Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 07-13-2008, 14:07   #11
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Hip-hop, rap, komercha, etc...

Cytat:
hiphopowa napisała:
Moim zdaniem Lady Mary Jane nie ma żadnego pojęcia na temat muzyki.
Dziecko. Podpieranie sie takimi żałosnymi tytułami jak 'Step up' to po prostu dziecinada. Proszę zastanów się co piszesz, bo teksty w stylu: nie masz zielonego pojęcia o danym temacie, kierowane do mnie, niesamowicie mnie irytują. Chyba logiczne, że nie wypowiadałabym się tutaj, gdybym nie miała zielonego pojęcia o muzyce. A poza tym znasz jeszcze jakiegoś rapera oprócz 50 Centa i Eminema? Tylko nie wymieniaj Snoop Dogga i innych takich. Poprosze undergroundowców.

Cytat:
A jak chciałam zauważyć, że "śpiew" hip-hopu jest podobny do rapu.
Czy ty do jasnej ciasnej, wiesz co piszesz!? Wiesz co to jest hip hop? wiesz, czy nie wiesz? Nie istnieje coś takiegojak śpiew hip hopu. hip hop to jest kultura skarbie. Kultura, w którą wchodzą: grafficiarze, raperzy, beatowcy, skejci itd. W Kulturę Hip Hop wchodzi: graffiti, muzyka rap, podziemie, nielegale itp. Więc nie pieprz, że hip hop to jest muzyka. I że ma swoj śpiew. Bo widać ty nie masz pojęcia o czym piszesz.

Cytat:
Teraz już nie liczy się tekst piosenki. Teraz liczy sie muzyka. Całość utworu. Czy wszystko jest zgrane ze sobą i czy można będzie się można przy nim bezkońca tanczyć. Dobrym takiem przykładem jest utwór

"Low" - Flo Rida & T - Pain
Bo dla Ciebie liczy się tylko melodia, więc nie uogólniaj, bo dla mnie liczą się słowa, które nas pouczają i dają prawdę. Wrrrr ! Czy ten przykład, który w tej chwili podałaś, uważasz za rap? Proszę Cię. Jak już podchodzi to pod dance połączony z popem.Jeżeli ja nie znam się na muzyce, to ty tymbardziej nie masz o niej pojęcia.

Cytat:
Limy napisała:
Nielegale robione pod producenckie wymagania? Chyba nie rozumiem...
Chodzi mi o to, że gdy nagrywasz utwór na legalu, to producenci zazwyczaj nie dawają Ci wolnej ręki. Narzucają tematy. I są to tematy komercyjne, które 'zgładziły' kiedyś dobrych raperów. Owszem, Mezo ma flow, ale cóż z tego, skoro pisze cholerne piosenki o miłości, których mogę posłuchać w radiu?
Żeby się wybić, młodzi artyści zaczynają nawijać o tych samych, powtarzających się sprawach: miłośći, miłości zranionej, miłośći szczęśliwej itd. Aż rzygać się chce.

Cytat:
Maryyy, to jest bossskie! xD Od kilku dni w moim mieście działa Pracownia Dźwięku - każdy może wpaść i coś nagrać, wbijaj! Zrobisz karierę! xD
Kiedyś wpadnę, nagram i wypłynie to na cały karj i wsadzą mnie za kartki, bo mam ochotę nagrać coś o polskim rządzie xDDD

Cytat:
Przyjęło się po prostu mówienie "ambitna muzyka" bez większego zastanawiania się, co to właściwie jest. Dla mnie, podkreślam, DLA MNIE, jest to muzyka z przesłaniem, skłaniająca do przemyśleń, inteligentna. I chyba każdy powinien oceniać sam, co dla niego jest ambitne. Chociaż wiadomo, że jak np. Nowator śpiewa "moja panienka jest taka piękna, każdy ją (ch)wali i nikt nie wymięka" to ambitne to nie jest.
Zgadzam się w zupełności.
Stary 07-13-2008, 14:11   #12
Limonka
Urodzony, by rządzić światem

