Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 01-31-2008, 01:16   #71
malinka_09
Fan "Strefy 11" i tarota

Wyślij wiadomość przez MSN do malinka_09
Domyślnie RE: Co czujecie po przeczytaniu ostatniego tomu?

Nie zgadzam sięz Symmmetry. Dla mnie to było piękne, to jak zachowal się w chwili śmierci. A co, miał niby spojrzeć na Harry'ego, wycharczeć "Gryffindor traci 50 punktów, Potter..." i skonać? O nie, nie pozwalam. To, że przez całe życie był zlośliwy, ironiczny i sarkastyczny (choć za to go w sumie też pokochałam) to nie znaczy, że w tych ostatnich sekundach życia też ma być taki. Każdy jest człowiekiem, Severus też.
malinka_09 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-31-2008, 14:09   #72
BUDYN11
Mięso armatnie

Wyślij wiadomość przez MSN do BUDYN11

Skończyłam. Ostatni tom Harry'ego Pottera. Już nie będzie kolejnej części. Nie będzie gorączkowego oczekiwania, niecierpliwości i wystawania pod księgarnią. To już jest koniec. Możemy śmiało nazywać się pokoleniem Harry'ego Pottera. Ale co się stanie, kiedy skończymy czytać tę ostatnią książkę?? Czy magia zniknie z naszych serc i umysłów? Kiedy zaczynałam czytać Harryr17;go byłam dzieckiem. Czekałam na list z Hogwartu i przeżywałam wielkie rozczarowanie, kiedy go nie dostałam. Całe moje dzieciństwo, połowę mojego życia wypełniał Harry Potter. Były momenty, kiedy był on dla mnie najważniejszy, ale były też chwile, kiedy o nim zapominałam. Teraz mam 17 lat. Można powiedzieć, że jestem prawie dorosłym człowiekiem. Kiedy dostałam 7 tom miałam łzy w oczach. Z jednej strony byłam bardzo ciekawa jak skończy się cała historia, z drugiej bałam się przeczytać to ostatnie zdanie r30; słowo. Bałam się obrócić ostatnią kartkę i stanąć twarzą w twarz ze świadomością, że na następnej strony już nie ma. Z bolesną świadomością, że to był ostatni tom, że przygody Harryr17;ego i jego przyjaciół dobiegły końca. Parę minut temu jednak stało się. Przeczytałam ostatnie słowo, zamknęłam książkę. W oczach miałam łzy żalu i tęsknoty. Już nigdy nie będzie tak jak kiedyś. Poczułam się jakby ktoś zatrzasną drzwi pewnego rozdziału w moim życiu. Bardzo ważnego rozdziału, a na dodatek przytrzasnął mi wszystkie palce. Bolało. Bardziej niż myślałam, bardziej niż mogłam to sobie wyobrazić. Łzy sama spływały mi po policzkach. Płynęły, kiedy czytałam ostatnie strony, wiedząc, że już za chwilę zabraknie mi kartek. Skończyłam czytać. Siedziałam przez kilka minut, patrząc się niewidzącym wzrokiem przed siebie. Jak przez mgłę słyszałam melodie piosenki The Bitter Sweet Symphony, powtarzającej się w kółko. Moje usta mimowolnie powtarzały słowa " To już jest koniec". Łzy płynęły dalej, nic sobie nic robiąc z moich prób powstrzymania ich.
Rowling napisała książkę, która zmieniła nasze życie, zmieniła cały świat. Jednak jakże okrutne z jej strony było skończyć swą opowieść. Powiedzieć, że nie będzie dalszego ciągu. Tak po prostu. Harry Potter był książką wyjątkową, jedyną w swoim rodzaju. Nawet cały rozgłos wokół niego nie potrafił przyćmić magii tej historii.
Bardzo żałuję, że Rowling napisała takie zakończenie. Żeby zabić mojego ulubionego bohatera a o drugim ledwie wspomnieć? Skandal! O ile rozdział 36 był jeszcze do zniesienia, ten słodki, idiotyczny epilog mnie dobił.

Zgadzam sie z tym
we mnie :
radość-poniewaz to byla zaje...ta ksiązkka
smutek-ponieważ to koniec przygód HARREGO POTTERA
wie ktoś czy J.K.ROWLING napisze jakąś książke
BUDYN11 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-31-2008, 16:29   #73
AviD
Junior Member

Tom nadzwyczaj wzruszajacy, dla mnie - bardz wrazliwej osoby porpostu wyciskacz lez...Czuje teraz taka ogromna pustke, taki zal , smutek poprostu nie umiem tego wyrazic slowami;(...Nie wiem co teraz bedzie, nie umiem sobie tego wyobrazic. Harry byl ze mna przez pol mojego zycia...a teraz to juz koniec, nie bedzie nastepnego wyczekiwania na kolejne przygody naszego ukochanego bohatera;(....

Jednakze czuje ogromne, przeogromne rozczarowanie zakonczeniem. TYle niewyjasnionych watkow, tyle pytan z mojej strony...i zostaly bez odpowiedzi. Jak zaczalem czytac epilog, poprostu serce mi sie scisnelo...od razu sterta pytan, jak ona mogla to zrobic? dlaczego, dlaczego?....ehh;(

Spodziewalem sie ze pokaze zycie Harrego w przyszlosci ale nie po 19 latach! Rozumiem rok - dwa...Tyle chcialbym sie dowiedziec np:
- co byloz Teddym
-czekalem na rozmowe miedzy Harrym a Malfoyem
-czy Harry odnalazl pierscien i go uzywal, chcac porozmawiac z rodzina i przyjaciolmi? - to przede wszystkim mnie ciekawi!
- co dzialo sie po zwyciestwie nad Voldemortem w swiecie Czarodziejow?
-jak odbudowywali Hogwart
-o pracy Harrego cos wiecej
-czekalem na pierwsze spotkanie Harregoz Ginny po tym wszystkim co sie wydarzylo, chcialem przeczytac jak wygladam ich slub i Hermiony z Ronem...
- co z Dursleyami

itp itd...ehh tyle zalu, a odpowiedzi juz chyba nigdy na te pytania nie uzyskam...

czekam na odpowiedz!!!!
AviD jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-31-2008, 17:30   #74
Ichini
Junior Member

A ja jestem odmiennego zdania-dla mnie ten tom jest to perełka całego cyklu najlepszy tom pod względem fabuły,postaci,walk,czarów i miejsc.Bohaterowie byli we wszystkich znanych miejscach z poprzednich części..nawet w Komnacie Tajemnic,pojawiły się postacie z wcześniejszych tomów itp itd

Co do zakończenie-twierdzę że jest idealne!! A to dlatego że daje fanom możliwość pisania własnych fanowskich prac na ten temat-własnego drążenia tematu.Gdy ja skończyłem ten tom stwierdziłem tak jak wy-to niemożliwe że już koniec.Jednak teraz uważam że taki koniec to jest coś pięknego.Owszem mogła napisać jeszcze z jeden-dwa rozdziały aby jakoś spójniej dokończyć zakończenie walki jednak nie mniej i więcej twierdzę jedno-książka zaspokoiła mnie w pełni i żal tylko że ta przygoda się zakoczyła-niech Harry żyje wiecznie

PS:
Ichini jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-31-2008, 20:01   #75
G Gryffindor
Junior Member

Mi, nie wiem czemu, było żal Snape' a. Chociaż na początku wydawał się zamkniętym w sobie, ponurym typkiem, to w głębi duszy chciał ochraniać Harry' ego. Było smutne też, gdy zginęli Fred, Tonks oraz Remus. Byli dla mnie jednymi z najsympatyczniejszych postaci. Ale ogólnie książka ekstra, świetnie zakończone tak zwanym Happy End' em. Szkoda, że to już ostatni tom książki. Mam smutne przeczucie, że po filmie Insygnia Śmierci, pamięć o Harrym zaniknie. Tak jak napisał wyżej Ichini: Niech Harry żyje wiecznie!
G Gryffindor jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-31-2008, 20:58   #76
malinka_09
Fan "Strefy 11" i tarota

Wyślij wiadomość przez MSN do malinka_09

Ja też się tak czuję. Zupełnie jak by ktoś zabrał mi coś najcenniejszego. I ta tęsknota za tamtym światem, którego nie ma, choć czasami wydaje mi się, że musi istnieć, jeśli tak wielu ludzi go pokochało...
malinka_09 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-31-2008, 21:30   #77
KateBlack
Junior Member

KateBlack na Harry Potter Forum

Całkowicie zgadzam się z malinka_09. Wcześniej było czekanie. Teraz jest... smutek...? Nie będzie więcej Haryy'ego, nie będzie Dursley'ów, nie będzie Weasley'ów, Hogwartu, czarów... Nigdy nie sądziłam, że przywiążę się tak do czegoś, a już zwłaszcza do ksiązki. Z wydaniem tej ksiązki, coś pękło. Na zawsze...

PS: Ciekawa jestem co z Dursley'ami. Nic nie jest jasno napisane co do ich dalszego losu. Gdzie się podziali? ... Jestem zawiedziona Malfoyami. Lucjusz był zawsze taki odważny, aż tu nadle taki cykor... W każdym bądź razie, książka mnie urzekła. Jest cudowna, aczkolwiek (bardzo mi się podoba to słowo nie jest moją ulubioną.
że zdobędziemyz czasem ukochaną osobę,
a reszta jest czysta fantazją..."

Człowiek juz taki jest - zastępuje strachem
większość swoich emocji" Paulo Coelho
KateBlack jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-01-2008, 12:23   #78
Mitzi Caspar
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Ten tom już od początku trzyma w napięciu. Ale mam 2 krytyki: Czy Rowling musiała uśmiercać aż tylu bohaterów? ( wielki żal po Zgredku, Lupinie, Fredzie i Snape'ie)
I czy Rowling czasem nie przegięła z tą wielką miłością 17-latków?

Ale ogólnie było świetne, chociaż brakowało mi trochę klimatu Hogwartu...
Raz płakałam ;-)

A teraz tak mi strasznie szkoda, że nie będę już wyczekiwać na kolejną książkę.
Mitzi Caspar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-01-2008, 13:26   #79
StellaWright
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do StellaWright

Fajna To była lektura i nie powiem żebym się rozczarowała, ale jestem rozczarowana, że to już koniec.
Zero wyczekiwania pod księgarnią itd. Zrobiło się człowiekowi tak..... pusto.
Ale dopóki ostatnia część nie zejdzie z ekranów kin to nie ma się co martwić, że Harry Potter się skończy. Jak raz się z nim zacznie to nigdy się nie kończy. Prawda?
StellaWright jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-01-2008, 14:46   #80
Ichini
Junior Member

Co do śmierci...mojemu kumplowi było jeszcze mało-liczył na więcej ofiar...ja żałuję tylko Lupina i Tonks..szkoda że tak zgineli-a wogóle będąc przy tym temacie-ostatni tom moim zdaniem jest przeznaczony dla trochę starszych osób.Co do miłości-myślę że nie-dla mnie jest to w równowadze.

Co do przyszłości-dopóki nie pojawią się filmy o Harrym będzie głośno...lecz jak pan Polkowski powiedział: "Wątpie by Harry w przyszłości był pamiętany"..i muszę przyznać że jeśli fani książki nie będą namawiać innych to za kilkanaście lar O Harrym może być cicho....mam nadzieję że to się nie stanie
Ichini jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania