|
01-29-2008, 20:06
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Nowy epilog
Jak powinien wyglądać waszym zdaniem epilog do HP7?
Wielu osobom bardzo nie podobał się napisany przez Rowling..
|
|
|
01-29-2008, 20:09
|
|
|
Junior Member
|
RE: Nowy epilog
Żeczywiście, epilog Rowling nie był zachwycający..
Trochę przesłodzone jest to, że Ron zeszedł się z Hermioną, a Harry i Ginny nazwali swoje dziecko Albus Sewerus.. Taki Happy End ;/
|
|
|
01-29-2008, 22:14
|
|
|
Junior Member
|
Dla mnie? Na pewno akcja powinna dziać się wcześniej, a nie 19 lat póxniej. Może wiek 20-25 lat głównego tria. Taki opowiedziany z dystansu dzień Harry`ego aurora, wplecione w to efekty jego sławy, spotkania z Ginny i ich planowany ślub. Troszkę o Ronie i Hermionie (którzy już powinni być po ślubie), wzmianka o kontaktach z Malfoy`em, trochę o tym co się dzieje z Georgiem, Luną, Teddym (kto się nim opiekował?) i Nevillem (nie tylko to, ze jest nauczycielem!). Na pewno nie chcę nic słyszeć o żadnych DZIECIACH >.<
|
|
|
01-30-2008, 00:35
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Zgadzam się z Gucią. Żadnych dzieci  Nie to, że mam coś przeciwko, ale po prostu nie mogłam sobie wyobrazić podchodzących pod czterdziestkę Harry'ego, Rona, Hermionę i Draco. To przekracza moją wyobraźnię. Według mnie epilog powinien dziać się jakieś 3, 5 lat po końcowych wydarzeniach. I żadnego mi tam nadawania imion po rodzicach Harry'ego. Severus i np. Syriusz by jeszcze przeszły, ale Albus Severus, to już porażka. A wy jak sądzicie?
|
|
|
01-31-2008, 14:22
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Epilog to epilog. Niby tak wam się to wszystko nie podoba, a jednak sądzę, że to w realnym świecie mogłoby się tak skończyć. Jedyne moje zastrzeżenia do epilogu to to, że jest on wyjątkowo niedokładny i musiałem przeczytać go z 5 razy, aby cokolwiek z niego zrozumieć. Gdyby trochę dokładności wszystko byłoby bardzo dobre. Niektórzy w epilogu spodziewali by się jeszcze jedną długość książki, ale to nie możliwe. Są tam wszystkie najważniejsze wydarzenia, ale trzeba pamiętać, że dla prawdziwego fana HP dużo w nim brakuje. Więc ostatecznie epilog zostaje wszystkim i niczym.
|
|
|
01-31-2008, 19:20
|
|
|
Junior Member
|
Zgadzam się w 100% z AlSev. Ja aż takich bardzo mocnych zastrzeżeni to nie mam do epilogu bo bardzo mi się podobał, ale mógł być dłuższy i Rowling mogła by napisać coś o Lunie i więcej o Nevilu, w ogóle to trochę o wszystkich.
|
|
|
01-31-2008, 19:35
|
|
|
Jeszcze zdrowy miłośnik fantasy
|
Cytat:
Voldzio napisał/a:
Żeczywiście, epilog Rowling nie był zachwycający..
Trochę przesłodzone jest to, że Ron zeszedł się z Hermioną, a Harry i Ginny nazwali swoje dziecko Albus Sewerus.. Taki Happy End ;/
|
Przecież o tym że Ron z Hermioną się zejdą było wiadomo już od dawna bo autorka to pokazywała nie bezpośrednio, a to że Harry z Ginny się zejdą wiadomo było od 6 tomu, a to że nazwali swoje dziecko Albus i Sewerus można było się spodziewać..
|
|
|
01-31-2008, 20:42
|
|
|
Fan "Strefy 11" i tarota
|
Wątpię, żeby Jo pisała tą książkę dla dzieci. Chyba liczy się z tym, że jeśli ktoś zaczął czytać Harry'ego mając np. 10 lat, to teraz ma 17 albo 18. Rowling wiedziała o tym i ten tom jest według mnie najpoważniejszy, najbardziej prawdziwy z dotychczasowych. A wyobrażacie sobie koniec przygód Pottera bez Happy Endu? Ja nie i choć momentami wkurzyła mnie sielankowość epilogu, to teraz ją doceniam. Dzięki niej łatwiej nam się pogodzić z tym, że to koniec. Choć mimo wszystko, trudno.
|
|
|
01-31-2008, 21:36
|
|
|
Junior Member
|
Nie mam większych zastrzeżeń, ale rzeczywiście takie epilog, jaki przedstawiła Gucia byłby napewno ciekawszy. W ogóle to mi się nie podoba to, że już nie będzie kolejnej książki! Ta była stanowczo za krótka! Mogłabym wiecznie czytać Haryy'ego...
że zdobędziemyz czasem ukochaną osobę,
a reszta jest czysta fantazją..."
Człowiek juz taki jest - zastępuje strachem
większość swoich emocji" Paulo Coelho
|
|
|
02-01-2008, 11:09
|
|
|
Junior Member
|
Szceże powiedziawszy myślę, że taki a nie inny eilog napisany przez autorkę miał czemuś służyć... Wydaje mi się że dla ludzi którzy naprawdę pokochi jej bohaterów, takie zakońcenie stanowi pewnego rodzaju furtkę.
Niejednokrotnie zdżało mi się iść ulicą i myśleć o przygodach Harrego i jego przyjaciół, myśleć o różnych rozwiązaniach, o poświęceniach... ten epilog pozwala mi rowinąć myśli i fantazję na dużo wyższym poziomie, pozwala na moją własną histoirę trwającą 19 lat...
|
|
|
Zasady postowania
|