Wróć   HPN.pl > Pozostałe > Inne

Odpowiedz

Narzędzia tematu Wygląd
Stary 07-05-2008, 18:21   #1
Nacia1234
Moderator

Nacia1234 na Harry Potter Forum

Domyślnie Forum zmienia ludzi?

Osobiście udzielam się na wielu forach internetowych. Poznaje wielu ludzi, jedni ciekawi, tacy, którzy mają własne poglądy na życie, inni, tylko cytują, kompletnie zgadzają się z innymi. W ogóle nie zastanawiają sie nad danym tematem. Następni kształtują swoje poglądu dopiero na forum. Moim zdaniem jest to nawet większość. Ale czy to, o czym napisali jest prawdą? Czy stosują się do tego w życiu codziennym? I wreszcie postawione w tytule tematu pytanie, czy forum zmienia ludzi? Co o tym myślicie?
Stary 07-05-2008, 18:31   #2
Lady Mary Jane
Moderator

Lady Mary Jane na Harry Potter Forum

Domyślnie RE: Forum zmienia ludzi?

Ughm... Sądzę, że fora nie tyle, co zmieniają ludzi, to dają czasami im nowe osobowści, charaktery zostają zmienione. Przykładowo ja; owszem - byłam neonem. Nieobeznana w internceie (bądź, co bądź mam go dopiero od roku.) zagościłam na tym forum i zachowywałam się jak dziecko neo. nie, nie pisałąm krótkich, bezsensownych postów, ale uwierzcie mi - zachowywałam się infantylnie. I dziecinnie. I wierzyłam we wszystko. Zajrzałam na forum i totalnie zmieniłam swoje dotychczasowe zachowanie. Zobaczyłam jak ludzie się zachowują (nie, nie na wszystkich przykładach, ale ludzie o których mówię, chyba wiedzą, że są właśnie nimi), jak wyrazają swoje opinie. nie raz były kontrowersje ^^. Przyglądałam się z boku, za czasów ellertGrindelwalda xD. No cóż - przyznam, że nauczyłam się wielu ciekawych rzeczy o ludziach, życiu... Ale także o zwykłych sprawach.
Są co prawda tacy ludzie, którzy zmienili się dla innych. Bo sami chętnie zostali by, tymi - jakby to powiedzieć - naiwnymi dziećmi, które używają nieskończenie wielu emotek w jednym poście. No cóż, ja sama zrozumiałam, że to nie ma sensu. Ten rok, dał mi do myślenia, że tak powiem ^^.

Nie, ja się nie zmieniłam dla innych. Nie zmieniłam się dlatego, bo chcę, żeby uważano mnie za inteligentną, żeby mnie podziwiano za nie wiadomo jakiej długości posty. Ja chcę być po prostu sobą. Dojrzałam ;] Ale jeszcze długa droga przede mną... Oj długa ^^.

Emdżej.
Stary 07-05-2008, 18:41   #3
ishar
Świr wymagający opieki

ishar na Harry Potter Forum

Jeśli ma się dystans do internetowych mądrości itd, można się sporo nauczyć. Można spotkać ludzi, których poglądy znacznie wpłyną na nasze postrzeganie świata w różnych aspektach życia.
Ja sporo zmieniłem swoje nastawienie świata pod wpływem szczególnie jednego forum, tak bardzo, że obecnie ciężko byłoby mi stwierdzić, czy więcej nauczyłem się o życiu w internecie, czy własnym doświadczeniem (może nieco przesadzam, bo jednak nic nie zastąpi własnych doświadczeń, ale...). Głównie dlatego, że na forach były poruszane tematy często mi obce, mogłem obserwować ludzi, wyciągać wnioski z ich rozumowania i postępowania w zależności od sytuacji, jakie im się przytrafiły. Unikać ich błędów, poznawać rożne sprawy widziane oczami innych, spróbować zrozumieć innych. Moim zdaniem, to bardzo pożyteczne, szczególnie dla ludzi młodych, którzy mogą zdobyć informacje, doświadczenia z rzeczami, które jeszcze ich nie spotkały.
Ale to tylko i aż internet - dystans to podstawa.

Jeszcze jedno - to nie forum zmienia ludzi, ale ludzie to forum tworzący wpływają na innych ludzi.
ishar jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-05-2008, 18:58   #4
Mistrzyni_Afrytow
Praktykant Voodoo

Mistrzyni_Afrytow na Harry Potter Forum

Nie jestem pewna, czy forum rzeczywiście zmienia ludzi, lub ( jak stwierdził Casanova ), czy ludzie tworzący forum zmieniają innych. Mogę się zgodzić, że dzięki dyskusją mamy szanse nauczyć się czegoś nowego, dowiedzieć, zmienić swój pogląd. Uczymy się również bronic swoje zdanie ( niestety nie wszyscy potrafią to robić w formie dyskusji ), wyrażać je i przedstawiać za pomocą liter. Często nasze wypowiedzi wyglądają jak prawdziwe wypracowania, nasze własne przemyślenia, które zazwyczaj trudno ująć szczególnie, jak jest się w wieku szkolnym i "ta głupia baba od polaka każde nam pisać jakieś durne wypracowanko". Tutaj jesteśmy tez w stanie zobaczyć inne formy dyskusji, bronienia własnego zdania, podziału... A także niesprawiedliwości, wyśmiewania cudzego zdania, czy braku argumentowania popartego jedynie "Sądziłam, że z Tobą da się dyskutować". I nie pisze tego wyłącznie o tym forum, tak było na prawie każdym, z jakim się spotkałam.

Możemy dzięki forom dyskusyjnym zmienić własne poglądy, miłość do danego gatunku muzyki i tak dalej, ale tak naprawdę... Chyba się całkiem nie zmieniamy. Mamy możliwość nauczenia się wielu ważnych i przydatnych form wypowiedzi, ale forum nie zastąpi nauk życiowych. Nic nie zmieni Nas tak, jak "real", jak życiowe przeszkody. Tutaj możemy udawać inteligentnego, obytego, wszystkowiedzącego, ale w życiu już tak łatwo nie jest. I trudniej jest znieść wyśmianie w realnej codzienności niż przeczytanie "Jakie z Ciebie dziecko neo, jakaś Ty mądra inaczej" i tak dalej. Do internetu podchodzę bardzo sceptycznie. Nic nie zastąpi Nam tego co dzieje się tutaj, wokół Nas.

A co do dystansu, to wpierw polecam nauczyć się dystansu do siebie, a potem dopiero do innych rzeczy, bądź ludzi.

Skoro nie mam nadziei, abym jeszcze zaznał,
Niepewnej chwały określonej chwili.
Skoro nie sądzę.
Skoro wiem, że nie zaznam,
Prawdziwej mocy, która przemija.
Skoro nie mogę pić,
Skąd piją kwiaty drzew i źródła rzek,

bo nic tam już nie ma.
Mistrzyni_Afrytow jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-06-2008, 18:30   #5
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Miss Bagwell na Harry Potter Forum

Wyślij wiadomość przez MSN do Miss Bagwell

Moim zdaniem to nie forum , ale ludzie którzy się na nich udzielają mogą cię zmienić. I jeżeli to są pozytywne zmiany to nic do nich nie mam.
Mnie np. trochę zmieniło forum na który udzielam się od dawna- oficjalne forum Platformy Obywatelskiej. Szukalam forum na którym mogłabym pogadać z ludzmi o polityce, rządzie, Polakach i Polsce. No i znalazałam. xD
Czego się tam nauczyłam? Dystansu w sprawowaniu władzy- od kiedy jestem moderatorem zupełnie zmieniłam swoje podejście do tej sprawy. Będąc adminem na Hogs myślałam , że jestem cool i wszytko mi wolno bo jestem ''zielona''.
Skończyła się przygoda tak jak sie musiała skończyć. :P
Na forum PO wygląda to zupełnie inaczej- ludzie nie wyzywają cię od idiotów (czasem zdarzy się i taki rodzynek), nie używają wulgaryzmów etc. Po prostu klasa. Ale za to krytyka...hm, to właśnie tam nauczyłam się konstruktywnej krytyki, sama będąc nieźle często zjeżdżaną. ;]
No i najważniejsze- skrystalizowałam swoje poglądy (nie do końca rzecz jasna) i spojrzenie na politykę. Uczę się od ludzi , którzy siedzą w tym od dawna i mają doświadczenie i to jest genialne. A że ma to jakiś wpływ na mnie? Nie szkodzi, bo nie uważam by był on zły.
To the days I try to lose''
Miss Bagwell jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Stary 07-10-2008, 12:14   #6
Nacia1234
Moderator

Mi chodziło o forum, jako o całokształt. Nie o te kilka działów, które w ogóle nie mają na nic wpływu. Forum, prawdziwe forum, ogólnei rzecz biorąc, nie istaniałoby bez osób, które go tworzą.
Stary 07-11-2008, 20:26   #7
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Powiedz Naciu tak szczerze : czy założyłaś ten temat pod wpływem...hm, jakieś doświadczenia? B)
Stary 07-18-2008, 19:01   #8
Nacia1234
Moderator

Cytat:
Miss Bagwell napisał/a:
Powiedz Naciu tak szczerze : czy założyłaś ten temat pod wpływem...hm, jakieś doświadczenia? B)
Powiedz mi Miss, to jakaś aluzja? Przeczytaj dokładniej mojego pierwszego posta, i jesli chodzi ci o to, o czym myślę (xD), to mylisz się. o.O
Stary 07-18-2008, 20:16   #9
Miss Bagwell
Praktykant Voodoo

Ach , to nie żadna aluzja tylko zwyczajne pytanie. xD Ale wiedzę, że jednak coś w tym jest ... B)
Nie musisz w każdym moim poście doszukiwać się jakiś ''głębi''. ;P
Stary 07-18-2008, 23:25   #10
agatqa92
Praktykant Voodoo

agatqa92 na Harry Potter Forum

Hmm.. Więc może ja napiszę tak: udzielając się na h-p.net można być kim się chce. Można mieć w nicku 'magda' i mówić, że ma się 17 lat, a przy okazji naśladować dziewczyny jakimi zawsze chciało się być, tak naprawdę mając na imię ania, mieć 14 lat i nie do końca określoną osobowość. To tak na marginesie, bo jestem pewna, że niektórzy tak właśnie robią, logując się na podobnych stronach.
Myślę, że forum nie zmienia. Uczy, ale nie zmienia. Nadaje poglądy, zmienia niektóre opinie na dany temat, uczy dystansu do wszystkich spraw, ale nie zmienia nas samych. Nas jako ludzi. Przecież tego wszystkiego (poglądów, opiń, dystansu)uczymy się przez całe życie i jestem pewna, że osoby, które nigdy nie udzielały się na forum, poprzez znajomości z ludźmi nie-virtualnymi, a realnymi, uczą się tego samego. Przecież nasi 'zwyczajni', realni znajomi, z którymi poruszamy te wszystkie tematy, które są założone na forach, także wyrażają opinie odmienne do nas (tak jak ludzie tutaj), które z biegiem czasu zaczynamy rozumieć i przyznajemy im racje (nie zawsze).

Nie wiem jak wiele zrozumieliście z tego co napisałam. Czasem łatwiej byłoby mi to powiedzieć niż napisać tak, zeby wszyscy zrozumieli. Ale przecież tego też uczy forum. Żeby nauczyć się poprawnie i ze zrozumieniem pisać ;P
agatqa92 jest off-line   Odpowiedź z cytowaniem
Odpowiedz

Zasady postowania