|
10-31-2008, 17:41
|
|
|
Member
|
Religia. [Bóg i Kościół]
Skoro ty lubisz wierzyć w coś czego nie ma, twoja sprawa. Każdy ma inny punkt widzenia.
Na tym forum odgrywam: Michael Crockford'a
|
|
|
10-31-2008, 17:48
|
|
|
Administrator
|
Chodzi o to, że trudno wierzyć w coś co jest udowodnione. Ty wtedy już to WIESZ, a nie wierzysz. Zauważ tę subtelną różnicę.
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
|
|
|
10-31-2008, 19:39
|
|
|
Moderator
|
Mwhah, skąd wiesz, że nie ma? Bo nie dostałeś/aś dowodów? no proszę Cię, wierzyć to znaczy, że myślisz, że coś jest, nawet, kiedy inni mówią, że tego nie ma. o.O I tu nawet nie chodzi o punkt widzenia, tylko o poprawność rozumowania xd Nie da się wierzyć w coś, co jest udowodnione.
|
10-31-2008, 20:10
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
"Nie da się wierzyć w coś, co jest udowodnione"
Chyba nie rozumiem tego zdania, może ktoś mi rozwinąć tę myśl?
Nie da się obalić czegoś, czego istnienia nie można udowodnić.
|
|
|
11-01-2008, 10:25
|
|
|
Member
|
Religia. [Bóg i Kościół]
Kod:
On chce udowodnić za wszelką cenę że to on ma racje a ja jestem %$#&@*.
Jeżeli się myle sorka.
Jest w Polsce demokracja prawda? TAK! Każdy ma swoje zdanie i będzie się utwierdzał w tym chociaż nie będzie miał racji. Jeżeli nie mam racji to i tak "wierze" w to że mam :P
Na tym forum odgrywam: Michael Crockford'a
Ostatnio edytowane przez Shuguar : 11-01-2008 o 10:25.
Powód: zła składnia
|
|
|
11-25-2008, 17:21
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Taka myśl przychodzi mi do głowy gdy pomyślę o wierze : "Coś mi się nie udaje, pójdę i się pomodlę i wszystko będzie dobrze". Niby że jak uda nam się coś w życiu, musimy to jakoś ofiarować Bogu. tak zostało mi to przedstawione.
Bóg może jakiś tam istnieć, patrzyć na nas co robimy i tak dalej. Kościół dla mnie jest czymś fałszywym, chodzi mi o księży i całą resztę.
Jeszcze przyczepie się do wypowiedzi Claire. Ja mogę wierzyć w coś co jest udowodnione. Wyjątek potwierdza regułę.
|
|
|
12-08-2008, 18:53
|
|
|
Administrator
|
Cytat:
Napisał 126p
Jeszcze przyczepie się do wypowiedzi Claire. Ja mogę wierzyć w coś co jest udowodnione. Wyjątek potwierdza regułę.
|
A ja wciąż mam wątpliwości w to, że można wierzyć w udowodnione rzeczy. Właśnie czytam wiersz:
"Wierzę w Mudrę Mądrości, wyciąg z gruczołu bobra
i korzeń arcydzięgla, wierzę w święte refreny
bhaktów i starowierów; dopóki nie widzę, wierzę."
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
|
|
|
05-07-2010, 22:14
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
wierzę w Boga i bardzo go kocham wiem że to on stworzył świat,ale u mnie w rodzinie prawie nikt nie chodzi do kościoła chodze jedynie po podpis raz w miesiącu na spowiedz owszem to oczyszcza ale nie moheruję się jak niektórzy może kiedyś.

EVERYBODY LIES.
|
|
|
05-20-2010, 20:49
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Ja doszłam do dość dziwnego wniosku. Ateistom wolno mówić "Boga nie ma", bo to jest wolność słowa, katolikom nie wolno mówić, że jest, bo to rani uczucia innych. Katolikom też nie wolno namawiać innych do nawrócenia, bo to ograniczanie wolności wyznania, a ateistom wolno przekonywać, że religia jest bzdurą, bo mają do tego prawo. Ateistom wolno pisać, że katolicy wierzą w bzdurę, a tego, iż ateiści się mylą, katolikom pisać nie można. Ateistom wolno twierdzić, iż aborcja, eutanazja, seks przed ślubem itp. jest złe, bo każdy ma prawo do własnych poglądów, ale katolicy już nie mogą, bo to zacofanie i fanatyzm.
W takim razie gdzie ta wolność słowa i wyznania?
Koniec.
- Mowy nie ma.
- Zmarł z dumy i smrodu. Masz epitafium w prezencie' "
|
|
|
11-12-2010, 16:55
|
|
|
Mięso armatnie
|
eee... Jak to? Ja mieszkam na wsi (skaranie boskie) jestem ateistom i szanuje katolików ale tylko tych którzy mnie szanują. eee... no ten teges ja na wsi jakbym powiedział ludziom że jestem ateistom to bym został zabity. Ksiądz by dowodził armii XD. I to przeczy Twoim słowom ponieważ gdybym powiedział "jestem katolikiem a ateiści nawracajcie się" to prawdopodobnie nic by się nie stało. Tylko pochwała od księdza.
|
|
|
Zasady postowania
|