Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Kosz

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 04-24-2008, 11:14   #1
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell
Domyślnie Strach przed Grossem...

Książka pt. ''Strach'' napisana przez Tomasza Grossa wzbudziła już wiele kontrowersji wśród czytelników. By sama przekonać się czy książka rzeczywiście warta jest tego całego zamieszania sama sięgnęłam po ''Strach'' i ... przeraziłam się! Co mnie tak przeraziło? Praktycznie wszystko począwszy od głupoty mediów ,które wywołały burzę w szklnace wody i na języku i faktach kończąc.
Zacznę od mediów... Zanim książka ukazała się w Polsce, każdy środek przekazu grzmiał o nowej pozycji Grossa jaką robi furorrę za oceanem. Wszyscy w napięciu czekaliśmy na szokujące wydanie polskie a tu masz babo placek...
Długo oczekiwałam na to by książką wpadła mi w ręce , bo okazała się prawie niedostepna.
A jakież zaskoczenie sprawiło mi jej czytanie! Jak już gdzieś na forum wspominałam; czułam sie jakbym czytała jakąś powieść fantasy.Kiepską powieść fantasy :rol:
Język literacki kompletnie do mnie nie trafił a całą strukturę książki popsuła jej budowa: wyciągi z niby wiarygodnych źródeł jakie zamieszcza autor w książce przeplatane są jego osobistymi subiketywnymi wypowiedziami co daje nam niesamowity kontrast. Sprytny chwyt: autor miesza ''fakty'' z własnymi poglądami dając nam wrażenie , że to co pisze jest jeszcze bardziej prawdziwe.
Aczkolwiek śledctwo przeprowadzone w sprawie książki wykazuje, że Gross nie korzystał z żadnych polskich archiwów dotyczacych stosunków polsko- żydowskich po II wojnie światowej. Ciekawe, skoro opisuje zdarzenia mające miejsce w Polsce...
Bo właśnie tego dotyczy książka; próbuje ukazać relacje między Polakami i Żydami po wojnie. Ściślej mówiąc; Gross oskarża , zarzuca bądź przpuszcza , że Polacy zabijali Żydów tak jak to robili Niemcy w czasie II wojny światowej.
Cóż sama teoria nie zaszokowała mnie bo słyszałam o niej wcześniej. Ale książka Grossa w żaden sposób nie utwierdziałaby mnie w przekonaniu , że moi rodacy zabijali Żydów bez skrupółów. Może wyda wam się , że jestem ograniczona czy zbyt patriotycznie nastawiona , ale nie wierzę człowiekowi , który został wygnany z Polski i teraz moim skromnym zdaniem mści się za krzywdę jaką wyrządziła mu ojczyzna.
Nie jest przekonywujący ani wzruszający i nie czyta się go z wypiekami na twarzy , co jedynie z sceptyczną minąm, szczególnie kiedy przebrnie sie przez pierwsze pare stron. Ale cóż drodzy czytelnicy- oceńcie wysiłki pisarza sami i przekonajcie się czy warto było poświecić czas na czytanie książki. Mój był nieco stracony.
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line  
Stary 04-24-2008, 20:11   #2
blackberry
Senior Member

Wyślij wiadomość przez MSN do blackberry
Domyślnie RE: Strach przed Grossem...

Swoją opinię na ten temat już umieściłam gdzie indziej. A niedawno znalazłam ciekawy felieton na temat rzeczonej ksiażki :
http://ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,35590,wiadomosc.html
blackberry jest off-line  
Stary 04-25-2008, 10:23   #3
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell
Domyślnie RE: Strach przed Grossem...

Wydaje mi się, ze gdzieś ten felieton już czytałam. A wiec zacznę od tego:

Cytat:
Są to rzeczy obrzydliwe, to znaczy takie, od których chciałoby się odwrócić wzrok – tak, jak dziecko odwracając wzrok od czegoś niemiłego może sobie powiedzieć, że „tego nie ma”.

Według autora tego felietonu te rzeczy są obrzydliwe - według mnie- nie.
Naczytałam się już tylu okropnych rzeczy o okrucieństwu ludzkim i cierpieniu , ze to co napisał Gross nie wzruszyło mnie ani mną nie wstrząsnęło. Nie jestem gruboskórna i nie jestem też antysemitką - Gross mnie po prostu nie przekonał i tyle.

Cytat:
A z drugiej strony – czego się mogłem spodziewać? Przecież każdy z nas uczył się w szkole, do czego chłopstwo polskie bywało zdolne (a o nizinach społecznych pisze głównie Gross): do wydawania powstańców styczniowych w ręce carskich patroli, do wyrżnięcia galicyjskiej szlachty w czasie Rabacji; kiedy ludzi naprawdę „piłą rżnęli”. Ale tośmy wszystko zapomnieli.

Na historii parę lekcji temu przerabiałam powstanie styczniowe, listopadowe i rabację chłopską i wierzyć mi się nie chciało, że moi rodacy zdolni byli zabijać swoich dla własnego bezpieczeństwa , które zapewnić im niby miał obcy człowiek. Jednakże nie można porównywać do siebie tych dwu zdarzeń- w historii nigdy nie można niczego ze sobą porównywać, bo jest abstrakcja nie mając sensu! Autor oczywiście nie dokonuje bezpośredniego porównania ale czytając między wierszami- taki ma zamiar.

Cytat:
Bo nie da się przejść obojętnie obok tak ogromnego, powszechnego i bolesnego aktu niesprawiedliwości.

To jest chyba najgłupsze zdanie z tego całego felietony, kompletnie odbiegające od rzeczywistości. DA sie przejść całkowicie obojętnie obok ludzkiego nieszczęścia i to się dzieje TERAZ i w KAŻDEJ chwili. Czy muszę tą tezę potwierdzać?

Cytat:
Nie umiem sobie wyobrazić, jak po wojnie można było wywlekać ludzi z pociągów za „zły wygląd”, krzycząc do nich po niemiecku (znaczące, nieprawdaż?), a następnie rozstrzeliwać w polu; ani nawet jak można ich było złośliwie „kłuć agrawką” (pisownia oryginalna z listu pewnej pani, która w ten sposób fologowała swojej niechęci do żydowskich współpasażerów przez kilka godzin jazdy pociągiem); nie umiem sobie wyobrazić jak dobrzy ojcowie rodzin rozbijali obcym ludziom głowy na miazgę metalowymi klockami, wyrzucali młode kobiety przez okna, kamienowali chłopaka stojącego w strumieniu. Są to dla mnie rzeczy niepojęte i ohydne.

A dla mnie jest zrozumiałe a Gross sam daje odpowiedź na to frapujące autora felietonu pytanie: Strach. Gdyby w Polsce miały miejsce takie zdarzenia w tak dużej mierze jak to opisuje Gross to były one spowodowane strachem. A strach to jedna z najbardziej dziwnych, nieopisanych i nieprzewidywalnych emocji jakie może odczuwać człowiek. Wiem co może z człowiekiem może zrobić strach i jak szybko go zniszczyć.

Cytat:
Gross, wspominając równocześnie pięknie o Polakach, którzy Żydów ratowali w czasie wojny, pokazuje powszechność antysemityzmu i powszechność przyzwolenia na zbrodnie, przestępstwa, a nawet maleńkie wykroczenia i nieprzyjemności. Pokazuje, że antysemityzm to szeroki wachlarz spraw, począwszy od krzywdzących słów, wyzwisk, haseł „No, za to wybicie żydków to się Hitlerowi pomnik należy”, przez odprawianie z kwitkiem petentów ze „złym nazwiskiem”, zamienianie synagogi na kino, kłucie agrafką, bicie, aż po morderstwa.

Gross dzieli w swej ludzi na złych i dobry. Niestety to nie jest Harry Potter gdzie są śmierciożercy i aurorzy- to jest świat realny gdzie nie ma ludzi złych do szpiku kości i nie ma ludzi dobrych jak gołąbki. To jasne , że w kraju gdzie przed chwilą wybijano doszczętnie jedną rasę , ludzie będą próbowali chronić swoją skórę za wszelką cenę by chronić SIEBIE. Człowiek w chwili niebezpieczeństwa zachowuje się jak typowy ślizgon_ obchdzi go jedynie własny tyłek.

Cytat:
Podnoszono czasami zarzut, że Strach to nie książka historyczna, ale „zabawa w psychoanalizę narodową”.

Dla mnie ''Strach'' to ani to ani to. Książka ta jest kontynuacją wywodów sfrustrowanego emigranta , która rozpoczął wraz z ''Sąsiadami'' .
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line  
Zamknięty temat

Zasady postowania