Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 07-25-2008, 18:22   #1
MarlenQa
Niepoprawny marzyciel

Wyślij wiadomość przez MSN do MarlenQa
Domyślnie Wiedziały, czy nie?

Wczoraj, po raz drugi, przeczytałam HPiIŚ. Zastanowiła mnie jedna rzecz, pozwólcie, że zacytuję fragment:
' Nigdy tego swoim dzieciom nie mówił i teraz dostrzegł zdumienie na twarzy Albusa. Ale po chwili wzdłuż czerwonego pociągu zaczęły trzaskać drzwi i rozmazane w białych oparach postacie rodziców rzuciły się w stronę wagonów: nadszedł czas ostatnich pocałunków i przypomnień. Albus wskoczył do wagonu, a Ginny zatrzasnęła za nim drzwi. W najbliższych oknach tłoczyli się uczniowie. Wiele twarzy, zarówno w pociągu, jak i na peronie, zwróciło się w stronę Harry'ego.
- Na co oni tak się gapią? - zapytał Albus, który razem z Rose wystawił głowę przez okno przedziału.
- Nie przejmuj się - odrzekł Ron. - Na mnie. Jestem bardzo sławny.' - J.K.Rowling, 'Harry Potter i Insygnia Śmierci', rozdział: 'Dziewiętnaście lat później'.

Zastanawia mnie, czy dzieci Harry'ego i Ginny wiedziały o tym, że ich ojciec był i jest bardzo sławny. Czy wiedziały, że Harry dwa razy przeżył mordercze zaklęcie z rąk najpotężniejszego czarnoksiężnika, a potem go raz na zawsze uśmiercił. Co Wy o tym myślicie?

Ostatnio edytowane przez mimid : 11-14-2009 o 14:32.
MarlenQa jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-25-2008, 18:33   #2
aluss
Junior Member

Domyślnie RE: Wiedziały, czy nie?

Jakoś nie wydaje mi się by zdołał to przed nimi ukryć, po pokonaniu Voldzia musiał przecież stać się bardzo sławny, sam fakt że przeżył mordercze zaklęcie był już wystarczająco wystarczający :P by znaleźć np. w książkach (Z resztą był tam już po pierwszym nieudanym ataku Voldemorta, co mówi mu Hermiona)
aluss jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-26-2008, 17:01   #3
Sev1302
Praktykant Voodoo

Sev1302 na Harry Potter Forum

Raczej nie możliwym by było aby nie wiedziały, z tych prostych przyczyn, które już przedstawiliście.

Lecz skoro wiedziały, to po cholerę młody Albus pytał 'na co oni się tak gapią?'...
Sev1302 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-26-2008, 17:58   #4
Draco_123
Fanatyk, niegroźny

Wyślij wiadomość przez MSN do Draco_123

Powiedzial tak, bo pewnie Harry byl slawniejszy od Rona wiec napewno wtedy na Harrego sie patrzyli a nie na niego. A Ron jakos zawsze laknal slawy i ich dzieci napewno o tym wiedzialy i dlatego wybuchneli smiechem
Draco_123 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-27-2008, 13:47   #5
MarlenQa
Niepoprawny marzyciel

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Też rozważałam taką możliwość, że jego dzieci napewno wiedziały o jego popularności, ale zgadzam się z Sev1302 - skoro wiedziały, to po co się pytały? Przecież to by było oczywiste..
Stary 07-27-2008, 18:39   #6
Hermiona1334
Praktykant Voodoo

Zgadzam się z poprzednikami. Takiej sławy nie da się ukryć. Na pewno o Harrym pisali w Proroku Codziennym, albo w kartach z czekoladowych żab, jak już ktoś napisał. A poza tym o Harrym była wzmianka w "Historii Magii" i jeszcze innych podręcznikach(mówiła o tym Hermiona w 1 tomie). I trudno mi nie uwierzyć w to, że ktoś pewnego pięknego dnia nie podzszedł do Harry'ego i nie zaczął mu gratulować zwycięstwa, albo dziękować za ocalenie życia. Ale raczej wątpię, by Harry sam się tym chwalił- to nie w jego stylu.
"Nikt nie każe Ci iść dalej. Można siedzieć i czekać na śmierć. Można przez całe życie siedzieć i czekać na śmierć. To też jest godne, jest honorowe, może być przyjemne, jeśli ktoś potrafi czerpać z tego przyjemność. Nikt nigdy nie powiedział, że tylko jak się idzie naprzód to dopełnia się los człowieka"

Jake, spragniona żaba nie może pić z dwóch jezior jednocześnie

Ostatnio edytowane przez Hermiona1334 : 01-30-2010 o 20:02.
Hermiona1334 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-27-2008, 18:52   #7
Hermiona2909
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Hermiona2909

Ja także myślę, że dzieci Harry'ego wiedziały, że mają sławnego ojca. W końcu pokonał najgroźniejszego czarnoksiężnika (a jeszcze warto wspomnieć,że jako roczne dziecko uniknął śmierci). Z pewnością w domach innych czarodziejów mówi się o Harrym, więc ich dzieci na pewno rozpoznały nazwisko Potter, gdy odbywała się ceremonia przydziałów do domów w Hogwarcie. I zgadzam się z moją poprzedniczką - Harry na pewno trafił do Historii Magii.
Hermiona2909 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-28-2008, 15:55   #8
Draco_123
Fanatyk, niegroźny

To tak samo zapytac dziecka jakiegos slawnego pilkarza czy wie ze jego ojciec to gwiazda sportu? na to samo wyjdzie napewno wiedzialy
Stary 07-28-2008, 16:20   #9
MarlenQa
Niepoprawny marzyciel

Dobrze, Draco. To samo mniej - więcej pisałeś w poprzednim poście. Wszyscy odpowiadają właściwie tak samo. Ale ja po raz kolejny zadaje pytanie, na które - mam nadzieję uzyskam odpowiedź. Skoro dzieci Harry'ego wiedziały, że ich ojciec jest sławny, to dlaczego pytały: 'Na co oni się tak gapią?'. Poza tym, myślę, że po 19 latach szum wokół Harry'ego zniknął. Napewn były o tym informacje, ludzie się cieszyli itd. Ale przecież nie mówili o tym na ulicach non - stop przez 19 lat...Proszę, aby nastpny post odpowiedział na moje pytania i wątpliwości. Z góry dziękuję.
Stary 07-28-2008, 17:15   #10
Draco_123
Fanatyk, niegroźny

Jak sama mowilas ten szum juz zniknal wokol jego slawy i ludzie traktowali go normalnie, wiec pewnie sie zdziwili, ze tak patrza na slawne tryjo z takim uwielbieniem
Odpowiedz

Zasady postowania