Limonka na Harry Potter Forum

Cytat:
Chodzi mi o to, że gdy nagrywasz utwór na legalu, to producenci zazwyczaj nie dawają Ci wolnej ręki. Narzucają tematy. I są to tematy komercyjne, które 'zgładziły' kiedyś dobrych raperów. Owszem, Mezo ma flow, ale cóż z tego, skoro pisze cholerne piosenki o miłości, których mogę posłuchać w radiu?
Żeby się wybić, młodzi artyści zaczynają nawijać o tych samych, powtarzających się sprawach: miłośći, miłości zranionej, miłośći szczęśliwej itd. Aż rzygać się chce.
Aa, już rozumiem. Może i tak się dzieje, nie wiem. Bydgoskie podziemie trzyma się dobrze, więc nie rzuciło mi się to w oczy xD.
Limonka jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-13-2008, 14:13   #13
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Eee, ja tu za wiele nie mam do powiedzenia. Poza jednym. Jako osoba, która jako tako zna się na kinie, powiadam wam (xD): Step Up to denny film, bez przesłania, w którym w w zbiorowych ujęciach tańczą manekiny. To nie przenośnia. Nie ludzie, tańczący jak manekiny, tylko zwyczajne manekiny, później podrasowane komputerowo. To jest film o pasji do hip-hopu? To jest plastik.

I nie będę się już tu udzielać i zaśmiecać wam tematu xD
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-13-2008, 14:15   #14
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

Cytat:
Oberżynka napisała xD :
Eee, ja tu za wiele nie mam do powiedzenia. Poza jednym. Jako osoba, która jako tako zna się na kinie, powiadam wam (xD): Step Up to denny film, bez przesłania, w którym w w zbiorowych ujęciach tańczą manekiny. To nie przenośnia. Nie ludzie, tańczący jak manekiny, tylko zwyczajne manekiny, później podrasowane komputerowo. To jest film o pasji do hip-hopu? To jest plastik.
Że jak? To są na serio manekiny? xDDD
Stary 07-13-2008, 14:19   #15
Claire
Administrator

Claire na Harry Potter Forum

Cytat:
Że jak? To są na serio manekiny? xDDD
No. Dokładnie tak. Tylko, że zaraz się na mnie ktoś rzuci, bo nie mogę znaleźć źródła. Wiem, że czytałam o tym w recenzji, jak film wchodził do kin. W każdym razie - szukam.

EDIT: Wiem! To było w magazynie FILM. Czyli, kochani, źródła nie uświadczycie. Mimo tych manekinów, rzeczywiście główna para bohaterów tańczyła okej, ale film jest... No, dno. Nie będę pisać tu recenzji, bo to nie ten temat xD
- I'll find you again.
- I'll see you in another life... when we are both cats.
Claire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-13-2008, 14:41   #16
Veela
Omijać szerokim łukiem

Veela na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Veela

Cytat:
Chcesz żyletkę?
Poproszę. Dwie.

Cytat:
Ta przez takich ludzi jak Ty muzyka spada na coraz niższy poziom.
Nie można powiedzieć, że muzyka spada na niższy poziom. Poprostu taka staje się popularna, co nie znaczy, że nikt teraz nie tworzy dobrej muzyki, bo nie ma na nią zapotrzebowania. Jest. Tylko nie u takich ludzi, jak Hiphopowa.

Cytat:
Czy ty do jasnej ciasnej, wiesz co piszesz!? Wiesz co to jest hip hop? wiesz, czy nie wiesz? Nie istnieje coś takiegojak śpiew hip hopu. hip hop to jest kultura skarbie. Kultura, w którą wchodzą: grafficiarze, raperzy, beatowcy, skejci itd. W Kulturę Hip Hop wchodzi: graffiti, muzyka rap, podziemie, nielegale itp. Więc nie pieprz, że hip hop to jest muzyka. I że ma swoj śpiew. Bo widać ty nie masz pojęcia o czym piszesz.
Amen.

Cytat:
To jest plastik.
Nie sądzę, żeby w łapki Hiphopowej dostał sie kiedyś film o miłości do hiphopu, bo wtedy miała by inne zdanie o Step Up i Step Up 2. Dla mnie to to samo, co High School Musical, czyli najniższa kategoria.

Veela jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-13-2008, 16:33   #17
szpaner a2
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do szpaner a2

Do hip-hopu nic nie mam, bo na nim się wychowałem. I mogę powiedzieć, że 8 lat temu był nieporównywalnie lepszy niż obecnie. Mam na myśli ogół, bo większość tekstów była jednak podobna do wyobrażeń Mary (ale nie wszystkie).
Z Mary muszę się również zgodzić co do tego, że hip-hop nie jest muzyką, ale kulturą. W jej skład wchodzą: rap, graffiti i break dance. Można również zaliczyć klasyczny srtój - czapka z daszkiem, szerokie spodnie z niskim krokiem i bluza z kapturem.
Limonka pisała, że "Moja panienka" nie jest piosenką ambitną. Jak przeczytasz oryginalny tekst tej piosenki (kiedy nie chcieli jaj puszczać w radiu), to się dowiesz, że ta piosenka nie jest o dziewczynie tylko o jakimś trunku. Oryginalny tytuł z tego co pamiętam brzmiał "Moja butelka". Zmienili kilka słów, żeby puszczali ją w radiu. Więc masz rację. Piosenka nie jest ambitna.
szpaner a2 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-13-2008, 16:33   #18
hiphopowa
Junior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do hiphopowa

Rok a morze dwa lata temu leciał taki program o muzyce. Puszczali takie różne bity.
I w pewnym momencie zapowiedzieli taki typowy hip-hop. "Ale zanim usłyszymy najnowszy utwór ********(nie pamietam kogo, ale imie, nazwisko i tytuł piosenki oznaczja **...) to posłuchajmy opini jednego z najlepszych twórców muzyki hip-hop" - powiedział tak prowadzacy program. Ten twórca powiedział tak:
"zanika juz ten typowy hip-hop. nawet najwięksi polskiego hip-hopu jak np. Jeden Osiem L próbuje nowych kombinacji z muzyką pop. Taki typowy hip-hop kryje się jeszce w najmniejszych zakątkach świata, ale nie wszyscy mają ochotę pokazać jak brzmi ten prawdziwy dźwiek muzyki hip-hop".
"Wracając do nowego utworu ********** czy to jest tylko sam hip-hop czy raczej mieszanka dźwięków?" - zapytał prowadzący
"Nie. Tak jak już wspominałem, że na rynku muzycznym nie ma już trgo prawdziwego hip-hopu. Ale pamiętajmy, że muzyka hip-hop jest w nas. I to my możemy ją odkryć piękno tak wspaniałej i niepowtarzalnej muzyki hip-hop w każdej nimalże piosence."

Po przesłuchaniu tego utworu przyznałam temu twórcowi, że tak naprawdę zanika albo jest "kaleczony" po przez miesznie go z innymi stylami muzyki.
hiphopowa jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-13-2008, 17:13   #19
Flegma
Omijać szerokim łukiem

Boże święty. Dziękuję ci hiphopowa. Dziękuję z całego serca za tę wypowiedź. Po prostu...

...leżę pod biurkiem.

Tak, tak, ja też temu twórcowi przyznaję rację! Twórcowie górąąą!

[small]P.S. Ty byłaś tym twórcowem?[/small]
Flegma jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-13-2008, 17:38   #20
E-Vaire
Super Moderator

E-Vaire na Harry Potter Forum

Cytat:
twórcowi
O borze =O *zaczyna się szaleńczo śmiać*
*kończy*
Cholera no xD No jak można napisać 'twórcowi'? XD

Cytat:
P.S. Ty byłaś tym twórcowem?
Nie-e :/ Była twórcem.
E-Vaire jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania