Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 03-24-2008, 14:31   #21
Akazasona
Junior Member

Domyślnie RE: Języka wężów nie da się nauczyć.

To było jedynie '' otwórz się", zatem sądzę, że po wielokrotnym powtórzeniu Ron byłby wstanie się owego słowa nauczyć, ale jak mi wiadomo z książek Harry nie chodził nom stop koło Rona powtarzając w kółko " otwórz się'' mową węży... No, ale cóż wiele razy Rowling zdażało się już nie dopatrzeć szczegółów. A więc uznajmy, iż Ronald Weasley to "cudowne dziecko"
Akazasona jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 14:35   #22
Magnus Walter
Member

Wyślij wiadomość przez ICQ do Magnus Walter Wyślij wiadomość przez AIM do Magnus Walter Wyślij wiadomość przez MSN do Magnus Walter

Ale to jest mowa węży! Ona wymaga SYCZENIA. To nie jest jakieś "Muuuu" krowy, tylko sssssyczenie, które coś oznacza, a nie zwykłe "ssssss".
Magnus Walter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 20:19   #23
Draco_123
Fanatyk, niegroźny

Wyślij wiadomość przez MSN do Draco_123

Wy to jednak robicie dziury w całym naprawdę. Nevilla też nie podejrzewałem żeby był takim świetnym przywódcą i będzie na czele buntu w szkole. A tu prosze jest na czele GD w szkole i nawet zabił naginiego. Więc jeżeli Nevill który był okropnym fajtłapą i słabo sobie radził z lekcjami, a stanął na czele buntu tak i Ron mógł chociaż w podobie ZASYCZEĆ jak Harry i tyle.
Draco_123 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 22:26   #24
Lauri
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Lauri

to chyba nie jest szukanie dziury w calym. Jeśli dobrze pamietam to Harry nie dlatego mogł porozumiewać się z wężami, że sobie je wyobrażał tylko dlatego, że Voldemort zostawił mu cząstke siebie. Rowling chyba o tym zapomniała...bo jeśli nie do dlaczego żaden Ślizgon nie umiał się z wężem porozumiewać.
no ale w koncu to tylko książka wiec nawet odpowiedniego "ssssssss" można się nauczyc :P
Lauri jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 23:13   #25
Krzychu_110
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Cytat:
Gizmolina napisał/a:
Hmmm... Moim zdaniem Dumbledor nie był wężousty- no bo niby jak? Tylko "dziedzice Slytherina" mogli się nią posługiwać (no i Harry, ale to już wiadomo dlaczego )
Co do Rona- on nie nauczył się mowy wężów, tylko powtórzył po Harrym jedno wcześniej zasłyszane "słowo". A skoro wcześniej dużo ćwiczył... Tak to każdy potrafi xD
Nigdzie nie jest napisane że tylko dziedzice Slytherina mogli się nią posługiwać więc nie mów takich głupot, w książce jest tylko mowa o tym że to jest niezwykle rzadki dar i jednym z czarodziejów posiadających ten dar był Slytherin, a Dumbledore też mógł mieć ten dar, a z tego co czytałem w wywiadach Jo to ona powiedziała że Dumbledore jest wężousty
Krzychu_110 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-24-2008, 23:23   #26
Krzychu_110

Cytat:
Lauri napisał/a:
to chyba nie jest szukanie dziury w calym. Jeśli dobrze pamietam to Harry nie dlatego mogł porozumiewać się z wężami, że sobie je wyobrażał tylko dlatego, że Voldemort zostawił mu cząstke siebie. Rowling chyba o tym zapomniała...bo jeśli nie do dlaczego żaden Ślizgon nie umiał się z wężem porozumiewać.
no ale w koncu to tylko książka wiec nawet odpowiedniego "ssssssss" można się nauczyc :P
A niby skąd Ślizgoni mogli wiedzieć jak się wymawia słowa w języku węży? A Ron słyszał wiele razy jak Harry posługiwał się tym językiem.. A po za tym wy ciągle mówicie że Hermiona powiedziała że nie da się nauczyć języka węży, a nie pomyśleliście czasem że Hermiona też może się mylić, przecież ona nie jest najmądrzejsza..
Krzychu_110 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-25-2008, 11:05   #27
Santino

Santino na Harry Potter Forum

Myśle, że Ron mógł nauczyc się tych dwóch słow w języku węży ,,otwórz się"...w końcu wiele razy słyszał jak Harry wymawia te słowa...
Santino jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-25-2008, 15:16   #28
Cassidy
Niepoprawny marzyciel

Cassidy na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Cassidy

Tak, tak i to jest ta rzecz, która wzbudziła we mnie mieszane uczucia. Bo niby jak Ron mógłby się nauczyć języka wężów, skoro jego się nie da nauczyć w tak nadzwyczaj szybkim tempie? Pani Rowling jakby to powiedzieć delikatnie "naciągnęła" owe zdarzenia. Jestem przekonana, że było wiele możliwości, ale cóż to w końcu jej wybór. No cóż Magnus, z przykrością muszę stwierdzić, że uważam tak samo jak ty. Śmierć Snape'a była poprostu niedorzeczna, jakby Rowling nie mogła już niczego innego wymyślić. Severus zasługiwał na inną śmierć. Misstwierdzisz, że to jeden wyraz? Napewno mogę stwierdzić, że nie był długi, ale to tak samo jakby nauczyć się szczekać rozmawiając z psami: Jak się masz?- Hau. Każde słowo w języku wężów wymaga precyzji i wiedzy.
"Jedynym, co daje morze, są porywiste podmuchy wiatru. I czasami szansa na poczucie się silnym. Nie wiem za dużo o morzu, ale wiem, że tak to już z nim jest. I wiem też, jak ważne jest w życiu niekoniecznie żeby być silnym, ale żeby czuć się silnym, zmierzyć się z samym sobą choć raz, choć raz znaleźć się w pierwotnym położeniu człowieka, całkowicie oślepiony i głuchy, bez niczego, co może ci pomóc, mając tylko ręce i własną głowę."
Cassidy jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-25-2008, 16:25   #29
Lauri
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Lauri

Cytat:
Krzychu_110 napisał/a:
A niby skąd Ślizgoni mogli wiedzieć jak się wymawia słowa w języku węży?
masz racje, skad by mieli wiedziec jak sie rozmawia z wezami jak NIKT tego nie potrafil? nie pamietasz momentu jak Dumbledore tlumaczy Harremu dlaczego on je rozumie? Powtarzam, voldemort "dal" mu ten dar.
nie wydaje mi sie tez ze w domu Ślizgonów nie praktykowano by tych metod, gdyby byly ogolnodostepne.
Lauri jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-25-2008, 19:42   #30
Draco_123
Fanatyk, niegroźny

Wyślij wiadomość przez MSN do Draco_123

Nie ma się czego ciepiać to tak jakby zapytać dlaczego Dumbledora umie rozmawiać z trytonami bo przecież to jest trudy język i napewno długo się uczył
Draco_123 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania