zachowanie było w jakiś sposób nie przewidywalne. Mój stosunek do niego zmieniał się z książki na książkę, raz budził we mnie sympatię lub współczucie.....Do ostatniej kartki przed ostatniego tomu nie wierzyłam, ze to on zabił Dumbledora! A po ostatnim tomie moze budzić tylko pozytywne uczucia!
Muriel jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-28-2008, 22:19   #70
5yriusz Black
Junior Member

Mnie się podobał Snape zły, zafascynowany czarna magią, z kompleksami i pełen goryczy. A w 6-tej cześci Snape okazał sie wręcz kryształowo czysty, wręcz lepszy od Dumbledora. Dlatego co do Snape'a uważam, że Rowling przesłodziła go. Zdecydowanie.
5yriusz Black jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania