Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Kosz

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 07-27-2007, 15:28   #1
Moony Alex
Omijać szerokim łukiem

Moony Alex na Harry Potter Forum

Domyślnie Harry Potter i Zakon Feniksa (rozmowa z filmowymi spoilerami!)

Witam!
Nie zauważyłam podobnego tematu, jak coś to mnie zdzielicie po głowie ^.^
Tak więc, kilka minut temu wróciłam z kina. A byłam oczywiście na najnowszej części Pottera.
Temat ten, założony jest z myślą o tym, aby każdy kto obejrzał Zakon, mógł sie wypowiedzieć na temat ekranizacji. W temacie jest zaznaczone, że to może być rozmowa z zastosowaniem spoilerów, więc myślę, że możecie pisać tutaj o akcji i fabule filmu ^.^

Zacznijmy więc.

PLUSY
* Luna Lovegood i jej teksty. Evanna Lynch sprawdziła się znakomicie. Nawet jej dubbing był do zniesienia. Miała boskie trampki, a "Głodna jestem... Zjadłabym budyń" przeszło już samo siebie.
* Fajerwerki bliźniaków. Cudowne! A ten smok, czy co to było... SUPER!
* Sceny w Ministerstwie. Rewelacja! Szczególnie jak spadały te kulki wszystkie... Fantastyczne!
* Walka Dumbledore'a z Voldemortem i Potter opętany przez Riddle'a.
* Młodzi Huncwoci. Bynajmniej nie sceny z ich udziałem, ale samo wykreowanie ich. Ten uśmieszek Jima!
* Zdjęcie pierwszych członków Zakonu. Rrrrrrrrrrremus! Kocham go, kocham, kocham!
I rodzice Neville'a też bardzo fajni.
* "Nie mów do mnie 'NIMFADORO!'"- czy jak to ona powiedziała. To była rewelacja. I w ogóle - Natalia Tena. Przekonałam się do niej.
* Graupek. I jego zauroczenie Hermioną. I jak ona do niego wystrzeliła, wtedy jak ją podniósł... I kierownica od rowerka...
* Prezent dla Filcha. Aż mi się go szkoda zrobiło...
* Rozmowa tria po pocałunku XD
* REMUS TRZYMAJĄCY POTTERA! Chwyciło mnie za serce. Boska scena, ten żal wymalowany na twarzach obydwu...
* Alan Rickman, Gary Oldman, Jason Isaacs, Ralph Fiennes i Tom Felton
No i oczywiście:
* David Thewlis!

MINUSY
* Najgorsze wspomnienie Snape'a. Za krótkie! Gdzie była Lily!? Chyba, że ja jestem ślepa! Po co angażowali aktorkę, skoro sceny z nią usunęli?
* Atak dementorów. Jakiś taki... niedementorowaty. Dementorzy wyglądali jak trupy. I scena u Dursleyów...
* Syriusz opowiadający o wyrzuceniu go z domu. Trochę mnie chwycilo za serce, jak w oczach mu łzy zabłysły... Ale nie wydaje mi się, żeby książkowy Syriusz był tak zrozpaczony...
* Wystrój gabinetu Umbridge. Te kotki miały być obrzydliwe, a nie urocze!
* Syriusz dostał Avadą? OD KIEDY!?
* Usunięcie niektorych scen, nawet tych z naklejek, czy zwiastunów.
* Za mało Davida Thewlisa i reszty.

Jak mi się coś przypomni, to dopiszę.
Dodam, że niestety byłam na wersji z dubbingiem. Tylko głos Luny był nawet dobry.

Ogólnie... film oceniam na, hm... 5-/6
Mniej więcej tak jak Więźnia Azkabanu, który najbardziej mi przypadł do gustu.
Moony Alex jest off-line  
Stary 07-27-2007, 16:25   #2
Zuzzkaa
Member

Domyślnie RE: Harry Potter i Zakon Feniksa (rozmowa z filmowymi spoilerami!)

Ja własnie wróciłam z kina i zaskoczyło mnie, że publiczność nie była aż tak młoda myślałam ze bedę jedną z najstarszych, ale cóż miło było się zaskoczyć, a wracają do filmu, jak dla mnie film HPiZF jest najlepszy ze wszystkich części, co mi się podobał napewno Luna, chociaż jak ją pierwszy raz zobaczyłam to nie przypdał mi do gustu, a w filmie zagrała super, bardzo podobała mi się jej flegmatyczność, i stroje Umbridge i wogle ten jej wszechogarniający róż, przynjamniej było się z czego pośmiać, fajnie im jeszcze wyszedł pocałunek Harry`ego z Cho, i oczywscie wspaniałe kreacje, Snpa, Lupina, i Tonks, choć najbardziej przypadła mi do gustu Helena Bonham Carter, która wcieliła się w Bellatrix, idealnie dobrali ją do tej roli, granie świrów wychodzi jej genialnie, aha i jeszcze te fajerwerki Weasley`ów, i ogólnie, coraz lepiej gra trio juz nie moge się doczekać 6 i 7 cześci, ale za dużo tego wychwalania, było parę rzeczy które mi się nie podobały : jak dla mnie za mało było Draco, zmienianie fabuły co prawda w sprawach drugoplanowych, ale najbardziej raziło mnie ta zasłona za który miał wpaść Syriusz, miał być to łuk i zasłona a mi to bardziej przypomniało portal, i oczywiście to, iż Bellatrix użyła Avada Kedavar, bo ja jakoś sobie nie przypominam żeby użyła tego zaklęcia, jak dla mnie mogli by więcej nakręcić scen w ministerstwie magii, za mało było walki, i troszkę więcej powinno być członków zakonu feniksa, a dubbing nawet znośny był to chyba na tyle

Zuzzkaa jest off-line  
Stary 07-27-2007, 18:33   #3
Kisiel12
Czytelnik horoskopów

Wyślij wiadomość przez MSN do Kisiel12

Też 2 godzinki temu przyszedłem z kina i.... Film był fajny Dużo akcji było i dużo się działo. Ale zdziwiła mnie scena jak Rogacz z kumplami się wyżywali na Snapeie! James wcale nie był taki dobry jak go opisywano!
Ogólnie film był extra, były śmieszne sceny i w ogóle
Kisiel12 jest off-line  
Stary 07-27-2007, 20:58   #4
Krzychu_110
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

PLUSY:
- najlepszy oczywiście był Graupek
- Luna i jej Dubbing powiem że nawet był świetny
- Fajerwerki bliźniaków
- Filtch zasypiający przed drzwiami pokoju życzeń (to było SUPER)
- Walka Dumbledora z Czarnym Panem i Potter opętany
- I wszystko co napisała Monny Alex
MINUSY:
- Właśnie od kiedy to Syriusz dostał Avadą?
- nie podobało mi się też że to niby Cho zdradziła bo Umbrige dała jej veritaserum - wspomnienie Snape'a też do bani
- no i zapomniałaś też dodać Moony Alex że nie pokazali że Herma i Ron są prefektami
- Gruap - niby fajnie to zrobili ale w książke to on chciał tylko bić przynajmniej w 5 części, a w filmie był łagodny
- brak Lupina gdy na początku przylecieli po niego do "domu"
- od kiedy to Syriusz dał Harry'emu zdjęcie pierwszych członków Zakonu
- "Stracisz Wszystko"
- Dużo scen z książki wyciętych
- OD kiedy to Harry usłyszał przepowiednie w Ministerstwie i do kiedy to Harry wręczył Malfoyowi tą przepowiednie?
- Atak Dementorów
- Nie pamiętam żeby Harry'emu śniło się w pociągu że zobaczył Voldemorta na peronie 9 i 3/4
- I w ogóle dużo scen pozmienianych
- Aha przypomniałem sobie że największym minusem był brak Quiditcha mam nadzieję że w 6 częsci filmu się pojawi
Jak sobie coś jeszcze przypomnę to napisze.
Krzychu_110 jest off-line  
Stary 07-28-2007, 11:20   #5
Moony Alex
Omijać szerokim łukiem

Moony Alex na Harry Potter Forum

Cytat:
Krzychu_110 napisał/a:
- Filtch zasypiający przed drzwiami pokoju życzeń (to było SUPER)
O tak!

Cytat:
Krzychu_110 napisał/a:
- no i zapomniałaś też dodać Moony Alex że nie pokazali że Herma i Ron są prefektami
Też prawda. W końcu jakby zrobili to, to mogliby zrobić i takie to całe przyjęcie ;P XD. I zawsze Remusa by pokazali XD.

Cytat:
Krzychu_110 napisał/a:
- brak Lupina gdy na początku przylecieli po niego do "domu"
Tego im jeszcze nie wybaczyłam.

Cytat:
Krzychu_110 napisał/a:
- "Stracisz Wszystko"
Przy tym dostałam jednego z większych ataków śmiechu. ^^
Moony Alex jest off-line  
Stary 07-28-2007, 17:01   #6
Bodziax
Junior Member

POST I
Hej!
Wiecie co powiem wam ze film jest Genialny, ale tylko dla tych ktozy nie czytali ksiazki ja czytalam 3 razy i skonczylam dzien przed premiera na krorej bylam.Najgorsza rzecza moim skromnym zdaniem bylo to ze wyszlo na to ze to Cho zdradzila GD przynajmniej tak powiedziala Hermiona (Cho sie martwi ze jej mame wywala z ministerstwa) nie przypominam sobie zeby cos podobnego bylo napisane w ksiazace przeciez to ta Marietta czy jak jej bylo ich zdradzila a no i ze przepowiednia sie nie stlokla tylko oni uslyszeli jej zawartosc bez sensu:|ogolnie to film byl calkiem calkiem ale juz od 3 czesci uwazam ze aktor grajacy Syriusza (nie pamietam jak sie nazywa) nie pasuje jako Syriusz :yes:

POST II
Zapomnialam dodac ze Evanna Lynch naprawde sie spisala ;]

[small]Istnieje możliwość edytowania postów.[/small]
Bodziax jest off-line  
Stary 07-29-2007, 19:59   #7
Krzychu_110
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy

Cho zdradziła GD w filmie bo Umbrige dała jej veritaserum jak byś oglądał dokładnie to byś widział że to powiedział Snape.
Krzychu_110 jest off-line  
Stary 07-30-2007, 19:46   #8
whatever
Junior Member

Wg mnie film był tragiczny. Skrócony do granic możliwość.

Wszystko było wrzucone do jednego wora - akcja rozwijała sie bardzo chaotycznie i osobom, które książki nie przeczytały ciężko było się zorientować, co się dzieje. Niektóre postaci zostały ograniczone absolutnie do minimum - żałosne były sceny z Cho, Harry widział ją zaledwie 2 razy (przy czym nie rozmawiali) zanim się pocałowali poraz pierwszy.

Hogwart w tym filmie był ukazany jako zamek wprost z jakiegoś koszmaru. Wszystkie miejsca była ciemne i przybijające. Wizja reżysera ma się nijak do opisów w książce; nie sądzę, aby ktokolwiek był w stanie nazwać ów filmowy zamek domem - takie mroczne otoczenie skłania wyłącznie do samobójstwa.
whatever jest off-line  
Stary 07-30-2007, 20:24   #9
Karola_93
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Karola_93

Ogólnie film byl fajny
PLUSY:
-Luna-byla swietna
-pojedynek Dumbledora i Voldemorta
-opetany Harry
-rozmowa tria po pocalunku
-Filtch przed pokojem zyczen
-Graup i jego sympatia do Hermiony
-Bellatrix
-i oczywiscie sceny w ministerstwie
MINUSY:
-pierwsze slysze zeby Syriusz dostal Avada
-od kiedy to Harry uslyszal przepowiednie w ministerstwie i oddal ja Malfoyowi
-jak to Cho wydala GD kiedy dostala veritaserum od Umbridge?
-za malo czlonkow zakonu
-za bardzo skrocona tresc
Karola_93 jest off-line  
Stary 07-30-2007, 23:02   #10
mateusz698
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do mateusz698

Godzinę temu wyszedłem z kina i muszę powiedzieć że jestem zachwycony. Racja były minusy i plusy, zgadzam się ze wszystkimi ocenami poprzedników i zauważyłem jeszcze jedną rzecz. W książce jest, że Tralewney (jakoś tak to się chyba pisze - chodzi o TĄ od wróżbiarstwa) przepowiedziała tę przepowiednie o Harrym i Voldemorcie. Jakoś mi tego brakowało na koniec w filmie Inaczej wyobrażałem sobie też scenę śmierci Syriusza, ale ta też nie jest zła. Po za tym skrócili, prawda, ale te sceny skrócone nie były za ciekawe, więc mi to nie przeszkadza. Ogólnie film na + jednak trzecia część jest dla mnie dalej najlepsza. Mi się film bardzo podobał i cieszę się, że szóstkę wyreżyseruje ten sam reżyser. Oby było równie mroczno, równie śmieszno i równie efektownie co w tym filmie!!!

PS. Wielu uważa, że fabuły tego filmu nie zrozumieją ci którzy nie czytali Pottera. Ja byłem z rodziną i jakoś oni wiedzieli o co w tym filmie chodziło. Wszystko dokładnie... to ja nie wiem co tu jest nie do zrozumienia... B)
mateusz698 jest off-line  
Zamknięty temat

Zasady postowania