|
08-31-2007, 16:20
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
RE: W jakim języku czytaliście/będziecie czytać?
Jedenaście po polsku. Dwie prawie po polsku. Jedna po angielsku. Serię czytałem dwa razy, więc powinno sumować się do czternastu. I o dziwo tak jest  Jednak dobrze uczą tej matematyki w polskiej szkole
|
|
|
08-31-2007, 18:46
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
pottera czytałam po polsku, tylko ostatni po angielsku. czytałam też half-blood prince po angielsku (lecz po przeczytaniu polskiej wersji)
i mam na płytach wszystkie części angielskich audiobooków. można sobie wgrać na ipoda i słuchać w tramwaju lub na nudnych wykładach. fajna rzecz :)
|
|
|
08-31-2007, 21:49
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
ostatnio czytam tylko po angielsku i zapominam jak dane słowo było tłumaczone na polski np Stworek - Krecher w sumie jak przeczyta się jego imię jak słowo 'creature' to od razu można skojarzyć, ale jakoś nie przyszło mi to do głowy podczas lektury
|
|
|
08-31-2007, 22:09
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
miałam ten sa problem ze stworkiem. kreacher będący fonetycznym odpowednikiem creature... też tak to skojarzyłam :]
jeszcze miałam problem z portkey. po rozłożeniu wyrazów na port+key, domyśliłam się o co chodziło. zresztą to i tak wynikało z kontekstu zdania. dlatego słownik rzadko się przydawał :]
|
|
|
05-23-2008, 10:55
|
|
|
Senior Member
|
Wszystkie tomy czytałem w języku polskim. Tekst angielski siódmego tomu tylko przejrzałem. Ale, kiedy nauczę się całego języka angielskiego, będę zaawansowany, może spróbuję przeczytać jakąś książkę po angielsku i to pewnie będzie również Potter.
|
|
|
12-14-2008, 19:41
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Ja 1-4 części czytałem po polsku, a 5-7 po angielsku bo umiałem już dobrze angielski, a doczekać się nie mogłem.
|
|
|
02-24-2009, 13:14
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Ja również wszystkie części po Polsku  W przyszłości planuję również przeczytać po angielsku, gdy już trochę podszkolę się w tym języku  gdybym w chwili obecnej zaczeła czytać po angielsku połowy bym nie zrozumiała
|
|
|
04-22-2009, 16:34
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Ja czytałam oczywiście po polsku, a także po angielsku. W przyszłości chcę jeszcze przeczytać po francusku i po węgiersku (ach, z węgierskim będzie ciężko...)
Okrągły pokój wspólny Ravenclawu przypominał klatkę dla kanarków – wpuszczone w ściany filary podtrzymujące półkoliste sklepienie całkiem zgrabnie udawały pręty. W zachodniej ścianie widniało kilka okien – szyby w ich górnych, półokrągłych ćwiartkach pokryte były rysunkami kruków. Magiczne ptaki trzepotały skrzydłami lub poprawiały pióra, wypełniając wnętrze barwnymi błyskami światła. Pokój utrzymany był w odcieniach błękitu i brązu.
Stowarzyszenie Snaperek
|
|
|
04-24-2009, 21:21
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Przeczytałam wszystkie po polsku..  a obecnie czytam moją ulubioną część (Insygnia Śmierci) po angielsku ^^.
|
|
04-30-2009, 14:44
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Ja byłam zmuszona przeczytać wszystkie 7 tomów po polsku dlatego,że w podstawówce nie uczyliśmy się angielskiego tylko niemca;/.Ale ostatnio umówiłam się ze swoją anglistką,że przeczytam KF w oryginalnym języku (żeby nie było wątpliwosci-pomysł wyszedł ode mnie xD).
|
|
|
Zasady postowania
|