|
11-27-2007, 19:54
|
|
|
Senior Member
|
Zmieniacze czasu
Zawsze mnie zastanawiała jedna kwestia. Zmieniaczy czasu.
Zacznijmy od początku. Co to jest, to chyba wie każdy fan książek i filmów o Harrym Potterze, więc mogę od razu przejść do sedna sprawy.
W trzeciej części, Hermiona dostaje od profesor McGonagall właśnie taki zmieniacz. Używa go do uczęszczania na kilka lekcji równocześnie. Ale to odgrywa później bardzo ważną rolę. Otuż dzięki jego mocy, Harry z Hermioną mogą uratować przed śmiercią hipogryfa Hardodzioba, oraz Syriusza Blacka.
Więc, 13 lat temu, można było go użyć w podobny sposób ;) W noc, kiedy to Voldemort stanął przed drzwiami Potterów, oraz jak wszystkim wiadomo - zamordował Lilly i Jamesa.. z tym że miał małe problemy z Harrym.. ;) Otuż gdy jego matka oddała za niego życie, chronił go pewnien czar - bardzo stara magia. Ale mniejsza z tym.. nie o to chodzi.. Więc, dlaczego w tę samą noc, Dumbledore albo ktokolwiek, nie cofnął się w czasie (za pomocą właśnie zmieniacza), i np. nie ostrzegł Potterów.. nie zabrał ich z tamtego domu? Przecież tak bardzo wszystkim było ich żal.. Wszyscy tak strasznie rozpaczali przez ich śmierć..
Chociaż z drugiej strony, gdyby faktycznie ich wtedy uratowano, to Voldemort nie straciłby swojej mocy i nadal siał postrach w świecie magii..
A co Wy o tym sądzicie?
|
|
|
11-27-2007, 20:26
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
RE: Zmieniacze czasu
A ja sądzę, że autorka nie przemyślała zasady działania tych zmieniaczy. No bo jakim cudem Potter, którego uśmiercili dementorzy, potem sam siebie ratuje. Jak dla mnie to najwyżej Hermiona mogła cofnąć się sama w czasie i uratować Harrego.
|
|
|
11-27-2007, 20:48
|
|
|
Senior Member
|
Cytat:
|
No bo jakim cudem Potter, którego uśmiercili dementorzy
|
O ile wiem to on wcale nie umarł tylko stracil świadomość i zemdlał.
Co do tych zmieniaczy to nie można było się bawić czasem. Ich używanie bylo nie do końca legalne. Myślę, że gdyby ktoś użył zmieniacza czasu, aby ocalić życie Potterom, to inni czarodzieje też chcieliby, aby uratować ich bliskich w ten sam sposób. Tylko, że wtedy wywołałoby to okropne zamieszanie.
|
|
|
11-28-2007, 10:02
|
|
|
Member
|
W pełni zgadzam się z Thonks. Pamiętacie cytat z książki?
- Skąd wytrzasnęłaś tę klepsydrę?
- To jest zmieniacz czasu - szepnęła Hermiona - (...) Profesor McGonagall kazała mi przysiąc, że nikomu nie powiem. Musiała napisać mnóstwo listów do Ministerstwa Magii, żebym mogła to mieć.
Zmieniacze nie bez powodu znajdowały się w Departamencie Tajemnic. Pomyślcie tylko - gdyby każdy chciał zmienić coś w swoim życiu wystarczy, że użyłby zmieniacza.
Sytuacja nico nie przemyślana przez autorkę ale jakoś można nagiąć wyobraźnię^^
|
|
|
12-05-2007, 12:02
|
|
|
Czytelnik horoskopów
|
Zmieniacz czasu ma dwie dobre strony. Otóż: można kogoś uratować poprzez cofnięcie się w czasie i nigdy nie spóźnić się na lekcję  .
|
|
|
12-08-2007, 12:01
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Zmieniacze to bardzo skomplikowane urządzenia i rzeczywiście Rowling nie do końca przemyślała ich działanie. Podejrzewam, że właśnie dlatego postanowiła je zniszczyć w 5 części.
Co do akcji z przed 13 lat...może wtedy jeszcze ich nie było??? Przecież w takim wypadku można by ich było użyć w celu by zapobiec okrutnemu losowi jaki spotkał Longbotomów.
A skąd wiemy ,że ministerstwo jednak ich nie używało??? Co do tego nie mamy pewności.
Do autorki tematu; Wybacz ,że zwrócę uwagę, ale powtarzasz błąd w wyrazie ''otóż'' Piszesz je przez ''u''...
To the days I try to lose''
|
|
|
12-08-2007, 20:11
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
heh.. mój błąd xP
Zgodzę się tu, że nie do końca było przemyślane działanie zmieniaczy. Można by było je wykorzystać do całej masy rzeczy, ale z drugiej strony książka straciłaby główny wątek.. A czy komukolwiek chciało by się ją wtedy czytać?
I być może właśnie dlatego zostały zniszczone w 5 części. No ale pozostaje tylko zastanawianie się nad tym faktem.. chociaż nigdy nie możemy mieć pewności co Rowling chodzi po głowie xD
|
12-10-2007, 10:30
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
No, nie możemy być babki pewni, ale to dobrze; trzyma w napięciu. Ja osobiście chciałabym w 7 części dowiedzieć się czegoś więcej o Departamencie Tajemnic. To mnie po nocach trapi...Mam nadzieję ,że Rowling w ostatnim tomie ujawni rąbka tajemnicy...B)
|
|
|
12-10-2007, 13:59
|
|
|
Senior Member
|
O departamencie..? a co konkretnie.. ;) rozwiń proszę, bo jeśli chodzi o departament, to on sam w sobie ma tyle tajemnic że głowa boli.. xD
Ja to bym wolała żeby nie wszystko zostało wyjaśnione. Wtedy skończyłoby się całe dążenie za wszelką cenę do prawdy. Po prostu nie będzie nad czym rozmyślać.. xP hah.. chociaż też nie powinniśmy traktować tego jak prawdziwe fakty, które po dokładnej analizie staną się jasne. Rowling stworzyła swój własny świat i w każdej chwili może pozmieniać każdy istniejący wątek w książce. Tak na upartego ;)
|
|
|
12-11-2007, 15:14
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Chciałabym na przykład wiedzieć skąd Lupin wiedział co sie stało z Syrjuszem....Pamietacie sytuację kiedy Harry chce pomóc Syrjuszowi wpadającemu za łuk ,a Lupin go powstrzymuje i mówi ,że nie może mu już pomóc??? Skąd wiedział co się z nim stało??Skad wiedział, że Syrjusz umarł???
Strasznie ciekawi mnie też ta komnata o której wspomninał Potterowi Dumbl w swoim gabinecie po śmiercfi Syrjusza...Nad czym tam pracują niewymowni??? I skoro to takie supertajne to skąd Dumbl wiedział ,że coś takiego istnieje???
Cytat:
Ja to bym wolała żeby nie wszystko zostało wyjaśnione. Wtedy skończyłoby się całe dążenie za wszelką cenę do prawdy. Po prostu nie będzie nad czym rozmyślać.. xP hah.. chociaż też nie powinniśmy traktować tego jak prawdziwe fakty, które po dokładnej analizie staną się jasne. Rowling stworzyła swój własny świat i w każdej chwili może pozmieniać każdy istniejący wątek w książce. Tak na upartego
|
Zgodzę się z tymże stwierdzeniem, ale jednak chciałabym poznać pare tajemnic tego niezwykłego miejsca...Mam chcicę na wiedzę i nie mogę się doczekać 7 tomu....:yes:
|
|
|
Zasady postowania
|