|
08-08-2009, 15:40
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Zdecydowanie Harry Potter. Zmierzch co prawda lubię, ale denerwuję mnie ten cały szum wokół niego. Zresztą Meyer jest dużo gorszą pisarką od Rowling. Często się powtarza opisując bohaterów, np. Edwarda. Dużo razy wspominała jaki to on jest przystojny używając za każdym razem tych samych określeń. Momentami Zmierzch był nudny, chociażby ostatni rozdział w Zmierzchu, przepełniony miłością Belli i Edwarda, lub pierwsze rozdziały w Księżycu w Nowiu pokazujące jedynie rozpacz Belli po zostawieniu jej przez Edwarda. W HP dużo się dzieję, książka jest przepełniona akcją, trzeba w napięciu, czego nie można powiedzieć o książkach Meyer.
|
|
|
08-08-2009, 15:49
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Cytat:
Napisał Sarahis
Te, nic nie czujesz jak czytasz książki?
|
Owszem, czuję. O ile ktoś potrafi umiejętnie te swoje uczucia opisać. Na początku " Księżyca..." potrafiłam jeszcze współczuć Belli, ale z czasem ta jednostajność jej uczuć stała się irytująca.
Cytat:
Napisał Sarahis
Boru, ile ty masz lat? Nie czytałas tej książki? Przecież Bella "stawiała" odpowiednie argumenty. Zresztą, nvm.
|
Czytałam całą sagę, ale jakoś nie znlazłam w "Księżycu..." żadnych sensownych argumentów Belli. A i na marginiesie - wiek nie zawsze jest miarą inteligencji.
Cytat:
Napisał Sarahis
Właśnie! A ja specjalnie o tym wspomniałam. Widzisz tytuł tematu, czy przeliterować? Nie, muszę cię wielce rozczarować, tam nie jest napisane Szukamy wkurzających rzeczy w "Zmierzchu", tylko Harry Potter vs...Twilight : ).
|
Zapewniam Cię, że dostrzegłam tytuł tego tematu. Ok, tu akurat muszę się z Tobą zgodzić: zakończenie Pottera również jest przesłodzone.
Cytat:
Napisał Sarahis
Aluzja. Mój stosunek do ciebie : D. Zshiftowałam to "ą", żeby dla niewtajemniczonych było bardziej widoczne xD. I żeby więcej osób zrozumiało tą aluzję.)
|
No, to teraz wszystko jasne. Ośmielę się jednak stwierdzić, że snucie aluzji na czyiś temat powinno być poparte czymś więcej, niż tylko odmeinnym zdaniem na temat książki.
Cytat:
Napisał Sarahis
oO. Napisałaś: "A teraz każda nastolatka marzy tylko o romansie z pijawką." Ja o tym nie marzę, więc według twojej teorii nastolatką nie jestem.
|
Faktycznie można było tak to odczytać. Powinnam była napisać, że marzy o tym większość nastolatek.
Ostatnio edytowane przez Hermiona1334 : 11-02-2009 o 20:20.
|
|
|
08-17-2009, 07:54
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Takiego porównanai dokonał jak pamiętam Stephen King. Stwierdził, że o ile HP jest książką z pewnym przesłaniem, to Zmierzch jest raczej miłosną opowieścią.
- Wiem.
Od dziewiętnastu lat blizna nie zabolała go ani razu.
Wszystko było dobrze."
|
|
|
08-31-2009, 19:08
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Harry Potter... zakochałam się w nim jeszcze w podstawówce... Twilight jest fajny, ale na pewno nie wciąga tak bardzo
|
|
|
09-25-2009, 20:25
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Ja uważam ,że poruwnywanie tych książęk to głupota .Każdego HP cztytałam 7-8 razy ,a przy Zmierzchu nie moge tego zrobić 3 raz .
|
|
|
09-26-2009, 14:07
|
|
|
Super Moderator
|
Lol, porównywanie tych książek jest głupotą, ponieważ ty nie masz nic innego do roboty, tylko czytanie tych samych książek kilka razy? Czy może dlatego, że masz (znaczy się jeśli liczba w nicku to twój rocznik) 11 lat i raczej nie ciągnie cię do książek o miłości, namiętności itepe? Shizu, na pewno wciąga (;. Od czytelnika zależy.
"Mój związek się zakończył. A dokładniej, zniknęły moje koty, które były dla mnie jak dzieci, co nie każdy będzie w stanie zrozumieć. Nie jestem osobą, która jest w stanie odnosić się emocjonalnie do żywych istot, ale byłem bardzo przywiązany do swoich kotów, być może dlatego, że były jedynymi ludźmi, którzy nie mogli mnie osądzić, bo nie potrafią mówić."
|
|
|
09-26-2009, 16:32
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Cytat:
Napisał Bells_Swan
Zdecydowanie Harry Potter. Zmierzch co prawda lubię, ale denerwuję mnie ten cały szum wokół niego. Zresztą Meyer jest dużo gorszą pisarką od Rowling. Często się powtarza opisując bohaterów, np. Edwarda. Dużo razy wspominała jaki to on jest przystojny używając za każdym razem tych samych określeń. Momentami Zmierzch był nudny, chociażby ostatni rozdział w Zmierzchu, przepełniony miłością Belli i Edwarda, lub pierwsze rozdziały w Księżycu w Nowiu pokazujące jedynie rozpacz Belli po zostawieniu jej przez Edwarda. W HP dużo się dzieję, książka jest przepełniona akcją, trzeba w napięciu, czego nie można powiedzieć o książkach Meyer.
|
Tia. Fajnie, że mówisz jaki to Zmierzch jest nudny, zwroty się powtarzają i wogóle. Szkoda że:
-twój nick kojarzy się z czym ? Ze Zmierzchem.
- co masz w podpisie? cytat ze Zmierzchu.
- jaki masz avatar? Edzio i Bella.
Chyba Cię jednak ten szum tak bardzo nie denerwuje, i chyba BARDZO lubisz Zmierzch.
|
|
|
09-26-2009, 16:57
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Jestem na tym forum, a to znaczy że oczywiście stawiam na Harry'ego. Zgadzam się z większością z was. Zmierzch jest dobry, ale to wszystko. Nie wciągnął mnie tak jak HP, ba, nawet mogę powiedzieć że nie wciągnął mnie wogóle. Nie czekam z niecierpliwością na Księżyc w Nowiu, a w przypadku Księcia Półkrwi to poprostu nie mogłam się doczekać i odliczałam dni do premiery. Nie posiadam wszystkich tomów sagi Zmierzch, i wcale nie zamierzam wydawać na nie kasy (dla porównania powiem że części Harry'ego mam). Harry'ego mogę czytać ciągle, a do Zmierzchu raczej nie wrócę. Takie są moje odczucia związane z tymi książkami.
A na koniec powiem że Zmierzch to bardziej romans, a HP - typowa fantastyka. Każdy lubi coś innego
|
|
|
09-26-2009, 17:27
|
|
|
Administrator
|
Cytat:
|
ale to błyszczenie się w słońcu? Litości. Słońce ZABIJA wampiry.
|
Generalnie jak wychodzili na słońce i ktoś ze śmiertelników ich zobaczył w takim momencie, to mieili śmierć zapewnioną.
Dwa momenty w tej sadze mnie zszokowały, jeśli chodzi o Volturi: śmierć Bree (III tom) i śmierć Iriny (IV tom). Co z tego, że słońce ich nie spalało, jeśli praktycznie non stop żyli w strachu przed porąbaną rodziną królewską?
Nie ruszyło mnie jakoś błyszczenie w słońcu, ani ziębi, ani grzeje. Ale podoba mi się pomysł, że wampiry nie śpią, zamiast kłaść się do snu do trumien. Litości, te trumny zawsze wydawały mi się kiczowate =D
Cytat:
|
A na koniec powiem że Zmierzch to bardziej romans
|
Odkryję dla Ciebie Amerykę. "Zmierzch" to romans. Wampiry i zmiennokształtni to fajny dodatek, ale tam chodzi tylko i wyłącznie o zakazaną miłość ; )
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
|
|
|
09-26-2009, 18:01
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Ja wolę Harry'ego. Co prawda lubię romanse ale muszę się zgodzic, że wokół Zmierzchu jest szum i czytają go wszystkie nastolatki. A Harry'ego czyta każdy: dzieci, młodzież, dorośli.
Harry ma dużo akcji i romantyczne sceny też się znajdą więc według mnie jest o wiele lepszy.
"No story lives unless someone wants to listen. The stories we love best do live in us forever, so whether you come back by page or by the big screen, Hogwarts will always be there to welcome you home."
|
|
|
Zasady postowania
|