|
01-21-2008, 14:50
|
|
|
Senior Member
|
RE: Jak zaczęła się Wasza przygoda z HP?
Jak się zaczęła moja przygoda? Opowiem wam krótka historyjkę:
Byłam mała. Siedziałam w czasie wakacji na parapecie. Byłam na koloni. Moje koleżanki bawiły się na dworze, jednak ja nie miałam chęci do zabawy. Patrzyłam przez okno. To było na parterze. Okno widniało kilka metrów od wielkiego placu zabaw. Nagle pojawiła się tam banda dzieciaków. Bawiły się w coś. Nie wiedziałam w co. Później usiadły na trawie i wzięły do ręki jeden z tomów o Harrym Potterze. Siedziałam na tym parapecie i słuchałam jak na zmianę czytają fragmenty pierwszej części "Harry Pottera". Następnego dnia znowu widziałam jak bawiły się w Harry'ego Pottera. Tak było codziennie. Wróciłam do domu. Zapomniałam o całej sytuacji i tych dzieciakach. Chodziłam normalnie do szkoły, odrabiałam lekcje i patrzyłam (co bardzo lubiłam robić) przez okno. Pewnego dnia zobaczyłam, jak wracałam ze szkoły pewien plakat. Reklamował on jedną z części HP. Kilka dni później poszłam do kina. Kiedy wracałam byłam taka przejęta. Opowiadałam wszystkim o świecie magii. Przechodziliśmy koło kościoła. Zobaczyłam jak jakaś dziewczynka trzymała w ręce książkę. Z okładki wyczytałam "Harry Potter i Kamień Filozoficzny". Coś mnie tknęło. Przypomniałam sobie kolonie. Następnego dnia popędziłam do biblioteki. Pożyczyłam pierwszą część i zabrałam się za lekturę. Teraz jestem wielką Potteromaniaczką. A pomyśleć, że wszytko, przez te dzieciaki bawiące sie na placu zabaw!
- Kim. Bądź sobą.
- Nie. Nie mogę być kimś, kogo już nie ma.
|
|
|
01-21-2008, 17:11
|
|
|
Senior Member
|
Goszka, ty się nie dziw, że od razu KT. Ja Harry'ego zaczęłam czytać od trzeciej części, czyli od WA. Później przeczytałam czwórkę, następnie dwójkę, później piątkę, później jedynkę i szóstkę. Troche zagamtwanie, ale wiem wszystko o co chodzi, także ja tak mogę czytać. :lol:
|
|
|
01-21-2008, 18:45
|
|
|
Mięso armatnie
|
Hmm... Myślę że to dzięki urywkowi z książki do polskiego. Tak mnie zainteresował że postanowiłem pożyczyć 1 część a potem 2,3,4,5,6 i w końcu mam już 7. Czytałem wszystkie części chyba z 10 razy i od przeczytania ich po raz pierwszy stałem się jego zagorzałym fanem. To przetrwało do dziś:yes::smilewinkgrin:
|
|
|
01-30-2008, 22:35
|
|
|
Junior Member
|
Ja o Harrym przeczytałam w jakiejś gazecie, bardzo mnie zaciekawiło i mama przyniosła mi pierwszy tom od syna koleżanki. To było mniej więcej w tym czasie 6 lat temu ;-) od tamtej chwili jestem zakochana w "Harrym Potterze" ;D
|
|
|
01-31-2008, 12:42
|
|
|
Junior Member
|
HP w lekturach mieliście? Oo woooow. Ja niestety żyje w innych czasach  Otóż... To bylo w 2000 roku, czyli dosyć dawno dawno temu. Miałam 12 lat. Zapisana byłym do miejskiej biblioteki, w której nie znosiłam bibliotekarki. Była dosyć przerażająca (do dziś jej nie trawię). I pech chciał, że pewnego dnia mój świeżo nabyty szczeniaczek pogryzł wypożyczoną książkę. Skruszona poszłam ze strzępkami do biblioteki. Oczywiście babka się nakrzyczała (wszak miała powód- tak zniszczyłam jej książkę), a ja przerażona wleciałam między półki i czapnęłam pierwszą książkę, która mi się rzuciła w oczy> I był nią Kamień filozoficzny. Pewno dlatego, ze z tego ciągu szarości na półkach wyróżniał się okładką.
Jak przeczytałam pierwszą część ogarnęła mnie zrozumiała mania.
A do teraz jestem dumna, że wziąłam się za HP, jeszcze zanim wybuchła potteromania  Oczywiście że mam wszystkie części. ale dosyć niejednolicie na półce wyglądają. 4 w miękkiej okładce, 2 w twardej i tom 6 po angielsku. Teraz mam ambicje by dokupić resztę w oryginalnej wersji językowej... Polecam wszystkim czytanie w oryginale.
|
|
|
02-01-2008, 16:21
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Ja po raz pierwszy książkę znalazłam na półce u kuzyna. Pożyczyłam i mnie wciągnęło. Kupiłam sobie HPiKT oraz HPiWA. Jedynkę kupiłam sporo później ^^. Zaczęłam czytać mając 10 lat . Teraz mam prawie 15. I chyba jeszcze długo będę powracać do Pottera .
|
|
|
02-02-2008, 11:29
|
|
|
Junior Member
|
mój kuzyn był wielkim fanem HP  no i kiedyś na urodziny dostałam 3 część zaczęłam czytać  spodobało mi się więc przeczytałam pozostałe części  i teraz to jest moja obsesja xD przeczytałam wszystki części nawet po kilka razy i do tego również te pozostałe książki typu "Fantastyczne zwierzęta i jak je znależć","Quidditch przez wieki:,"Tezaurus" itp.
|
|
|
02-02-2008, 11:45
|
|
|
Junior Member
|
A ja nawet nie pamiętam kiedy ^^.
Tzn wiem , że to było jakoś podstawówka.. 2, może 3 klasa. (teraz 2 gim xD)
Pani w szkole zorganizowała wycieczke na HP i KT do kina i tak się zaczęło...
Poprosiłam mamę o książke i poleciało xD
|
|
|
02-02-2008, 13:38
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Ja dostałem 'pod choinkę' Harrego Pottera i Komnatę Tajemnic. Kiedy już przeczytałem tak mnie to zainteresowało, że od razu pobiegłem do sklepu po... HP i Kamień Filozoficzny.  A następne czytałem już po kolei :P
|
|
|
02-02-2008, 14:24
|
|
|
Junior Member
|
Moja przygoda z Harrym zaczęła się dokładnie w dzień moich (i tutaj nie jestem pewny, ale chyba 11) urodzin  .
Dostałem tę książkę od mojej przyjaciółki. Na początku mnie do niej nie ciągnęło, ale po paru dniach zacząłem ją czytać... no i tak się zaczęło  . Nie mogłem sie od niej oderwać, moi rodzice byli strasznie zdziwieni, kiedy zobaczyli, że ciągle tylko czytam i czytam  .
Z tego co mi mama później powiedziała, to na początku mówiła rodziców tej przyjaciółki, że może lepiej żeby mi nie kupowali książki, bo ja i tak nie lubię czytać... 
No a dalej to czekałem na kolejne części i je "połykałem" w ciągu kilku dni  .
A co ciekawe, ta przyjaciółka, która podarowała mi KF nigdy nie przeczytała nawet jednego tomu
|
|
|
Zasady postowania
|