|
03-07-2008, 23:24
|
|
|
Junior Member
|
Wiersz na początku książki
Na początku książki jest wiersz ? O śmierci :
Śmierć jeno przemierza świat , podobnie jak dwaj wierni druhowie , którzy razem przemierzają morze ; jeden zawsze będzie żył w drugim . Zniewoleni miłością , żyją w tym co wszechobecne. W owym boskim zwierciadle widzą się twarzą w twarz , wolni i nieskalani. Wielka to dla nich pociecha , bo choć rzec można , że z tego świata odeszli , to ich przyjaźń wciąż trwa , ponieważ jest nieśmiertelna.
Wiliam Penn , Nowe owoce samotności
A więc zastanawiam się dlaczego Rowling umieściła ten wiersz ? Jak rozumiecie ten wiersz ? O co tak naprawdę jej chodziło ? Może umieściła go , dlatego że jej się podobał ? A może po prostu coś w sobie ma ?  Co wy o tym sądzicie ?
|
|
|
03-08-2008, 13:46
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
RE: Wiersz na początku książki
Ja myślę, że Rowling chciała ukazać, że śmierć nie jest zniknięciem z tego świata, że zawsze ktoś będzie o nas pamiętał, że nie stracimy przyjaźni i miłości drogich nam ludzi bo oni zawsze będą o nas pamiętać i że kiedyś połączymy się z nimi w niebie.Myślę, że właśnie dlatego Rowling umieściła w książce ten wiersz i właśnie tak go rozumiem.Uważam również, że ów wiersz bardzo pasuję do sytuacji, w której Harry zmierza do lasu niewidoczny dla nikogo ukryty pod peleryną i patrzy jak mu się wydaję ostatni raz na ludzi, których kocha oraz gdy wzywa za pomocą kamienia swych bliskich, którzy już odeszli.Właśnie dlatego , według mnie, Rowling umieściła wiersz Wiliama Penna w 7, ostatniej książce przygód Chłopca Który Przeżył, przeżył w 5 zetknięciach z Czarnym Panem i innych niebezpieczeństwach.
|
|
|
03-10-2008, 22:27
|
|
|
Senior Member
|
Myślę, że Rowling chciała podkreślić to, że wszyscy, którzy w 7. tomie odeszli, nie zniknęli z życia pozostałych bohaterów, że w ich sercach wciąż są wspaniałymi ludźmi i przyjaciółmi, że kiedyś spotkają się, jeśli "pójdą dalej". A to ukazuje, że również nasza śmierć nie będzie naszym ostatecznym końcem i tak moja wypowiedź sprowadziła się do wypowiedzi Carmen, z którą w 100% się zgadzam.
|
|
|
03-11-2008, 10:53
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Rowling zamieściła ten wiersz, ponieważ chciała pokazać, jak silna jest więź przyjaźni - silniejsza nawet od samej śmierci. Że pomimo, iż zginęło tylke osób, będą oni żyli dopóki będzie trwała o nich pamięć.
|
|
|
03-12-2008, 15:21
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
Ten wiersz to jej życiowe motto. Właśnie wygrzebałam pewien wywiad z Polkowskim i on przedstawia to motto:
Śmierć i życie jak dwoje przyjaciół, którzy wspólnie żeglują przez morze. Przeglądają się w sobie jak w zwierciadle, a jeden nie istniałby bez drugiego.
Spójrzcie to jest właśnie to, to jet ten wiersz, który Rowling umieściła w 7 tomie. To co ja napisałam teraz to tak jakby skrót tego.
A teraz to co powiedział Polkowski: Głównym bohaterem siódmego tomu jest śmierć. Autorka łamie dogmaty: że czas biegnie w jednym kierunku, że śmierć jest nieodwracalna, że jest czymś złym.
Także je myślę, że odpowiedziałam na pytania Pikstrik.
|
|
|
03-12-2008, 16:45
|
|
|
Senior Member
|
Może chciała nawiązać coś do śmierci. Przecież w 7 tomie to ona jest zagadką, którą trzeba odgadnąć. Zgadzam się z Fidelisą że też może chodzić o bohaterów. A tak na marginesie to ładny ten wiersz.
|
|
|
03-12-2008, 21:00
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
W 7 tomie największą "rolę" odgrywa śmierć.
Nie będę powtarzała poprzednich wypowiedzi, bo mi się nie chce, ale w zupełności się z nimi zgadzam
|
|
|
04-14-2008, 20:21
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Myslę,że Rowling chciała nam przez ten wiersz pokazać,że nawet po śmierci nadal będziemy mieć wiernych przyjaciół i ze kiedy kogoś pokochamy to po naszej smierci nie zapomni o naszej miłosci.Chciała też udowodnić,że za "zasłoną śmierci"spotkamy kiedyś naszych bliskich,przyjaciół i znajomych...
|
|
|
04-17-2008, 20:57
|
|
|
Member
|
"Przyjaźń wciąż trwa, ponieważ jest nieśmiertelna" <- to jest najważniejszy tekst w tym oto wierszu.
Musimy wiedzieć, że w życiu nie tylko liczą sie wartości materialne a przyjaźń i miłość. Jeśli odejdziemy to nigdy nie będziemy sami.. zresztą: "Ludzie, których kochamy nigdy nie odchodzą, bo na zawsze pozostaną w naszym sercu".
Przyjaźń.
Po prostu przyjaźń...
|
|
|
08-01-2009, 10:34
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
hmm ... według mnie tytułową Śmiercią jest Voldemort, który razem ze Śmierciożercami przemieża świat.
Jeden zawsze będzie żył w drugim - Przecież cząstka Voldemorrta jest W Harrym, lecz gdy go zabił znikła.
A ta Jeden zawsze będzie żył w drugim to przyjaźń Rona, Hermiony i Harrego.
|
|
|
Zasady postowania
|