|
03-02-2007, 19:37
|
|
|
Member
|
Pamiętniki Księżniczki :lol:
Książki raczej dla dziewczyn, ale świetne i są u mnie na 2 miejscu po HP
Jest to seria o dziewczynie, która w wieku 15 lat dowiedziała się, ze jest księżniczką Genowii, no i teraz jest trochę sprzeczności pomiędzy książką i filmem ponieważ w filmie jej ojciec nie żyje a w książce owszem no i w ksiązce babka jest wredna a w Filmie nie. Wolałabym, zęby film był bardziej podobny do książki, ale cóż...
wypowiadajcie się
|
|
|
03-03-2007, 09:20
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
RE: Pamiętniki Księżniczki :lol:
Nie czytałam, ale widziałam film... Nie pprzekonuje mnie on do przeczytania...
Wprawdzie czytałam inne książki tej autorki i BARDZO mi sie podobały, ale Pamiętnik księżniczki...?? Chyba nie chce mi się tego czytać...
|
|
|
03-04-2007, 18:07
|
|
|
Junior Member
|
Na początku jak inne dziewczyny mówiły że czytają Pamiętnik Księżniczki, jakoś źle mi się to kojarzyło (przez ten tytuł), nie skojarzyłam książki z filmem. Dopiero jak ktoś mnie uświadomił, że to film na podstawie tej właśnie książki, przeczytałam. No takie sobie, jakoś nieszczególnie mnie porwało, ale może być.
+
- można czytać wieczorami, jak chce się spać, bo nie trzeba się zbytnio skupiać nad treścią
- momentami dość zabawne
-
- wydarzenia przewidywalne
- jak Mia uczepi się jednej sprawy, to powtarza się ona co kilka linijek
Najbardziej denerwujące są w tej książce różne listy, jakieś tabelki itp.
|
|
|
03-04-2007, 20:52
|
|
|
Member
|
Nie no ale nie które teksty powalają  zacytować?:
"Mogę komenderować Królewskimi Siłami Lotniczymi Genowii - odparła rzekomo Grandmere - Oraz Genowiańskiej Marynarki Wojennej. Ale jedyna rzecz na świecie, nad którą nie mam zadnej kontroli, Helen to Twoja macica!!!"
Lily jest bardzo zabawna. Ogólnie można się troche pośmiać przy książce. Oczywiście nigdy nie zastąpi Harrego Pottera  no ale ile można czytać tą samą książkę? Trzeba sie oderwać
|
|
|
03-07-2007, 16:57
|
|
|
Junior Member
|
Przeczytałam tylko jedną częśc i obejrzałam tylko jeden film, więc za dużo nie mogę powiedziec. Ale na podstawie tego, z czym miałam okazję się zetknąc, stwierdzam, że jest to przeciętna książka. Wątpię, żeby jakiś chłopak przez nią przebrnął.  Ale jeśli chodzi o nastolatki, to świetnie się dla nich nadaje. Jest lekka, łatwa i przyjemna, bez skomplikowanych wątków. A co do filmu, to podobał mi się znacznie bardziej niż książka.
|
|
|
03-24-2007, 11:26
|
|
|
Senior Member
|
Przeczytałam chyba ze trzy te książki, ale niezbyt przypadły mi one do gustu. Dużo bardziej wolę fantastykę. Chociaż nawet tam troszeczkę mi się podobały to nie potrafię ich polubić. Nie wiem dlaczego.
|
|
|
05-13-2007, 11:10
|
|
|
Omijać szerokim łukiem
|
Książka jest dużo fajniejsza! Czytałam wszystkie części. A film? Ochydny... Tam praktycznie nic się nie zgadzało. O drobnych szczegółach tutaj nie mówię (chodzi o tytuł programu Lilly), ale chodzi mi o taki naprawdę istotne (śmierć ojca, który w książce żył, albo sam fakt, że Michael był geniuszem komputerowym, czego w filmie nie pokazali,nie naprawiał samochodów, co akurat niepotrzebnie wstawili, Michael był wyższy i starszy od Ameli, oraz to, że chłopak Lilly grał na skrzypcach i miał na imię Borys). Jestem głęboko zawiedziona filmem, gdyż książka przez pewien czas była jedną z moich ulubionych. Gdy go obejrzałam byłam zła i obiecałam sobie, że więcej na ten film nie spojrzę. Drugiej części nie oglądałam z wiadomych powodów.
Edit: Jest 8 części?! Myślałam, że 1, 2, 3, 4, 4 i pół, 5 i 6...
|
|
05-19-2007, 13:28
|
|
|
Senior Member
|
Przeczytałam 5 części, teraz mam tyle lektur, że nie mam niestety czasu na nic innego. Ale seria świetna. Momentami podczas czytania boli przepona od śmiechu. :smilewinkgrin: Kocham listy rzeczy do zrobienia Mii, te wszystkie tabelki, listy najseksowniejszych, poematy typu 'jak przetrwać lekcję matematyki' - rewelacja .
|
|
|
06-23-2007, 18:30
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
Przeczytałam wszystkie części, jak dla mnie książka jest świetna. Autorka wiele wie o Genowii - ja nawet nie wiedziałam, że taki kraj wogóle istnieje xD Tak czy inaczej widziałam też oba filmy - beznadziejne, poza najważniejszymi faktami nie ma ŻADNEGO powiązania z książką. Normalnie szczęka mi opadła, jak babcia nie darła sie na Mię xD
|
|
|
07-01-2007, 13:08
|
|
|
Świr wymagający opieki
|
No to już rzecz gustu. Faktycznie, książka jest troche monotonna, ale wskaż mi chociażby jeden pamiętnik normalnej nastolatki (no, jeśli chodzi o Mię, to NORMALNA to za duze słowo), który taki nie jest xD w końcu pamiętniki z tego słyną - kilkanaście stron opowiada dokładnie o tym samym xD ja w swoim zapisuję notatkę co kilka dni, żebym za kilka lat, jak bedę go czytać, nie usnęła xD
|
|
|
Zasady postowania
|