|
12-13-2007, 21:28
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
RE: Zmieniacze czasu
Cytat:
|
Pamietacie sytuację kiedy Harry chce pomóc Syrjuszowi wpadającemu za łuk ,a Lupin go powstrzymuje i mówi ,że nie może mu już pomóc??? Skąd wiedział co się z nim stało??Skad wiedział, że Syrjusz umarł???
|
No ja tego nie wiem.. może po prostu "wiedział i koniec"..? xDD heh.. albo nie wiem.. może to było wręcz oczywiste? Może każdy to wiedział? A z resztą, za dużo tego gdybania. Najlepiej by faktycznie było jakby ktoś to łaskawie wyjaśnił.. np. pani Rowling xD
Cytat:
|
Strasznie ciekawi mnie też ta komnata o której wspomninał Potterowi Dumbl w swoim gabinecie po śmiercfi Syrjusza...Nad czym tam pracują niewymowni??? I skoro to takie supertajne to skąd Dumbl wiedział ,że coś takiego istnieje???
|
Tak szczerze mówiąc, to ja widocznie nie zapamiętałam tego momentu z książki, pewnie dlatego, że to jest część, którą przeczytałam najmniej razy.. tylko 5.. :/ no ale trudno się mówi i żyje się dalej xD A co do Dumbla, to ja już się przyzwyczaiłam że jest on wszystkowiedzący i tyle.. xD hah
|
12-19-2007, 10:40
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Taa, szkoda że ci wszystkowiedzący ludzie tak mało mówią 
<Mnie się ta komnata śni po nocach i BARDZO weszła mi w pamięć.
To the days I try to lose''
|
|
|
12-20-2007, 15:55
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
tak.. no ale w każdym razie dobrze by było gdyby coś jednak pozostało niewyjaśnione xD to takie strony jak TA miałyby jeszcze tam jakąkolwiek "sławę" xD Inaczej to ludzie zakończą rozmyślania nad HP razem z zakończeniem sagi.
|
12-21-2007, 08:31
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Cytat:
|
tak.. no ale w każdym razie dobrze by było gdyby coś jednak pozostało niewyjaśnione xD to takie strony jak TA miałyby jeszcze tam jakąkolwiek "sławę" xD Inaczej to ludzie zakończą rozmyślania nad HP razem z zakończeniem sagi
|
.
Oczywście podzielam twoje zdanie bo lubię kiedy nie wszytko jest wiadome i poznane. A jeszce lepiej kiedy sami odkrywamy tajemnice....B)
|
|
|
12-22-2007, 21:30
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Cytat:
|
A jeszce lepiej kiedy sami odkrywamy tajemnice....smiley
|
No dokładnie.. ja to po prostu kocham. Tylko że w takich sprawach możemy się jedynie domyślać.. ale nigdy nie możemy być do końca pewni, bo to w końcu wymyślony świat Rowling, i diabli wiedza co jej tam po glowie chodzi xD Ale czasami to "fakty" z książki wprost same się układają w całość, a tu wychodzi zupełnie co innego xD już nie raz się o tym przekonałam, ale nie będę podawać kiedy dokładnie, bo mam dzisiaj lenia i nie chce mi się myśleć xD
|
01-09-2008, 12:36
|
|
|
Senior Member
|
O tak, zmieniacze czasu to świetny wynalazek! Ale myślę, że JKR wymyśliła zmieniacze dopiero w 3 części, więc nie mogła wprowadzić tego motywu w części pierwszej. A kilkanaście lat chyba nie można się cofnąć, no nie? Chociaż nie wiadomo, w końcu to wymysł Rowling.
|
|
|
01-09-2008, 13:35
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Czy taki świetny to nie jestem tego taka pewna. Rowlnig sama zapwene nie wiedziała co z nimi zrobić wieć w V tomie je po prosty zniszczyła. Zmieniacze wprowadziły by zbyt wielki haos;przecież nimi można by zmieniać bieg wydarzeń. A jak mówił madrze Eistein- igranie z czasem to nie zabawa.
|
|
|
01-09-2008, 14:07
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Ja uważam, że Rowling uznała, że w życiu czarodziejów rządzi los. Bo przecież, gdyby w 3 części Harry i Hermiona nie użyli zmieniacza, to wszystko byłoby inaczej. Więc można powiedzieć, że tak miało być. Sama nie wiem, jak to lepiej wytłumaczyć. Myślę, że autorka dosyć dokładnie przemyślała ich działanie. Po prostu, to było "wpisane" w los, że mieli oni cofnąć się w czasie. A nie mogli tego zrobić np. 13 lat wcześniej. Zobaczcie, czy znaleziono martwego Hardodzioba? Czy zobaczyli oni Syriusza bez duszy? Nie. Oni tylko tak myśleli. Ale okazało się inaczej. Oni wcale nie zmienili biegu życia. Tylko wypełnili swoją misję tak, żeby ten bieg zachować taki, jaki był odgórnie ustalony. Cała akcja ze zmieniaczem po części uświadamia nam, że nawet cofanie w czasie czasami jest zaplanowane przez los. Bo gdyby cofnęli się te 13 lat temu, to wszystko potoczyłoby się zupełnie inaczej. Wtedy zmieniliby ten bieg. Rozumie ktoś o co mi chodzi? xP Po prostu, tutaj chodzi o potęgę czasu i losu. No i jak to się mówi, tak miało po prostu być.
Miss, pisze się Syriusz, a nie Syrjusz ; ).
|
01-09-2008, 15:50
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
ja wiem o co Ci chodzi Flegma xD sama tez tak myslalam niedawno, no ale to nie wyklucza ze mogli go wczesniej uzyc do do czegos innego.
A tak z drugiej strony, to gdyby uzyli juz tego zmieniacza, to moze by i uratowali Lilly i Jamesa, ale za to Voldemort nadal by chodzil po ziemi z bananem na gebie xD
No nie wiem.. Po prostu Rowling nie przemyslala do konca ich dzialania.. i tyle xD i na pewno wlasnie dla tego chciala sie ich jak najszybciej pozbyc.
|
01-09-2008, 18:03
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Właśnie nie! To nie chodzi o to, że oni "mogli" go użyć 13 lat temu! Chodzi o to, że się nie dało i tyle. A w 3 MUSIELI, bo życie potoczyłoby się inaczej. Tak miało być, musieli użyć tego zmieniacza. A Rowling pokazuje nam, jak skomplikowane są "zabawy" z czasem i naprawdę trudne do zrozumienia. Ja to rozumiem na swój sposób. Że tak miało być i już. Mieli użyć tego zmieniacza, a kilkanaście lat temu, gdyby go użyli, to by zmienili historię. A w 3 części, gydby go NIE użyli, to wtedy by ją też zmienili. Dobra, nie umiem tego lepiej opisać =P.
|
Zasady postowania
|