Wróć   HPN.pl > Harry Potter > Książki > Insygnia Śmierci

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 02-05-2008, 09:06   #1
DarekMarkowski
Czytelnik horoskopów

Domyślnie Co Myślisz o Całej sadze po przeczytaniu ostatniej Części

Miałem możlwość przeczytanie 7 części już dużo wcześniej niż była Polska premiera lecz czekałem na orginalne tłumaczenie Polkowskiego.
Moim zdaniem książka od samego początku ma swój klimat.
Wprowadza nas pierw w świat Magii, pokazuje nam że i tam nie jest różowo.
Opisuje nam Młodzieńca który od samego początku a i nawet wczęśniej nie ma łatwo czy w świecie ludzi czy czarodziejów.
Nie rospisując się uważam że Książka dorasta nie tylko z bohaterem ale i też z czytelnikiem. Miałem zaszczyt tego doświadczyć bo już od 7 lat interesuje się Harrym Potterem i dorastałem razem z jego postacią.

Myślałem po 6 części że 7 nie może nas za bardzo zaskoczyć. Wiedziałem prawie napewno że Harry Jest Horkruksem ale nie wiedziałem tylu spraw które się wyjaśniły w sześciu ostatnich rozdziałach Insygniów Śmierci.

PO odłożeniu Książki czuje niedosyt. Tego czego nie ma w książce trzeba sie domyśleć a to już nie jest tak zagadkowe i niesamowite jak czytanie twórczości J.K.Rowling.

Prosze napiszcie co wy myślicie po przeczytaniu całej sagi.
DarekMarkowski jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-05-2008, 09:53   #2
Ginny363
Member

Wyślij wiadomość przez MSN do Ginny363
Domyślnie RE: Co Myślisz o Całej sadze po przeczytaniu ostatniej Części

Hmm. Ja zaczęłam czytać sagę dopiero jak oglądnęłam pierwszą część na kasecie, ale uważam tak jak ty ze książka dorasta z czytelnikiem. Mnie się bardzo to wszystko podobało, w ogóle ten magiczny świat. Rowling potrafi budować nastrój. Kocham czytać Harrego mimo ze tak dobrze go znam. A rzeczy których autorka nie wyjaśniła, to może właśnie na tym polega żebyśmy się sami domyślili albo snuli wątki. Najbardziej wkurzają mnie tylko osoby, które czepiają się jakiś niewyjaśnionych spraw i niedomówień. Przecież to jest świat magii.... W zupełności się z Tobą zgadzam
Ginny363 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-05-2008, 11:58   #3
SalazarSlytherin
Junior Member

Moim zadaniem trochę (a nawet bardzo) żal, że to już ostatnia część... Mogła by to jeszcze pociągnąć, wyjaśnić wszystko żeby czytelnik był syty. A tak to dużo spraw zostaje w strefie domysłów... SZKODA że nie będzie (prawdopodobnie) już następnych tomów...
SalazarSlytherin jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-05-2008, 15:08   #4
Natalia_Potter
Mięso armatnie

Książki o Harrym Potterze są świtne! Nie moge uwirzyć, że to już koniec Zaczęłam czytać nie tak dawno.. ale i tak uwielbiam te książki. Zbieram wszystko co jest z nim związane. Uważam, że Rowling napisał coś niesamowitego Lepszych książek w życiu nie czytałam. Szkoda że już nie będzie nic nowego o Harrym.. ale jeżeli by napisała następną część to już by nie była taka fajna.. stałaby się inna.. :@ Uwielbiam Harry'ego!
Natalia_Potter jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-05-2008, 15:39   #5
AlSev
Fan "Strefy 11" i tarota

Wyślij wiadomość przez MSN do AlSev

Myślę to, co myślałem po przeczytaniu każdej kolejnej części, czyli po prostu ZNAKOMITA!!!

Oczywiście szkoda, że to ostatnia część, ale niestety nic nie trwa wiecznie...
Stary 02-05-2008, 20:18   #6
Ana93
Member

Mimo że mam 15 lat jestem fanką Pottera od samego początku. Czyli ile? 8 lat? Jak się mylę to mnie poprawcie I niektóre fragmenty HP, emocje jakie przeżywają bohaterowie zrozumiałam dopiero czytając całą sagę od nowa. Siedmio, ośmiolatce i nawet potem, dajmy na to, dwunastolatce jednak trudno jest zrozumieć niektóre uczucia, dlatego faktem jest, że do tego trzeba choć trochę podrosnąć. I wiem, że nadal muszę jeszcze trochę podrosnąć, by nazwać się "dorosłym" (choć mi się tam wcale nie spieszy xP), więc za kilka lat zrozumiem pewnie jeszcze więcej, nawet jeśli teraz jest to mało prawdopodobne (bo przecież ja wiem wszystko! :lol: ) I chyba to mi się najbardziej podoba. Niezależnie od tego, ile masz lat, czytasz i odkrywasz wszystko na nowo.
Ana93 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-05-2008, 22:52   #7
Ksiaze_Pol_Krwi
Junior Member

heh jestem trochę rozgoryczony tym iż to jest już koniec tej wspaniałej sagi o trójce przyjaciół... za pare lat przekaże swoje książki dzieciom aby i one mogły się zagłębić w świecie który dał mi tyle szczęścia i zapomnienia o otaczającym mnie świecie.
Ksiaze_Pol_Krwi jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-06-2008, 13:02   #8
Ges-en-la
Junior Member

No dokładnie. Nie wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie przeczytały Harrego Pottera! Chciałabym, żeby i one mogły znaleźć się chociaż na chwilę w tym świecie Nie dopuszczam do siebie myśli, że może im się nie podobac! To byłby dla mnie wielki cios! A co do sagi, to jest niesamowita. Słowami nie da się jej opisać, nie da się opisać tego co czułam gdy książki czytałam i co teraz czuje, gdy wiem, że to już koniec. Szczerze mówiąc to jeszcze chyba do mnie nie dotarło, że nie będzie więcej przygód tego wielkiego bohatera (bo chyba po tym co zrobił mogę go tak nazywac!)
Ges-en-la jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-06-2008, 13:15   #9
DarekMarkowski
Czytelnik horoskopów

Po Książce możemy jeszcze czekać na ekranizacje 2 ostatnich części. Może przez ten czas J.K.Rowling zdecyduje sie coś napisać. np. coś związanego z Młodością Dumbledora albo co się działo przez te 19 lat.
DarekMarkowski jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 02-06-2008, 16:22   #10
Ges-en-la
Junior Member

Podoba mi się twój tok myślenia Zaraź mnie tym optymizmem! Swietnie byłoby poczytac jeszcze o Harrym A po za tym chyba każdy chciałby się dowiedzieć co działo się przez te 19 lat
Ges-en-la jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania