Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 01-20-2009, 21:14   #1
True
Czytelnik horoskopów

True na Harry Potter Forum

Domyślnie Stephen King = Harry Potter ??

Bardzo dawno temu ... przed premiera HP i IŚ przeczytałem artykul który był o tym jak para pisarzy (King i Iriving) prosili JO o to by nie usmiercala Harrego w ostatniej czesci. Jednym z powodow dla ktorego miala tego nie robic byla chec zagarniecia przez pana Kinga praw do napisania kontynuacji powiesci o mlodym czarodzieju. Oczywiscie akcja ksiazki mialaby sie toczyc juz po zakonczeniu edukacji w szkole ;] Prawdopodobnie pan King chcialby opisac prace aurora. Zaluje ze nie pamietam gdzie czytalem ten artykul lecz wiem jedno nie bylo to pewne zrodlo ... przynajmniej nie slyszalem pozniej potwierdzen jakoby mistrz horrorów byl zainteresowany prowadzeniem takiej dzialalnosci

Lecz pytanie moje brzmi ... czy uwazacie ze zmiana autora ksiazek o Harrym sprawilaby ze fani beda znow zarywac noce ? Czy styl Kinga jakze brutalny jest w stanie utrzymac Potteromaniakow ba moze nawet poszerzyc ich grono ?

Ja osobiscie twierdze ze mimio wszystko to by byla kleska dla serii. Nie twierdze zepan King jest slabym pisarzem lecz ma inny styl tak nie podobny do stylu JKR. To juz nie bylby ten sam swiat , jestem przekonany ze ksiazka adresowana do szerokiego grona odbiorcow zyskalaby znaczek 16+ ;]

Przez moje nieogarnięte lenistwo nie będę wprowadzać poprawek, ale na przyszłość, polskie znaki, przecinki, kropki i reszta bajerów - obowiązkowe.

Ostatnio edytowane przez Limonka : 07-15-2009 o 21:41.
True jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-21-2009, 03:44   #2
Pluto
Junior Member

Domyślnie

Jakoś ciężko mi wyobrazić sobie Kinga wydającego tytuł _dla_wszystkich_. HP jest powieścią raczej lżejszą i przeznaczoną również do młodszego grona od poziomu do którego przyzwyczaił nas King. Nie mówię, pewnie sam tytuł był by ciekawy, ale jakoś HP i ten pisarz nie pasują do siebie moim zdaniem
[sry za mało atrakcyjną wypowiedź, ale trochę już późno]
Pluto jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 01-22-2009, 14:21   #3
Gizmolina
Praktykant Voodoo

Gizmolina na Harry Potter Forum

Domyślnie

Hm. Klęska, klęska, klęska. JKR ma wyjątkowy styl i wyobraźnię, której nie miał chyba jeszcze żaden pisarz. Więc King nie mógłby jej zastąpić, a tym bardziej 'przebić'.
Stary 01-22-2009, 18:39   #4
True
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

Czemu kleska ? bylby to cios dla serii ale na 100% nie kleska. No fakt mozna byc pewnym ze raczej klimat ksiazki bylby rozny od tego ktory znamy ... ale moze czas na mrocznego Pottera?:P Ja osobiscie jestem ciekaw jakby to wygladalo a zawsze jedna nieudana czesc jest lawiej odciac od innych ;] Mozna zwalic ze zmiana autora wiec nie bedzie sie jej uznawac jak nie wypali
Stary 01-22-2009, 22:11   #5
Gizmolina
Praktykant Voodoo

Gizmolina na Harry Potter Forum

Domyślnie

Cóż. Ja po prostu nie przepadam za Kingiem. A poza tym, mam niecałe 14 lat, więc chyba nie będę mogła czytać książek +16... xD
Stary 01-22-2009, 22:25   #6
True
Czytelnik horoskopów

Domyślnie

Blah xD wiesz ja myslalem ze takie przepisy i bariery sa po to zeby je lamac ;] w sumie uwazam ze taki znaczek przyciagnalby tylko takich mlodych wielbicieli Harrego ;p Jak to kiedys Hermiona powiedziala w HP i ZF " zakazany owoc".
Stary 02-06-2009, 21:05   #7
Shemya
Member

Shemya na Harry Potter Forum

Domyślnie

... Nie wierzę. o.O
King zainteresowany powieścią dla dzieci? I (w porównaniu do jego twórczości.) tak słabą? o.O
No cóż, ludzie potrafią zadziwić. ;p
A czy by mi to pasowało? Nie. Ja nie chcę ŻADNEJ kontynuacji Harry'ego. Obojętnie kto by ją napisał - nie chcę. Do tego moim zdaniem King nie nadaje się do takich książek... Lepiej żeby został przy swoich, wspaniałych horrorów. ;p
Stary 02-13-2009, 13:11   #8
KaroLh
Praktykant Voodoo

KaroLh na Harry Potter Forum

Domyślnie

To już nie jest tylko powieść dla dzieci, ale dla dorosłych też. Ja bym chętnie przeczytał nowe części Harrego Potter nawet jeśli napisze je taki mistrz jak S.King. On ma własny mroczniejszy styl, a książki jego są mroczne. JKR nie ma aż tak mrocznego stylu, a książki uważamy, za mroczne, ponieważ zobaczyliśmy filmy o HP i tak już zostało.
KaroLh jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 04-21-2009, 21:50   #9
Ginny_Kitty
Świr wymagający opieki

Ginny_Kitty na Harry Potter Forum

Domyślnie

King jest świetnym pisarzem. Ale to już nie byłby Harry Potter, jakiego znaliśmy, tylko nowa opowieść o czarnowłosym czarodzieju z zielonymi oczami. Jo ma swój lekki i zgrabny styl i własną wyobraźnię. To tak jakby Jo napisała kontynuację Władcy Pierścieni.
Okrągły pokój wspólny Ravenclawu przypominał klatkę dla kanarków – wpuszczone w ściany filary podtrzymujące półkoliste sklepienie całkiem zgrabnie udawały pręty. W zachodniej ścianie widniało kilka okien – szyby w ich górnych, półokrągłych ćwiartkach pokryte były rysunkami kruków. Magiczne ptaki trzepotały skrzydłami lub poprawiały pióra, wypełniając wnętrze barwnymi błyskami światła. Pokój utrzymany był w odcieniach błękitu i brązu.
Stowarzyszenie Snaperek
Ginny_Kitty jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 05-02-2009, 15:01   #10
parvati_patil1
Fanatyk, niegroźny

parvati_patil1 na Harry Potter Forum

Domyślnie

HP, to HP. Szczerze mówiąc, nie czytałam Kinga, ale moja siostra ma trochę jego ksiązek. Jo ma inny styl, King inny, książki wyglądałyby inaczej, inaczej by się je czytało. Ginny_Kitty dobrze mówi. Jakby Jo napisała kontynuację "Władcy Pierścieni."
parvati_patil1 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania