Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 02-09-2008, 23:44   #41
Ursiss
Junior Member

Domyślnie RE: The best & the worst

Czuję sie jakaś .....inna....
Jak dla mnie zakończenie było idealne, do końca nie chciałam wieżyć, że Potter zginie, ale kiedy przeczytałam fragment po obejrzeniu wspomnień Snejpa, nawiedziła mnie myśl:"A jednak!" A tu....niespodzianka! Ale pomyślmy logicznie, gdyby po prostu przeżył, nie moglibyśmy przeczytać wspaniałago fragmentu, kiedy Harry idzie na swoją śmierć, świadom tego, że Dumbledor wszystko to sobie zaplanował, że go wykożystał. Natomiast gdyby zginął, nie dowiedzielibyśmy się już niczego, ponieważ narracja ZAWSZE była prowadzona z punktu widzenia Harrego. A scena na stacji była niesamowita - nie były to zaświaty, ale jakby coś między światami, a być może to Harry wytworzył ją w głowie...niejasne ale...magiczne

Podobało mi się odwrócenie wszystkich wątków niemalże do góry nogami. To, że Snape i Voldemor wcale nie zgineli jak ktoś wielki, ale jak zwykli czarodzieje - śmierć jest nieobliczalna i równa dla wszystkich.
I nie mówcie mi o cukierkowej miłości Snejpa do Lili - to były skomplikowane relacje. Myślę, że Lili tak naprawdę nie kochała Snejpa, a on kochał ją wprawdzie, jednak cały czas był snejpem, wybrał czarną magię, jednak po jej śmierci zrozumiał, jak była dla niego ważna. Nie zrobił się nagle po prostu biały, był nadal zły, jednak miłość spowodowała, że zrobił coś dobrego.

Podobało mi się jeszcze:

-The Ministry has fallen. Scrimgeur is dead. They are coming.

-Mało Malfoja nigdy go nie lubiłam), pokazanie go od drugiej strony, tak naprawdę tylko grał takiego "złego"

-Moment chowania zgredka

-moment, w którym harry przygotowuje się na smierć

-Zebranie się gwardi Dumbledra, kiedy Harry zdaje sobie sprawę, że wszyscy chcą walczyć razem z nim

-Pokój Luny

-Powrót Rona

-Odwiedziny na cmentarzu w Dolinie Godryka

- Kiedy harry znajduje list od Matki w pokoju Syriusza, odkrywa, kim jest RAB i przekabaca stworka na swoją stronę.

-Wciągająca Akcja

Niepodobało mi się:

-Sceny u Gringota

-Zbytnie naciaganie wątków

-Powtarzanie sie sekfencji-wchodzą gdzieś po kryjomu, coś ich atakuje, Hermiona ratuje Harremu tyłek, i uciekają w ostaniej chwili z wielkim łup.

-Za mało Syriusza(ale tochyba tak ogólnie we wszystkich częściach)

-To, że siedzieli w namiocie tak długo, zamiast zrobić cokolwiek, byle być bliżej rozwiązania zagadki np pójścia do doliny Godryka

-Skrajna niedomyślność postaci: "Gdzie Ron i Hermiona?" "Poszli do łazienki" "Jakiej łazienki?" -Tia..., a chorkruksy mozna zniszczyć kłem bazyliszka...do jakiej łazienki mogli pójść....mhm

-W domu bathildy

-Spotkanie u ojca Luny

-Torturowanie Hermiony

-Głupie wydanie się Harrego, kiedy powiedział "Voldemort"

-Fruwający Voldi

-Epiloggggg (imiona mnie dobiły)

Wszystkie niedoskonałości jednak z czystym sumieniem wybaczam, bo książka jest świetna, wciągająca i zagatkowa. A na dodatek czytelnik sam może próbować rozwiązać zagadkę, znająć poprzednie części.
Ursiss jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 03-10-2008, 22:39   #42
anka_potteromanka
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do anka_potteromanka
Domyślnie RE: The best & the worst

Zgadzam się w zupełności z większością Waszych wypowiedzi.
Jednak zdecydowanie najgorsze była ta cholerna para Harry-Ginny. Na gacie Merlina, oni do siebie nie pasują i już. Natomiast Ron plus Hermiona jak najbardziej jest ok. Ale... to było takie do przewidzenia. Blah. Właściwie to Rowling w epilogu opisała wszystko dokładnie tak, jak wszyscy wiedzieli od początku, że będzie. Spodziewałam się po niej jakiegoś wartkiego zwrotu akcji, a nie namnożenia się tylu dzieciaków, o takich beznadziejnych imionach. Zgodze się też z Limonką, że Jo nie bardzo przepadała za Draconem. Ja też nie, wolałam Snape'a (który bądź co bądź też został przez Aśkę potraktowany jak jakaś karma dla debilnej Nagini) ale no sorry! Z tą łysizną i bezimienną żonulką przesadziła:/ Co do zmartwychwstania Harry'ego: kicz. Rowling z niego Jezusa normalnie zrobiła! I jeden i drugi poświęcają się "dla ludzkości", albo "dla większego dobra", umierają i hura, cudem ożywiają. Teraz to dopiero Kościół będzie się niej czepiać. No i nie podobało mi się, że Ron sobie po prostu uciekł i nażarł w Muszelce. Wrócił, ale to nie zmienia faktu, że stchórzył. Jednak, pokrótce tłumaczy go ten horkruks na szyji. Właśnie, wkurzały mnie te debaty o horkruksach. Gadali o nich rok, zamiast działać :/ I jeszcze zupełnie niepotrzebna była śmierć tylu osób. 70 prawie! Czym sobie biedny Teddy zawinił, że Rowling koniecznie musiała mu rodziców odebrać?! Albo Fred? No i Snape ofc. I najgorszy był ten ostateczny pojedynek oraz Harry który wyjechał z tym swoim "Expalliarmus!". Natomiast podobała mi się dedykacja xD Może głupie, ale "i tobie drogi czytelniku, jeśliś wytrwał z Harrym do końca" (czy jakoś tak) do mnie przemówiło :P Fajna była wartka dynamiczna akcja, nie sposób było się nudzić, rozdział "Opowieść księcia", wszystkie (no większość) wątków połączona w logiczną całość, Cyzia, ratująca życie Harry'emu, przeszłość Dumbla, jego brat, Luna sama w sobie, Nevill i jego babcia no i "Not my Daughter, you bitch!" <- to było boskie ^^.
anka_potteromanka jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 08-09-2009, 18:36   #43
Luke James Potter
Świr wymagający opieki

Luke James Potter na Harry Potter Forum

Domyślnie

Dotknęła mną do żywego śmierć Dumbledora. Taak, to było duże przeżycie. A co mi się podobało najbardziej?? Chyba Quddich.
- Wiem.
Od dziewiętnastu lat blizna nie zabolała go ani razu.
Wszystko było dobrze."
Luke James Potter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania