|
08-12-2007, 11:17
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
RE: czy to napewno ksiązka dla dzieci ??
W swoim poprzednim poście wyjaśniłem już co sądzę na ten temat, ale po powtórnym przeczytaniu książki znalazłem jedną rzecz, za którą Harry i pani Rowling powinni odpowiedzieć, a chodzi o używanie zaklęć niewybaczalnych. Od włamania do banku Gringota nasz bohater, wzór cnót wszelakich dosyć radośnie zaczyna miotać zaklęciam, za użycie których na człowieku grozi dożywocie w Azkabanie. O ile można jeszcze wyższym dobrem wytłumaczyć imperiusy w czasie napadu to cruciatus rzucony w Amycusa był zniżeniem się do poziomu śmierciożerców. Pewnie nie czepiałbym się tego, gdyby zaklęcie zostało rzucone w konieczności, ale tutaj wystarczył zwykły paraliż, albo związanie, a nie czar, którego użycie jest z jedną największych zbrodni jakie może popełnić czarodziej. A sceny takie jak ta promują zjawisko jakie Pratchett dobrze opisał w Wiedźmikołaju:
Cytat:
|
...a potem Jack ściął łodygę fasoli, dodając morderstwo i ekologiczny wandalizm do wspomnianych wcześniej przestępstw kradzieży, oszustwa i wtargnięcia na cudzy teren. Uszło mu to jednak na sucho; żył długo i szczęśliwie, bez śladu wyrzutów sumienia z powodu tego, co uczynił. Co dowodzi, że jeśli człowiek jest bohaterem, to właściwie wszystko zostanie mu wybaczone, bo nikt mu wtedy nie zadaje niewygodnych pytań.
|
|
|
|
08-12-2007, 14:51
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Boże ten fragment jest straszny...wisky?pocałunki? istny horror...
BEZ PRZESADY! Nie martwcie się o dziecii!
Jak u mnie na podwórki ide sobię do sklepu a dziecki ok. 4,3 lat do siebie takie coś:
-Ej kurwa daj mi to autko!
-Odczep się bałwanie..
I wy się martwicie o 5 latków! Oni już wiedza wszystko...:sourgrapes:
|
|
|
08-12-2007, 22:02
|
|
|
Junior Member
|
Proponuję czytać książkę bardzo poooowoli.Kiedy dojdzie do wieku nastu lat będzie przy drugim tomie i już wszystko zniesie:lol:
|
|
|
08-12-2007, 23:09
|
|
|
Mięso armatnie
|
To jest dobry pomysł (ten z poprzedniego postu). Wg mnie typowe dla małych dzieci były części od 1 do 3. Wszyscy byli szczęśliwi, zawsze wszystko dobrze się kończyło. Od 4 części zaczęły się morderstwa i cierpienie bohaterów. Uważam, że małe dzieci nie powinny czytać takich rzeczy.
Natomiast w 7 części spotykamy sie z niebywałą kulminacją morderstw i sadystycznych scen (za co podziwiam autorkę, bo osobiście bardzo mi sie one podobały - no może z wyjątkiem torturowania Hermiony, to było aż nadto okrutne), co na pewno nie wpływa dobrze na psychikę dzieci.
Co do scen "miłosnych" to nie mam zastrzeżeń, niech sie dzieci tez czegoś z tej książki nauczą
|
|
|
08-15-2007, 18:23
|
|
|
Junior Member
|
Hm to nie jest dla dzieci, mój młodszy brat by tego nie zrozumiał jak ja czasem się gubiłam.
pierwsze 3 książki stworzyły tą opinię że jest to opowieść dla dzieci. Następne przestały nią być ale etykieta została i dalej się mówi że to dla dzieci, ale zdecydowanie dziecku trudno te wszystkie zagmatwane historie pojąć.
|
|
|
08-15-2007, 20:43
|
|
|
Junior Member
|
Harry ma juz 17 lat... nie bedzie sie zachowywal jak swietoszek :P
mnie bardziej przerazaja sceny tortur i smierci... przyklad... JKR zafundowala nam mily poczatek; pierwszy rozdział... male spotkanko w domu Malfoy'a z zwisajaca czarownica nad stolem... blagajaca o litosc, zamordowana jednym zakleciem i zjedzona przez Nagini... potem Ministerstwo Magii... ten urzad od sprawdzania czystosci krwi... obrzydlistwo... :/
pod tym względem to nie jest ksiązka dla dzieci... skoro mnie w wieku 17 lat przyprawia to o mdłosci... ale książka i tak jest SUPER...
|
|
|
08-19-2007, 14:41
|
|
|
Member
|
Co wy tu gadacie  5-latek?? Myślicie, ze dziecko w takim wiek wogóle zechciałoby czytac taka książkę? Przecież jak ja miałam 6 lat to się czytać dopiero uczyłam 
Jak dla mnie dzieci to jest wiek 10-11 lat, bo ich psychika dopiero się kształtuje. A jak widzę tu, ze 10-latek mówi, ze to nie ejst ksiażka dla dzieci to coś jest nie tak...
|
|
|
08-19-2007, 15:25
|
|
|
Fanatyk, niegroźny
|
opierając się na własnych doświadczeniach uważam, że harry potter nigdy nie był książką dla dzieci. filmy colombusa sprawiły, że traktuje się książki Rowling jako bajkę. chociaż. gdy zaczynałam czytać w 2000 roku, miałam 13 lat... i HP zrobił na mnie ogromne wrażenie. sposób pisania, magiczne nazwy, walka ze złem. teraz, mimo iż jestem starsza dalej chętnie sięgam po potterowską sagę. a po przeczytaniu deathly hollows odczułam okropną pustkę, jakbym straciła przyjaciela. bo na co teraz będę czekać? dodam, że w mojej rodzinie i wśród znajomych dzieci nie chcą czytać harrego pottera. wszyscy czytelnicy mają od 20 do 50 lat. dziękuję i pozdrawiam ;)
|
|
|
08-19-2007, 21:14
|
|
|
Junior Member
|
jak ja tylko pomyśle o śmierci Freda to płacze nie wiadomo gdzie bym była ale nie wiem jak z młodszymi dziecmi czy one też tak reagują.
|
|
|
08-30-2007, 12:24
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Młodsi by tego nie wytrzymali - tak myślę... jednak Rowling zachowała poziom książki dla młodzieży i... dobrze że nie ma scen... no... wiecie jakich
|
|
|
Zasady postowania
|