Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 03-07-2008, 23:24   #1
Pikstrik
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Pikstrik
Domyślnie Wiersz na początku książki

Na początku książki jest wiersz ? O śmierci :

Śmierć jeno przemierza świat , podobnie jak dwaj wierni druhowie , którzy razem przemierzają morze ; jeden zawsze będzie żył w drugim . Zniewoleni miłością , żyją w tym co wszechobecne. W owym boskim zwierciadle widzą się twarzą w twarz , wolni i nieskalani. Wielka to dla nich pociecha , bo choć rzec można , że z tego świata odeszli , to ich przyjaźń wciąż trwa , ponieważ jest nieśmiertelna.

Wiliam Penn , Nowe owoce samotności

A więc zastanawiam się dlaczego Rowling umieściła ten wiersz ? Jak rozumiecie ten wiersz ? O co tak naprawdę jej chodziło ? Może umieściła go , dlatego że jej się podobał ? A może po prostu coś w sobie ma ? Co wy o tym sądzicie ?
Pikstrik jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-08-2008, 13:46   #2
Carmen Lowell
Czytelnik horoskopów

Carmen Lowell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez AIM do Carmen Lowell
Domyślnie RE: Wiersz na początku książki

Ja myślę, że Rowling chciała ukazać, że śmierć nie jest zniknięciem z tego świata, że zawsze ktoś będzie o nas pamiętał, że nie stracimy przyjaźni i miłości drogich nam ludzi bo oni zawsze będą o nas pamiętać i że kiedyś połączymy się z nimi w niebie.Myślę, że właśnie dlatego Rowling umieściła w książce ten wiersz i właśnie tak go rozumiem.Uważam również, że ów wiersz bardzo pasuję do sytuacji, w której Harry zmierza do lasu niewidoczny dla nikogo ukryty pod peleryną i patrzy jak mu się wydaję ostatni raz na ludzi, których kocha oraz gdy wzywa za pomocą kamienia swych bliskich, którzy już odeszli.Właśnie dlatego , według mnie, Rowling umieściła wiersz Wiliama Penna w 7, ostatniej książce przygód Chłopca Który Przeżył, przeżył w 5 zetknięciach z Czarnym Panem i innych niebezpieczeństwach.
Carmen Lowell jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-10-2008, 22:27   #3
Fidelisa
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Fidelisa

Myślę, że Rowling chciała podkreślić to, że wszyscy, którzy w 7. tomie odeszli, nie zniknęli z życia pozostałych bohaterów, że w ich sercach wciąż są wspaniałymi ludźmi i przyjaciółmi, że kiedyś spotkają się, jeśli "pójdą dalej". A to ukazuje, że również nasza śmierć nie będzie naszym ostatecznym końcem i tak moja wypowiedź sprowadziła się do wypowiedzi Carmen, z którą w 100% się zgadzam.
Fidelisa jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-11-2008, 10:53   #4
Adela
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Rowling zamieściła ten wiersz, ponieważ chciała pokazać, jak silna jest więź przyjaźni - silniejsza nawet od samej śmierci. Że pomimo, iż zginęło tylke osób, będą oni żyli dopóki będzie trwała o nich pamięć.
Adela jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-12-2008, 15:21   #5
herma_007
Fanatyk, niegroźny

herma_007 na Harry Potter Forum

Ten wiersz to jej życiowe motto. Właśnie wygrzebałam pewien wywiad z Polkowskim i on przedstawia to motto:

Śmierć i życie jak dwoje przyjaciół, którzy wspólnie żeglują przez morze. Przeglądają się w sobie jak w zwierciadle, a jeden nie istniałby bez drugiego.

Spójrzcie to jest właśnie to, to jet ten wiersz, który Rowling umieściła w 7 tomie. To co ja napisałam teraz to tak jakby skrót tego.
A teraz to co powiedział Polkowski: Głównym bohaterem siódmego tomu jest śmierć. Autorka łamie dogmaty: że czas biegnie w jednym kierunku, że śmierć jest nieodwracalna, że jest czymś złym.

Także je myślę, że odpowiedziałam na pytania Pikstrik.
herma_007 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-12-2008, 16:45   #6
Klaudia@Harry Potter
Senior Member

Może chciała nawiązać coś do śmierci. Przecież w 7 tomie to ona jest zagadką, którą trzeba odgadnąć. Zgadzam się z Fidelisą że też może chodzić o bohaterów. A tak na marginesie to ładny ten wiersz.
Klaudia@Harry Potter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-12-2008, 21:00   #7
Gizmolina
Praktykant Voodoo

Gizmolina na Harry Potter Forum

W 7 tomie największą "rolę" odgrywa śmierć.
Nie będę powtarzała poprzednich wypowiedzi, bo mi się nie chce, ale w zupełności się z nimi zgadzam
Stary 04-14-2008, 20:21   #8
Hermiona1334
Praktykant Voodoo

Myslę,że Rowling chciała nam przez ten wiersz pokazać,że nawet po śmierci nadal będziemy mieć wiernych przyjaciół i ze kiedy kogoś pokochamy to po naszej smierci nie zapomni o naszej miłosci.Chciała też udowodnić,że za "zasłoną śmierci"spotkamy kiedyś naszych bliskich,przyjaciół i znajomych...
Hermiona1334 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-17-2008, 20:57   #9
xHermionax
Member

"Przyjaźń wciąż trwa, ponieważ jest nieśmiertelna" <- to jest najważniejszy tekst w tym oto wierszu.
Musimy wiedzieć, że w życiu nie tylko liczą sie wartości materialne a przyjaźń i miłość. Jeśli odejdziemy to nigdy nie będziemy sami.. zresztą: "Ludzie, których kochamy nigdy nie odchodzą, bo na zawsze pozostaną w naszym sercu".
Przyjaźń.
Po prostu przyjaźń...
xHermionax jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-01-2009, 10:34   #10
KaroLh
Praktykant Voodoo

KaroLh na Harry Potter Forum

Domyślnie

hmm ... według mnie tytułową Śmiercią jest Voldemort, który razem ze Śmierciożercami przemieża świat.

Jeden zawsze będzie żył w drugim - Przecież cząstka Voldemorrta jest W Harrym, lecz gdy go zabił znikła.

A ta Jeden zawsze będzie żył w drugim to przyjaźń Rona, Hermiony i Harrego.
KaroLh jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania