|
08-17-2008, 22:46
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
RE: Wady czarodziejskiego świata
Wadą magicznego świata jest przecież VOLDEMORT i jego ulubione, okrutne zaklęcia. Ja, żyjąc w takim świecie, nie chciałabym żadnych złych mocy itp. ale wiadomo - w tej książce to nieuniknione. Bez Voldzia byłoby raczej nudno
|
|
|
08-18-2008, 00:17
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
A w naszym świecie przecież też jest taki Voldemort, tyle że u nas nazywa się Ossama Binladen.
Ostatnio edytowane przez Serea : 04-21-2009 o 22:30.
|
|
|
08-18-2008, 17:12
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Cytat:
|
A w naszym świecie przecież też jest taki Voldemort tyle że u nas nazywa sie Ossama Binladen i jego organizacja Al-kaida
|
hehe no można tak powiedzieć, ale Voldzio ma jednak większe predyspozycje do czynienia zła
|
|
|
08-18-2008, 17:48
|
|
|
Senior Member
|
Dla mnie nie ma żadnych wad. Faktycznie istnieje tam zło i to potężne, ale w naszym świecie również ono jest, więc nie możemy tak tego rozpatrywać.
Elektronika-w ogóle by mi jej nie brakowało. Komórka to już kompletnie mi do szczęścia nie jest potrzebna. Fakt-jest przydatna, ale mogłabym bez niej życ. Bez komputera również. TV-nie zdziwiłabym się jakby w niejednym magicznym domu gościł. No i multimedia związane z muzyką-no cóż pewnie bym zatęskniła-ale gdy na "rynku" szaleją Fatalne Jędze-po co komu mp3, mp4 czy wieża stereo (?)
Poruszyliście kwestię zakazu używania magii do 17 roku życia. Nie jest to wada. Czarodziej/czarownica musi dojrzeć, aby w pełni i mądrze wykorzystać posiadane moce. Poza tym jeśli należy się do magicznej rodziny, MM nie jest w stanie ustalić kto konkretnie rzucił czar.
Ktoś wspomniał również o braku umiejętności wykrywania prawdy/kłamstwa. Myślę, że to kwestia tego, kto dokonuje takiego sprawdzenia. Dajmy na to-Snape czy Dumbledore-przed nimi nie ukryjesz swoich myśli. Jednak, gdy robi to ktoś inny-słabszy-możliwość oszukania go jest spora.
Po wyjaśnieniu Waszych ww wątpliwości myślę, że Świat Magiczny jest wyjątkowy i piękny. Chciałabym żyć w takim Świecie.
|
|
|
08-18-2008, 19:01
|
|
|
Mięso armatnie
|
Ja bym nie miała nic przeciwko życiu w świecie magii. Bym się pewnie pakowała w tarapaty tak jak Harry, Hermiona i Ron (tak jak w prawdziwym świecie).
Używanie polskich liter i znaków interpunkcyjnych trudne nie jest. Tak więc bardzo proszę to robić.
Ser.
Ostatnio edytowane przez Serea : 04-21-2009 o 22:30.
|
|
|
08-19-2008, 12:41
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
Czarodzieje to wielkie brudasy, to chyba jest dobre określenie. Brak elektryki... Jak można pokroić chleb za pomocą czarów to po co nam jakieś przełączniki!
Używanie polskich znaków trudne nie jest. Tak więc bardzo proszę to robić.
Ser.
Ostatnio edytowane przez Serea : 04-21-2009 o 22:24.
|
|
|
12-27-2008, 14:45
|
|
|
Junior Member
|
Jak dla mnie na dłuższą metę takie życie czarodzieja jest nieco nudne. Skoro nie ma elektroniki, to znaczy, że nie ma też TV, komputerów ect. Czarodzieje, żeby się rozerwać grają w szachy, gargulki, różne gry sportowe( na miotłach), czytają... no właśnie. nie wiem ile wytrzymałabym bez kompa, telefonu, MP3 i TV
|
|
|
08-03-2009, 13:24
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Mi brakowałoby tylko telefonu komórkowego, bo telewizora nie oglądam w ogóle, za kompem bym nie tęsknila. Książki są dla mnie wystarczające.Więc brak elektyczności i urządzeń elektrycznych wadą dla mnie nie jest. Jest nią natomiast nieogarnięcie, niedopracowanie (jeśli spojrzeć na świat opisany przez Jo) świata magii. Czarodzieje ciągle pilnują, by mugole sie nie dowiedzieli o ich istnieniu, jednak to przeciez nie jest takie proste. I dziwne, że maja taka kontrole nad wszystkim, jak mówią. Ich system sprawiedliwości też mi się za bardzo nie podoba.
|
|
|
08-04-2009, 13:08
|
|
|
Niepoprawny marzyciel
|
zacofanie!
W wypadku braku elektroniki (i w ogóle techniki jako takiej) nie chodzi przecież o możliwość posiadania setki głupich dzwonków na komórkę czy grania w gierki flashowe przez net! Naprawdę, niektórzy z moich przedmówców mają straszne klapki na oczach. Czy komórki używa się tylko po to, żeby zaszpanować przed znajomymi? Odnoszę wrażenie, że dla niektórych 'komórka' wiąże się wyłącznie z 'lansem'. Nie przyszło wam czasem do głowy, że podstawową, 'defaultową' funkcją komórki jest możliwość sprawnej i szybkiej komunikacji? Zamiast wysyłać listy za pomocą zawodnego ptaszyska i czekać nie wiadomo ile na odpowiedź, wystarczyłoby zadzwonić albo wysłać smsa. Taka bzdeta, a czasem mogąc szybciej zareagować, uniknęłoby się wielu nieszczęść w ksiażce (oczywiście ze stratą dla fabuły, zdaję sobie sprawę  ), możnaby komuś uratować życie itp.
Dla mnie więc największą wadą w czarodziejskim świecie jest kiepska komunikacja - zarówno jeśli chodzi o przekazywanie wiadomości, jak i kwestie transportowe.
Drugą - szczerze im współczuję ton papieru, przekopywania się przez stosy dokumentów i ksiąg, by znaleźć COKOLWIEK. Gdy Wielka Trójca szukała info o Flamelu przez kawał roku szkolnego, było mi ich żal. 2 minuty w internecie i wszystko by wiedzieli.. Ciekawe, że ani przez sekundę Harry czy Hermiona - obeznani chyba przecież z techniką, nie westchnęli sobie w duchu: "ech, szkoda, że nie mogę wysłać Syriuszowi smsa.. " albo "mając kompa, zaraz znalazłabym info o .." itp. No nie wierzę, że żadne z nich NICZEGO nie żałowało z 'mugolskiego' świata (który w końcu ma, kurczę, swoje zalety  ).
Inne wady są poboczne, ale właściwie wszystkie wypływają z jednej generalnej cechy - potwornego zacofania technologicznego czarodziejskiego świata. Czasem mam wrażenie, że gdy u mugoli jest XXI wiek, u różdżkarzy panuje w najlepsze XIX  Nie wiem, czy magia i technika muszą się wykluczać, ale przynajmniej w przypadkach, w których zaklęcia i eliksiry nie potrafią zastąpić, czarodzieje mogliby się wspomagać techniką - korona z głowy by im zapewne nie spadła, tym bardziej zresztą, że niektórych wynalazków owszem, uzywają. Skoro pociąg jest cacy, czemu prąd jest be? Niekonsekwentne to bardzo.
Nie zgadzam się stanowczo za to z poglądem, że bez tych cudów techniki możnaby się zanudzić na śmierć. Dałabym sobie świetnie radę, nie przepadam za 'cywilizacją' - co nie znaczy, że nie doceniam fajnych wynalazków jak net, cyfrówki czy GPS.
Ostatnio edytowane przez miharu : 08-04-2009 o 13:10.
|
|
|
08-15-2009, 18:39
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Jeżeli byśmy byli czarodziejami, to nie dostrzegalibyśmy wad Naszego świata. Ale z perspektywy mugola jest tych wad bardzo dużo...
- Wiem.
Od dziewiętnastu lat blizna nie zabolała go ani razu.
Wszystko było dobrze."
|
|
|
Zasady postowania
|