|
12-21-2007, 17:19
|
|
|
Member
|
Czy Harry Potter jest głupi??
Przeczytałam wszystkie części Harrego Pottera i zastanawiam się czy nie są to po prostu średnio inteligentne książki, których jedyną zaletą jest szybka, ciekawa akcja?? Piszcie, co myślicie na ten temat, czy te książki wnoszą coś nowego do naszego społeczeństwa, czy coś nam dają??
Czekam na wasze komentarze
|
|
|
12-21-2007, 20:27
|
|
|
Member
|
RE: Czy Harry Potter jest głupi??
Według mnie książki pani Rowling sa pisane kiepskim stylem, a czytelników przyciąga głównie banalnie prosty, wręcz podwurkowy język i niezwykły świat przedstawiony. Akcja nie jest nawet zbyt szybka ( poza momentami kulminacyjnymi ), ale z powodu jej niezwykłości czytelnik jest ciekawy co się zaraz wydarzy. "Alicja w Krainie Czarów" jest w porownaniu do tego wielkim dzielem literackim.
|
|
|
12-21-2007, 20:59
|
|
|
Moderator
|
No wiesz, jakoś wiele osób czyta te książki i tak nie uważa. Kolejny beznadziejny temat. I nie jest głupi, wam się nie podoba. A to różnica.
|
12-21-2007, 21:31
|
|
|
Praktykant Voodoo
|
Nacia1234 , znów popieram! Kto takie debilskie tematy wprowadza? O co w tym wogóle chodzi? Jeżeli ty uważasz , że Harry jest głupi , to po co wogóle siedzisz na tej stronie? :rip::no:
|
|
|
12-22-2007, 17:44
|
|
|
Member
|
Cytat:
Nacia1234 napisał/a:
I nie jest głupi, wam się nie podoba.
|
No cóż. Jedni umieją budować zdania, a inni nie:lol: Podobnie jest z poczuciem smaku. Jedni go mają, inni nie. Ci pierwsi potrafią odróżnić porządną książkę od farsy i bohaterstwo od głupoty. Tym drugim podoba się wszystko, co zdoła przyciągnąć ich uwagę. Książka o Potterze jest takim czymś.
Cytat:
Goszka napisał/a:
Kto takie debilskie tematy wprowadza?
|
Tą prostą informację możesz znaleźć u początków tematu(nie wymaga to zbyt wiele trudu:smilewinkgrin: ), więc pisanie tego typu pytań jest tylko obrazą osoby, która chce poruszyć dany temat. Zamiast popisywać się wulgaryzmami i dawać świetny przykład całkowitego braku kultury podajcie jakieś kontrargumenty.
Cytat:
Goszka napisał/a:
O co w tym wogóle chodzi? Jeżeli ty uważasz , że Harry jest głupi , to po co wogóle siedzisz na tej stronie? :rip::no:
|
Drodzy liberałowie! Mamy wolność słowa, więc każdy może mówić co chce i komu chce chociażby dla tego, że tak chce. A może syriusz po prostu chce ukazać Wam, że nie ma sensownego powodu do zachwycania się Harrym Potterem. Dziwny jest aż tak wielki zachwyt dla książki, która nie przedstawia sobą nic, co można by nazwać dziełem literackim.
|
|
|
12-22-2007, 17:54
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Harrym może nie. Sama za nim nie przepadam. Ale naprawde czasem niektóre osoby poprostu przesadzają z krytyką Harry'ego Pottera i bohaterów występujących w tej książce.
Cytat:
|
Podobnie jest z poczuciem smaku. Jedni go mają, inni nie. Ci pierwsi potrafią odróżnić porządną książkę od farsy i bohaterstwo od głupoty. Tym drugim podoba się wszystko, co zdoła przyciągnąć ich uwagę. Książka o Potterze jest takim czymś.
|
Słyszałeś kiedyś, że o gustach się nie dyskutuje? Czy to, że komuś podoba się Harry Potter znaczy od razu, że nie ma wyczucia smaku. Uwielbiam Pottera ale czytam też inne ksiązki. Między innymi kryminały Agathy Chirstie, Wichrowe Wzgórza, tylko do literatury polskiej mnie nie ciągnie. Czy przez jedną książke od razu mam być uważana za kogoś kto się nie zna na literaturze? Zresztą czyta go wiele mądrych osób.
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."
Kocham Daemona i Surreal xD
|
|
|
12-22-2007, 18:34
|
|
|
Member
|
Cytat:
Serea napisał/a:
Czy przez jedną książke od razu mam być uważana za kogoś kto się nie zna na literaturze? Zresztą czyta go wiele mądrych osób.
|
Każdy człowiek może czytać HP, np: żeby mieć porównanie, albo żeby mieć się z czego pośmiać. Nie uważam, że bez smaku są wszyscy ci, którzy czytają HP, ale tylko ci, których ta książka zachwyca ( wynika to w oczywisty sposób z treści mojego postu i nie wiem po co się mnie o to pytasz ). Brak jakiegokolwiek zainteresowania literatura polską jest jawnym przykładem braku patriotyzmu:smilewinkgrin:.
|
|
|
12-22-2007, 18:41
|
|
|
Senior Member
|
Uwierz mi na słowo, z tej serii można wyciągnąć dużo. Poddaj ją analizie i zobaczysz. Miałem Harry'ego jako temat na maturę i zdziwiłbyś się ile można nawijać na temat kompozycji i wątków i ich związkiem z mitologią itp. Co do stylu: lepszy niż Sapkowskiego, gorszy niż Tolkiena (to były dla mnie zawsze takie wyznaczniki, pomiędzy nimi da się wstawić 80% fantasy).
|
|
|
12-22-2007, 19:09
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Cytat:
|
Brak jakiegokolwiek zainteresowania literatura polską jest jawnym przykładem braku patriotyzmu.
|
Dziękuje, ze to zauważyłeś! Nigdy nie czułam się jakoś związana z Polską. Z geografi polski jestem beznadziejna. Co innego Włochy!
Cytat:
|
Każdy człowiek może czytać HP, np: żeby mieć porównanie, albo żeby mieć się z czego pośmiać. Nie uważam, że bez smaku są wszyscy ci, którzy czytają HP, ale tylko ci, których ta książka zachwyca (
|
Nieładnie się śmiać z dzieł innych osób. Przyznaje HP jest gorszy od Władcy Pierścieni, ale nie mozna mu zarzucić, że jest złą książką. Zresztą najczęściej uważają tak ci, którzy biorą tą książke dosłownie. A według mnie to poprostu zbieranina metafor i symboli.
- Prędzej zjem dżdżownicę. Żywą.- Ponieważ zemdliło ją na samą myśl o tym, pociągnęła spory łyk brandy. - Choć oczywiście go lubię - dodała. - Może nawet trochę go kocham, tak po siostrzanemu... kiedy nie jest takim upartym fiutem.
- Aha. Tak z pięć minut w miesiącu."
Kocham Daemona i Surreal xD
|
|
|
12-22-2007, 19:15
|
|
|
Member
|
Cytat:
Bubi napisał/a:
Miałem Harry'ego jako temat na maturę i zdziwiłbyś się ile można nawijać na temat kompozycji i wątków i ich związkiem z mitologią itp. Co do stylu: lepszy niż Sapkowskiego, gorszy niż Tolkiena (to były dla mnie zawsze takie wyznaczniki, pomiędzy nimi da się wstawić 80% fantasy).
|
Zgadzam się, styl gorszy niż u Tolkiena. W HP wątków jest sporo, ale to nie świadczy o poziomie książki. Ale za to jakie słownictwo! Po prostu nic nie warte. Ale nie! Książka to tylko kompozycja i wątki! Po co ja w ogóle odpisuję na tym forum? Po co? Żeby uzmysłowić wam kiepskość i niski poziom HP. Jeżeli o całej książce można powiedzieć w 15 minut ( chodzi o maturę ustną, prawda? ) to znaczy, że jest nic nie warta. A, i jeszcze jedno! Bubi, gratuluję zdania matury!
Jeżeli nie chodzi o nową maturę ustną, to przepraszam. Proszę o podanie namiarów, a dodam nowy komentarz.
Cytat:
Serea napisał/a:
Przyznaje HP jest gorszy od Władcy Pierścieni, ale nie mozna mu zarzucić, że jest złą książką. Zresztą najczęściej uważają tak ci, którzy biorą tą książke dosłownie. A według mnie to poprostu zbieranina metafor i symboli.
|
Przynajmniej zgadzamy się co do WP. A książka o Harrym jest pełna metafor i symboli. Zawsze ciekawiło mnie, co symbolizjue rzucanie uroków lub czysta, bezinteresowna nienawiść. Możesz mnie oświecić:lol:
|
|
|
Zasady postowania
|