Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 01-19-2008, 14:24   #11
Pomyloona
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Pomyloona
Domyślnie RE: Dumbledore..

Sam Dumbledore powiedział o sobie wcześniej, że popełnia błędy jak każdy człowiek. Dobrze o tym pamiętać.
Pomyloona jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-19-2008, 14:57   #12
hermionaginny
Member

Trochę zwątpiłam w Dumbledore'a, czytając siódmą część. Jednak podoba mi się, że nie był taki "idealny", jak to go zwykła przedstawiać Rowling. Głównym bohaterem tej książki jest sama śmierć- Dumbledore'a, bliskich Harry'ego i jego samego. Po przeczytaniu rozdziału "King's Cross" stał się on noją ulubioną postacią.
hermionaginny jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-19-2008, 17:14   #13
Akazasona
Junior Member

Dumbledore... Zawsze był taki niekazitelny, i dobrze, że go rowling takiego nie pozostawiła. Choć przez kilka rozdziałów byłam oburzona jego postępowaniem, cieszę się, że jednak pozostał dobry. Od początku go lubiłam, a gdyby okazało się, że jest zły, podejrzewam, iż straciłby w moich oczach. No i zawsze był odrobinę stuknięty A Harry'ego nie pozostawił samego, gdyż miał jeszcze Snape'a któremu dawał wskazówki. Zawsze ryzykował, ale to chyba się u niego ceniło
Akazasona jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-24-2008, 18:29   #14
Albus _ Dumbledore
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

To moja najulubieńsza postać z książki i z filmu oczywiście. Jak czytam z nim sceny to ciarki mnie przechodzą co tym razem Dumby ma do powodzenia. Bardzo podobała mi się jego walka z Voldemortem. Jak na moje wygrał. Ale powracając do tematu to tak jak powiedział Dumbledore każdy człowiek popełnia błędy.:|
Albus _ Dumbledore jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-27-2008, 16:27   #15
syllwiaaa
Świr wymagający opieki

Wyślij wiadomość przez MSN do syllwiaaa

Ja się strasznie zawiodłam. Do tej pory Dumbledore był moim idolem, był idealny, żadnej wady. A teraz okazuje się, że od dawna wiedział, że Harry musi umrzeć. Z jednej strony cieszę się, że Dumbledore jest trochę bardziej ludzki z tymi wadami, ale jednak wolałam go jak był tym idealnym.
syllwiaaa jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-28-2008, 12:07   #16
Which he Her
Junior Member

Nie wyobrażałem sobie Dumbledore'a marzącego o Insygniach Śmierci. Zawsze byl idealny mądry a okazało się że czytając poprzednie częśći praktycznie w ogóle go nie poznaliśmy. Uważam iż dobrze zrobił nie mówiąc Harre'emu całej prawdy chłopak by się załamał z resztą ja na jego miejscu także.....
Which he Her jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-28-2008, 21:26   #17
Muriel
Junior Member

Cytat:
volta napisał/a:
mnie zawiódł. wyszło na to, że przez 7 (może 17) lat kłamał. harry był marionetką w jego rękach. nie wiem, czy na jego miejscu bym mu wybaczyła...
rozumiem, że skończyło się wszystko pomyślnie. ale on był tą osobą, której ufało się w 100 %. i on zawiódł. mnie wtedy strasznie serce zabolało. wybaczam, ale nie zapominam. no i tyle na ten temat ode mnie
Ja mam inne zdanie na ten temat, ja również uważałam, że zawiódł, ze to niemożliwe żeby wystawił Harrego na śmierć...
I miałam racje przecież wszystko zostało wyjaśnione we fragmencie gdzie Voldemort trafił Harrego zaklęciem a on ocknął się w jakimś "miejscu", gdzie czekał na niego Dumbledor! I tam mu wszystko wyjaśnił.

Poza tym ujawnionych zostało kilka faktów, które nie stawiają Dumbledora w dobrym swietle, ale jeżeli od samej młodości po starczy wiek byłby taki idealny jego postać byłaby po prostu sztuczna, dzięki temu że się zmieniał miał wiele doświadczeń, które były mu pomocne...
Muriel jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-28-2008, 22:09   #18
5yriusz Black
Junior Member

Fajnie, że pokazała go jako zwykłego, ale potęzniejszego i bardziej doświadczonego człowieka...z drugiej strony, skoro stworzyła postac jednoznacznie złą(Voldemort), to mogłaby stworzyc dla równowagi jednoznacznie dobrą. Poświęciła trochę baśniowego klimatu na rzecz realizmu, ale mi to akurat nie przeszkadza.
5yriusz Black jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-29-2008, 19:05   #19
scarlett
Junior Member

Dumbledore miał być bez skazy, miał być nieskalanie białą postacią. Dziwnie będzie się teraz wracało do wcześniejszych części, znając jego tajemnice ujawnione w 7. Tak, porozmawiał z Harrym, wyjaśnili sobie, tylko szkoda, że Dumbledore stać było na to dopiero po śmierci. A gdyby Rowling wskrzesiłaby w Voldemorcie jakieś dobre uczucia? Sprawiłaby, że okazałaby na końcu skruchę? No właśnie. Także Dumbledore powinien pozostać bez skazy do końca.
Żal mi było niezmiernie, ale ja także mu wybaczyłam, chociaż było trudno; )
scarlett jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-30-2008, 15:39   #20
malinka_09
Fan "Strefy 11" i tarota

Wyślij wiadomość przez MSN do malinka_09

Ja tam Dumbledore'owi jeszcze nie wybaczyłam. Dlaczego? Bo wykorzystał miłość Snape'a do Lily dła własnych celów, bo nie powiedział Harry'emu tyle istotnych rzeczy, bo oddalił się od swojego brata, który w końcu okazał się lepszy od niego. Ja rozumiem, że każdy ma prawo popełniać błędy, ale nie umiem już lubić starego Dropsa tak jak kiedyś.
malinka_09 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania