|
02-20-2008, 21:18
|
|
|
Junior Member
|
RE: Co czujecie po przeczytaniu ostatniego tomu?
Też myślałam, że Harry zginie, ale to nie było dla mnie przyjemne. Rowling pokazała jednak, że dobro zwycięża ze złem(jak w bajkach dla dzieci). Uważam jednak, że epilog był zbyt sentymentalny, ukazujący odległą przyszłość, a te związki; Harry i Ginny, Ron i Hermiona...trochę mi to nie pasuje.
|
|
|
02-20-2008, 21:55
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Niedosyt. Głównie przez ten epilog. Wolałabym, by był napisany dwa- trzy lata po wojnie. Po co od razu przeskakiwąć 19? Zresztą był napisany dużo gorzej niż reszta książki.
Odrobinę złości. Szczególnie po rozdziale "Opowieść Księcia". Miało być wzruszające, a wyszedsł tani romans, którego nie trawie.
Zawiedzenie. Potterek znowu przeżył. A już miałam nadzieję, że chociaż raz Voldek postawi na swoim.
Jednakże ogólnie książka mi się podobała. Wreszcie mogłam poczytać coś bardziej emocjonującego od pozostałych tomów. I Harry troszeńke wydoroślał. Do tego Rowling wspaniale pokazała takie uczucia jak przyjaźń, miłość czy ból. I oczywiście śmierć (nie mogę jej tylko wybaczyć, że zamiast Percy'ego zabiła Freda)
Największy minus: było za mało Draco.
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."
Kocham Daemona i Surreal xD
|
|
|
02-21-2008, 09:26
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
Czy wiekszości naprawdę ostatnia częśc niepodobała się??? Ludzie przeciez to jest kolejna wspaniala część jak dla mnie nawet chyba najlepsza. Chyba przy żadnej części nie czułam takiego napięcia, przerazenia, wzruszenia i ŚMIECHU.. Autorka w siódmym tomie zawarła wszystkie te cechy i jestem pewna że każdy z was to czuł przy czytaniu! Mimo że juz ją przeczytała nadal w glowie mam te wszystkie przygody, te wwszystkie momenty... bedę często wracac do tych książek..
|
02-22-2008, 16:08
|
|
|
Junior Member
|
Może zacznę tak. Dziś skończyłem czytać 7 tom przygód Harrego jak każdy z was kto wypowiedział się w tym temacie. Prawie każdą wypowiedź mógłbym podpiąć pod swoją, gdy tylko przeczytałem ostatnie słowa przez kilka minut nie chciałem zamknąć książki... siedziałem w fotelu i powtarzałem "wszystko było dobrze"... te słowa mnie jednak nie cieszyły do końca. Nadal źle się czuję... jest to uczucie jak po pożegnaniu się na zawsze z najlepszym przyjacielem... Nie mogłem uwierzyć, że juz nie będzie następnej części na, którą będzie można czekać... coś się skończyło coś bardzo ważnego... jak to już kilka osób napisało "pewien rozdział w życiu"... Myślałem, że ktoś wyrwał mnie z magicznego świata tych wszystkich czarów, przygód i odczuć...
Nadal jestem w nie najlepszym nastroju, chodziarz trzeba się cieszyć, ze wszystko się dobrze skończyło... ale to niełatwe... Owszem, będzie można wracać do każdej części i to pewnie nie raz, ale to będzie tak jak z ulubionym filmem, który oglądamy już niezliczony raz z kolei... nigdy to nie będzie takie uczucie jak za pierwszym razem kiedy sobie wyobrażaliśmy, że za chwile przez okno wleci sowa z listem, w którym będzie napisane, że jest się kimś nie zwykłym... hmn... musiałem coś napisać... chyba nawet przez to czuję się lepiej  Chciałbym jeszcze coś powiedzieć o tym, że niektórzy zawiedli się na książce, kiepskie zakończenie itp... Dla mnie nie jest to jakiś kryminał, czy fantastyka o której można powiedzieć "bardzo interesująca, a jakie niezwykłe zakończenie" To tak wg mnie nie działa, tu liczy się to co się czuje... I dlatego tytuł tego tematu to "co czuliście" a nie "co myślicie".
Tak sobie myślę, że fajnie by było rzucić na siebie jakieś zaklęcie modyfikujące pamięć i jeszcze raz z "czystym kontem" usiąść do książki...
Pozdrawiam....
|
|
|
02-23-2008, 18:09
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Czuję sie załamana......Dużo osób ginie, ale najwiekszym moim smutkiem była śmierć Zgredka   . Był on cieplym i przyjaznym skrzatem. Może ta jego dobroć spwodowała, że bardzo długo płakałam....
Ale jestem wdzięczna że nie zabiła Harry'ego
|
|
|
02-25-2008, 16:06
|
|
|
Junior Member
|
Droga Aevenien! Dzięki za to że założyłaś ten temat. Teraz wiem, że wszyscy czuli sie tak po skończeniu 7 tomu  jak go dostałam to nie mogłam uwierzyć, że to naprawdę to na co czekałam tyle czasu! Chciałam zobaczyć co się stanie w DH, ale bałam się zacząc. Wiedziałam, że kiedy skończe będę czuła ogromny smutek i pustką. I tak było. Gdy skończyłam nie mogłam uwierzyć, że to już koniec, że nie będzie więcej przygód ani wypraw pod peleryna niewidką, a w każdym razie juz nie takich, które były by tak emocjonujące jak te przy pierwszym przeżywaniu książki.
Moi rodzice stwierdzili, że jestem nawiedzona i niepoważna.
Uwielbiam czytać książki, ale jeszcze żadnej nie pokochałam tak bardzo jak Harry'ego Pottera. NIE WIERZĘ PO PROSTU NIE WIERZĘ, ŻE TO JUŻ KONIEC WSZYSTKIEGO!
Mniej wykrzykników i emotek na drugi raz. Kate.
Ostatnio edytowane przez Kate : 07-16-2009 o 10:19.
|
|
|
02-27-2008, 17:10
|
|
|
Junior Member
|
Byłam ogromnie zawiedziona z tego powdu, obecnie czuje pustke i jest dla mnie dziwne to, ze juz nie bede wyczekiwac z utesknieniem na kolejna czesc. No ale logicznie myslac dalsze przygody Harrego, moglyby byc juz nudne i byc bez sensu...
|
|
|
02-27-2008, 21:31
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
niedowierzanie w to że to już koniec.
wszystkie części juz przeczytane a pozostało tyle pytań.
dlaczego zakonczenie książki to już dziewiętnaście lat póżniej?
jakie było pierwsze spotkanie harr'ego z ginny po tych wszystkich wydarzeniach?
jaki był ich ślub oraz hermiony z ronem?
nie wiadomo też czy harry doszedł do porozumienia z draco
za dużo pytań pozostało bez odpowiedzi
|
|
|
02-28-2008, 11:11
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
No cóż... Temat świetny^^ Mimo, że minęło trochę czasu odkąd przeczytałam ową część jednak nadal chętnie powrócę do przód Harry'ego.
Co czułam, gdy przeczytałam tą część? Szczerze powiem: czułam się troszeczkę rozczarowana... Może dlategto, że Harry'emu tak łatwo przyszło zabić Voldzia. Moze dlatego, że Ron i Hermiona są razem. Może dlatego, że Harry miał dzieci xD.
To może i dobry, ale na pewno nie najlepszy. Kiedy skończyłam ostatnią stronę, zamknęłam książkę i popatrzyłam na okłądkę i powiedziałam sobie w myślach: "No cóż... to już koniec. Już nie będę nocować pod księarnią, już nie będę ryczeć z powodu czyjejś śmierci. To juz koniec Harry'ego Pottera" i nadal nie mogę w to uwierzyć szczerze mówiąc^^
Według mnie 7 tom to nie jest jakaś wybitna porażka, ale fakt faktem - porażką jest. Łatwo się czytało, i skończyłam po dwóch dniach. I wiem, że to już koniec i nie będę modlić się do Boga, żeby Rowling napisała coś jeszcze, choć epilog wskazuje na to, że napisze.
Dziękuję i Pozdrawiam.
|
|
|
02-28-2008, 21:23
|
|
|
Senior Member
|
Mi też jest bardzo smutno że nie będzie już Harrego, czytania po nocach, ulubionych tekstów, magii i zakończy się świat w który można uciec, pomarzyć. Nie którzy mówią że to by było bez sensu pisać więcej tomów. Ale ty już nie możesz się doczekać na to co pojawi się dalej. Ale jest już koniec... I nic nie można zrobić. Gorzej będzie gdy filmy się też skończą. Ja nie mogę uwierzyć że to koniec. Pamiętam jak dziś przeżycia po przeczytaniu 1 tomu, czekało się na następny. A teraz nie będziemy już czekać. Nie dowiemy się więcej o życiu bohaterów. O Snapie, Dumbledorze, Harrym, Ginny, Hermionie, Ronie i o wielu innych. To jest koniec...  
|
|
|
Zasady postowania
|