|
08-01-2007, 09:47
|
|
|
Junior Member
|
RE: Co sądzisz na temat epilogu?
To jakim językiem chciałabyś to przeczytać? Przecież to było jasne że jak wszyscy przeżyją to wezmą ślub (Harry z Ginny i Ron z Hermioną) i Rowling to napisał. Niba jak inaczej miał to napisać? wam chyba się nie podoba zakończenie książki a nie epilog
|
|
|
08-01-2007, 19:29
|
|
|
Junior Member
|
Jedyne co podoba mi się w epilogu to niektóre żarty... Pozatym jest niestety denny i posypany taką ilością lukru jakiej znieśc nie mogę:rol:
Co do Państwa Lupin Rowling zrobiła z nimi to samo co z Potterami:rip: Tyle, że ich sym trafił na normalniejszą rodzine bo tak mysle, że skoro Harry mił byc jego ojcem chszestnym to wzioł go pod skrzydła
|
|
|
08-01-2007, 19:37
|
|
|
Junior Member
|
Eee.. ja nie wiem co to było xD Dobra. Część książki. Mam nadzieję, że Rowling jak to z Rowling bywa, przeczyta swoją książkę jeszcze raz i do niej dotrze jaki popełniła błąd i w dalszych wydaniach książki już tego nie będzie, a zamiast tego ósmy tom Harry'ego Pottera "Harry Potter i (...)" w którym dowiem się czegokolwiek o dalszych losach Harry'ego. Ona tyle mówiła, ze napisała już ostatni rozdział, w którym dokładnie opisała co każdy robił po szkole, ale z tego co było głupim epilogiem niczego się dowiedziałam. A nie! o sorry. Dowiedziałam się, że Neville został nauczycielem zielarstwa, hip-hip hurra! Ale, ze czekajcie.. Sprout poszła na emeryturę czy umarła? I w ogóle nie no. To nie było dobre zakończenie. Po takim epilogu chcę tylko 2 rzeczy. Ósmego tomu o tym co było po Hogwarcie i specjalnej nowej serii o Scorpiusie, Albusie itd. No co? Sama pisząc to wywołała chęć wiedzy co z nimi dalej.
Ten epilog mi się nie podobał. W ogóle.
|
|
|
08-01-2007, 20:50
|
|
|
Senior Member
|
Moim zdaniem epilog był za mało rozwinięty. Powinno być więcej informacji na temat głównych bohaterów(np: czym się zajmują) oraz Ministerstwa i Hogwartu. mogłoby być też więcej o losach śmierciożerców, np.:czy większość została złapana, zabita czy uciekła. A sposób, w jaki został napisany jest typowy dla większości epilogów, więc nie mam pojęcia czemu wszyscy tak sie oburzają.
|
|
|
08-02-2007, 10:00
|
|
|
Junior Member
|
Książka mi się ogólnie podobała ale takie nagłe przerwanie w gabnecie a potem ten dziwny epilog. Mogłoby być trochę więcej informacji bo jestem ciekawa co Harry potemz robił jak wziął ślub itd. Kto został dyrektorem itd. Brakuje tu takie zakonczenia jak u Tolkiena we władcy co opisła w dodadtyku wszystko az do smieri wszystkich bohaterow. W większosci naturalnej
|
|
|
08-02-2007, 17:41
|
|
|
Junior Member
|
A ja sądzę iż Epilog jest genialny- nie sądzę że jest przesłodzony, ponieważ cała powieść jest tak genialnie zrobiona że ona NIE MOŻE być słodka.
|
|
|
08-02-2007, 19:52
|
|
|
Member
|
Epilog jest taki jak powinien być - radosne zakończenie mrocznej książki. No może oprócz tych imion Albus Severus itd. A co do pytań typu "gdzie pracował Harry Potter itp., to Rowling po premierze udzieliła już paru istotnych wystarczających informacji na te tematy.
|
|
|
08-03-2007, 13:12
|
|
|
Senior Member
|
Epilog troche za krótki. Nie dowiedzieliśmy się nic bardzo ważnego. Więcej o pracy naszego Trio. Ja bym byłam bardziej za troszeczke rozwinięciem ostatniego rozdziału i zlikwidowaniem Epilogu. A po kilku tygodniach dała wywiad albo na stronce umieściła to co zawarte w Epilogu, albo i jeszcze więcej.
Ale Epilog może być.
- Kim. Bądź sobą.
- Nie. Nie mogę być kimś, kogo już nie ma.
|
|
|
08-06-2007, 22:15
|
|
|
Junior Member
|
Epilog nie byl taki zly...no najlepszy tez nie i na pewno za KROTKI ale na przyklad teksty Rona bardzo mi sie podobaly ^^
Jakos nie moge sobie wyobrazic Nevile'a w roli nauczyciela...on sie do tego nie nadaje...wogole watek Neville'a jako bohatera Hogwartu jakos do mnie nie przemawia...
Rowling moglaby napisac cos o tym czym sie zajmuja nasi bohaterowie...no i oczywiscie darowac sobie umieszczenie Draco na dworcu...grr...a imiona dzieci zarowno Harrego jak i Rona sa beznadziejne...ktores mogloby sie nazywac Fred..
|
|
|
08-07-2007, 11:49
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Poza komentarzami Rona epilog faktycznie był denny. Jakoś nie mogę wyobrazić sobie dalszego życia naszej trójcy. W poście wywiad z Rowling napisali, że Harry został szefem aurorów, Hermiona pracowała w ministerstwie i awansowała na jakieś stanowisko, Ron prowadził sklep z Georgem, a Ginny była zawodniczką, a potem komentatorką, no i Neville jako nauczyciel. O ile kariery Rona, Ginny i Nevilla można jeszcze uznać za rozsądne to czy ktokolwiek wyobraża sobie Harrego albo Hermione składających podanie o pracę w ministerstwie. No bez jaj. Wyobraźcie sobie Harry Potter facet, który pokonał najpotężniejszego czarnoksiężnika wszech czasów jako początkujący auror służący pod jakimś starym ramolem (z zakonu nie przeżył raczej nikt, kto mógłby zostać szefem aurorów w czasie gdy Harry zaczynał pracę) i ścigający jakiegoś podrzędnego czarodzieja, który z zazdrości zabił kochanka swojej dziewczyny lub coś w tym stylu. Albo Hermiona Granger najlepsza uczennica na roku, mająca ogromny udział w pozbyciu się Voldemorta zaczynająca prace jako podrzędna urzędniczka w Departamencie zajmującym się magicznymi zwierzętami, a potem w Departamencie zajmującym się czarodziejskim prawem :rol:. Przecież z jej głową mogła by spokojnie nauczycielką w Hogwarcie, a po śmierci McGonagall nawet dyrektorem. No przecież jakby Tolkien zrobił coś takiego Frodowi we Władcy Pierścieni to by się można było pochlastać.
|
|
|
Zasady postowania
|